Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@BrnackaM u ty horsi kvality prave nevim, ale u tech 5AA, co jsme meli, tak pisou, ze je neco pres 70% sance na kluka. Tak si rikam, ze ted to mame vic 50 na 50, haha. Nekde jsem cetla prave, ze kluci v tyhle fazi rostou trochu rychleji. Rikam si, ze holt mame mit ty holky. Proste zadnej kluk v nasi vetvi rodiny ![]()
@Ardilera moc drzim palce, at to jde vic nez dobre a vyrobite si krasny miminko ![]()
@Týna 93 to je fakt legracni, ze mas donest moc
jsem zvedava, jak dlouho to vydrzis sama s testem!
@Shazzou
No tipuji se tak těch 5-7 dní ![]()
Holky můžu otázečku?
Kolikátý den jste poprvé viděli ducha?
Vy které jste testovaly dřív? ![]()
Děkuji předem za odpověď
![]()
K těm doplňkům před ivf, vůbec netuším, zda je to náhoda nebo ne, ale před prvním ivf jsem nezobala nic a měla jsem 6 folikulů z toho 4 zralá vajíčka z toho dvě se oplodnily špatně, dvě dobře s vyvíjelo se jen jedno správne a to ještě ne nějak extra dobře. Pred duhým ivf jsem jedla Fertipronu 2× denně a podle knihy It starts with the egg jsem brala ještě Ubiquinol 400mg/ denně a R-ALA Kyselinu R Alfa Lipoovou myslím 200 mg, a měla jsem 11 folikulů, 11 vajíček, 10 zralých a 10 oplodněných, 4 5denní blastocysty nejlepší kvality, takže sakra rozdíl, stimulaci stejnou jen byla o pár dní delší. Buď to byla náhoda nebo ne, ale vajíčka kvalitnější byla. Jedna stimulace v září, druhá v listopadu, s doplňky jsem začala v říjnu. Možná to stojí za úvahu. A nepila jsem vůbec kafe a omezila cukry.
@Maribelle a mas nejaky tip, co zobat pred KET? Ja beru listovku s vitaminy, pangamin, horcid, decko. Porad premyslim, co zkusit, ale uz jsem toho pred ivf zkousela tolik, ze uz si to ani nepamatuju. Kafe jsem omezila, ze jsem si davala jedno slaby rano jenom.
A prd z toho ![]()
@Maribelle aha a kde jsi to všechno kupovala? Já klidně zkusím něco nového, za pokus už asi nic nedám. Fertiprona na mě efekt neměla. Kafe piju cca obden, latéčko, ale úplně seknout s tím nedokážu, je to takovej můj rituál na uklidnění. Cukry se snažím omezit, už jen kvůli tomu, že chci zhubnout. Teď jsem přidala ty lymfomasáže, aby se tělo zbavilo přebytečné vody a vyčistilo se, tak uvidíme.
@BrnackaM
Já beru Femibion, prý je to dobré i když tělo nerozkládá kyselinu listovou jako takovou, věřím, že mi pomáhá… Už beru druhý měsíc 🌙 a věřím, že na něco to dobré určitě je
nebo se zeptej své gynekoložky, mě kdysi radila Fertipronu a také mi nepomáhala, jinak já kafe třeba nepiju skoro vůbec, nechutná mi ![]()
Ja ted koukam, ze mam taky Femibion, dali mi to posledne v lekarne, kdyz jsem sla pro listovku a libilo se mi, ze tam toho je vic. Ja si nepamatuju znacky toho, co zobu ![]()
To kafe je pro me taky ritual. Ted piju rano a po obede, ale po transferu vzdy jen jedno slaby denne. Premyslim, jestli to pak uplne vynechat.. nechci uz tomu nic podrizovat, ale u toho kafe to jeste dava smysl. Jinak pristi transfer delam vsechno normalne, zadny omezovani ani ohledy. Toho uz mam fakt dost.
@BrnackaM my jsme za ten spermiogram s fragmentací teď platili 4000,– před tím půl rokem když to manželovi nabízeli tak se mu za to připlácet právě nechtělo
ještě nám nabízeli, vyšetření endometria (ERA), kvůli správnému načasování KET, dělá se v tom měsíci mezi opu a ket, ale ten je za 35tis. a to už přišlo zbytečné mě, protože u mě vypadá že je vše v pořádku kromě toho nízkého AMH, sliznici mívám ukázkovou. I tak nás jedno ivf vychází na 65tis. se všemi těmi příplatky ![]()
@Maribelle Jee tak to vám napodruhé vyšel krásný počet. Úplně mi to dodalo naději, že to napodruhé bude taky mnohem lepší.
Já zatím beru taky femibiom+hormonální rovnováhu od veniry a chlap tu machu. A dneska mi má dojít ta fertiprona a pro chlapa folandrol. Tak snad tomu taky aspoň trošku pomůžeme. Já už mám nakoupeného spoustu bezkofeinového kafe, ale i tak piju jen 1 latte denně, cukr se snažím taky omezit, ale to mi zatím moc nejde ![]()
@Shazzou Já jsem před KET brala ten femibion, do ovulace kontryhelový čaj a večer skleničku červeného vína na prokrvení a růst sliznice. Ještě myslím grepový džus ![]()
@Ardilera vidis, ty dzusy jsem nejak vzdala, ale zkusim zase. Mne rikal jeste doktor, ze diky tomu, ze jsem mela biochemko poprve, tak bych prave pak nemusela na to drahy vysetreni kvuli nacasovani KET. Ze to vypada dobre. Tak uvidime ted.
@BrnackaM Ahoj, jen chci přidat moji zkušenost se stimulacemi. Při první mi odebrali 12 foliku, 11 oplodnili a prodlouženou kultivaci přežilo 8. Při druhé jsem měla úplně stejnou, také 175j. A odebrali 21 foliku, 17 se oplodnilo a kultivaci zvládli jen 4… Řekli mi, že každý cyklus tělo prostě může zareagovat jinak.. U mě šla kvantita na úkor kvality dost znatelně.
@Shazzou proč je to kafe tak hrozně špatný? já bez toho asi umřu ![]()
@Nika9015 jj, já právě vím, že je to cyklus od cyklu, že se nedá přesně stanovit, jak bude tělo reagovat. No, příští týden se objednám k Dr. a probereme to. Zítra mám termín MS, která bezpečně nepřijde, tak budu mít aspoň důvod k němu jít.
@BrnackaM Jde spíš o to, že kofein není jen v kafi ale i v čajích, čokoládě apod. Jedno slabší kafe ti neublíží, jen se to nesmí přehánět. Tuším že doporučují dávku max 150mg kofeinu, což ti na 1-2 kafe nebo čaje vyjde. Kofein zvyšuje hladiny kortizolu a z těla se odbourává několik hodin (6-8h), čímž potlačuje také tvorbu melatoninu a zhoršuje kvalitu spánku, která je pro embryjko důležitá. Takže by se kafe mělo pít spíš dopoledne, nejpozději do 14-16.h. V nějaké nové studii z loňského roku, zjistili, že kofein může negativně ovlivnit neurologický vývoj plodu, protože embryo neumí odbourat kofein, který prochází placentou. Může mít prý vliv na udržování pozornosti, hyperaktivitu a celkově problémy s chováním u dětí. Jinak teda samozřejmě zvyšuje tlak a případně může snižovat porodní váhu.
Holky já jsem třeba fakt kafař, minimálně dvě černá silná espressa dám…závislák 😂 od pozitivního testu jsem to omezila na jedno denně a od 6+1tt ho nemůžu ani cítit, smrdí mi to, nechutna mi to, je mi z toho na nic…tak jsem kafe už 14 dni neměla a žiju 😅 podle mě je v těhotenství potřeba poslouchat tělo a ono si fakt samo řekne …nevěřila jsem tomu…ale tady příklad: četla jsem ze těhotné nesmí brynzu…manžel ji tuhle jedl a já se malém vyvrátila jak mi to páchlo 🤦🏼♀️ Takže podle mě tělo ví nejlíp. Já nejsem moc jedlik a nemívám pocit hladu a ted musím co hodinu něco chroustat, jinak mám pocit ze umřu 😅
Ja nekde cetla prave, ze v nejaky studii vyslo, ze to ma vliv. Jedno kafe denne nevadi, ale prave se ma brat v uvahu jeste prijem kofeinu z dalsich zdroju jako caj a tak. Hlavne to ma vliv udajne po 35, coz ja jsem ![]()
Prave si delam takovy hodne redeny aspon, protoze nevim, jak bych to bez nej zvladla ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.