Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Moje kamarádka má čerstvě narozené dvojčata a čtyřletou holčičku a nechává několikrát denně děti samotné doma když jde venčit psa. Večer až usnou tak venčí i hodinu. Má chůvičku, která funguje přes mobil. Docela jsme se kvůli tomu chytly, ne že bych ji to nějak vyčítala, ale říkala jsme jí že doufám, že aspoň chodí po schodech a nejezdí výtahem. Já mám z toho fakt hrůzu. Dnes jsem si na to vzpomněla, protože jsem šla na záchod a byla jsem tam ve tmě a syn mě začal hledat a měl normálně hrůzu v očích že nevidí maminku, představa, že se mi tak v noci dítě probudí a začne mě hledat - a já nikde nebudu, to asi nebude moc pěkný zážitek pro to dítě. Jak to děláte vy s tím psem apod?Prosím o ponechání anonymu kvůli kamarádce, které si jinak nesmírně vážím
Týjo, to je mazec ovšem
. Nechat doma čtyřleťačku po dobu nezbytně nutnou k vyvenčení a po osvětě, co by kdyby- ok, ale ta novorozená dvojčata?? To jako vážně? A kdyby se třeba jedno začalo dusit ublinklým mlíčkem, tak co? Chudák ta holčička, takovou zodpovědnost na ní nakládá. Pokud chodí ven na hodinu, tak by jí určitě trvalo minimálně 10 minut, než by doběhla domů v případě problému. Deset minut může být (a u novorozenců bývá) otázkou života nebo smrti. A vůbec nemluvím o tom, kdyby se něco stalo té mamince ![]()
Ja bohuzel nechavala rocni a ctyrlete kdyz jsem brigadne uklizela v dome kancelare. Dnes se za to stydim, mela jsem chlapovi dat pres drzku aby mi daval vic penez.
@unuděná píše:
Týjo, to je mazec ovšem. Nechat doma čtyřleťačku po dobu nezbytně nutnou k vyvenčení a po osvětě, co by kdyby- ok, ale ta novorozená dvojčata?? To jako vážně? A kdyby se třeba jedno začalo dusit ublinklým mlíčkem, tak co? Chudák ta holčička, takovou zodpovědnost na ní nakládá. Pokud chodí ven na hodinu, tak by jí určitě trvalo minimálně 10 minut, než by doběhla domů v případě problému. Deset minut může být (a u novorozenců bývá) otázkou života nebo smrti. A vůbec nemluvím o tom, kdyby se něco stalo té mamince
Souhlasím až na ten konec. Kdyby se něco stalo mamince, tak je vcelku ‚jedno‘, jestli se jí to stane doma nebo venku. Průser by byl tak jak tak. Ale znám pár takových chůvičkových venčitelek, ono v tom paneláku to možná ani líp řešit nejde no… ![]()
Uprimne, jaky je rozdil, kdyz je ve vedlejsi mistnosti a neco se ji stane?
Taky nechávám dvou měsíční samoutnou v postýlce a jdu venčit. Vždy se jedná o cca 20-25minut. A pokud někdo bude argumentovat tím udušením, tak to se klidně může stát i v noci. Od narození spí ve svém, nikoli s námi v ložnici.
Jo a chůvičky nemáme, nemám ji ani na mobilu.
A nechápu, proč se do toho kamarádce pleteš. Je to čistě její věc. ![]()
@Šmoulice píše:
Taky nechávám dvou měsíční samoutnou v postýlce a jdu venčit. Vždy se jedná o cca 20-25minut. A pokud někdo bude argumentovat tím udušením, tak to se klidně může stát i v noci. Od narození spí ve svém, nikoli s námi v ložnici.
Jo a chůvičky nemáme, nemám ji ani na mobilu.
A nechápu, proč se do toho kamarádce pleteš. Je to čistě její věc.
Je to její věc, to je pravda.Ale taky je to obrovská nezodpovědnost.
@j.a.n.i1 píše:
Uprimne, jaky je rozdil, kdyz je ve vedlejsi mistnosti a neco se ji stane?
No to je fakt. Moje noční můra ![]()
@Šmoulice Jenže i ve vedlejší místnosti můžeš slyšet, že se něco děje. Venku ani náhodou. A nejde jen o dušení, ono stačí, když se to dítě vzbudí, začne plakat, a než doběhneš, bude chuděra úplně vystresované, kde je maminka. Co teprv, když vzbudí druhé dvojče a tu starší ségru.
@Lychee13 píše:
Je to její věc, to je pravda.Ale taky je to obrovská nezodpovědnost.
Podle mě už to hraničí s zanedbáním povinné péče a to rozhodně není jen její věc.
@unuděná píše:
Podle mě už to hraničí s zanedbáním povinné péče a to rozhodně není jen její věc.
já to samozřejmě myslela s ní dobře, možná jsem větší pesimista a hned si uvědomuji co se může stát ![]()
@Anonymní píše:
já to samozřejmě myslela s ní dobře, možná jsem větší pesimista a hned si uvědomuji co se může stát
Mě je to jasný, já bych z toho taky vylítla z kůže. Hlavně nechápu, proč to dělá? Má tam dvě novorozené děti, pejsek se může vyčůrat před barákem a na pořádnou procházku ho vezme přes den s kočárem
Takové zbytečné riskování!
Jako na hodinu bych ven nešla, ale když má manžel odpolední tak jde se psem 12:30 a pak když malá usne tak s ním jdu 19:30 já na deset minut ven ten pes nevydrží do jedenácti do večera kdy se manžel vrací domů ![]()
Je to hrozná nezodpovědnost. Pokud by se dítěti něco stalo, je to jednoznačně vina matky. Čtyřleté dítě může mít jakýkoliv nápad, který ho bude stát život, otevře okno, vykloní se a vypadne, půjde si hrát s chemikáliemi do koupelny, zapne sporák apod. Miminko může zvracet, vdechnout zvratky, cokoliv.
Matky, které jsou schopny nechat takto malé děti samotné nejenom nechápu, ale nemám pro ně ani publikovatelný výraz.
@unuděná píše:
Po středeční Výměně manželek mám mezery v tom, co je a není zanedbání povinné péče. ![]()
Ale z nechání samotného dítěte v bytě na víc než 5 minut, mám scvaklou zadel tak, že bych s ní mohla štípat zápalky. ![]()
@Renkaa píše:
Jako na hodinu bych ven nešla, ale když má manžel odpolední tak jde se psem 12:30 a pak když malá usne tak s ním jdu 19:30 já na deset minut ven ten pes nevydrží do jedenácti do večera kdy se manžel vrací domů
Já jsem posera, šla bych třeba v 18:00 i s dítětem a pak by do 23 hodin vydržel. ![]()