Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No mě +9 let nepřijde jako malé dítě, některé taky jsou už maminkami a mají zodpověsnot..nevím, jeslti bych si řekla o peníze, ale logicky si myslím, že by měla přispět jak finančně - třeba sama nakoupit a i přidat ruku k dílů…
Onoměsíc je měsíc, neni to jenom prodloužený víkend..
Musím teda napsat, že jsem myslela, že se se jedná tak o 15,16 holku, ale u 19 dospělé - je to spíš jeji vizitka, že ji to neni blbé..
Přidávám se k „táboru“, chtěla bych od ní alespoň příspěvek na jídlo. Pokud ne, ať si nakupuje jídlo sama a vaří si nebo si chodí po restauracích.
Za vodu a praní prádla, elektřinu a další energie bych ji nic neúčtovala, to se v celoročním vyučtování ještě „ztratí“. Ale jídlo dělá poměrně velkou položku…takže to bych po ní chtěla.
Peníze bych po sestře nechtěla, ale trvala bych na tom, že mi pomůže s domácností dle dohodnutých pravidel, pokud máte hlouběji do kapsy, ať občas koupí jídlo. Ona bydlí u Vás, takže je na Vás, jaká pravidla si na stolíte. Na ní je pak je respektovat, nebo si najít jiné ubytování.
Já bych nechtěla v případě, že je na dně- finančně a přivydělává si, ale jak jsem četla peníze má nějaké plus vydělává, tak je prostě dospělá..
Já nevím, mě by ani nenapadlo takto myslet- beru to z druhé strany, k někomu -mámě, babičce, tetě se nastěhovat na měsíce a prostě nic nenakoupit, nic třeba neupéct, nepomoct..
Nebo aspoň třeba sobě kupovat jídlo - nemylsím obědy, ale nakoupit si ovoce, jogurty ats.
zakladatelko, jenom aby to bylo na měsíc
takto to měla švagrová, a po třech měsících se tak se sestrou pohádlaa, protože penízků měla hodně, ale líbilo se jí, že doma matka do ní nehučí, tam ma klídek servis..
Příspěvek upraven 07.08.14 v 13:17
Tvl.. moje domacnost, moje pravidla. Nelibi se to? Jdi…
asi tak nejak ![]()
s moji povahou by ta holka asi slapala jak hodinky nebo uz si stezovala nekde doma.
Povesit si jen svoje pradlo, kde to jsme? Ona doma nemusi nic delat? ![]()
Vasi to berou jako samozrejmost, zes ji k sobe vzala?
u nas beru na prazdniny (zimni i letni) 12let. sestrenici, nic nechci a babicka co ji ma v peci stejne nabali tasku - vejce, maslo, kure a da holce kapesny aby mela v zime na vlek, v lete na koupaky atd. to je jedna strana
z te druhe, ackoliv doma vychovavana svou babickou nemusi delat skoro nic, v podstate rozmazlene decko, tak u me se behem dvou dnu srovna (obcas mi i ujedou nervy) a maka a drzi hu. u a pristi rok se tesi zas ![]()
asi to nevypada, ale mam ji rada
ale porad - moje domacnost, moje pravidla, zustat muzes jak dlouho chces, ale respekt chodu my rodiny
Ano, očekávala bych a chtěla bych, že přispěje na jídlo. Zbytek bych neřešila. Mohlo jí to trknout samotnou.
@kissi píše:
Na domácích pracích se nepodílí, sedí u pc, když příjde z práce, když něco i kdyby maličkost, je moc unavená - pomoct jsem chtěla o víkendu, kdy má volno - stačilo by navěsit prádlo… Navěsila svoje a moje nechala v pračce.
tak už k vůli tomuhle bych chtěla nějaký malý příspěvek, sestřička si nemůže myslet, že jí budou padat pečení holubi do huby.Asi je zvyklá z domu, že za ni maminka všechno udělá.
@kissi píše:
Na domácích pracích se nepodílí, sedí u pc, když příjde z práce, když něco i kdyby maličkost, je moc unavená - pomoct jsem chtěla o víkendu, kdy má volno - stačilo by navěsit prádlo… Navěsila svoje a moje nechala v pračce.
Tak to bych ji hnala, jako ze ty se staras a ona nic, v 19 letech ![]()
No slečna má doma mamahotel a očekává ho i u vás, proč ne když ji nestavíte hranice. No sestra nesetra, jestli by po vyprání pověsila jenom svoje prádlo a zbytek ne, neprala bych jí - já si to tedy vůbec nedovedu představit, že by se takhle chovala moje sestra ![]()
Ještě jednou bych s ní probrala pomoc v domácnosti a jestli nebude pomáhat fakt bych po ní chtěla peníze za jídlo.
@SussieS píše:
Je mi 21, taky studuju a přivydělávám si na brigádách a tedy kdyby mi měl někdo poskytovat takovej full servis, tak se hanbou propadnuZe svého pohledu by mi vyhovovalo pomáhat v domácnosti - nádobí automaticky a na ostatní se ptát, jestli není zrovna něco potřeba, cestou z práce vzít občas nějakej nákup… to je v mých očích minimum.
Upřímně, doma jsem nikdy extra povinnosti neměla, ale přesto mi tohle přijde jako samozřejmost. Byť je to „jen“ u sestry…
Přesně. Já když jezdila k starší ségře, která už měla vlastní domácnost na prázdniny a bylo mi patnáct, tak mi taky přišlo samozřejmé jí pomoct s nádobím, věšením prádla a vysáváním.
Když k ní zajedem jednou za rok /bydlí teď daleko
/ na víkend, tak taky nesedíme jako pecky a když nám všem navaří, tak prostě aspoň to nádobí umyjem. Nebo pomáháme při přípravě jídla, jako že očistíme brambory apod.
Jako mě zaráží, že je vůbec někdo vychovaný, resp. nevychovaný v tom, že ostatní jsou tu proto, aby mu posluhovali…
@kissi Pokud to je tak, jak píšeš, nechala bych ji zapojovat. Vyprat, vyžehlit, vypnula bych jí počítač. Mohlo by jí to dojít samo, ale v současné době to mají děti nastaveno jinak.
V případě, že to nezabere, domluv se s ní, případně s mamkou.
My to máme zařízenou jinak - my si spíše peníze vzájemně vnucujeme
.
@Jannnča naprosto souhlasím, ale jenom mě zarazilo- děti.. Někdo v 19 letech má dítě, domácnost.. a tady slečna neumí ani sestře třeba pověsit prádlo.. ![]()
Dala bych jí na vybranou, buď přistoupí na tebou stanovená pravidla, nebo si najde jiné bydlení. Její argument, jak je nadřená z práce, by mě nezajímal, chová se jak rozmazlený fracek. Plus případně příspěvek na jídlo, podle stavu vašich financí. její životní náklady jsou záležitost jejích rodičů, pokud studuje, takže jestli máte problémy vyjít s penězi vzhledem k rodičáku, myslím, že by měla přispět. Může si říct rodičům a řešit to s nimi, to už je pak na nich, co jí řeknou. Na tvém místě bych si promluvila i s vaší matkou, jí se to taky týká (resp. rodičů), aby byla v obraze a taky by mě zajímalo, za jakých podmínek ji sem poslali, když vyživovací povinnost je na nich.
Pokud bych neměla finanční potíže a sestra se chovala slušně (sem tam pomohla), tak bych neřešila nic. Ale vy jste evidentně v obojím v jiné situaci.