Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Verunecka289
Co se týče tchýně, nemusíš mi nic říkat - bydlí s náma, je nemocná a je to sakra náročný.. ještěže ted je v lázních.
Jinak tohle mi přijde hrozně neuctivý, bez vychování apod. ne nedovolila bych si a když by to nosili dál tak to dám někomu - kdo to potřebuje a ocení to i když je to od větví nebo todám do kontejneru na hadry, ale rozhodně bych to nevyhodila a už vůbec ne před nima. to bych se strašně styděla a já bejt tchýní tak snaše jednu vytasím prostě. ne že ne ![]()
@Verunecka289 píše:
Upřímně řečeno věci od větví bych ani neprala a rovnou před nima vyhodila a řekla bych jm ať nic nevozí
no nevim, asi jsem moc citlivka, ale tohle mi prijde uplne desny
Mne je všech tech babicek docela lito
Zatím si s tím nelam hlavu. Třeba to bude nakonec úplně jinak. Moje tchýně taky měla plnou pusu keců. Je pravda, že bydlí dost daleko, ale po telefonu manželovi pořád říká, jak se jí po malé stýská a jak se na ni těší. Že až přijede, že ji bude vozit atd. Ale když je tady, tak si malé zrovna moc nevšímá. Koukne na ni do postýlky, udělá ťuťu ňuňu a tím to hasne. Ani si ji nepochová. A když jsem se s ní byla projít a dávala jsem jí kočárek, aby si malou povozila, tak řekla, že ne. Ať ji vezu sama.
Nejdřív jsem si myslela, že jí je blbý se vnucovat, ale když tady byla ještě se svým druhým synem a já jim dala malou do kočárku, aby se s ní šli projít (to chtěl můj švagr), tak celou dobu vezl kočárek taky on. Takže třeba nebude nic tak horké ![]()
@Natálka26 jako kdybych jí to řekla, že to nechci, že to malýmu nedám, ak toto by bylo řešení podle mě. Mě zase přijde neuctiví nosit dítěti něco, o čem vím, že to jeho rodiče nechtějí
ta věc má vždycky dva úhly pohledu
a upřímně řečeno bych si nikdy nedovolila nerespektovat přání rodičů a dělat něco o čem vím, že to nechtějí ![]()
Já sice nic takového nezažila, sama mám na to ještě dost času, ale myslím si, že hormony v těhotenství opravdu dělají svoje…
Nemyslím si, že by Ti chtěla tchýně do něčeho kecat, spíš mi přijde, že ona sama se tenkrát té pomoci nedočkala a přitom by jí uvítala, tak nechce udělat tu samou chybu. Sice bydlí kousek od Tebe, ale věř, že přenášení věcí sem a tam jako koťata by Tě za chvíli přestalo bavit, tak můžeš být ráda, že se takhle sami vybavili.
To že chceš mít svojí maminu u sebe, je pro mě naprosto pochopitelné, protože já např. s mojí mamkou mám výborný vztah, ona má zkušenosti z kojeňáku, takže jí v daleké budoucnosti bydlení u mě aspoň na první týden rozhodně nemine. O to víc jsem třeba nepochopila maminu jedné kamarádky, která jí v tom nechala plavat. Sice má kámoška naprosto suprovýho manžela a hodně jí se vším pomohl, ale je to chlap a nikdy dítě neměl. Navíc mi i říkala, že z toho všeho byla hodně vyplašená, že nevěděla co a jak, ale časem se to samozřejmě ustálilo.
A věř, že časem uvítáš to, že dáš mimčo do kočárku, oni budou vozit a Ty budeš mít čas sama pro sebe, třeba i kdybys to měla celé prospat než se vrátí.
Uvidíš jak to bude, až se mimčo narodí, ale zatím je předčasné dělat nějaké závěry.
Chudák zakladatelka
toto mi přijde až přehnaný zájem-všeho má být s mírou…
@nakukovatelka píše:no nevim, asi jsem moc citlivka, ale tohle mi prijde uplne desny
Mne je všech tech babicek docela lito
Nevim proč
když někomu řeknu že něco nechci a řeknu mu i proč a on to stejně udělá zase
na hrubý pytel, hrubá záplata ![]()
Jak tu zaznělo, myslím, že je to spíš takové to nadšení a představa toho jak si vezu kočárek, kde se usmívá vnoučátko. Tchýně to taky měla. Nakoupili na barák postýlku lepší než měl malej doma
No a praxe už pak značně pokulhávala. Ona tedy nebydlí moc blízko, nicméně v důchodu je a většinu času tráví sledováním tv. Dnes to vypadá tak, že vidí vnuka jednou za dva měsíce a když s ním je tak si tak půl hodiny hrají, pak jí to přestane bavit a pustí mu televizi…sama se s ním bojí vycházet ven, že je divokej, aby ji neutekl. Takže klídek, myslím, že potom co jim dítě půjčíš, to se poblinká, pokadí, počůrá a pěkně zařve tak jí ta extáze přejde.
Tedy upřímně - kdybych někomu něco donesla a dotyčný to přede mnou vyhodil do koše, tak to je tedy hulvátství!!! Ani se prarodičům nedivím, že pak na vnoučata rezignují, udělat to nějaká slepice mě, že by dárek ode mě přede mnou vyhodila, tak mi bude ruka cukat, protože to je hulvátství a buranství.
Víte, oni se prarodiče nechtějí nechat „pérovat mladou“ jako nějací smradi…A některé z vás tu předvádíte pěkný sprostocviky…
No jen tak dál - na hrubý pytel hrubá záplata?! za všech okolností?! Hotový slon v porcelánu, prarodičů je mi líto…
@Verunecka289 píše:
@Natálka26 ona tam psala že to nosí pořád, na to sem psala, že bych to před nima vyhodilajá předpokládám, že jim to teda řekla, že to nechce. Já i manžel jsme to řekli, takže k nám to nikdo netahá
ale možná předpokládám špatně. Jinak z mojí tchýně rosteme oba, já i manžel, všechno jí říkáme tisíckrát, pořád vysvětlujeme jak a proč to tak chceme, ale stejně nás nerespektuje a chce, aby jsme všechno dělali po jejím, což jí teda nevychází, ale to sem nepatří
nechci tě v žádném případě kritizovat, jen ti předložím pohled z druhé strany.
vyhodit cokoli, jen proto, že se mně to nelíbí mi připadá děsné, co to třeba někomu dát a babičce na férovku říct, že to poslala okamžitě dál- efekt by to mělo stejný, ale na tomto se ukazuje, jak ti to je ukradené. To, že je něco ze stánku vůbec nic nevypovídá o kvalitě oblečení, připadá mi to poněkud povrchní, takto uvažovat. Jsou lidi, kteří si nemohou dovolit koupit dětem ani to, třeba by ti byli vděční, kdybys jim to dala (prachy asi máš, takže i zabalit a poslat by ti nemělo činit potíže. (pletu se?)
O tom nerespektování rodičů to také není černobílé - za roky co naši rodiče mají vnoučata jsem pochopila, že něco co považují rodiče za hodně důležité je pro ostatní podružné, takže si to často nechtěně nezapamatují - prsotě rodič řekne tak v řeči, že toto nechce, ale když tomu nevidíš hlavu-patu, nechápeš, proč by to mělo dítěti škodit, tak to prostě zapomeneš, zvláště když podobných „nesmí“ a „nikdy“ dostáváš hodně
Zamyslela ses někdy nad tím, zda ty a tvůj muž vždy děláte vše tak, jak to chce jeho maminka?
@Anonymní píše:
@bamba a není divné, že si pořídila postýlku, sehnala kočárek, nakoupila pleny a bůh ví co jen pro sebe a nám nedala nic? Chápu, že se těší, ale já jako matka, která čeká první dítě se samozřejmě těším taky
Proč by to mělo být divné? Nakoupila k sobě, aby když bude hlídat, tak neničila to vaše. Nevím, proč by musela kupovat něcovám, možná nekupuje ani proto, že neví, jestli by se vám to líbilo. Kdyby to, co tchýně, udělala tvoje matka, tak se ničemu divit nebudeš.
Ne všechno od vietnamců je životu nebezpečné. Ono se to stejně všechno šije v Číně, a to včetně těch „značek“. Víš, prarodiče prostě nemají už takový přehled, neorientují se na trhu pro mrňata a proč by taky měli, mají svých starostí dost.
A ohánět se tím, že chceš pro dítě to nejlepší a chovat se přitom jako sprosťák…plným právem by se ti prarodiče měli urazit. Být moje snacha tak tu ruku snad neudržím. Jak tu již bylo napsáno…řezat je třeba.
@Anonymní píše:
Zdravím… zhruba za 2 měsíce mám termín, takže vím, že se mnou cloumají hormony, ale…! Vždycky, když se vidím s tchánovci, tak mám pocit, že je vůbec nezajímám. Od našich jsme pro mimi dostali už spoustu věcí, ale od nich vůbec nic! To by mi bylo jedno, ale štve mě na tom to, že si na mimi dělají hrozně velké nároky ve stylu, že ho budou každý den vozit v kočárku a dají mi ho vždy jen na krmení. Přijde mi divné, že tchýně už asi dva měsíce řeší, v čem bude malý spinkat u nich doma a u nich na chatě, shání postýlku, kočárek na chatu, má údajně nakoupenou zásobu plen (ale ty má doma pro sebe) a tak. Nevím, co si jako myslí, bude to moje dítě a rozhodně víckrát než jednou za týden ji vidět nehodlám a půjčovat moje dítě už vůbec ne! Myslíte, že si o mě myslí, že jsem neschopná a o prcka se nepostarám? Tak to na mě totiž působí :/ Nechci se s nimi rozhádat a bojím se jim říct, jak to cítím
nešil, ty čekáš první dítě a oni čekají první vnouče od svého syna
prostě se těšej! v praxi to stejně bude jinak. Hlavně nezačni hned vyhrožoat jak nepůjčíš a určovat pravidla ještě dřív než se miminko narodí! Vůbec to neznamená, že se nebudeš umět postarat o dítě, prsotě oni řešej svoje prarodičovství, tvého rodičovství se to vůbec netýká.
nezapomen na jedno, ty třeba tchyni nemusíš, ale pro tvé děti to bude milovaná babička! (pokud ty si nevydupeš rozhádání vztahů) Neboj, bude to fajn, oni se budou s vnoučkem chlubit, ty budeš máma, ke které se dítě přijde potulit vždy, když se praští, upadne nebo ho bude bolet bříško.
Dobrý to bude, žádná zbytečná unáhlená rozhodnutí.
K tomu dávání věcí před narozením- spoustu lidí to má tak, že dokud se miminko nenarodí, tak jeho rodičům na něj nic nedávají, prostě to tak cítěj.
@bamba třeba to někdy je jak hon na tcýhně, ale toto mi udělat máma, tak mě to přijde taky děsné…
Je jiné, když si dvě strany o tom promluví, a ví, že babička bude hlídat, ale jako nakoupit si máma doma výbavu s tím, že bude jako malé miminko hlídat, tak mě to spíš teda hodně přijde divné..
Vidění, návštěvy, chování vození kočárků je něco jiného, jak dát třeba novorozence, miminko na celý den jen tak babičce bez domluvy předem.. Aby pak tchýně nebyla překvapená, že co nakoupila nevyužije třeba do půl roku…