Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanka 29 Tak když to vezmu čistě ekonomicky (tzn. neposuzuju partnerství jako takové), a budu vycházet z toho, že máte oba shodný příjem, byt pronajmete za 14tis. + poplatky a hypo je 12tis. (neberu v úvahu daně apod.):
On - příjem 30tis., platí hypo na byt, ve kterém se bydlí, náklady na bydlení jsou 18500, z toho 6tis. dostane od tebe, tzn. jeho náklady na bydlení jsou 12500,– a zůstatek na vše má 17500,–
Ty - příjem 30tis., platíš náklady na bydlení 6tis. a ostatní jedete napůl - v případě rozchodu odcházíš s ničím, ale zůstatek na vše máš 24000,–
On - příjem 37tis. (s polovinou nájmu tvého bytu), náklady na bydlení 12500,– - zůstatek na vše 24500
Ty - příjem 37tis (s příjmem z nájmu)., náklady na bydlení 18000,– - zůstatek na vše 19000
On - příjem 30tis., náklady na bydlení 12500 - zůstatek na vše 17500
Ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 18000 - zůstatek na vše 26000
On - příjem 44tis., náklady na bydlení 21tis. (12tis. hypo + polovina z 18tis., což je slušný nájemní byt s poplatky) - zůstatek na vše 23000
Ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 21tis. - zůstatek na vše 23000
Vychází mi z toho, že využívat jeho nemovitost k bydlení a pořídit si svou na pronájem je finančně výhodné pro tebe, ale pro něj ne. Chtít po tobě polovinu nájmu je finančně výhodnější pro něj, ale rozhodně ne pro tebe. Pronajímat obě vaše nemovitosti by znamenalo pro tebe jen velmi lehký pokles příjmů, pro něj výrazný nárůst (ovšem jen v této modelové situaci, kdy nájem je o 2tis. vyšší než hypotéka a při 100% obsazení spolehlivými nájemníky, což je velké riziko), tzn. je to ideální řešení s velkým rizikem.
Jako nejlepší řešení mi tedy přijde opravdu mu část z nájmu dávat, nebo lépe řečeno nepodílet se na nákladech na bydlení už jen cca z 1/3, ale zvednout to alespoň na polovinu, např.:
on - příjem 30tis., náklady na bydlení 9tis. - zůstatek 21tis.
ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 12tis.hypo + 9500 jemu (tedy 21500) - zůstatek 22500
@Pet32 píše:
Proč bys mu měla dávat polovinu? Z toho budeš platit hypotéku, po 3 letech nemáte vyřešené finance? Jste partneři nebo spolubydlící?
No hypotéku mi budou když se zadaří platit podnajemnici.To není o tom ze nemáme vyřešené finance ale přijde mi úsměvné mu dávat příspěvek na hypotéku když z toho jeho bytu budu mít v budoucnu velké kulove a jak on tvrdí ze mu opotrebovavam majetek a ze by to chtěl zrekonstruovat…Je to jeho byt a přispívat na něco co by nebylo i meee
![]()
@zrcadlo píše:
@Hanka 29 Tak když to vezmu čistě ekonomicky (tzn. neposuzuju partnerství jako takové), a budu vycházet z toho, že máte oba shodný příjem, byt pronajmete za 14tis. + poplatky a hypo je 12tis. (neberu v úvahu daně apod.):
- Současný stav:
On - příjem 30tis., platí hypo na byt, ve kterém se bydlí, náklady na bydlení jsou 18500, z toho 6tis. dostane od tebe, tzn. jeho náklady na bydlení jsou 12500,– a zůstatek na vše má 17500,–
Ty - příjem 30tis., platíš náklady na bydlení 6tis. a ostatní jedete napůl - v případě rozchodu odcházíš s ničím, ale zůstatek na vše máš 24000,–
- Plánovaný stav dle něj:
On - příjem 37tis. (s polovinou nájmu tvého bytu), náklady na bydlení 12500,– - zůstatek na vše 24500
Ty - příjem 37tis (s příjmem z nájmu)., náklady na bydlení 18000,– - zůstatek na vše 19000
- Plánovaný stav dle tebe:
- Stav kdy každý z vás pronajme svůj byt a budete si platit svou hypotéku a půjdete do třetího:
On - příjem 44tis., náklady na bydlení 21tis. (12tis. hypo + polovina z 18tis., což je slušný nájemní byt s poplatky) - zůstatek na vše 23000
Ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 21tis. - zůstatek na vše 23000Vychází mi z toho, že využívat jeho nemovitost k bydlení a pořídit si svou na pronájem je finančně výhodné pro tebe, ale pro něj ne. Chtít po tobě polovinu nájmu je finančně výhodnější pro něj, ale rozhodně ne pro tebe. Pronajímat obě vaše nemovitosti by znamenalo pro tebe jen velmi lehký pokles příjmů, pro něj výrazný nárůst (ovšem jen v této modelové situaci, kdy nájem je o 2tis. vyšší než hypotéka a při 100% obsazení spolehlivými nájemníky, což je velké riziko), tzn. je to ideální řešení s velkým rizikem.
Jako nejlepší řešení mi tedy přijde opravdu mu část z nájmu dávat, nebo lépe řečeno nepodílet se na nákladech na bydlení už jen cca z 1/3, ale zvednout to alespoň na polovinu, např.:
ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 12tis.hypo + 9500 jemu (tedy 21500) - zůstatek píše: Více
Tak samozrejme, to neni treba pocitat. Pokud bydlis vyhodne za par tisic(a to je ted otazka, jaka je lokalita a bezny najmy) a zaroven mas majetek jinde, ktery pronajimas a mas prijem navic, tak je to idealni. A tohle je jeste super situace pro nej, plno borek by chlapkovi neplatilo zadny najem a svuj byt pronajalo a ani by je nanapadlo neco prispet do bytu partnera.
@Hanka 29 píše:
Dítě je z mého prvniho manželství. bývalý přispívá na dítě předepsanou částkou výživnym od soudu.No hypotéku mi budou když se zadaří platit podnajemnici.To není o tom ze nemáme vyřešené finance ale přijde mi úsměvné mu dávat příspěvek na hypotéku když z toho jeho bytu budu mít v budoucnu velké kulove a jak on tvrdí ze mu opotrebovavam majetek a ze by to chtěl zrekonstruovat…Je to jeho byt a přispívat na něco co by nebylo i meee![]()
Ano, ale on chce z nájmu půlku, jsi psala. Vy jste partneři, ale každý z vás si hrabe na vlastním písečku.
@Hanka 29 píše:
Dítě je z mého prvniho manželství. bývalý přispívá na dítě předepsanou částkou výživnym od soudu.No hypotéku mi budou když se zadaří platit podnajemnici.To není o tom ze nemáme vyřešené finance ale přijde mi úsměvné mu dávat příspěvek na hypotéku když z toho jeho bytu budu mít v budoucnu velké kulove a jak on tvrdí ze mu opotrebovavam majetek a ze by to chtěl zrekonstruovat…Je to jeho byt a přispívat na něco co by nebylo i meee![]()
Tezko rict, strasne zalezi na tech najmech a jak vyhodne bydlis ted.
@zrcadlo píše:
- Současný stav:
- Plánovaný stav dle něj:
- Plánovaný stav dle tebe:
- Stav kdy každý z vás pronajme svůj byt a budete si platit svou hypotéku a půjdete do třetího:
Ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 21tis. - zůstatek na vše 23000Vychází mi z toho, že využívat jeho nemovitost k bydlení a pořídit si svou na pronájem je finančně výhodné pro tebe, ale pro něj ne. Chtít po tobě polovinu nájmu je finančně výhodnější pro něj, ale rozhodně ne pro tebe. Pronajímat obě vaše nemovitosti by znamenalo pro tebe jen velmi lehký pokles příjmů, pro něj výrazný nárůst (ovšem jen v této modelové situaci, kdy nájem je o 2tis. vyšší než hypotéka a při 100% obsazení spolehlivými nájemníky, což je velké riziko), tzn. je to ideální řešení s velkým rizikem.
ty - příjem 44tis., náklady na bydlení 12tis.hypo + 9500 jemu (tedy 21500) - zůstatek píše: Více
Mam12 levého syna a výživné od bývalého mám 3500,–tis nic na víc neplatí. Pritel se finančně na syna nepodílí
A hypo jsem brala jako tzv. Zadní vrátka či dobudován pro syna.
Přijde mi nefer mu přispívat na něco co nebude moje… vím ze případně budu mít každý měsíc úlevu 14tis za podnajemniky ale než zase nádržemi na zaplacené 3mes hypotéky do obálky a nějakou rezervu…
@Hanka 29 píše:
Dítě je z mého prvniho manželství. bývalý přispívá na dítě předepsanou částkou výživnym od soudu.No hypotéku mi budou když se zadaří platit podnajemnici.To není o tom ze nemáme vyřešené finance alepřijde mi úsměvné mu dávat příspěvek na hypotéku když z toho jeho bytu budu mít v budoucnu velké kulove a jak on tvrdí ze mu opotrebovavam majetek a ze by to chtěl zrekonstruovat…Je to jeho byt a přispívat na něco co by nebylo i meee![]()
Ale ty se dostáváš do situace, kdy oba budete majiteli nemovitosti, ale zatímco tobě se ta nemovitost bude splácet z nájmu (= budeš z ní mít zisk), tak jeho nemovitost se bude jen spotřebovávat. To opravdu není fér situace pro něj. Stavíš ho do role, kdy může říct, že se chce stěhovat jinam, protože svůj byt chce pronajímat a mít tak vyšší příjem, než má teď. Nebo bys kývla na to, že se přestěhujete do toho tvého bytu, on ti bude platit třetinu nákladů na bydlení a svůj byt si bude pronajímat a platit si z něj svou hypotéku? ![]()
Samozřejmě to vychází z toho, za kolik se u vás pronajímají byty a za kolik se dají koupit, ale principiálně bys opravdu měla svůj podíl na platbách za bydlení zvýšit.
@zrcadlo píše:
Ale ty se dostáváš do situace, kdy oba budete majiteli nemovitosti, ale zatímco tobě se ta nemovitost bude splácet z nájmu (= budeš z ní mít zisk), tak jeho nemovitost se bude jen spotřebovávat. To opravdu není fér situace pro něj. Stavíš ho do role, kdy může říct, že se chce stěhovat jinam, protože svůj byt chce pronajímat a mít tak vyšší příjem, než má teď. Nebo bys kývla na to, že se přestěhujete do toho tvého bytu, on ti bude platit třetinu nákladů na bydlení a svůj byt si bude pronajímat a platit si z něj svou hypotéku?
Samozřejmě to vychází z toho, za kolik se u vás pronajímají byty a za kolik se dají koupit, ale principiálně bys opravdu měla svůj podíl na platbách za bydlení zvýšit.
Fer by proste bylo platit jakoby bezny najem za spolubydleni v podobnem byte, matka + ten syn. Jde o to kolik by to stalo proste u cizich, kdyby nekdo pronajimal pokoj nebo dva.
Ale zas jsou tu dalsi faktory, jak je treba ta zena atraktivni, jaky ma vyhody bydlet s ni, jak to klape v posteli a celkove apod. Pokud je trochu vyjmecna, tak chlapek by se mel snazit si ji predchazet, protoze proste kvalitnich zen je malo a je imbecilita nebo sockovina prijit o ni kvuli par tisicum mesicne, ze se neshodnou na zpusobu bydleni a jeho financovani.
@Hanka 29 píše:
Dobrý den, prosím o názor. Již třetí rok ziju se synem u přítele v jeho bytu. Prispivam mu 6tis na bydlení s tím že jidlo máme na půl a vše ostatní individuálně. On má navíc hypotéku 12 tis a spotreba(služby) jsou za 6500,– Nyní jsem si pořídila byt na hypotéku který chci zatím pronajímat. a přítel po Mě chce abych mu dávala 1/2 z pronajmu.
Moc se mi to nezamlouvá…[/citace
To stejně po mě chtěl můj bývalý, aby si z mých peněz platil svoji hypo. nedala jsem mu je a není laskajá bych mu z nájmu urco nic nedávala, je to tvůj být!!!neco jiného by bylo, kdyby jste si ho pořídili společně.
@ontarova.stara píše:
https://www.emimino.cz/…rankovani/3/?…S ohledem na tuto diskuzi bych mu nerikala partner a nic s nim neplanovala.
masakr, já fakt ty ženské nechápu! A ještě se nechá zbouchnout ![]()
@zrcadlo píše:
Ale ty se dostáváš do situace, kdy oba budete majiteli nemovitosti, ale zatímco tobě se ta nemovitost bude splácet z nájmu (= budeš z ní mít zisk), tak jeho nemovitost se bude jen spotřebovávat. To opravdu není fér situace pro něj. Stavíš ho do role, kdy může říct, že se chce stěhovat jinam, protože svůj byt chce pronajímat a mít tak vyšší příjem, než má teď. Nebo bys kývla na to, že se přestěhujete do toho tvého bytu, on ti bude platit třetinu nákladů na bydlení a svůj byt si bude pronajímat a platit si z něj svou hypotéku?
Tak ona mu zase tu jeho nemovitost, kde bydlí, pomáhá udržovat úklidem.:-)) Každopádně do toho chybně započítáváš tu jeho hypotéku, na té splátce by se ona podílet neměla, protože jí ta nemovitost nebude ani zčásti nikdy patřit. Ona by měla přispívat pouze na energie, dejme tomu 2/3, když jsou dva na jednoho a maximálně nějakou amortizaci. Což ovšem už dělá, pokud má náklady 6500,– a ona mu dává 6000,–.
@ZuzaM píše:
Tak ona mu zase tu jeho nemovitost, kde bydlí, pomáhá udržovat úklidem.:-)) Každopádně do toho chybně započítáváš tu jeho hypotéku, na té splátce by se ona podílet neměla, protože jí ta nemovitost nebude ani zčásti nikdy patřit. Ona by měla přispívat pouze na energie, dejme tomu 2/3, když jsou dva na jednoho a maximálně nějakou amortizaci. Což ovšem už dělá, pokud má náklady 6500,– a ona mu dává 6000,–.
To je blbost co pises, zrcadlo to pekne napsala a spocitala pro ruzny varianty. Proste oni vyuzivaji jeho byt k bydleni, zatimco jeji byt by byl pronajaty a vydelaval najem a to je mozne jen diky nemu a ze muzou bydlet u nej, premyslej trochu. ![]()
Ty proste stejne jako vetsina lidi vubec nepocitas naklady prilezitosti a kolik te stoji, ktera variante realne. To je bezna chyba v uvazovani, on proste umoznuje vyuzivat svuj byt jim(jinak by si treba nasel podnajemniky) a proste prichazi o tu moznost pronajmu.
Vetsina lidi si neuvedomuje, ze nebydli zadarmo ani ve vlastnim byte(nepocitam energie), protoze proste vyuzivaji neco co se da pronajmout, prodat apod. A treba plno starych lidi bydli samo v byte 100+m2 a pocita kazdou korunu, protim vyhodi oknem mraky penez za pro ne zbytecne nakladny bydleni, akorat to proste nevidi a nechapou tuhle uvahu, protoze to jsou potencionalni penize.
Treba u nas v baraku, pani chodi na uklidy si privydelat pritom vlastni byt v hodnote treba 12 milionu a bydli tam sama. To je proste hloupost. To muze prodat a jit do mensiho a do konce zivota uz nic nedelat a uzivat duchod.
Nebo kdyz to nechce prodavat, tak pronajmout a jit do pronajmu do mensiho na okraji mesta.
@Sandokanec píše:
To je blbost co pises, zrcadlo to pekne napsala a spocitala pro ruzny varianty. Proste oni vyuzivaji jeho byt k bydleni, zatimco jeji byt by byl pronajaty a vydelaval najem a to je mozne jen diky nemu a ze muzou bydlet u nej, premyslej trochu.
Ty proste stejne jako vetsina lidi vubec nepocitas naklady prilezitosti a kolik te stoji, ktera variante realne. To je bezna chyba v uvazovani, on proste umoznuje vyuzivat svuj byt jim(jinak by si treba nasel podnajemniky) a proste prichazi o tu moznost pronajmu.
Vetsina lidi si neuvedomuje, ze nebydli zadarmo ani ve vlastnim byte(nepocitam energie), protoze proste vyuzivaji neco co se da pronajmout, prodat apod. A treba plno starych lidi bydli samo v byte 100+m2 a pocita kazdou korunu, protim vyhodi oknem mraky penez za pro ne zbytecne nakladny bydleni, akorat to proste nevidi a nechapou tuhle uvahu, protoze to jsou potencionalni penize.Treba u nas v baraku, pani chodi na uklidy si privydelat pritom vlastni byt v hodnote treba 12 milionu a bydli tam sama. To je proste hloupost. To muze prodat a jit do mensiho a do konce zivota uz nic nedelat a uzivat duchod.Nebo kdyz to nechce prodavat, tak pronajmout a jit do pronajmu do mensiho na okraji mesta.
Takhle kalkulovat ve vztahu mi přijde dost nechutné, takhle by to být nemělo. Kdyby se nedejbože jednomu z nich něco stalo a nemohl vydělávat a byl nemocný, tak mu ten druhý pořád bude takhle chladně vypočítavat co má zaplatit? Pořád počítat co by kdyby… Pokud to chce někdo počítat takhle, ať si najde podnájemníky nebo spolubydlící ne partnera. Ona tam nebydlí zadarmo a nijak partnera nezneužívá, ale takhle do detailu rozpočítavat, že to není tak výhodné jako kdyby měl nájemníka nebo pro ní je to výhodnější než kdyby bydlela sama, je opravdu na rozchod. Jsem ráda, že s manželem to tak nemáme, prostě je to společné a taky kdyby jeden z nás nevydělával, tak mu ten druhý nebude nic vyčítat.
Mimochodem, když už jsi tak detailní, tak ona by mu mohla napočítat částky za domácí práce, pěkně podle tržních cen.:-)))
@ZuzaM píše:
Takhle kalkulovat ve vztahu mi přijde dost nechutné, takhle by to být nemělo. Kdyby se nedejbože jednomu z nich něco stalo a nemohl vydělávat a byl nemocný, tak mu ten druhý pořád bude takhle chladně vypočítavat co má zaplatit? Pořád počítat co by kdyby… Pokud to chce někdo počítat takhle, ať si najde podnájemníky nebo spolubydlící ne partnera. Ona tam nebydlí zadarmo a nijak partnera nezneužívá, ale takhle do detailu rozpočítavat, že to není tak výhodné jako kdyby měl nájemníka nebo pro ní je to výhodnější než kdyby bydlela sama, je opravdu na rozchod. Jsem ráda, že s manželem to tak nemáme, prostě je to společné a taky kdyby jeden z nás nevydělával, tak mu ten druhý nebude nic vyčítat.
Mimochodem, když už jsi tak detailní, tak ona by mu mohla napočítat částky za domácí práce, pěkně podle tržních cen.:-)))
No ale vzdyt ona presne takhle automaticky premysli, kdyz u nej chce bydlet vyhodne a svuj byt pronajimat za trzni cenu a nic mu nedat.
A dnesni zeny a domaci prace? Jako co? Varit to dneska moc neumi, dat veci do pracky, nebo mycky neni zadna namaha. ![]()