Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
ja jsem s tim tak nejak uz pri druhe MD pocitala ze si je dam, takze jsem si z MD davala penize bokem, z RD bych to nedala… ale manzel rikal, ze bysme to dali do kupy i z tech spolecnych penez, ze kdyz je chci, tak at si je dam…
jo taky sleduju, ze rovnatek nosi cim dal tim vic dospelych, vcera nebo kdy jsem si vsimla jedne reporterky na nove ze je ma na spodnich… obcas si sice v cekarne u ortodontistky mezi tema nactiletyma pripadam jak exot a
ale co, uz jsem se nad to povznesla ![]()
Tak mam ode denska rovnatka i dole, navic mi na obe spodni sestky kvuli skusu dala pryskyrocovou vlozku (je to takovy hrbol na zubu) aby mi vrchni zuby nevrazeli na spodni zamecky. Mel jste to nekdo? pry se ta pryskyrice casem trochu obrousi, zatim mi na jidlo a skus vic nez zamecky vadi prave ty pryskyricove hrboly…
@Chezzie mela jsem je taky, protoze jsem mela horni dvojku tak zapadlou, ze aby se mi přehoupla dopredu pres dolni zuby, tak m doktorka dala na stolicky taky toto. Opravdu se to za cas okoise, je to divny, ale zvyknes si.
@lightblue diky, snad to bude lepsi, uz si pomalu zvykam…
jen od spodniho dratku mam uplne rozrizlou pusu zevnitr, protoze mam sice zamecek i na spodni trojce ale zub je zapadlej, a tak dratek mam zatim z dvojky a az na ctyrce, na trojce mam zamek zatim jen „na okrasu“ a ten drat je pres to do oblouhu a pekne me to reze.. vosk mi na tom moc nedrzi, takze jsem si pusu vycpala odlicovacim tamponem a doma chodim s tim abych si to porad nedrela…
Chezzie: Vydrž, já to měla podobně. Když mi dali spodní, tak jsem měla jeden zub vpředu tak křivý, že se muselo udělat místo a teprve teď po roce mi na něj doktorka dala zámek, taky šel drát jakoby přesto. Mě pomohlo koupit si corsodyl nebo teď nevím, jestli tu samou složku má ústní voda Parodontax, zkrátka hojí Nebo vyplachovat šalvější. Jsou to všechno babské rady, ale opravdu mě to na tu pusu pomohlo. Já to taky měla jako rozřízlé a pak napuchlé, no děs běs, ale jak se zuby začnou rovnat, tak to bude čím dál lepší.
@lightblue dneska uz je to lepsi, uz si pusa pomalu zvyka…
jeste mi rekni jak se pak dava dolu ta pryskyricova vlozka? nejak se odvrta? a mela jsi ji po celou dobu rovnatek nebo ji sundali driv?
Když už se mi ten zub pak přehoupl, tak mi to na nějaké kontroly normálně vrtačkou odvrtla. To vůbec necítíš, ale měla jsem to určitě dva měsíce, pak mi to už nepřišlo.
Ahoj holky, tak na rovnátka už jsem si zvykla
v prvních dnech jsem si ale myslela, že to opravdu nedám no
ty sedřený tváře, to byl masakr a vůbec ta citlivost.. ale chtěla jsem se zeptat, zdá se mi právě, že ty rovnátka mi zase jakoby začínají maličko dřít o tváře, to je normální? Například jak se hýbou zuby?
Já na spodních zubech zatím ještě nemám, to mě teprve čeká, no a popravdě se toho docela děsím, když si vzpomenu na ty první dny po nasazení rovnátek na horní zuby ![]()
@lightblue tobě jse nasadili nedávno viď na spodní zoubky a v pohodě všechno???
@LenďuleB já už mám rovnátka 2 roky a snad mi je letos sundají ![]()
ty zoubky se Ti budou rovnat pořád, do strany, do šířky, prostě se rozhýbou. Mě se jednou hýbala jednička dole tak, že jsem i měla strach, že vypadně, ale ono se to všechno srovná. Dala bych Ti sem fotku, ale fakt se stydím
nechápu, jak jsem s těma zubama mohla tak dlouho chodit.
Jinak zkrátka to odření a řezání drátu k tomu patří i po delší době, nejhorší to je na začátku, a pak vždycky, když Ti dá doktorka silnější drát, myslím, že jsou 3 nebo 4 tloušťky. Já to pak už neřešila. Jak mi to jednou dali do pusy, tak jsem věděla, že není cesty ven
@LenďuleB Může to dřít znovu, protože se zuby posunuly jinak a tváře na to v těch místech nejsou zvyklé. Ale určitě už to není tak hrozné, jako na začátku, aspon u mě nebylo.
@LenďuleB casem se to srovna, tvar si zvykne, me pak spis boli kdyz uz se blizi k vymene dratku - po cca tech 4tydnech, jak jakoby zacina vic vzadu precuhovat dratek (kamaradka co taky ma rovnatka mi radila aby mi to manzel trochu spiloval kovovym pilnickem, ze ji to jeji taky dela, ale nemeli jsme k tomu odvahu)
ted mam dole rovnatka presne tyden, a musim rict ze uz dobry, jako na noc si porad davam do pusy vatovej tampon, protoze jsem zvykla spat na brise a jak si lezim na tvari tak si dru o ten dratek a vnitrni stranu rtu si vyslovene tim rezu… psala jsem o tom vyse..
jinak co do citlivosti zubu, musim rict, ze u me zatim podstatne lepsi nez ty horni, tema hornima jsem se bala dlouho skousnout a dlouho me bolely nez si zvykly, ale u tech spodnich kousu vsechno v pohode, az jsem prekvapena (jen mi tam trochu vadi ty vlozky, ale jak psala @lightblue je to o zvyku a uz je to lepsi i na jidlo)
@Chezzie taky to tak mám. Cítím zuby po utažení, pak měsíc nic a pak když mám jít na výměnu
@lightblue
jej, tak to se omlouvám, asi jsem koukla na jinačí příspěvek. Tak už dva roky, i dole viď, no jsem to popleta
a jaktože tak dlouho??… to asi každým říkají co, to bude tak na rok na rok a půl… ![]()
@LenďuleB píše:
@lightblue![]()
![]()
jej, tak to se omlouvám, asi jsem koukla na jinačí příspěvek. Tak už dva roky, i dole viď, no jsem to popleta
![]()
a jaktože tak dlouho??… to asi každým říkají co, to bude tak na rok na rok a půl…
Dva roky jsou minimální reálná hranice řekla bych, opravdu neznám nikoho, komu by je sundali dřív, spíš později. Oni slibují rádi, ale většinou to tak rychle nejde.
@radkka nene, to díku bohu není ![]()
@Chezzie a tak ty jsi psala, že ti nedávno dávali rovnátka na spodní zoubky (už tady koukám není smajlík tý svítící žárovky, jinak bych sem dala aspoň dva
) Tak já se mrknu na tvůj příspěvek. Hlavně že ty spodní zoubky nejsou taková šílenost jako ty horní, no už abysme je měly dole a pyšnily se krásným úsměvem
![]()