Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@neumisa píše:
v Praze jsem bydlela a nesouhlasím s tebou. Nikdy se mi nestalo, že by na požádání někdo kočáru neuhnul.
Už jsem se ani zapojovat nechtěla, ale tady nejde o to, že by někdo neuhnul. Lidi uhnou, ti tupější uhnou po požádání. Ale často uhnou málo, že to není pro kočárek dostatečné. Bába, co vozila kočárek za krále Klacka to nemusí mít v oku, kolik je asi třeba uhnout pro kočár, ale chápu, že naštve, když se mamině stane po několikáté, že slušně požádá a stejně to musí opakovat. Nebo se na to jednoho dne vykašle a nohu přejede ![]()
@zuzouš píše:
Už jsem se ani zapojovat nechtěla, ale tady nejde o to, že by někdo neuhnul. Lidi uhnou, ti tupější uhnou po požádání. Ale často uhnou málo, že to není pro kočárek dostatečné. Bába, co vozila kočárek za krále Klacka to nemusí mít v oku, kolik je asi třeba uhnout pro kočár, ale chápu, že naštve, když se mamině stane po několikáté, že slušně požádá a stejně to musí opakovat. Nebo se na to jednoho dne vykašle a nohu přejede
pokud nohu přejede, pak je to ovšem kr..va.Zen člověk třeba nemusí dobře slyšet.
@whitehorse píše:
Tak vzhledem ktomu, ze ten vytah je casto opravdu prednostne urcen pro kocarky (ktere prepravovat na escalatorech je zakazano) a imobilni (pro ktere muze byt nastup na escalator problematicky) tak by si ti, kteri maji dve zdrave nohy meli i v zajmu vlastniho zdravi zvolit escalator, nebo lepe to vyjit rovnou po schodech
kádrování zdraví? Ty umíš odhadnout neznámého člověka, co má zdravé? Všichni si sednou na zadek, že někdo veze kočár? To sotva.
@zuzouš píše:
Už jsem se ani zapojovat nechtěla, ale tady nejde o to, že by někdo neuhnul. Lidi uhnou, ti tupější uhnou po požádání. Ale často uhnou málo, že to není pro kočárek dostatečné. Bába, co vozila kočárek za krále Klacka to nemusí mít v oku, kolik je asi třeba uhnout pro kočár, ale chápu, že naštve, když se mamině stane po několikáté, že slušně požádá a stejně to musí opakovat. Nebo se na to jednoho dne vykašle a nohu přejede
souhlas
presne to se tady taky snazim rict, ale ne proste prejedes nekomu nohu, treba v davu to ani neni umyslne(nikdy jsem ji neprejela umyslne) tak jsi tady hned za kra..,a nevychovance.. ![]()
@Burj Chalifa nerikej mi ze jsi nikdy nikomu nenajela treba v tom davu omylem na nohu, nebo ne vylozene najela spis ze se kolecko o nohu otrelo..
@Burj Chalifa píše:
kádrovat lidi, kdo má nárok jet výtahem? Zase každý si před ženskou s kočárem sedat na zadek nemusí. Mimochodem, některé dlouhé tříkolky jsou v MHD a obchodech prostorová lahůdka.Příspěvek upraven 17.09.15 v 19:24
Lahůdka jsou ti, co jsou líní jít po schodech, když můžou ![]()
@eMMari píše:
Lahůdka jsou ti, co jsou líní jít po schodech, když můžou
lahůdka jsou mámy, co si myslí, že si před nimi sedne okolí a svět na prd..el.
@Burj Chalifa píše:
kádrování zdraví? Ty umíš odhadnout neznámého člověka, co má zdravé? Všichni si sednou na zadek, že někdo veze kočár? To sotva.
Pokud ten dotycny je mlady a dobre se pohybujici, coz poznas i na ten prvni pohled, tak nevidim duvod, proc se ma cpat do vytahu a nejen escalatorem, ktery je navic mnohdy i rychlejsi nez vytah. Jen kvuli pohodli? Muj otec chodi s francouzskou holi a tam kde jsou vytahy i escalatory tak jde na escalator. Uvedomuje si, ze ten vytah je urcen i napr. Pro invalidni vozik.
Ale odividne jsi toho nazoru, ze matka s kocarkem ma doma sedet na zadku, v MHD nema co delat, ze by jsi ji s malym prckem pustila sednout to asi taky ne… na vytahech byvaji cedulky, zejsou urceny pro kocarky a imobilni, ale podle tebe je nevychovany ten, kdo se zmini, ze ma nekde prednost, kdyz pro druheho existuje jina cesta a navic pravidly doporucena.
Pak kdo jetady nevychovany…ten kdo si upravuje pravidla jen ve svuj prospech, nebo ten, kdo se v te dzungli snazi s kocarkem prezit?
@whitehorse píše:
Pokud ten dotycny je mlady a dobre se pohybujici, coz poznas i na ten prvni pohled, tak nevidim duvod, proc se ma cpat do vytahu a nejen escalatorem, ktery je navic mnohdy i rychlejsi nez vytah. Jen kvuli pohodli? Muj otec chodi s francouzskou holi a tam kde jsou vytahy i escalatory tak jde na escalator. Uvedomuje si, ze ten vytah je urcen i napr. Pro invalidni vozik.
Ale odividne jsi toho nazoru, ze matka s kocarkem ma doma sedet na zadku, v MHD nema co delat, ze by jsi ji s malym prckem pustila sednout to asi taky ne… na vytahech byvaji cedulky, zejsou urceny pro kocarky a imobilni, ale podle tebe je nevychovany ten, kdo se zmini, ze ma nekde prednost, kdyz pro druheho existuje jina cesta a navic pravidly doporucena.
Pak kdo jetady nevychovany…ten kdo si upravuje pravidla jen ve svuj prospech, nebo ten, kdo se v te dzungli snazi s kocarkem prezit?
stojím si za tím, že kádrovat úplně cizí lidi, kdo z nich má či nemá právo jet výtahem(!) je úplně mimo místu.
Tak holky, včera jsem si na tuhle diskusi vzpomněla. Zůstali jsme se synem viset v koloně před dopravní nehodou v meziměstském autobuse. Hodinu a kousek. Syn je velmi živý, ale ví co a jak, taky už je větší, troufnu si říct, že jindy v autobuse neobtěžuje, ví jak se chovat. No ale ta hodina byl teda očistec. Lidi kolem mě otrávení jednak z nastalé situace, kdy všichni byli objednaní na určitou hodinu někam, kam nedorazili. Nuda, horko v autobuse, do toho nudící se a všechno komentující dítě. I s blbými otázkami týkající se nehody, které se tak úplně nehodily, ale to dítě to neví. Ven se jít nedalo, nebylo kam schovat se do stínu a z pálícího slunce jsme utekli po pár minutách, měli jsme jen trošku vody. Uvízli jsme na tak blbém místě, že nešlo vystoupit (museli bychom projít místem nehody, kde přistával vrtulník, což s malým ani náhodou), navíc dojít do města víc než 6km. Prostě s tím dítětem jsem neudělala nic, vím že mohlo někomu lézt na nervy
. Kdybych měla s sebou mladší batole, zešedivěla bych
Spolucestující ale byli skvělí - povídali si s ním, aby mu to rychle uteklo, dolovali z kabelek papíry, pastelky, pamlsky
Ale kdyby tam byla ta mladší, 100% by obtěžovala řevem ![]()
@whitehorse Nejspíš oba, ono se to nevylučuje
A ten, kdo si myslí, že cizí nevychovanost mu dává právo chovat se taky sprostě, je navíc poněkud hloupý.
@Moise Tak zrovna tohle je situace, kterou pochopí každý soudný člověk a těžko by ti mohl kdokoliv cokoliv namítat, i kdyby tam řvalo malé dítě…
Ne, největší lahůdkou jsou kočárková gangy. Dvě až tři jedoucí po chodníku vedle sebe. V zimě jsem šla ve městě, u chodníku nahrnutý sníh, já s berlema a myslíte, že některá uhne? Musela jsem do toho sněhu i s berlema ![]()
A to nebyl ojedinělý případ, občas potkávám podobné gangy ![]()
@Ester13 píše:
Ne, největší lahůdkou jsou kočárková gangy. Dvě až tři jedoucí po chodníku vedle sebe. V zimě jsem šla ve městě, u chodníku nahrnutý sníh, já s berlema a myslíte, že některá uhne? Musela jsem do toho sněhu i s berlema
A to nebyl ojedinělý případ, občas potkávám podobné gangy
jj ani matky s kocary nejsou svaty… taky jsem to parkrat zazila. Ja ani s kocarem nejedu jak mistr sveta, uhybam kde to jde, snazim se nezavazet. Jednou jsem nastupovala do autobusu, nizkopodlazni s prostorem na dva kocary „vedle sebe“, pani uz tam jedna s kocarem byla, mela ho napric, aby mohla sedet na takovym tom sklapecim sedatku… videla me, koukala na me, nezajem. Poprosila jsem, ale misto aby se zvedla a kocar otocila, si ho jen prisunula bliz k sobe, abych se aspon predni casti svyho kocarku nacpala trochu dal od dveri. Stala jsem tam v prostoru, ale nemela jsem chut nic resit. K takovym lidem nemam co dodat.
Ted jsme meli narocny tyden, nekolik terminu po doktorech, s obema detma jsem cestovala sem a tam a myslela jsem na tuhle diskuzi hodne casto ![]()
@Ester13 Kočárkový gang jsem nepotkala, jen občas různé bezkočárkové skupiny přes celý chodník - zpravidla hraju na kuře, tj. kdo dřív uhne
a vyhrávám. Beru to jako svůj výchovný příspěvek k akci „za ulice průchodnější“. Zpravidla se na ty protijdoucí zdvořile usmívám, asi je to vždycky vyděsí.