Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@4-1.cz píše:
@PaníKadrnožková Je to tak. Ten vývoj a co je dané v nás přírodou se nezmění a nezmizí za pár desítek let. S chlapa co se chlapem narodí chlap bude, ať ho vychová matka, otec, nebo oba. Funguje to u zvířat i u lidí stejně. Myslím že někdy hledáme problémy tam kde nejsou
Píšeš skvěle.
Řadím mezi místní oblíbence. ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Jee, to je zajimave. Napr. jsem si rikala, ze zkusim nejdriv neutralni hracky a nebudu se podrizovat, ze je chlapec, tak dostane autodrahu.tak chlapcovo prvni slovo bylo AUTO a skutecne si od roka do 5 let s nicim jinym nehral, no… LEGO, aby mi udelal radost. Naucila jsem ho plavat, na kole, bruslit. Tatka tehda nemel kapacitu ani koule ho to ucit. Pak jsem mu vrazila do ruky housle a klavir.A co ho ted bavi nejvic? FOTBAL. Ten si nasel sam, kazdy den trenuje o fasadu, z karticek je nemocny, ze zapasu nasi repre je nemocny. Upozornuji, ze tatka za nim jen vlaje, aby drzel krok, muj prinos 0. Chci tim rict, ze ta muznost je v tech klukach (holku nevychovavam) nejak archetypalne zakorenena a je jedno, kolik matek a babicek je oprasuje. Je hezke, kdyz chlapec pozoruje tatku truhlare, jak mu pod rukami vznika nabytek, ale…
Náš chlapeček mohl klidně pozorovat taťku truhláře, jak mu pod rukama vzniká leccos, a naopak nikdo z rodiny netíhl k autům.
A hádej co?! Kluk je sice vyučený truhlář, leč asi od dvanácti opravoval kamarádům a posléze půlce vesnice pionýry a babety (to nás nevarovalo a vrazili jsme ho chudáka na tu truhlařinu), pak motorky, pak auta… a teď je z truhláře vyhlášený autolakýrník, o kterého se přetahují autorizáky, ve sporadických volných chvílích dál opravuje ta auta početné klientele a když už jich má všech plný zuby, vypadne se projet terénem na enduru. ![]()
Nevedl ho k tomu přisámbůh nikdo. ![]()
Je to v něm jak v koze!
(Zrovna před chvílí jsem mu poslala na WA dlouhý seznam, co hodná maminka nutně potřebuje opravit přes víkend na vozidle, aby si nezapomněl objednat díly.
)
@sirikit
aby neměl nové zákaznice po takové reklamě
(v dobrém samozřejmě)
@4-1.cz píše:
@sirikitaby neměl nové zákaznice po takové reklamě
(v dobrém samozřejmě)
Ať se postaví do fronty!
![]()
Už nám kolem garáží není kam zaparkovat. ![]()
@4-1.cz Já jsem to nemyslela tak, že z dětí, které vychovává jen matka vyroste špatný člověk nebo někdo, kdo si v životě neporadí. To si rozhodně nemyslím. Dokonce si myslím, že dítě, které vychovává máma a věnuje se mu, se má mnohem lépe, než dítě, kde jsou hádky mezi rodiči na denním pořádku. Většinou ale když je dítě v péči matky, otce má. Bere si ho někdy více, někdy méně, ale ten táta tam je. Pak jsou případy, kdy vůbec. No nedá se nic dělat. Někdy se to prostě stane. Určitě milující maminka se bude snažit dítěti vše nahradit a dítě prožije hezké dětství i bez otce. Netvrdím, že to není možné. Ale dříve nebo později bude občas ten táta chybět. To mi nikdo nevymluví. Třeba ve škole, kamarádi budou říkat co dělali s tátou. Opravdu si myslíš, že si to dítě v té chvíli neřekne, jaké to asi je mít tátu. Něco jiného je, když dítě svého otce zná a pozná, že je to blb. A nebo když s ním alespoň občas čas tráví. Ale v tomhle případě dítě svého otce nepozná a sourozenec otce mít bude. A myslím, že každý má právo poznat své rodiče. Píšu to jako někdo, kdo léta vychovává tři nebiologické děti. Ani jim to právo neupíráme, ať je jejich matka jaká chce, kdyby chtěli udělám vše proto aby jí viděly. I když bych to špatně nesla, to mi věř. Nechtějí mají nás a všichni tři nás berou jako rodiče. Že by ale měly jen mě, to si neumím představit. Miluju je, udělám pro ně vše, hrála jsem si i na vojáky například, ale třeba taková bitva v bazénu, to umí jen táta, já to nemůžu ani vidět, na tož je jako topit. A o takové chvíle bych je připravila jen kdyby to bylo nevyhnutelné. Nejstarší je v pubertě a když občas zaslechnu jak otevřeně se s tátou baví o chlapskych věcech, tak vím, že se mnou by to tak nebylo i když máme krásný vztah a zase mu dám něco jiného co táta ne. Další příklad z okolí, naše dcerka má nejlepší kamarádku, její maminka jí vychovává sama, když je u nás, nemůže se našeho taťky nabažit a říká naší malé, jak by taky chtěla tátu. Přitom maminka funguje na 100procent. Neměla na výběr, chlap si rodičovství rozmyslel, no i to se stává, je to skvělá a šťastná holčička, ale kdyby si mohla vybrat, chtěla by i tatínka. A o tom to je. Není to o tom, že by si kluk bez táty nehrál s autíčkem nebo, že nebude umět chlapské věci. Naši kluci se nikdy nebudou živit tak jako táta, mají jiné zájmy, takhle jsem to fakt nemyslela.
@Katchulina Přečetla jsem si znovu zakladatelčin příspěvek - a ona nevylučuje možnost, že by přibrala do kolektivu toho pravého, pokud se kdy objeví.
Takže druhé dítě by se klidně mohlo mydlit s nevlastním tatínkem v bazénu, jako si s nevlastní maminku užívají děti Tvého muže.
Potenciální druhé dítě zakladatelky ale nemá volbu žít v úplné rodině, nebo jenom s maminkou a bratříčkem, alespoň v prvním kroku.
Má volbu - a rozhoduje za ně zakladatelka - žít alespoň v prvním kroku s milující maminkou a bratříčkem, nebo nebýt vůbec.
A jako to dá rozum, řeklo by si děcko, kdyby do toho mohlo mluvit.
Buď to budu mít hned ze startu ideální, nebo na to peču. ![]()
@4-1.cz píše:
Promiň, nesouhlasím. Když mají právo mít dítě lidé postižení, upoutaní na vozíček a na cizí pomoc a s vědomím, že porodí dítě ve stejném stavu, když mají právo mít děti ženy, kterým příroda nedala možnost být matkami, které platíme z daní a nikomu to nevadí a nikdo se nad tím nepozastavuje, když mohou mít děti homosexuálové a že se to zařídit dá, proč by je proboha neměla mít matka která má dělohu, vaječníky, peníze, šanci potkat chlapa a normální rodinu utvořit jen o nemá teďa nemládne. Prostě já říkám, kdo chce mít děti a má snahu a touhu se o ně starat, ať je má. Riziko že se něco pokazí máš vždy u všeho, nic není 100%ní.
Proč nemá šanci potkat chlapa pro rodinu? Je ve filmu Sexmise? Po světě nechodí jen Ontarové nebo podobně vyhranění přiblblíci. Někdy mě přijde, že kdyby se vytvořila skupina ženských, co nesnáší chlapy a vadí jim, že k dítěti potřebují jeho spermie, tak by měla docela dost členek. Co vám ti muži provedli, dámy? A dítě není vážně štěně. Samozřejmě pořídit si ho samotná ženská může a třeba se jí to povede i dřív než štěně s papírama, ale abych to vyzdvihovala nebo srovnávala, že je to totéž, jako přivést dítě do vztahu, to je krapet mimo… A to nic proti samoživitelkám, které si tu situaci nevybraly
@4-1.cz píše:
Promiň, nesouhlasím. Když mají právo mít dítě lidé postižení, upoutaní na vozíček a na cizí pomoc a s vědomím, že porodí dítě ve stejném stavu, když mají právo mít děti ženy, kterým příroda nedala možnost být matkami, které platíme z daní a nikomu to nevadí a nikdo se nad tím nepozastavuje, když mohou mít děti homosexuálové a že se to zařídit dá, proč by je proboha neměla mít matka která má dělohu, vaječníky, peníze, šanci potkat chlapa a normální rodinu utvořit jen o nemá teď a nemládne. Prostě já říkám, kdo chce mít děti a má snahu a touhu se o ně starat, ať je má. Riziko že se něco pokazí máš vždy u všeho, nic není 100%ní.
Ta práva na všechno, to je sice hezká věc, ale bohužel to kolikrát nedopadne dobře…
Třeba ti různě postižení…znám to dobře tady v jednom ústavu pro postižené tady u nás a tam Ti sestry řeknou, že několik rodin je pravidelně zásobuje dětma, o které se nepostará a končí tam, navíc jejich život i zdrav. stav nicmoc.
Ale právo mít děti mají, to si dnes nikdo nedovolí jim zakázat…
Znala jsem i jednu postiženou, o chlapce se pak musela starat babička, obrátila jí život naruby.
Tohle třeba já vnímám jako špatně.
A stejně tak u těch ženských, co si pořídí víc dětí bez otce, ono každý vidí hlavně roztomilé miminko anebo roztomilého malého chlapečka, co si hraje s autíčkem, ale už je nenapadne, že na něj nebudou stačit v pubertě a nebudou vědět co s ním.
Samozřejmě, že se to nemusí povést ani v normánlí rodině, ale být od začátku na ty děti sama programově, nešla bych do toho…
Ten chlap může slíbit cokoliv pokad nebude zapsanej, nemáš soudně žádné páky ho donutit aby platil. Taky to teď řeším ale jinak, mám 8 lete dítě a přítele který je s námi 6 let, nemůže mít děti tak jsem doufala že mi taky někdo pomůže na internetu je hodně ochotných chlapů, ale bojím se příteli udělat takový podraz.
@Kfětoslava
jestli ty jsi to nepřelouskala moc zbrkle. Psala jsem, že má šanci potkat muže a mít tak pro děti i otce, jenom to nemá teď hned a jelikož nemládne, tak si chce dítě pořídit jako první krok a tatínek může přijít později.
@free333 Já si teda myslím, že v tomhle je to přesně naopak. Že když si ženská teda pořídí dítě plánovaně s chlapem co jí oplodní a jde, tak stojí na vlastních nohách pevněji než kterákoliv žena, se kterou se muž rozvede a v té pubertě ta co na to byla roky sama je připravenější a otrlejší než ta co měla do teď za zadkem manžela a ten má najednou novou rodinu a už se nestará (nebo ne dost)
Nemyslím že v tomhle je to nějak horší pro případ zakladatelky.
@Anonymní píše:
Ten chlap může slíbit cokoliv pokad nebude zapsanej, nemáš soudně žádné páky ho donutit aby platil. Taky to teď řeším ale jinak, mám 8 lete dítě a přítele který je s námi 6 let, nemůže mít děti tak jsem doufala že mi taky někdo pomůže na internetu je hodně ochotných chlapů, ale bojím se příteli udělat takový podraz.
A na klasické umělé oplodnění jít nechceš?
Já teda musím říct, že jak mi přijde normální a nevadí mi když mají ženy děti s chlapama, kteří ty ženy oplodní a jdou si po svém, pokud je to takto dohodnuto, protože jsem toho názoru, že se příliš držíme společenským norem ale tento obraz není z pohledu přírody nijak neobvyklý a pokud to tak ženy cítí, chtějí a zvládají a mužům to vyhovuje, prostě proč ne, nemyslím si, že tím dítě strádá, tak teda kukačky (a že proti těm dětem to nemyslím špatně) a podobné podvody na stálé partnery jsou teda na hraně.. jestli ne spíš za hranou. To mi v pohodě nepřijde. Takové dítě se rodí do lži a v té vyrůstá což mi přijde mnohem horší než pravda o tom, že oba rodiče jeho život chtěli, chtěli aby vzniklo ale domluvili se, že se postará máma. A co teprve když se to nedejbože provalí (zdrav. potíže apod. a nikomu to určitě nepřeju).
@4-1.cz žena bez muže umělé oplodnění podstoupit nemůže. To je jen pro páry. Leda v zahraničí, ale to už je jednodušší si jednou pořádně vrznout ![]()