Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moucharda píše:
@Moise Tak zrovna tohle je situace, kterou pochopí každý soudný člověk a těžko by ti mohl kdokoliv cokoliv namítat, i kdyby tam řvalo malé dítě…
No právě, to jsou ty situace, kdy prostě děti otravují a až tak nějak to nemůžeš ovlivnit. V jistých situacích se prostě na ně musí brát ohledy (teď nemyslím ječící dítě a klábosící maminku), stejně jako na starší lidi, chlápka se sádrou, který vystupuje z busu pomalu a zdržuje mě a tak. Kdyby to bylo naopak, jela bych a otravovalo by tam jiné děcko, tak bych to chápala a nešla matku okřikovat ![]()
@whitehorse píše:
Pokud ten dotycny je mlady a dobre se pohybujici, coz poznas i na ten prvni pohled, tak nevidim duvod, proc se ma cpat do vytahu a nejen escalatorem, ktery je navic mnohdy i rychlejsi nez vytah. Jen kvuli pohodli? Muj otec chodi s francouzskou holi a tam kde jsou vytahy i escalatory tak jde na escalator. Uvedomuje si, ze ten vytah je urcen i napr. Pro invalidni vozik.
Ani jsem se do téhle diskuse nechtěla zapojovat, protože - ač bydlím v Praze - mám zkušenosti naprosto jiné než většina zdejších stěžovatelek, ale udělám to, protože tohle mi připomnělo historku, která se stala před pár lety mně a mému muži.
Jeli jsme autobusem - na jedné zastávce přistoupil (na pohled zcela zdravý) mladý kluk a postavil se nad nás. Po asi třech dalších zastávkách, kdy se autobus dost naplnil, poprosil mého muže, zda by ho pustil sednout, protože jak přistoupilo dost lidí a drncá to, má strach, že spadne.
Neměl totiž nohu - měl protézu, skrytou pod kalhotami… Můj muž byl v šoku, omlouval se mu až na půdu (a všichni kolem, co ho slyšeli, to samé), ale on se jen usmíval, prý „to já si vždycky řeknu, když potřebuju“. Pohyboval se naprosto normálně, nebyla šance cokoli poznat.
Nesuď takhle hloupě lidi od pohledu - hláška „mladý a zdravý, to poznáš na pohled“ je hodně mimo mísu.
@whitehorse píše:
Pokud ten dotycny je mlady a dobre se pohybujici, coz poznas i na ten prvni pohled, tak nevidim duvod, proc se ma cpat do vytahu a nejen escalatorem, ktery je navic mnohdy i rychlejsi nez vytah. Jen kvuli pohodli? Muj otec chodi s francouzskou holi a tam kde jsou vytahy i escalatory tak jde na escalator. Uvedomuje si, ze ten vytah je urcen i napr. Pro invalidni vozik.
Ale odividne jsi toho nazoru, ze matka s kocarkem ma doma sedet na zadku, v MHD nema co delat, ze by jsi ji s malym prckem pustila sednout to asi taky ne… na vytahech byvaji cedulky, zejsou urceny pro kocarky a imobilni, ale podle tebe je nevychovany ten, kdo se zmini, ze ma nekde prednost, kdyz pro druheho existuje jina cesta a navic pravidly doporucena.
Pak kdo jetady nevychovany…ten kdo si upravuje pravidla jen ve svuj prospech, nebo ten, kdo se v te dzungli snazi s kocarkem prezit?
a jak víš, že i když je mladý a dobře chodící, tak nemá nějaký skrytý problém třeba se srdcem a schody by pro něj byly velkou zátěží?
@Ester13 píše:
Ne, největší lahůdkou jsou kočárková gangy. Dvě až tři jedoucí po chodníku vedle sebe. V zimě jsem šla ve městě, u chodníku nahrnutý sníh, já s berlema a myslíte, že některá uhne? Musela jsem do toho sněhu i s berlema
A to nebyl ojedinělý případ, občas potkávám podobné gangy
spíš hejno
překážející vozová hradba.
@lucenka píše:
a jak víš, že i když je mladý a dobře chodící, tak nemá nějaký skrytý problém třeba se srdcem a schody by pro něj byly velkou zátěží?
ona ví vše, protože je ta vševědoucí kádrující matka s kočárem.
@Knihomyš píše:
@Ester13 Kočárkový gang jsem nepotkala, jen občas různé bezkočárkové skupiny přes celý chodník - zpravidla hraju na kuře, tj. kdo dřív uhnea vyhrávám. Beru to jako svůj výchovný příspěvek k akci „za ulice průchodnější“. Zpravidla se na ty protijdoucí zdvořile usmívám, asi je to vždycky vyděsí.
Fanynka Pratchetta? ![]()
@eMMari píše:
Lahůdka jsou ti, co jsou líní jít po schodech, když můžou
jak poznáš že ten člověk opravdu může? ![]()
hele mám kamarádku je mladá celkem aktivní holka vysportovaná, akorát že má právě boreliozu, čili schody jsou pro ni přesně ta námaha která ji unaví zbytečně - ona se má šetřit, čili ted prostě jezdí - výtahem, po eskalátorech.. a co jako má si dát nápis na záda aby ji nějaká všeználka protivná hned nesoudila?
@whitehorse píše:
Pokud ten dotycny je mlady a dobre se pohybujici, coz poznas i na ten prvni pohled, tak nevidim duvod, proc se ma cpat do vytahu a nejen escalatorem, ktery je navic mnohdy i rychlejsi nez vytah. Jen kvuli pohodli? Muj otec chodi s francouzskou holi a tam kde jsou vytahy i escalatory tak jde na escalator.Uvedomuje si, ze ten vytah je urcen i napr. Pro invalidni vozik.
Ale odividne jsi toho nazoru, ze matka s kocarkem ma doma sedet na zadku, v MHD nema co delat, ze by jsi ji s malym prckem pustila sednout to asi taky ne… na vytahech byvaji cedulky, zejsou urceny pro kocarky a imobilni, ale podle tebe je nevychovany ten, kdo se zmini, ze ma nekde prednost, kdyz pro druheho existuje jina cesta a navic pravidly doporucena.
Pak kdo jetady nevychovany…ten kdo si upravuje pravidla jen ve svuj prospech, nebo ten, kdo se v te dzungli snazi s kocarkem prezit?
tvůj tatínek s viditelnou holí na tom může být lépe zdravotně než kdokoliv bez hole, který ale nemoc nemá viditelnou… takže si možná trochu vystrč hlavu z ulity - svět je různobarevnej, ne jen podle tvého vidění
Když už jste u těch schodů, tak já, ač ještě teda poměrně mladá a jinak zdravá, mám je od ortopeda zakázané a vyloženě nařízeno používat výtah tak kde to jde a ideálně bydlet v přízemí.
Tohle bych ani tak neřešila, ať si jezdí výtahem kdo chce, kilometrové fronty před ním přece nejsou
@Moise píše:
Když už jste u těch schodů, tak já, ač ještě teda poměrně mladá a jinak zdravá, mám je od ortopeda zakázané a vyloženě nařízeno používat výtah tak kde to jde a ideálně bydlet v přízemí.![]()
Tohle bych ani tak neřešila, ať si jezdí výtahem kdo chce, kilometrové fronty před ním přece nejsou
jak vidíš někdo to potřebu řešit má.. lidé jsou prostě fakt různé ![]()
No jo, to je těžké, každý má svoji pravdu a přes to vlak nepojede
kde zůstaly ty hlučné děti? ![]()
@eMMari píše:
No jo, to je těžké, každý má svoji pravdu a přes to vlak nepojede![]()
kde zůstaly ty hlučné děti?
V mhd ![]()
zpravy.idnes.cz/eu-zakazala-kocarky-na-eskalatorech-metro-ceka-stavba-vytahu-za-miliardy-14z-/domaci.aspx?c=A100106_175727_domaci_bar
www.itatinek.cz/…ocarkem.html
Jezděte výtahem-Ve stanicích metra, kde je výtah pro kočárky a invalidy, ho využívejte. Je to bezpečnější než eskalátory. Pokud je výtah plný výrostků a pánů v oblecích, slušně je požádejte, ať vám uvolní cestu. Výtah je pro vás, ne pro ty, kteří si chtějí usnadnit cestu.
V prve rade jsemsvym prispevkem reagovala na prispevek eEmari na strane 24, ktera se nad pouzivanim vytahu osobami, ktere „jen“ spechaji do prace a neumozni je pouzivat tem, kteri nemaji jinou-bezpecnou volbu jak se dostat nahoru/dolu, pozastavovala, kdyz jsou k dispozici escalatory. Nenutim nikoho jit po schodech (i kdyz spouste lidi by zrovna toto prospelo), ale nemyslim si, ze musi vyuzivat vytah kazdej, kdyz ma moznost volby escalator, jen proto, ze je treba pohodlnejsi a brat tak jedinou moznost tem, kteri tu volbu nemaji.
@whitehorse Počkej, ten výtah tam je furt, i ti lenoši tě nanejvýš trochu zdrží, možnost ti nevezmou. A požádat, aby ti dali přednost, přece není problém.
@Moise tak vidíš - tipuju, že i to řvoucí batole by lidi dali podobně. V reálném životě naštěstí tak koncentrace d. bilů je mnohem nižší než na emiminu
![]()