Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lebonkaa píše:
U nás v Českém ráji jsme my holky chodili jako malé děti také koledovat a i v dnešní době ještě holčičky koleduji…sice chodí čím dál méně koledniku, ale holčičky se vyskytují stále.
U nás taky. Ale jen jako opravdu malá holka. Od určitého věku jsem už chodit nechtěla. Ale bylo to normální, aby chodily i holky.
@Monchichik píše:
@Bábrdl já teda ještě pochopím udržování tradic na vesnicích…ale tady ve městě, kdy tady běhá akorát houf spoluobčanů a zvoní na cizí lidí? neotvírám…
Tak jasně. Koleda, koleda, more? Ne díky.
U nás (Královéhradecký kraj) koledujeme každý rok týden před Velikonocemi v neděli, tedy včera byla koleda děvčat. Jen děvčata nosí místo pomlázky líto, ale to nedodržuje každá. S lítem se nešupe, jen se zpívá. Pár let bydlím cca 20km od svého rodného města, ale ve stejném kraji, a tady dívčí koledu neznají. Ale tradici dodržujeme stále v rámci rodiny a učíme to i své děti.
@Dina31 píše:
@Tichošlápek k nam taky chodi zajicek.
Tým zajíc se rozrůstá, už jsme čtyři ![]()
Ono asi závisí jestli jste z města nebo z vesnice kde se zvyky ještě drží. U nás chodí koledovat holky dokud nejsou tak velké že čekají na koledu známé kluky (třeba spolužáky). Jinak u nás se chodí jenom ke známým, já taky cizím neotevírám (u nás na náhodnou koledu chodí hlavně děcka neviditelné menšiny co chtějí peníze a to si domů fakt pouštět nebudu). Třeba švagr se není schopný přizpůsobit že už není na vesnici na Moravě a každé velikonoční pondělí jeho dcerka (5) brečí že chce na koledu s ním (k nim přijde jenom děda, můj muž a syn, a jeden kamarád) že se doma nudí. No letos bude mít švára hodně co vysvětlovat protože na koledu odešlu i dcerku (9m). Jako až bude dcerka větší ať se sama rozhodne jestli na koledu půjde nebo ne, nebo jestli radši pojedeme na výlet. Když vyprávěla kamarádka jak vypadaly Velikonoce na vesnici u její babičky kde se u každého otočila celá vesnice, holky se scházely a čekaly na koledníky ve skupinkách, tak tam je logické že holky nekoledovaly protože neseděly samy doma na zadku ale měly co dělat.
@Kotatko03 píše:
@Bábrdl u nas chodi zajicek i dneska (ale je pravda, ze jsme v prihranici a ja mam dost nemeckych pratel, kteri k nam jezdi)Ale zajicek mi zadelal letos na prusvih, mala nadsene ve skolce licila detem jak ji zajicek nechava sladkosti na zahrade a „zajickem nepolibene“ deti pusinku dokoran a jejich rodice „nadsene“, ze deti ocekavaji, ze prijde urcite i k nim
u nás taky chodí zajíček a chodil i před třiceti lety, když jsem byla malá holka. To jsme bydleli v paneláku, takže nám nechával koš s dobrotama za dveřmi. Dneska v baráku to hážu dětem po zahradě. V podstatě mě nenapadlo, že to někdo nezná
Jinak koleda šílenost, nesnáším to. Dcerka jako malá byla natěšená na koledníky, dneska je jí 12 a totální opruz, Velikonoce nechce, že je trapárna stát a nechat se mlátit a pak jim za to něco dávat. Koledovat u nás holky nechodí a nikdy nechodily.
@Bábrdl kdyz se u me objevi na koledu sousedovic deti (holka a kluk), tak kluk dostane vajicko plus neco sladkeho, holka vetsinou jenom bonbon. Proste u nas nikdy holky koledovat nechodily, vzdy doma cekaly na koledniky. A jenom pro to, ze nekdo zase hamty hamty, aby si mohl co nejvic vykoledovat i pro holku, tak ji posle. Za me je to hodne trapny, kdyz jde koledovat holka. Pardon. ![]()
@Šáruší píše:
u nás taky chodí zajíček a chodil i před třiceti lety, když jsem byla malá holka. To jsme bydleli v paneláku, takže nám nechával koš s dobrotama za dveřmi. Dneska v baráku to hážu dětem po zahradě. V podstatě mě nenapadlo, že to někdo neznáJinak koleda šílenost, nesnáším to. Dcerka jako malá byla natěšená na koledníky, dneska je jí 12 a totální opruz, Velikonoce nechce, že je trapárna stát a nechat se mlátit a pak jim za to něco dávat. Koledovat u nás holky nechodí a nikdy nechodily.
U nás chodil zajoch už před čtyřiceti lety. ![]()
@Dina31 píše:
@Bábrdl kdyz se u me objevi na koledu sousedovic deti (holka a kluk), tak kluk dostane vajicko plus neco sladkeho, holka vetsinou jenom bonbon. Proste u nas nikdy holky koledovat nechodily, vzdy doma cekaly na koledniky. A jenom pro to, ze nekdo zase hamty hamty, aby si mohl co nejvic vykoledovat i pro holku, tak ji posle. Za me je to hodne trapny, kdyz jde koledovat holka. Pardon.
Takže přijde brácha se ségrou a ty klukovi podstrojíš a holce dáš jeden bonbon?
ty kráso
Však co, ať se učí svoje místo od malinka, ne? Prostě žena ženě vlčicí. ![]()
Pokud už máš pocit, že to dělají protože „hamty hamty“, máš dát míň jako celku, jako týmu. A nebýt frnda ![]()
@Dina31 píše:
@Bábrdl kdyz se u me objevi na koledu sousedovic deti (holka a kluk), tak kluk dostane vajicko plus neco sladkeho, holka vetsinou jenom bonbon. Proste u nas nikdy holky koledovat nechodily, vzdy doma cekaly na koledniky. A jenom pro to, ze nekdo zase hamty hamty, aby si mohl co nejvic vykoledovat i pro holku, tak ji posle. Za me je to hodne trapny, kdyz jde koledovat holka. Pardon.
No a babicky sousedi zas maji pripraveny stejne dobroty pro obe deti a bylo by jim trapne dat jen jednomu, jen protoze to druhe je holka.
@Bábrdl píše:
Takže přijde brácha se ségrou a ty klukovi podstrojíš a holce dáš jeden bonbon?ty kráso
![]()
![]()
Však co, ať se učí svoje místo od malinka, ne? Prostě žena ženě vlčicí.
Pokud už máš pocit, že to dělají protože „hamty hamty“, máš dát míň jako celku, jako týmu. A nebýt frnda
Já to dělám ale taky, protože koledovat holky prostě nechodí. A pak přijeou ba Velikonoce víkenďáci a pošlou holky na koledu. Jako abych stála a nechala se koledovat holkama, to už je úplně mimo. Takže jsem důrazně řekla, ať k nám holky neposílají a jakmile jdou bráchové a ségra, tak neotevírám. Prostě pokud se dodržuje koledování, tak holky prostě nechodí. To bych si mohla vzít pomlázku a chodit po vsi koledovat jiné ženy. Je to vrchol trapnosti, i u holčiček.
@j.a.n.i1 píše:
No a babicky sousedi zas maji pripraveny stejne dobroty pro obe deti a bylo by jim trapne dat jen jednomu, jen protoze to druhe je holka.
Někomu to očividně trapné není a ještě si na tom zakládá. ![]()
Pokud bych měla syna a dceru a nějaká babička/tetička dělala rozdíly, tak bych se mi to kua nelíbilo.
@Bábrdl píše:
Někomu to očividně trapné není a ještě si na tom zakládá.Pokud bych měla syna a dceru a nějaká babička/tetička dělala rozdíly, tak bych se mi to kua nelíbilo.
no tak v tom případě ale nemáš posílat dceru koledovat s pomlázkou. To se zase kua nelíbí ostatním.
@Šáruší píše:
Já to dělám ale taky, protože koledovat holky prostě nechodí. A pak přijeou ba Velikonoce víkenďáci a pošlou holky na koledu. Jako abych stála a nechala se koledovat holkama, to už je úplně mimo. Takže jsem důrazně řekla, ať k nám holky neposílají a jakmile jdou bráchové a ségra, tak neotevírám. Prostě pokud se dodržuje koledování, tak holky prostě nechodí. To bych si mohla vzít pomlázku a chodit po vsi koledovat jiné ženy. Je to vrchol trapnosti, i u holčiček.
Dobře, tak neotevřeš. To mi přijde furt lepší, než otevřít a kluka pohostit a holku ne. ![]()