Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Aspera píše:
@terinka4444 když to vezmeš takto a řešilo by se pořadí. Tak pokud určili, že první byla máma, tak by se majetek rozdělil mezi děti a manžela a po nich by dědil jejich otec (tam prarodiče nejsou). Pokud prvně děti, tak dědíš ty a manžel a od tebe opět jen manžel díky tvé závěti. Dle mě tohle závěť řeší.
no jo, ale díky jáké závěti, na to jsem se ptala, protože psát závěť, že všechno odkazuju manželovi a vyloučit tím děti, to jako nechci, víš jak při všem, co je mi svaté věřím svému muži, ale…navíc jak by to nesly děti, že jsem je neuvedla do závěti. Víš, že by byla závěť, že odkazuji vše manželovi a pokud by byly děti, tak vlastně v tom by byla neplatná a děti by stejně dostaly svůj podíl, v případě, že by děti nebyly, platí že vše je manželovo. Ale to prostě napsat nechci, nechci, aby existoval takový dokument. Proto jsem se ptala, jak to je, když napíšu závěť, že jim všechno odkazuji rovným dílem. Co pak ale, když děti nedej bože zemřou se mnou. O to mi šlo, o formu té závěti. Jestli jak psala veria ten paragraf § 1504
Podíl dědice, který nedědí a nemá náhradníka, se uvolní a přiroste poměrně k podílům ostatních povolaných dědiců jen tehdy, jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.
Jestli to skutečně znamená, že 100% pak dostane manžel. Téhle větě vůbec nerozumím jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.
@terinka4444 já bych jí napsala, že vše dětem a manželovi. Ale určitě bych to psala u notáře. Pokud bys napsala vše manželovi, tak by byla ve většině případů zneplatněná.
@Aspera píše:
@terinka4444 já bych jí napsala, že vše dětem a manželovi. Ale určitě bych to psala u notáře. Pokud bys napsala vše manželovi, tak by byla ve většině případů zneplatněná.
se mi nechce k notáři
já vím, já vím, to je jen můj iracionální pocit vycházející ze špatné zkušenosti
@Aspera píše:
Proč by měla být zneplatněna? Nepominutelní dědici by dostali každý povinný díl a zbytek by byl dle závěti.
@Lendeš co vím, tak jakmile v závěti vynecháš neopomenutelné dědice, tak je neplatná. Oni musí mít v závěti min. podíl, aby se jí někdo dál zabýval.
@Aspera píše:
@Lendeš co vím, tak jakmile v závěti vynecháš neopomenutelné dědice, tak je neplatná. Oni musí mít v závěti min. podíl, aby se jí někdo dál zabýval.
Zákon říká: § 1492
Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.
Takže normálně je taková závěť platná, jen se určí ten povinný díl, zbytek se řídí závětí.
A tady je o tom docela pěkný článek i s konkrétním příkladem: http://www.hajduk.cz/…povinny-dil/
@Lendeš píše:
Zákon říká: § 1492
Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.Takže normálně je taková závěť platná, jen se určí ten povinný díl, zbytek se řídí závětí.
A tady je o tom docela pěkný článek i s konkrétním příkladem: http://www.hajduk.cz/…povinny-dil/
Tak to jedině dobře.
@terinka4444 Nebyla byjednodušší svatba? A nemusíš řešit závěť ![]()
@mdvorak píše:
@terinka4444 Nebyla byjednodušší svatba? A nemusíš řešit závěť
Její případ svatba neřeší, vzatí jsou. Ona řeší případ, kdyby zemřela ona a děti, aby se manžel nemusel dělit o majetek s rodiči, což by dle zákona musel.
Tady je to přesně vypsané. http://muj-pravnik.cz/…vni-aspekty/
@terinka4444 píše:
no jo, ale díky jáké závěti, na to jsem se ptala, protože psát závěť, že všechno odkazuju manželovi a vyloučit tím děti, to jako nechci, víš jak při všem, co je mi svaté věřím svému muži, ale…navíc jak by to nesly děti, že jsem je neuvedla do závěti. Víš, že by byla závěť, že odkazuji vše manželovi a pokud by byly děti, tak vlastně v tom by byla neplatná a děti by stejně dostaly svůj podíl, v případě, že by děti nebyly, platí že vše je manželovo. Ale to prostě napsat nechci, nechci, aby existoval takový dokument. Proto jsem se ptala, jak to je, když napíšu závěť, že jim všechno odkazuji rovným dílem. Co pak ale, když děti nedej bože zemřou se mnou. O to mi šlo, o formu té závěti. Jestli jak psala veria ten paragraf § 1504
Podíl dědice, který nedědí a nemá náhradníka, se uvolní a přiroste poměrně k podílům ostatních povolaných dědiců jen tehdy, jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.Jestli to skutečně znamená, že 100% pak dostane manžel. Téhle větě vůbec nerozumím jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.
No to znamená, že v závěti jsou určeny rovné podíly všech dědiců (buď takto řečeno nebo nějaký jiný výraz pro rovné dělení - to mně ale žádný nenapadá).
@mdvorak píše:
@terinka4444 Nebyla byjednodušší svatba? A nemusíš řešit závěť
jak to myslíš svatba, čí svatba?
@veria píše:
No to znamená, že v závěti jsou určeny rovné podíly všech dědiců (buď takto řečeno nebo nějaký jiný výraz pro rovné dělení - to mně ale žádný nenapadá).
děkuji
Jak to funguje v případě např. Nemovitost 3 000 000. Po smrti ženy (vlastník majetku) jsou dědicové 3: manžel, společné dítě, dítě z předchozího vztahu v péči bývalého. Obě děti nezletilé. Ze zákona se dědí na třetiny. Takže každý 1 000 000.Ten pozůstalý manžel bydlí v té nemovitosti se společným dítětem. Jak se dostane dítě z předchozího vztahu ke svému podílu? Může se toho „dožadovat“ bývalý jako zástupce dítěte? Jak se dělí ty třetiny, kdyby se chtěli do té nemovitosti nastěhovat? Nebo dá se to dítě vyplatit tím 1 000 000, aby nemovitost zůstala ve vlastnictví pouze manželovi a společnému dítěti, ale přitom do první dítě nepřišlo o svůj podíl? A ten milion dostane na účet ten bývalý, který na ty peníze nemůže sáhnout, dokud dítěti nebude 18?
@Marcelka146 ikdyz je nemivitost ve vylucnem vlastnictvi zemrele zeny, tak ta mela manzela a s nim SJM… takze se nejdriv u notare resi vyporadani sjm, pri kterem se muze zjistit, ze po dobu trvani manzelstvi byla nemovitost zhodnocena ze spolecnych prostredku, v tom pripade ma manzel narok na pulku castky ze zhodnoceni… byvaly manzel bude dite z predchoziho vztahu zastupovat, takze se za dite bude obecne dozadovat majetku… pokud se dedicove nedohodnou, pak se vse rozdeli na podily tzn. bud zde bude dohoda o vyplaceni podilu v penezich (tu musi schvalit opatrovnicky soud, ktery rovnez muze naridit vinkulaci penez pro dite az do jeho 18let) anebo pripadne tomu diteti tretina nemovitosti, ale take tretina ze vseho ostatniho, co se nepodari pred notarem zatajit (stavebko, penzijko, akcie, auto, vybaveni bytu…atd)… vse je o domluve u notare, nekdy se proto dedicka rizeni tahnou roky, ptz se dedicove nedokazou dohodnout… navic pozor, pri variante, kdy dite podedi podil k nemovitosti, se musi resit nahrada za uzivani jeho podilu (neco jako placeni najmu) anebo se muze dite i s byvalym dozadovat nastehovani (pak by se zase resila nahrada za uzivani zbylych dvou podilu)…