Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
3.1.11 20:58

Jo a taky postrádám záznamy z let 1600-1700.

• Citovat
  • Upravit
18305
3.1.11 21:30

Bambo promiň, ale s tímhle konstatováním o záznamech z let 1600-1700 se dá těžko něco dělat. To je jako by člověk řekl, že neumí uvařit polívku. Jakou polívku, proč jichce vařit sám a nepřenechá to zkušené kuchařce, z jakých surovin tu polívku chce vařit a tak dál… Už rozumíš…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
3.1.11 21:34

A na to, proč jsou ty obce zrovna takto spojené v jedné matrice, se dá najít odpověd jednak v historii té které farnosti, jednak to může mít příčinu v předpisech pro vedení matrik v té které době Když se podíváš hlouběji do historie, tak vidíš, jak se měnila forma i obsah matričního zápisu. Pořád se jednalo o tři klíčová data v lidském životě, ale způsob zápisu o nich podléhal proměnám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
3.1.11 21:48

Tak jsem se ohledně Koryčan dopátral ke smutnému výsledku. Otevřel jsem si inventář matrik okresu Kroměříž (je spojený s inventářem matrik okresu Jihlava, aby vás to nepřekvapilo…) - je ve formátu souboru .pdf na www.actapublica.eu (v tom pravém sloupci, jak jsou oznámení, tak je „Inventáře k fondu E67 Sbírka matrik k dispozici ve formátu .pdf“) a myslím na straně 167 čtu u matriky se signaturou 7822: „matriky z let 1694-1711 údajně shořely“.
Tak - a máme po žížalkách… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
3.1.11 22:29

Juro, tak to je mi lito :cry:
CO se tyce ruznych typu zapisu…pekne me to vytaci, kdyz je to napsany ve 2-3 radcich, protoze to musim louskat skoro cely. Nekdy to zacina ze se narodilo dite bla bla…nebo zemrel(a) … a le taky nekdy to zacina, ze ten a ten kmotr a ta a ta kmotra …a jmeno je az v druhe pulce zapisu. Proste ty tabulky, i kdyz kolikrat naskrabany, jsou aspon prehledny a vim, kde co mam hledat, zejo? :think: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
4.1.11 01:06

Ještě k těm indexům…se mi moc líbí, že psali abecedně „k“ hned po „c“ a „t“ dohromady s „d“ a jiné zhovadilosti :pocitac: :pocitac: :pocitac:
jsem si to ted vychutnala…a jeste nejsem u konce…vůbec jsem nepochopila systém knihy indexů…i když jsem už v polovině :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.1.11 05:57

Systém knihy indexů by měl být teoreticky takový: každá stránka (minimálně jedna) byla přidělena určitému písmenu a na ni se zapisovali lidi (narození, oddaní, zemřelí), jejichž příjmení začínalo tímto písmenem. Pěkně přírůstkovým způsobem, tak jak šly roky za sebou. Ale z každého pravidla existují výjimky a ne všude byli matrikáři potomky Alberta Einsteina, že jo… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.1.11 06:34
Jura007 píše:
Bambo promiň, ale s tímhle konstatováním o záznamech z let 1600-1700 se dá těžko něco dělat. To je jako by člověk řekl, že neumí uvařit polívku. Jakou polívku, proč jichce vařit sám a nepřenechá to zkušené kuchařce, z jakých surovin tu polívku chce vařit a tak dál… Už rozumíš…?

Ne.

• Citovat
  • Upravit
18305
4.1.11 06:34

Mám ještě jeden tip, ale je možné, že už jste to některé taky našly: na ACTAPUBLICA klepněte na záložku „Můj účet“ a otevřete si položku „Dokumenty“. Jsou tam zajímavé věci - třeba pořadí digitalizace matrik MZA Brno nebo soupis farností, ze kterých pocházejí matriky v MZA Brno (je řazený podle okresů…) Anebo už ty zmíněné inventáře matrik, s poznámkami k jejich obsahu a rozsahu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.1.11 06:55

Juro se nudíš viď.Jinak mám fakt dlouhý vedení a nepochopila jsem tě.Na netu jsou ty matriky napsaný,ale prázdný,takže to chápu tak,že existují :nevim: ,ale jen v archivu,jestli se pletu,tak mě polopaticky vyveď z omylu.Bo třeba ten můj slavnej Strukov není ani v seznamu.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.1.11 07:06

Tož pro mě pro blbce.Jak mám chápat např toto.

SPECIFIKACE SVAZKU N • 1801 - 1882 • 7604 • Št IV 9 • Žerotín, Krnov
PŮVODCE Římskokatolická fara Hnojice

SIGNATURA Št IV 9
INVENTÁRNÍ ČÍSLO 7604 ČASOVÝ ROZSAH SVAZKU 1801 - 1882

OBSAH SVAZKU N; 1801 - 1882
UZEMNÍ ROZSAH Žerotín, Krnov
spacer
INDEXY I-N, I-Z, I-O • 1784 - 1882 • 7616 • Št IV 21 • Hnojice, Benátky, Jílkov, Krnov, Liboš, Moravská Huzová, Žerotín

TYP MATRIKY katolická
DALŠÍ OBSAŽENÉ TYPY
JAZYK MATRIKY latina

MÍSTO ULOŽENÍ Olomouc

POZNÁMKA Žerotín: R: 1801 - 1852: 1 - 193 Krnov: R: 1816 - 1882: 269- 415
ROZPIS LOKALIT
spacer časový rozsah lokalita: stát; kraj; okres; obec; část obce; samota
varianty: obec; část obce; samota
poznámka
1816-1882 Česká republika; Olomoucký; Olomouc; Liboš; Krnov;
Krňov; ;
1801-1852 Česká republika; Olomoucký; Olomouc; Žerotín; ;

/25

To jako že jak už tu někdo psal jsou ty indexy jinde v té knize,nebo to najdu v těch indexech.

• Citovat
  • Upravit
18305
4.1.11 08:25

Bambo, na tuhle matriku se během dneška podívám a dám ti vědět.
Jinak k tomu, jestli se nudím - svým způsobem ano, ale je to nuda jakoby „nařízená“ a velice časově omezená - jak nastoupím ve středu na noční směnu, tak už se nezastavím až do července. Tak chci ten čas trochu využít i k tomu, abych se pohrabal v matrikách a tady v diskusi.
Ono se nedá ve volném čase pořád jen brousit plech - už mám od toho rozedřené bříška prstů až do krve… Takže aby se mně mohly zahojit, tak jsem si na chvilku sednul k rodopisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.1.11 08:28

Ještě mně dej sem prosímtě odkaz na stránku, na které ty matriky prohlížíš. Ušetří mně to víc jak hodinu času, protože v Olomouci jsem ještě nehledal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.1.11 08:33

Jj,chápu,tam se dívat nemusíš,je to o ničem,po čase to proberu,myslela jsem tím tu tvou novou diskuzi,ale spíš z legrace.Jsem tak trochu sklerotickej plašan,tak se vám můžou zdát mé dotazy přiblblý,až později kolikrát zjistím,že jsem něco přehlídla.Tady jak jsem dávala ten odkaz,tak mě napadlo,že to najdu v těch indexech.Tož asi tak,jdu kuknout,jestli ti už někdo napsal něco o koníčcích.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.1.11 08:35

http://www.xtree.cz/in_odkazy.php

Zadají se Hnojice.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny