Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem s touto prapodivnou „nemocí“. Je mi 28 let a ještě před půl rokem jsem si říkala, že máme na mimčo stále dost a dost času, že prostě až budeme chtít, vysadíme antikoncepci a bude to… Čára přes rozpočet přišla ve chvíli, kdy mi gynekolog doporučil laparoskopické vyštetření kvůli bolestem břicha v různých situacích. Krom toho, že mám otočenou dělohu, o té jsem tedy věděla už předtím, mi diagnostikovali a odstranili několik ložisek endometriozy. V propouštěcí zprávě se moc nevyznám, ale bylo jich požehnaně. Po této diagnostice mi můj lékař doporučil otěhotnět co nejdříve s tím, že pokud nám to do října nepůjde přirozeně, doporučí mě na umělko. Minulý měsíc jsem tedy vysadila antikoncepci a uvidíme co bude… S přítelem jsme 10 let a s dítětem jsme samozřejmě do budoucna počítali, ale v tuhle chvíli už nemyslím téměř na nic jjiného než na to, co dělat, pokud to nevyjde… Pokud mohu sama za sebe doporučit všem, co jsou na tom podobně jako my všichni tu, není vůbec dobré číst „zaručené“ články o tom, jak otěhotnět s tím, či oním… Za tu dobu, co jsme se začali snažit, jsem jich přečetla tolik, že po 13ti letech nepřetržitého braní antikoncepce, s otočenou dělohou a s enometriozou, bych si musela hodit mašli, protože pravděpodobnost přirozeného otěhotnění je podle všech tzv. „odborníků“ na bodu mrazu… Já přesto doufám, že se to povede
Tak všem snažilkám přeji pevné nervy, sílu, trpělivost a trpělivého manžela - přítele.
@Lálinka585 Ahoj, nešil, určitě se podaří i přirozeně! Otočená děloha není žádný zádrhel, to má spousta žen, já také. Nemá to vliv na otěhotňování - říká se, že lepší pro otěhotňování je, když máš obrácenou dělohu, poloha zezadu a pak ležet pár minut na břiše, ale to už asi víš. ![]()
A pokud máš za sebou laparku, tak teď je nejlepší čas na otěhotňování, když jsi „pročištěná“.
Držím palce! Hlavně nestresuj, jsi mladá a zatím můžeš zkoušet přirozeně. Nemáš důvod si myslet, že by to přirozeně nešlo. A kdyby to přeci jen nešlo, tak dnešní medicína je na tom dobře, IVF není problém, takže se vůbec neboj! Chce to jen velkou trpělivost! ![]()
@lentilkii Mockrát děkuju, věřím, že to půjde. Dřív nebo později
Jsem ráda, že existují tyto diskuze. Je fajn vědět, že zdaleka není nic ztraceno ![]()
@Lálinka585 no vůbec nic není ztraceno! Vždyť jsi zdravá, ne? A jsi na úplném začátku. Spousta ženských tady má mnohem větší problémy, a nakonec to vyjde i tak! Chce to věřit, myslet pozitivně a ono to prostě jednou zabere! ![]()
Ahoj holky, už na tohle trápení nechci být sama, tak jsem se odhodlala napsat sem. Mám Endometriózu a už několik let se snažím otěhotnět. Loni v dubnu jsem byla na laparoskopii, protože mi praskla cysta na vaječníku a při operaci mi odstranili ještě další cysty, rozsáhlé srůsty a vyčistili dělohu. Rok jsem byla „v umělém přechodu“ a nyní mi bylo doporučeno co nejdříve otěhotnět. Dlouho jsem se bránila umělému oplodnění a doufala, že se nám to podaří přirozenou cestou, ale mám dle hormonálního vyšetření problémy s ovulací a manžel má špatné výsledky spermiogramu. Tak jsme se domluvili, že zkusíme IUI. Byla jsem poprvé před cca 14 dny, beru Utrogestan, tento víkend jsem to měla dostat a nic. Měla jsem doma jeden test, ale s prošlou expirací, i přesto jsem si ho dnes udělala a vyšel negativní
Máte někdo podobné zkušenosti? Poradíte co mám teď dělat? Byla jsem při tom zákroku nervozní, tak si moc nepamatuju, jak mám teď postupovat
Předem díky ![]()
@Edit76 ještě chvilinku počkej…někomu se // ukáží později. Pokud budou testy stále negativní a MS nikde, volala bych Dr.
Držím palce!
@Edit76 Edit, ono když bereš ten utrogestan, tak to oddaluje menstruaci, takže pokud ho nevysadíš, tak menstruaci nedostaneš nebo až později. Zkus ještě počkat, znovu zkus test a nebo zajdi na krev. Mě teda při endometrioze ani IUI nedoporučili, byla jsem rovnou na IVF. Pokud se pokoušíte už dlouho a partner nemá nejlepší spermiogram, tak bych s IVF neváhala. Ale je to na tobě. Držím palce…
Děkuji holky, já to právě tady někde na diskuzích četla, že Utrogestan oddaluje menstruaci, tak nevím jestli ho už nemám přestat brát. Je to dnes 17.den.
IUI nám navrhl Prim. Hudeček, u kterého se léčím. Prý to mám zkusit max. 3× a pak IVF.
@Edit76 Jojo, 3× to je rozumné, to už není taková doba… Ale opravdu se IVF nebojte, není to žádná hrůza a výsledek stojí za to.
Jinak ten Utrogestan bych asi už vysadila, ale napřed zavolejte na kliniku a oni vám řeknou co a jak.
@Edit76 Ano a pozitivní. Měla jsem endometriozu 4. stupně a hned první IVF vyšlo. IUI jsme ani nezkoušeli. Za týden má dcerka rok
… Dneska jsou ty možnosti opravdu velké, tak proč to nevyužít. Držím pěsti…
Tak to moc gratuluji!
Když tak teď koukám na tu Vaši profilovou fotečku, mohlo mě to napadnout
Já mám taky 4.stupeň, ale momentálně jsem „vyčištěná“, tak to musím využít, ale jako naschvál, má manžel zrovna špatné výsledky (měl i dobré dřív). A můžu se zeptat, kde jste na IVF byla? A děkuji za podporu ![]()
@Edit76 Děkujeme
… Byla jsem v Brně v Reprofitu a musím říct, že naprosto super, přístup i všechno okolo. Já byla právě na laparoskopii v květnu 2011, kvůli cystě, no a když se do mě podívali, tak uviděli tu hrůzu. Tak mi okamžitě doporučili IVF. Tak hned nějak v červnu jsem navštívila CAR. No a 11.11.11 mi odebrali 11 vajíček a jedno jsem si pak o pět dní nechala zavést a už mě tady zlobí. Nevím odkud jste, ale pokud někde z Moravy, tak doporučuji opravdu to Brno. Pokud odjinud, tak určitě podívat na recenze a podobně. Endometrioza je svinstvo, ale není to nepřekonatelná překážka, a pokud jste teď jak říkáte vyčištěná, je nejlepší čas… ![]()
To je super s těmi čísly, jako nějaké znamení
Já jsem taky z Brna a chodím na Obilňák. Tam se léčím s Endometriózou, operovali mě tam a jak jsem psala, tak jsem tam teď absolvovala první IUI. Odpoledne jsem si byla koupit test, tak si ho ráno udělám, ale moc nevěřím, že bych byla těhotná…
@Edit76 Tak co, jak to dopadlo s testem? Jinak jsem ještě chtěla říct, že když jsme se chystali na IVF, tak jsem seděla několik týdnů na netu a opravdu zjišťovala, které centrum je nejlepší. O Obilňáku jsem neslyšela právě moc dobrého. Zkuste mrknout na stránky toho Reprofitu, třeba vás to zaujme. Je to opravdu vyhlášená klinika a tohle je zbytečné podceňovat, když si člověk může vybrat. Ale je to na vás, mrkněte, přečtěte, uvidíte…
.. Třeba jste byla spokojená…