Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V 16 jsme o prázdninách byli na chatě kluci+holky na týden, samozřejmě že se pilo a následky to na nikom z nás nezanechalo, kromě toho, že já od té doby nemůžu rum ani cítit.
Od tý doby jsme jezdili v partě o prázdninách léto+zima pokaždý. Na rockový koncerty jsme taky chodili, docela mě překvapuje, kolik z vás tady by nepustilo ![]()
@Tichošlápek paří doma, je tu sám, hraje online s kámošema z celého světa ![]()
nevím, kde by k té zkušenosti přišel, doma nepijeme, vůbec…a kdyby něco měl on někde, netuším teda kde, tak bych to poznala…jako hlavu bych mu neutrhla, nedělám si iluze, že mám doma nějakej zázrak…
@Lulina999 hele, já mám čich lepší než pes, muž vejde do dveří a já cítím, že měl kávičku, chlast poznám bezpečně, když budu stát kousek od něj…
@Monchichik V šestnácti už člověk není dítě, ale dospívající. Z toho pojmenování plyne, že se připravuje na to být dospělým se všema starostma, ale i radostma. Myslím, že když pod dozorem zkusí sem tam alkohol typu pivo, tak mu to vůbec neublíží. Naopak si osahá, co s ním alkohol dělá a bude na to připravenej a poučenej jak s ním zacházet až mu ho prodají bez problémů a v jakýmkoliv množství. Ono takový omezování často vede k tomu, že se z mazlíka stane pěknej chlastometr. Ve fyzice se tomu tuším říká zákon akce a reakce. Zkrátka nevěřím na to, že ve 23.59 před dnem 18. narozenin je to ještě dítě a za minutu na to se z něj jako mávnutím proutku stane dospělý. A myslím, že i ta akce s kamarádama na chatě je pro člověka tohohle věku prospěšnější než sedět u playstationu. Minimálně se naučí sociální interakci a příjde na to, že ne všechno jde v životě ovládat čudlíkama, na kterým je kolečko a křížek.
My jsme to zkoušeli od patnácti úplně stejně. Dodnes si pamatuji, když mě v devítce z rozlučky táhli domů spolužáci. A to jsem si dala asi čtyři sklenky, jenže každou jinou. Poprvé jsem se opila den před přijímačkami na střední, červeným s colou. Ale nikdy jsem nevymetala večírky a chaty s kamarády, i když vím, že by mě máma pustila. Ale na druhou stranu, nikdy mě nepřivezla domů Policie ![]()
@Lulina999 a na sobě to poznám, stačí mi na trzích jeden svařáček a už to na sobě cítím ![]()
@Monchichik Panáka, co vypil dvě hodiny zpátky už nepozná ani policajt na přístroji, tak Ti gratuluju, můžeš dělat profesionálního čichače ![]()
Kort když to zapije něčim normálním a ještě se nají.
Příspěvek upraven 27.05.19 v 15:08
@_.Emilyyy píše:
@Monchichik Tomu neverim, ze mas tak klidného pubertaka
Já jsem taky v pubertě nepila alkohol. Nechutnal mi
Možná si máma myslela, že jsem si občas dala, ale mně to nechutnalo. Mohla jsem být na srazu se spolužaky a bavila se i bez alkoholu. Jako to dovedu i teď. Když se sejdu s kamarádkami a jsou tam děti, dám si maximálně Birrel. A žiju.
@histep píše:
V 16 jsme o prázdninách byli na chatě kluci+holky na týden, samozřejmě že se pilo a následky to na nikom z nás nezanechalo, kromě toho, že já od té doby nemůžu rum ani cítit.
Od tý doby jsme jezdili v partě o prázdninách léto+zima pokaždý. Na rockový koncerty jsme taky chodili, docela mě překvapuje, kolik z vás tady by nepustilo
Jo rychle se zapomnelo, na svoje mlady leta ![]()
Jinak me by teda nasi nepustili jako tebe. Ale zabavy, silvestry, uplne v klidu. I vedeli, ze tam o kofole nebudeme
![]()
A normalne sem to probirala s nima, co se pilo
![]()
@Lulina999 no jedině, že by ho vypil ve škole, protože nikam ven se courat nechodí ![]()
@fera21 píše:
@Monchichik V šestnácti už člověk není dítě, ale dospívající. Z toho pojmenování plyne, že se připravuje na to být dospělým se všema starostma, ale i radostma. Myslím, že když pod dozorem zkusí sem tam alkohol typu pivo, tak mu to vůbec neublíží. Naopak si osahá, co s ním alkohol dělá a bude na to připravenej a poučenej jak s ním zacházet až mu ho prodají bez problémů a v jakýmkoliv množství. Ono takový omezování často vede k tomu, že se z mazlíka stane pěknej chlastometr. Ve fyzice se tomu tuším říká zákon akce a reakce. Zkrátka nevěřím na to, že ve 23.59 před dnem 18. narozenin je to ještě dítě a za minutu na to se z něj jako mávnutím proutku stane dospělý. A myslím, že i ta akce s kamarádama na chatě je pro člověka tohohle věku prospěšnější než sedět u playstationu. Minimálně se naučí sociální interakci a příjde na to, že ne všechno jde v životě ovládat čudlíkama, na kterým je kolečko a křížek.
Do osmnácti je mládeži alkohol zapovězen. V některých zemích až od 21 let. Interakci se naučí i bez pití.
@TopSecret píše:
Jo rychle se zapomnelo, na svoje mlady leta
Jinak me by teda nasi nepustili jako tebe. Ale zabavy, silvestry, uplne v klidu. I vedeli, ze tam o kofole nebudeme![]()
A normalne sem to probirala s nima, co se pilo![]()
Tak naši určitě věděli, že něco pít budeme, ale zase taky věděli, že neprochlastáme celý týden. A víš jak - zakázané ovoce nejvíc chutná.
@fera21 no je to jedno, jestli na to věříš, ale přesně tak to je…do 18 let je to zákonem zakázané, tak nevidím důvod o tom vůbec diskutovat…já neobhajuju playstation, nesedí tam celé dny, ale pro mě je to rozhodně lepší než chlastat někde s ostatníma puberťákama na chatě…A ani z jednoho mého mazlíka se nestalo nic, co by chlastalo a opíjelo se…já to nevidím jako omezování, ale prostě dodržování zákona, navíc se nemusím s nikým dohadovat, jestli může pít nebo ne, podle zákona nesmí a hotovo. A k čemu je dítěti dobré pít alkohol?
@histep píše:
Tak naši určitě věděli, že něco pít budeme, ale zase taky věděli, že neprochlastáme celý týden. A víš jak - zakázané ovoce nejvíc chutná.
No ptave. A my uz plnoleti prisli na diskoteku, kam jsme chodili v 15. No byli jsme tam nejstarsi
a uz nas to tam nebavilo. To radsi hospoda nebo vesnicka zabava.