Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Klári, jo, snažíme se o druhé dítě. Už máme sedmiletou holčičku, ta se povedla hned, manžel má ještě třináctiletou skoroslečnu z prvního manželství. Teď se snažíme deset měsíců, já vím, že pro dlouholeté snažilky je to nic, ale mně bude v létě 37, takže zas tak moc času nemám. Gynekoložka mě poslala do CAR po půlroce snažení. Jinak oficiálně žádný problém není, všechny výsledky u obou v pohodě, ba někdy přímo luxusní, jak říká můj doktor.
A co vy, jak máte staré dítě? Omlouvám se, pokud už si to psala, ale nestačila jsem ještě diskusi přelouskat.
Osičko, držím palce na ranní testování.
Schvalování trvá asi týden, poprvě jseme tam šli když jsme sledovali cyklus a než jsem to dostala vypsala jsem žádost-která se posílá na vzp nebo u koho jste pojištění…aby to vyšlo na ten 3dc-tedy s předstihem, já jsem měla problém, že doktor mi napoprvé zapoměl poslat žádost-ikdyž jsem vše vyplnila a objednala jsem se na první aplikaci…a když jsem volala jestli mi je schválili tak jsem se to dozvěděla že neposlal a světe div se než jsem dojela na 10.h od raního tel.byli injekce schválené…tedy i v krajní mezi hnáni cyklem to jde i takto rychle
Je to asi kvuli tomu, aby se ty injekce nečerpali kdekoli a v jakem koli množství-tím to hlídají,jako když bych byla treba v caru v praze tam vbrala iui stimul. injekcema a nic a šla znovu na jiný car a chtěla vše z novu a neřekla že jsem už někde byla… a na jeden ciklus stoji 6000 když by nehradila pojištovna já doplácela něco kolem 250kč -tak asi tak snad to dává smysl… ![]()
Jinak clostik je už doma-mám ho brát od3 dc do 7dc -tedy 5dní.. ráno a večer.
Na příbal.letáku nepíšou jak užívat je to asi jedno..je lepší po jídle? vemu ted první, ale nemela jjsem ráno-mám to dohnat že vemu 2naráz nebo ten raní přetáhnu do 8dc ráno… ![]()
Rhapsody, jj, to máš brát stejně jako já. Podle mě je jedno, jestli se bere před nebo po jídle. A tobě neřekl doktor, co máš dělat, když sis nestihla vzít ráno prášek? Já nevím, jestli by se mohly vzít dva najednou, těžko říct.
Rhapsody, já myslela, že jsi menses dostala až včera? To bys Clostík měla brát až od zítřka, nebo se ti to rozjelo už v sobotu?
jo jo v sobotu to pozvolna začalo a k večeru se to rozjelo, po telefonu jsem vše řekla dr. od kdy jsem špinila atd. a je to od soboty tedy dnes opravdu 3den…řekl že dnes začít užívat a věděl, že budu mít léky až večer…tedy to nechám na jednom…
vše jsme řešili po tel. a recept jsem si vyzvedla u sestry-on dr. nebyl v caru ale poblíž kde 2dny v týdnu ord.
taky si myslím,
clostik mám už naštěstí na tento cyklus i na další případné 3.tedy zásoba
ale snad je dál nebudu potřebovat…
Rhapsy, tak to je s těmi injekcemi docela složité. To tam asi týden před MS musíš jet podepsat tu žádost a potom po schválení znovu pro recept? A ta jehla na injekce je tenká jako třeba když si píchají inzulín? Zvláštní představa píchat sama sobě injekce… ![]()
Renčo, my máme šestiletého syna a o druhé se snažíme skoro dva a půl roku. Taky jsme oba v pořádku, nikde se žádný problém nenašel. ![]()
Holky,nějak v tom nemám jasno.Ve středu mám jít na utz,pokud bude vše OK,píchne mi sestra pregnyl a jdu hned ten den na IUI…vy ale tady píšete,že se píchne pregnyl a až na druhý den se chodí na IUI.Jak to tedy je
?Jo a od 5.do 10.dne jsem zobala clostík.
klári, tak tak předem…
jehla je tenoucká a asi tak 1,5cm dlouhá, nevím jaké jsou na inzulin…
ale přetahuje se to takovou tou normálí kterou berou běžně krev…tahá se to do stříkačky a pak se před aplikací vymění ta 1 jehla ta tu malou…a do bříška…ulevilo se mi, že to nemusím podstupovat..a k tomu všemu se fasuje ještě malý kontejnerek na odpad -jehly, ampule od roztoku a prášku a stříkačky-to pak se odevzdává bud v lekarne nebo caru. škoda právě, že to není nachystané rovnou v peru…
Luci, pregnyl se píchá cca 36 hodin před iui…aby meli foliky čas puknout.
já jem si ho nechala píchat na pohotovosti(nemím známého lékaře-je to do zadku do svalu) pač tobylo na 21.00v pátek a na IUI v neděli ráno.
Rhapsody,tak to jsem z toho jelen.Nic mi neříkala,že si ho mám píchnout sama.Mám ho vzít s sebou,ale má být připraven i manža,že bude IUI.Tak to nechápu… ![]()