Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro mě byla radost ta vlna, baví mě kombinovat barvy, vymyslet, jak to upletu, pak si sednu někam do klidu a pustím si podcast.
@Anonymní píše: Více
Ale tohle ja chapu. Jenze tady se celou dobu bavime o necem jinem. Asi neni mozne ti to vysvetlit, aspon ja na to uz nemam. A mozna se opravdu jen kralovsky bavis.
to chápu, taky by mě to těšilo (kdybych pletla, neumím). Pokud to není tak, že nemají jinou možnost, nemají na výběr
Proč vaše děti nemají kapesné a nejsou zvyklé dávat si navzájem, nebo rodičům, prarodičům, dárky? A co kamarádi, s nimi si taky nic nedají, nikam spolu nejdou, na zmrzlinu, do kina, na hamburger…
@adresa mají na výběr, ale zatím obě děti raději volí to, že jim upletu já, než kupované.
V létě máme domluvu, že mohou několikrát týdně na zmrzlinu, jinak máme v mrazáku nanuky a to jak domácí, tak kupované.
Kapesné mivaly kdysi, ale neosvědčilo se to. Dárky kupují se mnou, pomáhají vybírat a vymýšlet, ale za rodinné peníze. Tak to fungovalo u manžela, když byl dítě.
A tobě vybírají dárek společně s manželem? Třeba k narozeninám.
@Denisa56 píše: Více
Nosím fialový bundokabát a úplně ho miluju. Takže chápu.
@Denisa56 prarodiče se nasackuji k obedu bez prace? Tak jsou to budou tchani nebo její rodiče, tak snad je normální že nebudou dělat oběd s ní. proste je to návštěva. U vás návštěva vaří? Asi ne co?
@Jeremi tak to není ani deset kousků. Já jsme minimalistka mám jednu vestu a jednu bundu. Kabat ani nemam. Stejně bych ty krámy a i neměla kam
davat. Ale je fakt že nikam nechodím, jen do práce.
@Lutern píše: Více
Ja jsem reagovala na to, co psala. Ze o vikendech u nich jedi prarodice. Coz teda chapu tak, ze kazdy vikend oba dva dny ona dela vyvarovnu a oni maji pohodicku, zajistene obedy bez prace. K tvemu dotazu - ne, navstevy u nas opravdu nevari, ale uprimne, pokud by u nas jedly pravidelne kazdou sobotu a nedeli, tak uz bych to nebrala jako klasickou navstevu, kterou obcas pozves „na kachnicku“, ale spis jako domackou navstevu. Takze pozadat o oskrabani brambor pro vsechny apod. bych problem nemela.
@smile_xxx píše: Více
Protože si si nic nekupovali, peníze ležely v kasicče a ve výsledku je to nenaučilo nic. Navíc mladší dítě opakovaně ztratilo peněženku i s penězmi, když si tam dalo peníze, že si něco koupí. Ale ani jedno z dětí nemá potřebu utrácet za sladkosti a drobnosti. To se mi víc osvědčil „hromadkový model“. Jako třeba zmrzliny v létě, když nevyčerpají 3 zmrzliny, mohou přetáhnout na další týden nebo přesunout do jiných hromádek. Plus se s nimi úplně narovinu řeší finance. Teď chtělo starší z dětí nové kolo. Dali jsme mu obnos peněz a pokud chtělo lepší kolo, tak dostalo možnost si částku vylepšit, takže nafotit staré a prodat ho na bazaru, pak usoudilo, že ve skříni má malé zimní věci, takže dostalo možnost nafotit a prodat to, ale muselo se samo rozhodnout, jestli peníze z oblečení dá do hromádky oblečení, nebo si přispěje na kolo. Stejně budeme řešit lyže. Další je třeba kredit. Maji měsíčně 200 Kč na kredit, pokud neprovolaji a neprodatuji, mají možnost si to dát do jiné hromádky na něco jiného.
Plus obě děti dostávají peníze od babiček k narozeninám a svátkům, ale to jsou peníze na jejich dárky a obě babičky dost přísně hlídají, co se za to koupilo, mohou si to tedy i přidat na větší věci. Starší dítě si teď koupilo Adidasky, dostalo na boty určitou částku, chtělo Adidasky, priplatilo si z peněz od babičky, mladší si koupilo nový batoh do školy. Usoudila jsem, že po roce nový batoh nepotřebuje, chtělo, použilo peníze od babiček.
Toto nám funguje lépe, než tady máš 50 Kč kapesné a dělej si s nimi, co chceš.
Každý ať si žije, jak mu to vyhovuje, ale tohle je teda trochu bizár.
Nemyslím ten poslední příspěvek, ale celkovou situaci.
Kapesné se nesvědčilo, mám pocit, jako bych tuhle už někdy někde v diskuzi četla… ale už nevím proč se neosvedcilo, no to je jedno.
Máte to prostě takhle. Mám na to jiný názor, podle mě to není dobré, děti se nenaučí hospodařit a taky se můžou cítit vyloučené z kolektivu, kde se kamarádi domluví a zajdou spolu na adventní trhy, koupi si tam nealko svařák a neco k jídlu, nejakou drobnost bráchovi, ségře pod stromek, pokecají a tak. Jako holka jsem tyhle couračky s kamarádkou měla ráda.
Zvaž to, vždyť co se tím může zkazit?
@Lutern píše: Více
Píšeš Denise, ale já se nad tím taky pozastavila. Návštěva nechodí každý víkend na oběd. Návštěvu na oběd pozvu jednou za čas a pak je samozřejmě obskakuju. Rodiče i tchán k nám chodivali o svátcích na obědy, zvali jsme.
Každou sobotu bych to nechtěla. Jednou za měsíc až až, druhý víkend bych k nim poslala děti s kastrulkama a s buchtu. Ale dva víkendy mít trošku po svém, ne s vidinou vaření pro šest až osm lidí každou sobotu.