Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak bud je tchyně chorobně prolhaná, zdůraznuji chorobně, jak je v názvu, a tudíž udělám cokoliv, abych ji k lékaři dostala, anebo je název špatný. Nechápu, proč být hrubá na duševně chorou tchyni a posílat ji do někam.
@Lalelale Je to těžké, my babičku na první vyšetření dostávali 3 roky, nakonec prvotní diagnózu udělal „zástup“ jejího obvodního doktora (domluvili a zaplatili jsme soukromého psychiatra a její obvoďačka souhlasila a na obědovou pauzu půjčila ordinaci, stálo to tedy dost peněz). To jsme zjistili že není v pořádku a předběžnou diagnózu, přesnou diagnózu jsme zjistili až potom co jí zatkla policie protože svému muži rozbila hlavu, bohužel po 3 dnech na psychiatrii podepsala revers, teď je v DD a trvalo nám to 10 let než jsme jí tam dostali. Hlavní zásluhu na tom má švagrová, které jako jediné babička důvěřovala.
@Bábrdl píše:
Neznám nikoho, kdo by se cítil 100% zdravý. Zvláště ve vyšším věku. „Hele teto, sehnala jsem ti bezvadnou neuroložku na to tvoje koleno.“ No a když tam je, tak už pohovoří i o dalších věcech.Nebo. „Podívej, teto, já vám, že tě Pavel pořád prudím, ať jde k doktorovi. Co tam zajít, ať ti dá štempl, že jsi úplně normální. Pak už s tím dá pokoj.“
Aha, tak to je hodně specifické. Na tohle by nám dotyčná v životě neskočila. Ale přeju ti, že u vás to zafungovalo.
@Heivka wow tak to žasnu, že tohle šlo domluvit. Jinak jsi natukla další stinnou stránku toho „vzít k doktorovi“
když už tam člověk někoho fakt dostane, rozhodně to není záruka, že se dotyčný bude léčit
@inkakřivák píše:
@pionyrka No tak bezva, vymyslí si nádor, fajn. Hned mám možnost - ale to je hrozný, kde tě to bolí? s tím musí ti doktoři neco dělat, to takhle nejde. Já tě zavezu k obvodní a tam jí to vysvětlím a ona tě pošle na vyšetření, přece nebudeš trpět! Už jen kvůli naší Madlence, našemu Vojtíškovi musíš!
Jenže ona tvrdí, že u lékaře byla dokonce už postoupila biologickou léčbu před třemi měsíci a už tu léčbu má za sebou a ten nádor na mozku se jí prý nezvetsuje, jen ji táhne do leva a doktor jí řekl, že to se operovat nedá, takže návrh, že ji vezmu k lékaři taky u ní neuspeje.
@Lalelale Naštěstí obvodní doktorka byla rozumná a moc nám pomohla i kontaktem na psychiatra a hlavně ví že se u starší generace nesmí mluvit o čemkoli „psycho“ protože se jinak zaseknou. Bohužel dokud někoho nemocný nezabije nebo nezmrzačí natolik že je to k trestnímu stíhání je problém ho donutit k léčbě. U nás „pomohlo“ že babička byla natolik problémová že jí tak jednou za měsíc policie musela dopravit na psychiatrii. Jednou se našel dobrý policajt, který jí řekl, že když k ní ještě jednou bude muset přijet tak jí místo na psychiatrii odveze rovnou do vězení, potom byla ochotná situaci řešit, bohužel od té chvíle trvalo skoro dva roky než se jí a jejího manžela podařilo dostat do domovů důchodců, děda si mezitím stihl vylomit edoprotézu tak že už to nelze operovat, je ležák. Teď ještě řešíme druhého dědu, kterému v 96 začíná selhávat tělo, potom ještě najít umístění pro nemocného tchána a snad to bude potom s tou naší rodinou aspoň trochu lehčí.
@Lalelale píše:
Aha, tak to je hodně specifické. Na tohle by nám dotyčná v životě neskočila. Ale přeju ti, že u vás to zafungovalo.
Asi bude i zalezet na chorobe, symptomech. Mam za to, ze pocatecni stadia Alzhemera se diagnostikuji pres kognitivni funkce. Na to nemusi dotycna nikam chodit. Urcite by to slo s nekym domluvit, aby za ni prisel. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Asi bude i zalezet na chorobe, symptomech. Mam za to, ze pocatecni stadia Alzhemera se diagnostikuji pres kognitivni funkce. Na to nemusi dotycna nikam chodit. Urcite by to slo s nekym domluvit, aby za ni prisel.
Používá se tenhle test. Ale jak s někým udělat nenápadně teda netuším
http://www.ddalbrechtice.cz/data/ext-21.pdf
@Baba píše:
Delat si to radeji nebudu
![]()
Myslim, ze jak uz je doktor s pacientem, ten si uz remcat netroufne. I kdyz spolehnout na to asi nejde.
Ale mit podezreni u nekoho v rodine, zkousim vsechno. Cim driv se to leci, tim lip, ne?
@Baba píše:
„Slyšel jsem, že váš syn/snacha/skřítek, co bydlí v kuchyni v kredenci tvrdí, že nejste úplně v pořádku. Pojďme si čistě formálně udělat takový test, ať máte nějaký papír, že jste v pořádku a dají vám pokoj, mrk mrk“.
Na člověka, co dává lidem se záchvatem placebo, jsi trochu cimprlich, ne? (Vtip, vtip, nekamenuj mě
).
@pionyrka píše:
Jenže ona tvrdí, že u lékaře byla dokonce už postoupila biologickou léčbu před třemi měsíci a už tu léčbu má za sebou a ten nádor na mozku se jí prý nezvetsuje, jen ji táhne do leva a doktor jí řekl, že to se operovat nedá, takže návrh, že ji vezmu k lékaři taky u ní neuspeje.
Tyjo a co když nelže? ![]()
Co když si fakt pamatuje, jak byla u toho doktora a dával jí tu léčbu? ![]()
@Bábrdl píše:
„Slyšel jsem, že váš syn/snacha/skřítek, co bydlí v kuchyni v kredenci tvrdí, že nejste úplně v pořádku. Pojďme si čistě formálně udělat takový test, ať máte nějaký papír, že jste v pořádku a dají vám pokoj, mrk mrk“.Na člověka, co dává lidem se záchvatem placebo, jsi trochu cimprlich, ne? (Vtip, vtip, nekamenuj mě).
No to nevím, jestli by tenhle přístup zabral. Kdyby s tím vybafli na mě, a neměla bych rozjetou demenci, tak se ohradím, že není doktor.
To bych spíš zkusila udělat hromadně jako nějaký sranda test z časopisu.
@Baba píše:Che, to se dává při podezření na psychogenní záchvaty, status bych tím asi neléčila
No to nevím, jestli by tenhle přístup zabral. Kdyby s tím vybafli na mě, a neměla bych rozjetou demenci, tak se ohradím, že není doktor.
To bych spíš zkusila udělat hromadně jako nějaký sranda test z časopisu.
Však já myslela u doktora. Neurologa, který „se mu podívá na bolava záda a přitom…“
@Baba to se mi zdá jako dobrý nápad, to s tím hromadným sranda testem z časopisu ![]()
@Lenka_Hal píše:
Tohle prece nemuze delat ani manipulator, kdyz lze nekomu a je tam svedek, jeden den rekne jedno a dalsi neco jineho, kdyz kazdemu pritomnemu je jasne, ze lze. Ona muze byt manipulator, ktery dostal Alzheimera. Ja bych ji na to vysetreni vzala.
Může. Moje tchýně se nejdříve snažila vystrnadit mě a rozeštvávala nás s manželem. Neuspěla, naopak mě manžel bránil a tak hodila přes palubu i jeho. Definitivně jsme ji vyrazili ze života, když před zbytkem rodiny pronesla o mě nehoráznou lež a když se mě manžel opět zastal, obvinila ho že lže on a stalo se to. Bylo to před dost lety a pořád se ta megera těší dobrému zdraví (víme od zbytku rodiny)