Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@CokeLady píše:
No já už se těším až si můj syn (2 roky) přivede nevěstu. Já budu asi tchýně, že o mě budou vznikat podobné diskuse, protože vyfasovat takovou pipinu, který vyhodí bodýčko před použitím do koše jen proto, že je od vietnamců, no já bych to řezala…
Prej přijde mi normální, že moje maminka si vezme dovču a až se vrátím z porodnice, bude mi pomáhat, ale doufám, že tu manželova matka nebo oxidovat.
No fakt jste některý exempláře, že se divim, že s vámi ty tchýně maj trpělivost.
Souhlasím. Každý vidí na jiných to nejhorší, ale nad sebou se nepozastaví. Chápu, že s některými lidmi je těžké se domluvit, ale přeci jen mezilidské vztahy jsou o toleranci a domluvě. A pokud mi chce někdo pomoct a já ho za to pomlouvám, tak nevím. Chce to jen komunikovat. Každopádně ale ne v době, kdy s člověkem cloumají hormony, což těhotenství a min. šestinedělí opravdu je.
Tak je to o pohledu na věc… záleží jaká je jinak, jaký máte vztah… Manžela mamka s taŤkem taky pořád provokujou, tak si malou vezmou na víkend a tak… já pořád nechtěla. Už ji měli a zkouší na to mě každý týden…
Beru to jako srandu, jako pěknou snahu a zájem o vnučku.
Jinak manželovi rodiče dali holkám mnohem víc jak naši, ale nidky bych to nesrovnávala - není to o tom, že by nechtěli, ale prostě přemýšlí jinak. KDybych si řekla o 20 000 na něco, tak ani neceknou.
@klarushka už jsem psala, že proti ní nic moc nemám, není špatná, jen mi přijde divné, že si nakoupila spoustu věcí pro prcka a nám nedala nic, působí to na mě, jakoby ona chtěla být tou matkou, chápeš? a do výchovy si nenechám kecat ani od své vlastní mámy, natož od tchýně… jen mi přijde sžívání se s novorozencem, kojení atd. docela intimní věc a nerada bych, aby u toho nikdo krom manžela a matky asistoval ![]()
@CokeLady píše:
No já už se těším až si můj syn (2 roky) přivede nevěstu. Já budu asi tchýně, že o mě budou vznikat podobné diskuse, protože vyfasovat takovou pipinu, který vyhodí bodýčko před použitím do koše jen proto, že je od vietnamců, no já bych to řezala…
Prej přijde mi normální, že moje maminka si vezme dovču a až se vrátím z porodnice, bude mi pomáhat, ale doufám, že tu manželova matka nebo oxidovat.
No fakt jste některý exempláře, že se divim, že s vámi ty tchýně maj trpělivost.
Opět s tebou naprosto souhlasím ![]()
@klarushka píše:
A tchýně je zas mamka člověka kterýho milujeme tudíž když vychovala jeho tak jak vychovala tak nemůže bejt zas tak špatná ženská ne? A co když má ženská jen samý kluky to se nesmí angažovat do výchovy vnoučete stejně jako matka snachy jen proto že si dovolila neporodit holku?
přesně tak. Zakladatelka svou matku hned určila jako babička číslo 1, tchýně má hold smůlu, že porodila kluka… ježiši, už se těšim co jednou čeká mě za snachu ![]()
@Anonymní píše:
@klarushka už jsem psala, že proti ní nic moc nemám, není špatná, jen mi přijde divné, že si nakoupila spoustu věcí pro prcka a nám nedala nic, působí to na mě, jakoby ona chtěla být tou matkou, chápeš? a do výchovy si nenechám kecat ani od své vlastní mámy, natož od tchýně… jen mi přijde sžívání se s novorozencem, kojení atd. docela intimní věc a nerada bych, aby u toho nikdo krom manžela a matky asistoval
Tak hranice se dají nastavit i pěkně a slušně…
Zakladatelko..
Chápu tvoje obavy, ale věř že nic není tak horký jak se zdá. Nebudu tě zásobovat historkama s mojí tchýní a s našima. ALE! buď ráda, že se nabízejí, že si koupili kočárek, postýlku apod. uvidíš že to za čas oceníš, nebudeš muset nic stěhovat, všechno tam bude mít. Tchýně ti tím spíš chtěla naznačit, že mají zájem se starat a pomáhat ti ne že ti chtějí sebrat dítě. Buď za to strašně ráda a vděčná! Neumíš si představit co by za to jiné holky daly. Samozřejmě pravidla si určuj sama, ale není nic lepšího než když po probdělý noci přijde někdo s tím, že ti pohlídá mládě a ty se můžeš prospat nebo si uklidit, uvařit a dodělat veškerý resty. Já sama, když jsem třeba jela na chatu tak ač mám velký auto, tak jsem brala ještě dva velký psy a v tu chvíli mi strašně vyhovovalo, že si koupili vlastní kočár a já ten svůj nemusela skládat a převážet - ušetří to dost práce
To samé když jsem potřebovala narychlo hlídání tak mi vyhovovalo, že jenom seberu dítě, odvezu a o víc se nestarám, protože postýlku, pleny a oblečky měla u sebe. Teď s tebou mlátěj hormony, ale až se na to podíváš s chladnou/čistou hlavou uvidíš to jinak:-)
A co se týče tvojí a manželovi maminky.. Pro tebe je víc ta TVOJE a pro něj ta JEHO, ale ve výsledku to není o VÁS, ale o DÍTĚTI a tomu je jedno čí je to maminka - pro něj je to babička! A neměla by si mu ubírat ani jednu. Je pochopitelné, že chceš svojí mamku do začátku na pomoc, ale ber to tak že je to vážně nefér vůči druhé babičce. Tak zkus kompromis - na týden tvoje a na druhý manželova. Nebo klidně tvojí mamku, ale s tím, že každé odpoledne můžou na návštěvu nebo povozit. Je zbytečné tohle zlo a věř tomu, že by ti to časem vyčetli. ![]()
@CokeLady píše:
Pod tohle se podepisuju! Je to naprostá pravda.
@Anonymní píše:
@CokeLady přijde mi to jako rozdíl, mamka je mamka a je mi jedním z nejbližších lidí na světě, tak mi přijde normální, že tyto chvíle prožívá matka s dcerou a ne tchýně se snachou
Naprosto souhlasím, tohle jsem taky řešila nesčetně krát! Jako sorry jestli to někoho pobouří, ale prostě pro mě je tchýně pořád více či méně cizí člověk… Nikdy se nezajímala o to co chceme MY, jak to vidíme MY, jaké máme potřeby MY takže například já nevidím jediný důvod, proč bych na ní měla někdy v něčem brát ohledy, radit se s ní, nebo jí k něčemu dobrovolně přizvávat…
Nic ve zlém, ale trošku mi je tvé tchyně líto. Myslím, že hysterčíš. ![]()
Ona ti nechce ukrást dítě, ale pomoct ti. Moje mamka si taky vše nakoupila, aby se nemuselo vše převážet, jezdit s balíkem plen sem a tam, atd.
Jak to musel brát teda můj přítel, když se „jeho tchyně“ tak chovala a synovi vše u nich nakoupila? Neřešil to a byl za to rád. Mi osobně by rozhodně nevadilo, kdyby moje tchyně zaujala stejný postoj.
Myslím, že jsi ukřivděná, že takový frmol není kolem tebe, ale kolem dítěte.
Na druhou stranu moje máma si vzala 14dní volno, jak se mi narodil syn s tím, že mi bude se vším pomáhat atd. To už si můj přítel zaklepal na čelo a já taky. Ale kdybys jen věděla, jak jsem mamce za to líbala ruce, že tu se mnou byla!!!
Jsou zákeřné tchyně, co dělají naschvál. Ale také jsou i ty, které chtějí za každou cenu pomoci.
Možná je načase si uvědomit, že ta tchyně je matka tvého muže. Připadá mi, že to některým zdejším diskutérkám uniká.
Dokonce tu někdo psal, že u švagrové si bere tchyně staršího syna. Proboha!!! Chce jí to ulehčit a ještě se to tu zesměšňuje. Těm, co tu tak frfláte, bych přála za tchyni opravdovou semetriku, ať máte důvod frflat.
Klidně mě ukamenujte, ale to jsem se zas stihla vytočit ![]()
@ynax a ty bys chtěla, aby u tebe doma byla tchýně po porodu pečená vařená? myslím, že málokterá z nás si to přeje. a půjčovat novorozence v šestinedělí mi přijde docela ujetý :/
až bude větší, nemám nic proti tomu, aby s ním chodila ven, celou dobu se tu bavím o době po porodu
@Anonymní píše:
@klarushka už jsem psala, že proti ní nic moc nemám, není špatná, jen mi přijde divné, že si nakoupila spoustu věcí pro prcka a nám nedala nic, působí to na mě, jakoby ona chtěla být tou matkou, chápeš? a do výchovy si nenechám kecat ani od své vlastní mámy, natož od tchýně… jen mi přijde sžívání se s novorozencem, kojení atd. docela intimní věc a nerada bych, aby u toho nikdo krom manžela a matky asistoval
Protože třeba počítá že k ní příjdete na návštěvu tak tam budete mít nahradní veci pro mimčo. A asi i vidí že dáváš přednost mamce tak se třebas aj bojí Ti něco dát aby ses neurazila a nepřerušila s nimi kontakty úplně
. nemyslela jsem přímo kecání do výchovy jakožto spíš pomoc ono se ti to třebas tejďka nezá ale po porodu budeš možná ráda že si Tě všímá a nenechá Tě ve štychu
A co znamená sžívání se s novorozencem? že do batolecího věku bude mít tchýně zakázaný návštěvy?
@Anonymní píše:
pro boha, ještě se to ani nenarodilo, není koho vychovávat a ty se ježíš, že si nenecháš do výchovy kecat. Ještě ani nekojíš, ale ty už teď víš, že Ti u toho bude asistovat, to ti jako bude držet prso? Nevidíš náhodou jenom růst trávu? ![]()
@Anonymní píše:
@ynax a ty bys chtěla, aby u tebe doma byla tchýně po porodu pečená vařená? myslím, že málokterá z nás si to přeje. a půjčovat novorozence v šestinedělí mi přijde docela ujetý :/až bude větší, nemám nic proti tomu, aby s ním chodila ven, celou dobu se tu bavím o době po porodu
pokuď budeš mít uřvánka jako my a celý 6 nedělí se pořádně nevyspíš tak bych chtěla být muška a vidět jak hrdě odmítáš hlídání novorozence páč je to ujetý ![]()