Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky bydli tady nekdo z Vas v Praze? Pokud ani jiste vite jak bezohledni a arogantni lidi zde ziji, a opravdu je pro ne zatezko uhnout a to i kdyz vidi matku s kocarem, ja nenajizdim na lidi schvalne..to jsem tady ani nepsala..jen ze se mi to parkrat stalo..reknu z dovolenim dotycny uhne o milimetr tak se stane ze ho pak ten kocar strejchne,..nikdo tady nemluvi o tom ze do lidi najizdi schvalne ![]()
Holky,
mě sice uječený děti vadí, ale ne tak abych musela okřinout jejich matku. Já měla taky malí děti, zažila jsem spoustu hluku i veřejných ostud s nima:-) Moji kluci mají 8 a 10 let a při svých hrách a haštěření, nebo litých bojích, řvou a dupou jako bestie. Nesnáším to, snažím se je zpacifikovat, ale ne vždy to pomůže. Jenže u mimin a školkáčků by to spíš lidi měli brát s rezervou, kor když všichni jsme byli malí nebo sami jsme měli malé děti. spíš je mi té matky líto (teda pokud na to vyloženě nekálí).
Já už se stydím daleko více než kdybych měla pouze přetažený dítě na klíně. Kluci jsou velký, mají rozum a tak vypadám často jako neschopná kráva.
Blbé kecy mě naštvou, ale někdy je to i pravda.
Ale peskovat utahanou maminu s malochem se mi nelíbí.
@katule9 píše:
Holky bydli tady nekdo z Vas v Praze? Pokud ani jiste vite jak bezohledni a arogantni lidi zde ziji, a opravdu je pro ne zatezko uhnout a to i kdyz vidi matku s kocarem, ja nenajizdim na lidi schvalne..to jsem tady ani nepsala..jen ze se mi to parkrat stalo..reknu z dovolenim dotycny uhne o milimetr tak se stane ze ho pak ten kocar strejchne,..nikdo tady nemluvi o tom ze do lidi najizdi schvalne
v Praze jsem bydlela a nesouhlasím s tebou. Nikdy se mi nestalo, že by na požádání někdo kočáru neuhnul.
@neumisa ja sice diky bohu nebydlim, ale jezdim tam velmi casto, vetsinou se pohybuji v okoli andela kde tam nekdy projit i bez kocaru je fakt zazitek, a to nemluvim o tom ze sednout me nikdy nikdo nepustil a to uz s opravdu velkym brichem-jo vlastne jednou jedna starsi dama
@neumisa píše:
v Praze jsem bydlela a nesouhlasím s tebou. Nikdy se mi nestalo, že by na požádání někdo kočáru neuhnul.
Souhlasím, že kočárku uhnou, na požádání určitě, taky se mi nestalo, že ne. Snad jen v případě, že kvůli hluku neslyšeli. Nicméně někdy mají takové obličeje, že bych tomu dotyčnému/dotyčné dala korunu.
Co se mi ale běžně stává, jsou přecpané výtahy normálně chodícími lidmi. Všude cedule jako hrom, že mají dát přednost kočárkům, invalidům a jinak se špatně pohybujícím lidem, ale výtah zaplní dámy a pánové, které to mají blíž do kanceláře, jelikož výtah vyjede napovrh jejich směrem. Další skupinku tvoří ti, kteří se přece nebudou mačkat na schodech v davu, když přijel výtah! Lidi s loĎáky chápu, ne už tak ty, kteří mají kufřík velikosti kabelky, jen je na kolečkách… no a zajímavé je, když se vydáte po eskalátorech, jak se někteří ve spěchu musí prodrat kolem kočárku, aby jim náhodou neujelo metro. Další totiž jede až za dvě minuty
a o nějaké dovolení se nikdo nestará, zatímco já si představuji, co budu dělat, když ten kočár „vezme“ s sebou.
Tolik k dopravě v Praze. Tedy je toho víc, ale nechám prostor zase ostatním
.
@katule9 píše:
@neumisa ja sice diky bohu nebydlim, ale jezdim tam velmi casto, vetsinou se pohybuji v okoli andela kde tam nekdy projit i bez kocaru je fakt zazitek, a to nemluvim o tom ze sednout me nikdy nikdo nepustil a to uz s opravdu velkym brichem-jo vlastne jednou jedna starsi dama
já nikdy problém neměla - ani těhule s břichem, ani s kočárem. Jen jsem se naučila mluvit víc nahlas, aby mě bylo v pouličním randálu slyšet.
@eMMari píše:
Souhlasím, že kočárku uhnou, na požádání určitě, taky se mi nestalo, že ne. Snad jen v případě, že kvůli hluku neslyšeli. Nicméně někdy mají takové obličeje, že bych tomu dotyčnému/dotyčné dala korunu.
Co se mi ale běžně stává, jsou přecpané výtahy normálně chodícími lidmi. Všude cedule jako hrom, že mají dát přednost kočárkům, invalidům a jinak se špatně pohybujícím lidem, ale výtah zaplní dámy a pánové, které to mají blíž do kanceláře, jelikož výtah vyjede napovrh jejich směrem. Další skupinku tvoří ti, kteří se přece nebudou mačkat na schodech v davu, když přijel výtah! Lidi s loĎáky chápu, ne už tak ty, kteří mají kufřík velikosti kabelky, jen je na kolečkách… no a zajímavé je, když se vydáte po eskalátorech, jak se někteří ve spěchu musí prodrat kolem kočárku, aby jim náhodou neujelo metro. Další totiž jede až za dvě minutya o nějaké dovolení se nikdo nestará, zatímco já si představuji, co budu dělat, když ten kočár „vezme“ s sebou.
Tolik k dopravě v Praze. Tedy je toho víc, ale nechám prostor zase ostatním.
v tom souhlasim
@katule9 píše:
v tom souhlasim
kádrovat lidi, kdo má nárok jet výtahem? Zase každý si před ženskou s kočárem sedat na zadek nemusí. Mimochodem, některé dlouhé tříkolky jsou v MHD a obchodech prostorová lahůdka.
Příspěvek upraven 17.09.15 v 19:24
@katule9 píše:
Kdy jsem jezdila s kočárkem, tak jsem bydlela opravdu v tom nejužším centru Prahy 1 (Staromák) a mohu říct, že to byl zážitek. Skupiny cizinců se zastavily po celém chodníku a čuměly okolo. Že by uhnuli, to ani náhodou.
@sloninka píše:
Kdy jsem jezdila s kočárkem, tak jsem bydlela opravdu v tom nejužším centru Prahy 1 (Staromák) a mohu říct, že to byl zážitek. Skupiny cizinců se zastavily po celém chodníku a čuměly okolo. Že by uhnuli, to ani náhodou.
nejsem sebevrah, do takových míst dobrovloně nelezu ani bez kočáru ![]()
@neumisa píše:
nejsem sebevrah, do takových míst dobrovloně nelezu ani bez kočáru
No jo, ale já tam bydlela, přivdala jsem se tam. Tak jsem tam jezdit musela ![]()
@Burj Chalifa píše:
kádrovat lidi, kdo má nárok je výtahem? Zase každý si před ženskou s kočárem sedat na zadek nemusí. Mimochodem, některé dlouhé tříkolky jsou v MHD a obchodech prostorová lahůdka.
to mas na jednu stranu taky pravdu, ono jsou matky co si jedou s kocarem a mysli ze se kazdy z nich po.. zrovna dneska jsem videla na chodniku matka zaparkovala kocar ale ne podelne ale pekne na pric pres cely chodnik, clovek se jeste protahl ale sla jina s kocarem a nemela sanci z jedne strany kocar z druhe zaparkovana auta, tak musela kocar vzit a odunout stranou..tohle mi taky prijde jako dost nenormalni nechat kocar pres cely chodnik.. no jo at zije ohleduplnost v cechach ![]()
a co chceš, když se tohle nepěstuje v dětech odmala? Když se jako malé nenaučí, že se chodí po pravé straně chodníku a že nemají zbytečně překážet, tak nemůžeš čekat, že jim to v dospělosti „samo“ dojde.
@neumisa jo v tom mas bohuzel pravdu..ja sve dite od doby co chodi cepuji aby chodila jak se ma, koukala na cestu a neprekazela, ale kdyz se pak rozhlednu kolem tak je mi do place.Kdyz vidim jecici dite, co lita, neposlechne na slovo jeste rodicum odsekava, nebo je treba zle na jine deti..ani se nezlobim na to dite ale na ty rodice..deti za sve chovani neboli vychovani nemuzou to je zodpovednost rodicu, takze nejake vymluvy jak je ditko nezvladatelne a kdesi cosi..proste za sve chovani ditete je vzdy zodpovedny rodic on ho vychovava, takze nejdriv by zaslouzily dostat rodice pak az mozna to dite
@Burj Chalifa píše:
kádrovat lidi, kdo má nárok jet výtahem? Zase každý si před ženskou s kočárem sedat na zadek nemusí. Mimochodem, některé dlouhé tříkolky jsou v MHD a obchodech prostorová lahůdka.Příspěvek upraven 17.09.15 v 19:24
Tak vzhledem ktomu, ze ten vytah je casto opravdu prednostne urcen pro kocarky (ktere prepravovat na escalatorech je zakazano) a imobilni (pro ktere muze byt nastup na escalator problematicky) tak by si ti, kteri maji dve zdrave nohy meli i v zajmu vlastniho zdravi zvolit escalator, nebo lepe to vyjit rovnou po schodech ![]()