Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@silvik.sk já na tom byla stejně, proto to možná vidím trochu jinak než jako pomlouvání a odsouvání tchýně. Jsou to starosti o budoucnost, kterou ted řeší pro své dítě…
@Anonymní píše:
@ynax a ty bys chtěla, aby u tebe doma byla tchýně po porodu pečená vařená? myslím, že málokterá z nás si to přeje. a půjčovat novorozence v šestinedělí mi přijde docela ujetý :/až bude větší, nemám nic proti tomu, aby s ním chodila ven, celou dobu se tu bavím o době po porodu
však jsem neříkala pečená, vařená, ale 2× týdně povozit na 2 hodiny kočár přeci nic není, ne? Když jsem přišla z porodnice domů, přijela tchýně i moje máma, obě radily, jak kojit, ňuňaly se s miminem a já byla ráda, že dítě má takové babičky. A věř, že jsme jezdili za tchýní často - bydlí od nás dál, tak aby měla kontakt s mimčem… a když jsme k ní přijeli, nakrmila jsem mimino, dala do kočárku a tchyně šla pyšně vozit. Kdyby bydlela blíž, vůbec by mi nevadilo, kdyby přišla častěji a já bych jí ten kočár dala. A s „půjčováním“ novorozence jsem fakt problém neměla. Proč taky - měla jsem ho nechat spát v postýlce a koukat na něj jako na svatý obrázek?
@Drakelous
, no taky bych to viděla tak nějak podobně i u sebe ![]()
Hele u nas je to podobny. Bydlime v zahranici, moje mama obcas neco koupi a posle postou, tchyne diteti koupila jednu knizku o krtkovi a vic ani prd. Akorat porad mele kdy prijedem a jak pulrocnimu diteti uvari rajskou
sice nemam hlidani, ale obcas jsme fakt rada, ze je mame daleko.
Ja treba byla hrozne podrazdena kdyz prijeli, moje mama se na vsechno ptala jestli muze, tchyne vubec, ale aspon uvarili ![]()
@Drakelous píše:
@silvik.sk já na tom byla stejně, proto to možná vidím trochu jinak než jako pomlouvání a odsouvání tchýně. Jsou to starosti o budoucnost, kterou ted řeší pro své dítě…
Tohle vidím jinak. Pod starostma o budoucnost si predatavuji něco jiného…
@CokeLady ale jo, máš svým způsobem pravdu, jen nevidím tak černě to vykreslení tchýně… nikdo znás tchýni nezná, nevíme jaké vztahy jak to nastavené doma mají. Spíš mi přijde, že se zakladatelka bojí aby ta „pomoc“ nebyla spíš k tíži než k užitku
Já být tchýní tak se třeba raději zeptám jestli mají pro mimino vše, nebo ještě něco potřebují a že by chtěla vybavit chalupu (jak o tom zakl. psala) tak aby nemuseli nic vozit. Třeba je to jen komunikační bariera mezi dvěma ženami.
zakladatelce radím, zkusit nastavit s tchýní nějaký otevřenější vztah a promluvit si o tom. A to že nechce v šestinedělí mít doma oxydující babičku/tchyni - je myslím pochopitelné, ikdyž napsané asi trochu v afektu. ![]()
@Natálka26 píše:
@Honey Hooligan
já nák nechápu prč jsem tam označená
tak nějak se mě líbilo jak to píšeš o té tchýni
, takové zamyšlení pro mě, že ta moje tchýně je sice zlatá, ale že jsem z toho jejího naznačování tak nějak nepochopila, že je slušná, nechce se vnucovat a že ji budu muset pozvat, aby jí to nebylo líto, protože na rozdíl od jiných tchýní, to na plnou hubbu neřekne, že chce vozííííít a ona děti miluje. Jen to co pro nás do ted udělala, určitě jí za to nebude stačit děkuji, ale bude s dětma chtít trávit čas a je na mě abych jí to umožnila. Jsem totiž pod těma hormonama (vzhledem k životním zkušenostem) taky dost paranoidní, nablblá a vymýšlím bludy a nevidím to co bych vidět měla ![]()
@CokeLady píše:
No já už se těším až si můj syn (2 roky) přivede nevěstu. Já budu asi tchýně, že o mě budou vznikat podobné diskuse, protože vyfasovat takovou pipinu, který vyhodí bodýčko před použitím do koše jen proto, že je od vietnamců, no já bych to řezala…
Prej přijde mi normální, že moje maminka si vezme dovču a až se vrátím z porodnice, bude mi pomáhat, ale doufám, že tu manželova matka nebo oxidovat.
No fakt jste některý exempláře, že se divim, že s vámi ty tchýně maj trpělivost.
A co je na tom, že pro svoje dítě chci jen to nejlepší a cokoliv od větví je prostě pro malý dítě nevhodný? Ať už jsou to hračky nebo oblečení, je mi to jedno, prostě to nechci a hodila bych to koše
nehledě na to, že já si tam nic nekupuju a nevidím důvod kupovat tam něco děcku ![]()
Ten zbytek nekomentuju, to sem já nepsala ![]()
@Honey Hooligan
Jo takhle, pardon já pochopila to + k tomu co jsi psala. Proto jsem byla značně zmatená
![]()
Já už jsem tady prostě alergická na tchýně vs. moje máma tchýně a snacha.. Nebaví mě neustále to ponižování tchýní ať udělají cokoliv, to samý snachy taky jsou to přinejmenším krávy co nic nevědi ale do všeho kecaj. A to se mi fakt příčí, ona něco koupí ale mě to se to nelíbí tak je to špatně, nekoupí nic aby to nebylo špatně a mě se to zase nelíbí protože jsem nic nedostala a takhle bych mohla pokračovat donekonečna. Já jsem taky byla pod hormonama u první a teď jak jsem těhotná tak jsem pod nima taky, ale to mi nebrání v rozumným úsudku. ![]()
@Verunecka289
To chování a ta neúcta jak k tchýni tak k věcem. Chápu že to nechceš, ale ne všechno do větví je tak nebezpečný! Ale zachovat se takhle ke mě jako ty k tchýni že to přede mnou vyhodíš tak se asi neudržím a jednu ti vytasím. Dá se to říct slušně a mile, ale ne to demonstrativně vyhodit a ukázat jak sem drsná a že ona skoro zabila moje dítě. Myslím, že říct jí že tohle opravdu ne a ať se s tebou domluví a můžete jít nakupovat spolu tak jí to udělá mnohem větši radost a tobě třeba taky.
@Natálka26 ona tam psala že to nosí pořád, na to sem psala, že bych to před nima vyhodila
já předpokládám, že jim to teda řekla, že to nechce. Já i manžel jsme to řekli, takže k nám to nikdo netahá
ale možná předpokládám špatně. Jinak z mojí tchýně rosteme oba, já i manžel, všechno jí říkáme tisíckrát, pořád vysvětlujeme jak a proč to tak chceme, ale stejně nás nerespektuje a chce, aby jsme všechno dělali po jejím, což jí teda nevychází, ale to sem nepatří ![]()
@CokeLady to teda nevim co bys s tím udělala, moje tchýně mi po tom, co jsme se zasnoubili řekla, že si vždycky myslela, že si R. jednou vezme Evičku
ono né všechno je černobílý
přitom já se s ní snažila pořád po dobrým, furt sem si říkala, ona to nemyslí zle, ale po několika letech věčných podpásovek to člověka prostě přestane bavit a žačne si říkat, proč bych jí vlastně měla tolerovat věci, který si nedovolí ani moje mamka
a že toho bylo za ty roky opravdu hodně ![]()
Já být tebou, tak to asi dopředu moc neřeším, a jak už tu bylo psáno, realita je mnohdy jiná ![]()
S tím půjčováním na procházky a tak, já na to byla taky velmi úzkostná, ale uvidíš že se to časem srovná, a nebudeš s tím mít problém jako to vidíš teď.
Ono šestinedělí a období kojení, je období pod nadvládou hormonů, takže než začneš jančit, tak se třeba chvilku prodýchej a nech si vše rozležet. Každopádně jestli ti je něco vážně nepříjemné, a víš že to prostě nechceš, tak se ozvi, přeci jen je to lepší, než stát a tiše trpět ![]()
Já tedy chápu ten pohled na věc, že tchýně je matka manžela, a je to její vnouče stejně jako tvojí mamky, ale prostě jestli spolu nemáte úplně kamarádský vztah, tak těžko k ní budeš mít po porodu důvěru, jak mávnutím kouzelného proutku. Prostě moje máma mi bude vždycky blíž než tchýně, a podle mě je to naprosto normální
To ale neznamená, jí od vnoučete naprosto odstřihnout, jen se snažit to tak nějak vyvážit, aby neměla pocit že je odstrčená.
Tak ti přeji hodně sil ![]()
@Drakelous děkuju za pochopení
nečekala jsem, že mě tady bude většina kritizovat, ale je to asi tím, jak píšeš, že se na to jinak kouká těm, co to už zažily…