Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se jen zeptat, zda je po operaci vyvedená kolostomie? Děkuji za odpověď. V pondělí nastupuje me do nemocnice na potvrzení diagnozy ![]()
@anďulín08 mi ji neměli:-) měli jsme dobře vyčištěné střeva- brali nám 40cm tl. střeva…
Nám stomii dělali, je to prý lepší, střívko si tak odpočine. Záleží v jakém stavu střevo máte, pokud je hodně rozšířené, udělají stomii.
@anďulín08 a kam nastupujete? nás to čeká teď někdy taky jen nemáme ještě termín
Mi měli rozšířené na 9 cm-ale odstranily ho, nám řekli, že záleží jak jsou střeva čisté a nachystané na operaci, pokud jsou pěkně vyšištěné že se stomie dělat nemusí… takže jsme jí neměli, a pochválili že tak pěkně vyčištěné střeva dlouho neviděli…
My jdeme teprve na diagnostiku do FN Ostrava, tak uvidíme. Zatím podle příznaků to vypadá na Hirschprunga. Jsem zdravotník, tak o to víc to prožívám. Už to chceme mít za sebou. Chcou jí dělat irigografii a EMG konečníku. Máte s tím někdo zkušenost?
@anďulín08 tak to máme hodně stejné. já jsem veterinář, tak z tojho taky trnu. my jsem sice z frýku, ale jedeme do motole. můžu se zeptat jaké máte příznaky a jak jste staří? my máme rok a půl a problémy nejvíce začali při příkrmech. už se s tím pereme přes půl roku a nejhorší je že nám od té doby nepřibírá, strašně špatně jí a pije. Vyšetření nás čekají stejné jako vás. nastupujeme příští pondělí do motole
My máme 4 a půl roku a začalo to asi v roce a půl. Nejprve jsme ucítili „nějakou bouli“ na levé straně bříška, tak nám nasadili Laktulosu a nějaké nálevy-v nemocnici a pořád ukakáváme do kalhotek. Někdy víc a někdy vůbec. My jsme od Opavy, tak nás posílají do ostravy. operovat se ale asi necháme v Motole, pokud to bude nezbytně nutné. My nastupujeme 15.4 v pondělí. ![]()
Navíc nikdy jsme neměli problém s jídlem nebo s tím, že bychom dobře neprospívali. Malá je dost veliká na svůj věk a apetit je taky v pořádku, někdy bych řekla, že papá víc než dost. Občas si stěžuje na bolesti bříška, ale pár krát si prdne a je jí zase dobře. Kdyby pořád neukakávala, tak bych to asi neřešila. Nástup do školy se blíží, tak bych to chtěla mít už vše o. k.
@anďulín08 aha. tak taky jiné. Je zvláštní že to mají fakt ty děti různé. tak držím palce at se to rychle podařívyřešit.
Irigografii nám dělali 2× jednu v 5-ti měsící malého, byla jsem přítomna, malého položili na stolek vybylili z plíny, nad ním byl rengen a do zedečku mu hadičkou pouštěli kontrastní látku, vyšetření se ukončí až už do něj nic neteče. tam se pozná jen rozšíření a průchodnost střev-jinak nic…
EMG- tím myslíš rektálnímanografii?? jestli jo, tak to je o5 hadička do zadečku při plném vědomí, malý ležel na boku a v zadku měl hadičku zavedenou hloub do střeva, tam v různé délce a úseku střeva nafukuje doktor balónky v hadičce-tím stimuluje stolici jak prochází střčevem, zjištují se reakce na balonek-pokud třevo na balonak zareaguje je to OK, pokud je reakce negativní-je to předpoklad že v danném úseku chybí gangliovy buˇNky. byl to všechno stres, ale je to za námi. @anďulín08
No už mi z toho ted není dobře. ale jsem z toho jelen. myslela jsem že je obojí v narkoze. aspon jsem je tak pochopila
Nám dělali oboje při plném vědomí na lačno-asi aby se nepoblili, bo je to fakt psychárna ono to nebolí, ale děti se psíše bojí. Jo a tu druho irigo dělali před operací a to jsem dovnitř nesměla. slyšela jsem jen jak strašně pláče a řve a já mu nemohla říct ani ň-bo by mě stejně neslyšel…pak až bylo po všem, tak mě k němu pustili a všimla jsem si že ho tam nějak uvázali k takovému postroji, aby se nehýbal. ale dneska jsem ráda. že je malý v pořádku
Napiši Vám do zprávy, nerada to píši takhle veřejně.