Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nnella píše:
Angu-Ahold jsou tuším Holanďaniale máš pravdu tam pokladní mají snad nejhorší přístup k zákazníkům,ze všech Hypermarketů co jsem si všimla,asi si říkají budeme příjemné do výše svého platu
![]()
ale je to kus od kusu,ruku na srdce oni ti zákazníci umějí být veeelmi příjemní,že??Hlavně když potřebují za celý den někde schladit žáhu,tak ta pokladní je na ráně
Jj, lidi jsou protivní ale všude, i v té knihovně
Celkem nechápu, že to zaměstnavatel toleruje (nebo nevidí?
). Protože třeba v tom Kauflandu je to o tom, že to vyžaduje zaměstnavatel, ne že tam přijímají samé sluníčkové typy
Stejně tak já bych si nemohla dovolit být na někoho protivná…
Ale musím říct, že se mi osvědčilo se na lidi usmívat, protože když se na někoho usmívám, tak začne být automaticky příjemný taky a 90 % lidí, co přišli napruzení, se probere (ať už jsem na straně zaměstnance nebo zákazníka). Těch zbývajících 10 % jsou bohužel lidi, co jsou permanentně nas*aní celý život, s tím se holt nic nenadělá
![]()
Moje mamka je prodavačka a říká, že čím je ten člověk protivnější, tím ona je na něho milejší, že to často zabírá
![]()
já pořád nechápu, proč se tolik zakládá na znalosti cizích jazyků. Kdyby se takto dbalo na to, aby Češi uměli správně česky, jistě by to také nebylo na škodu…
Angua píše:
Kallkapo a já píšu, že je to něco méně? Kde prosím tě?To, že to osobně považuju za základ, ještě neznamená, že nad někým ohrnuju nos.Jenom myslím, že je prostě obecně škoda, že se u nás cizinci moc nedomluví - protože co se těch cizinců týče, tak si právě myslím, že anglicky mluví dobře právě i ti matematici a zeměpisáři
A pak samozřejmě nepůsobíme navenek jako národ dobře, když u nás lidi neumí žádné jazyky, nidko se nedomluví tu, ani se my nedomluvíme venku. Do toho stačí, aby pár lidí ukradlo ručník na hotelu a narvalo si u švédského stolu kuřecí stehno do kabelky a máme vizitku jako národ raz dva
![]()
![]()
Tohle dělají i jiné národy. Kolikrát jsem viděla Francouze jak jdou z jídelny s plnýma taškama ![]()
Díky některým ženám mají Češky teď jinou vizitku…
![]()
BTW. Přeji Vám krásný den matek ![]()
eva76 píše:
já pořád nechápu, proč se tolik zakládá na znalosti cizích jazyků. Kdyby se takto dbalo na to, aby Češi uměli správně česky, jistě by to také nebylo na škodu…
No tohle já považuju za ještě samozřejmější, bohužel jsem nedávno na jiné místní diskuzi zjistila, že jsem s tímto názorem zřejmě sama
![]()
Nejsi v tom sama.
![]()
Angua píše:eva76 píše:No tohle já považuju za ještě samozřejmější, bohužel jsem nedávno na jiné místní diskuzi zjistila, že jsem s tímto názorem zřejmě sama
já pořád nechápu, proč se tolik zakládá na znalosti cizích jazyků. Kdyby se takto dbalo na to, aby Češi uměli správně česky, jistě by to také nebylo na škodu…![]()
lucineeccka píše:
Nejsi v tom sama.![]()
Angua píše:eva76 píše:No tohle já považuju za ještě samozřejmější, bohužel jsem nedávno na jiné místní diskuzi zjistila, že jsem s tímto názorem zřejmě sama
já pořád nechápu, proč se tolik zakládá na znalosti cizích jazyků. Kdyby se takto dbalo na to, aby Češi uměli správně česky, jistě by to také nebylo na škodu…![]()
Ó, děkuji, jsem potěšena
![]()
Ahoj,
zajímavá diskuze, já miluju ČR, zrovna včera jsem stála na věži Štramberské truby a říkala si, jak je tady krásně
![]()
A Češi jako národ?
Obdivuji smysl pro humor, nenávidím závist a neupřímnost, ale myslím, že je to dáno individuálně, rozhodně neumím posoudit Čechy jako celek, to snad ani nejde.
Ve svém okolí mám naštěstí samé usměvavé, ochotné a milé lidi co nekradou!!! Takže já bych to tak černě neviděla.
Co mi vadí zde na emiminu a nevím jestli to patří do povahy Čechů je hádat se o své pravdě až do zblbnutí a poukazovat na chyby ostatních.
S tím úsměvem to dělám taky..Když jsem v práci volána k nespokojenému zákazníkovi jako nadřízená, tak vycházím s úsměvem od ucha k uchu s napřaženou pravicí a hlásím dobrosrdečně a mile: co pro Vás mohu udělat..??? ( a myslím si, bože at už to mám za sebou
)
Většinou tím seberu vítr z plachet a i ten největší nasupenec najednou zjistí, že vůči mě vypadá se svým vztekem směšně a hloupě.. ![]()
A dárek zdarma dílo dokoná ![]()
eva76 píše: úctu ke stáří u mladých bych tady moc nezmiňovala, když se podívám do sekce „pozor na prarodiče“, tak ani spousta dospělých neví co to je a je značně nesoudná.
Nicméně, to se taky děje všude, to není o české povaze. Jen mě „pobavilo“, že zrovna tady se někdo dovolává úcty ke stáří. Jo, pokud se jedná o vlastní rodinu, pak většinou jo, ale jak jde o cizí…
no k tomu bych dodala že když jsem byla v Rakousku tak jsem jednou v tramvaji uvolnila místo starýmu pánovi myslím (už si to nepamatuju je to dlouho) a on na mě koukal jak tele na nový vrata
a děkoval mi div mi nelíbal nohy
takže bych řekla že u nás to zas tak strašný není tady tě ještě baba seřve že snad není ještě tak stará
ono je to tu s těmi důchodci taky trochu potíž když ani oni se totiž neumí často chovat
teď před pár dny jsme si s kamarádko nechali raději ujet nízkopodlažní bus protože v prostoru pro kočárky seděli dvě babky a čuměli jak puci že chceme nastupovat
tak jsme to raději vzdali než poslouchat nějaké keci
upozorňuju že místo v buse bylo aby si mohli sednou jinam.
nnela: já pozdravím vždycky každé dítě když mě pozdraví
a to bydlím v Praze
ale je pravda že lidi častou čučí jak puci a nevědí jak zareagovat což nechápu ![]()
jinak já se svým věčným úsměvem od ucha k uchu měla na kase věčně úspěch
a vůbec tak všeobecně kdykoli jsem pracovala s lidma, mám prostě úsměv ve své povaze a vlastně se často směju i když je průser
teda záleží na tom jak velký
nějak se s tím furt nedovede smířit můj přítel a často mě v tomhle nechápe
on je takový pesimista od přírody (ale tvrdí že je realista) a já jsem naivní optimista
![]()
Souhlasím s názory Sumaya a Nouky.
O pracovitosti lidi si myslím svoje
Pracovití jsou podle mě Japonci.
Všeobecně si myslím, že Češi jsou převážně ovce a strašní pokrytci.
Neviním ale z toho lidi samotný, spíš je to u nás v Čechách špatně nastavené. Všichni máme pomíchané žebříčky morálních hodnot, jelikož i ti na nejvyšších místech lžou, kradou a odvádějí špatnou práci a ještě je za to královsky platíme. Ten kdo má odlišný názor a snaží se něco změnit je spíš ukamenován nebo ubit neschopností a hloupostí ostatních, než podpořen ve změnách. A taky názor Angui, že určití lidé si zakládají skupinky a podle mě až fanaticky bojují proti těm s jinými názory mi přijde celkem pravdivý.
A moje mamka, který je 70 a je vyučená švadlena se díky naším dovoleným po světě naučila alespoň základy anglicky. Nebo se mě třeba zeptá, jak se to řekne a jde si to objednat. Sama říká, že by si připadala neschopně, kdyby měla někde máchat rukama a řvát česky třeba „jeden chleba“ nebo si nedokázala říct o pomoct policajtovi na ulici..A podle ministerstva školství úroveň našich škol má spíš klesající tendenci. Někde jsem i četla, že jako národ hloupneme. Díky naší tendenci se opičit po Američanech..Jejich úroveň škol je taky všelijaká, půlka lidí jsou negramoti a neumí ani pořádně anglicky, o historii nebo jiných zemích či národech neví vůbec nic i když takové věci asi mají patřit k všeobecným znalostem.
Pomka píše:Angua píše:No právě u nás taky. Jenže odkud, tak ať jsou na to zaměřené základky, kde se to lidi mají naučit? Už vidím 15letého puberťáka, jak bude doma po škole sedět nad učebnicí a šprtat se dobrovolně cizí jazykPomka píše:Třeba u nás na VŠ se předpokládalo, že anglicky umí každý - že to je tak automatické, že se to ani nepočítá
Ještě bych chtěla k těm cizím jazykům… Když jsem dělala VŠ, dost jsme to řešili. Obraceli jsme se na školu s tím, proč tam nejsou cizí jazyky víc intenzivnější. Bylo nám řečeno, že školy na cizí jazyky nejsou zaměřené, VŠ vůbec, prostě bychom museli jazykovku přímo studovat. Ale jinak ne…Je to pravda a je to velká škoda.
Plus bylo, když k tomu uměl člověk německy nebo francouzsky… Ale tam nás to taky neučili - zkouška z jazyka byla, ale spíš už ho měl každý umět z dřívějška.
No právě..jak jsem psala, tak úrověň cizích jazyků je nízká, tím myslím na záklladní a střední škole. Já se učila 12 let němčinu. ve svým volnu jsem se učila, ale spíš slovíčka, protože ve škole sme nekonverzovali. Myslím, že to hodně závisí na učetlích. K čemu je mi podělaná básnička..když neumím neměcky vysvětlit trasu jak se dostat tam a tam. Prostě za 12 let němčiny sme ve vyučování brali jen teoretické příklady. Doplňování slovček, čtení.
Po střední sem šla na jazykovku na angličtinu…ta mi příjde jednodušší a poslední rok jsem se jí učila doma sama. O prázdninách jsem klidně strávila 6 hodin denně u knihy pro samouky a každý den poslouchala BBC nebo CNN. To už jsem pak měla i sny v angličtině
Vzhledem k tomu, že na papíru viděli, že sem se nikdy neučila AJ, tak mě dali do začátečníků, vydržela jsem tam 1 den a chtěla jsem do jiné skupiny, tak sem skončila v intermediate, ale i přesto jsem se tam chvilkama nudila. Nejvíc mě vadili ti lidi, co na jazykovku přišli s tím, že jim to maminka zaplatila a že neví kam na VŠ atd…prostě se tam flákali.
Já jsem si to platila sama a fakt sem tam šla s tím, že se něco naučím. Bohužel…lektor chlap střednch let, který nikdy nebyl v UK ani UsA. Pak sme teda měli Američana, ale byl to nějaký manager obch. řetězce…takže žádný lektor co někdy učil jazyky.
Nejvíce sem se toho naučila sledováním filmů i s titulkama, sled. BBC, CNN, konverzací se zahr. studentama…atd atd…
Kallkapa píše:
Připadá mi, že je škoda, že si většina z Vás myslí, že kdo neumí jazyky je méněcenný (nenapsáno přesně, ale vyznívá to tak). Jsou profese, u kterých je to třeba - viz knihovna auquoV knihovně by opravdu neměl být nikdo, kdo neumí alespoň základy dvou světových jazyků plus odbornost ( konverzaci na knihovnické téma), tam to chápu, je to nutnost. Ale když je někdo třeba učitel s kombinací zeměpis matika, nevidím důvod, aby ovládal jazyky.. A méněcenný mi rozhodně nepřijde, ke své práci to nepotřebuje a co si budem povídat, na dovolené se domluví každý, když něco opravdu potřebuje! Kdo neumí ani kváknout, vezme si knížku s nejdůležitějšíma frázema a má ruce a nohy. Nemyslím si, že by byl někdo hloupější či méňěcennější proto, že pojede na dovolenou s delegátem a nebude si ji zařizovat sám.. každý podle svých možností. Co se týče přátelskosti a mírumilovnosti čechů, je to různé. Ve městě určitě horší, na vesnici lidé určitě vstřícenější - alespoň já mám takovou zkušenost. Ještě se mi nestalo aby mě někdo vyhodil, když na vesnici zazvoním na jakýkoliv dům a zeptám se jestli mi prodají vajíčka. Ve městě má člověk skoro až strach zazvonit kvůli čemu koliv - ale když něco potřebuji, zvoním
Nee nikdo to tu neřekl, že pokud někdo neumí jazyky jé méněcenný. Ale dnes chtějí skoro v každé práci AJ slovem i písmem..nebo NJ slovem i písmem.
Někdy je to i o osobním pocitu. Třeba, kdybych jela na výlet do Londýna, přišlo by mi líto, že jim nerozumím, nebo nemůžu něco i říct..když potřebuju něco najít. Právě proto jsem ráda, že když pojedu nakupovat, tak nebudu mít žádnou jazykovou bariéru.
Je to jedině plus pro tebe…ale to záleží na každém, jestli se mu chce nebo nechce.
Já chtěla do UK jako au-pair. Přítel chtěl se mnou…tak mu říkám, běž na nějaký kurz, ať aspon něco umíš…a on…coo??..však ty umíš mluvit. Tak sem mu laskavě vysvětlila, že pokud chce jít makat do cizí země, ať není línej a ať se naučí cizí jazyk, že já za něj rozhodně mluvit nebudu.