Jak dát dítě k babičce a nezbláznit se

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
24.7.13 12:48
@sarusa4 píše:
Potřebuju vážně poradit. Včera jsme se pohádali s manželem kvůli tomu, že dceru (7měsíců) dávám málo k jeho rodičům. A tchýně potom brečí a roztrubuje po okolí, jak jsem zlá. Já to vidím tak, že k tomu mám důvod - protože se o ni neumí postarat nebo jakžtakž, ale vždycky udělají nějakou blbost, nad kterou mi zůstává rozum stát. Navíc mi lžou, o tom jak jejich hlídání probíhá. Manžel zase tvrdí, že jsem přecitlivělá a přeháním. I to je někdy možný - budu to svádět na hormony a kojení :) Ale hlídání bude asi časem potřeba. A zatím to je tak. Oni pohlídají - já jim „vynadám“Příklad: Asi ve 2,5 měsích jsem poslala dcerku na procházku v kočárku s její babičkou. Potřebovala jsme už nutně nakoupit. Řekla jsem jim, že ji nechci brát do obchodu, když je hodně chřipek a nemocí a v kočárku se hezky hodinku prospí, tchýně ji povozí. Když jsem se vrátila, tchýně mi řekla, že všechno ok. A z tchána pak vypadlo, že se nemohla dostat v Bille s kočárkem přes ten otáčivej vchod, tak šla domů a tam dceru vytáhli a učili snad chodit nebo co až brekem usnula :( :cert:

Máš jen tři možnosti - dítě prarodičům vůbec nepůjčovat… ale potom od nich ani nežádat hlídání, až to budeš opravdu potřebovat. Sama píšeš, že hlídání časem potřebovat budeš - ale holt nejde mít prarodiče čekající jen na Tvoje zavolání, až budeš potřebovat… a jinak nic.

Nebo jim ho půjčovat a prostě neřešit, co s ním dělají.

Nebo se zachovat jako dospělá ženská a najít smysluplný kompromis - tj. například chodit na procházky s nimi, zvát je domů, jezdit k nim a podobně - prostě mít dítě pod dohledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
24.7.13 12:49

No nevím, myslím že hodně záleží na jednotlivých aktérech, pokud tady Ti nevyhovuje jednání babičky s dítětem, tak bych ji tam prostě nedávala…ne proto, že je jí 7m, ale prostě proto, že Ty jako matka máš výsostné právo určit kam bude a nebude chodit a co bude a nebude dělat

jinak obecně, pokud je babička rozumná, tak zas mi teda 7m staré dítě nepřijde až takový bezmocný brouček, který nemůže být 2h bez maminkny, já teda klidně malýho i třeba ve 4 nebo 5m nechala ty dvě hodinky u tchýně a jeli jsme s mužem na pořádný nákup, věděla jsem, že o něj bude dobře postaráno, kdykoli jsme se vrátili třeba nečekaně atd., buď byli s kočárem venku na procházce nebo si s ním hrála na dece, vždy byl přebalený a perfektně zaopatřený. O mojí mamce ani nemluvím k té mám důvěru naprostou taky :nevim:

ale tohle prostě musíš rozhodnout sama, jestli se tchýně chová jak chová, nemůže se tomu divit a takhle bych to manželovi (a i jí) naservírovala.

Příspěvek upraven 24.07.13 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26833
24.7.13 12:49

Malému je 15m, když je potřeba, hlídají naši nebo moje babička. Tchýni ho svěřím max. na povožení v kočárku, hřiště a tak… Prostě ho tak moc nevídá, neví, co chce, neví jak na něj :nevim: Vidí ho jednou za čtvrt roku. U našich je pečenej vařenej, od 6m tam jezdí na víkendy, bydlej kousek od nás, takže kdyby něco, jsme hned tam, takže jestli dělá tchýně něco, co se ti nelíbí a nehodlá toho nechat, tak jí ho nedávej :nevim: Mně přijde i takový přirozený, že těm tchýním je často problém svěřit dítě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
24.7.13 12:51

Ahoj, taky jsem na hlídání malého nedávala. Max. se s ním tchýně jela projet s kočárkem, ale byli jsme domluvení, kdy bude potřebovat nakojit, aby v tu dobu byli zpátky a tchýně to vždy splnila. Nedělala kraviny jako, že by ho v mrazu vyndávala z kočárku a tak.
Jinak malého občas pohlídali do půl roku naši, pokud jsem potřebovala k doktorovi a nechtěla jsem malého tahat sebou, kvůli nemocem.
Od doby co se rozlezl a rozchodil ho hlídají max hodinu dvě jednou za dva měsíce a jen v nejnutnějších případech. Radši jsou, když jsem u toho i já a hlídám si drobka sama.
Tchýni bych neřešila a ať si roznáší klepy. Pokud nejsou schopní respektovat to co ty požaduješ mají smůlu. Za dítě si odpovědná ty, ne oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.7.13 12:52

Pokud tchýně nebo moji rodiče nerespektovali naši výchovu nebo potřeby dcery, ani po vysvětlení, tak jsme jí k nim nedávali a brzo pochopili, že buď bude po našem nebo nijak! No, přeji ti pevné nervy, ale stůj si za svým a chlap by měl stát při tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
24.7.13 12:52
@BohunkaP píše:
Máš jen tři možnosti - dítě prarodičům vůbec nepůjčovat… ale potom od nich ani nežádat hlídání, až to budeš opravdu potřebovat. Sama píšeš, že hlídání časem potřebovat budeš - ale holt nejde mít prarodiče čekající jen na Tvoje zavolání, až budeš potřebovat… a jinak nic.

Nebo jim ho půjčovat a prostě neřešit, co s ním dělají.

Nebo se zachovat jako dospělá ženská a najít smysluplný kompromis - tj. například chodit na procházky s nimi, zvát je domů, jezdit k nim a podobně - prostě mít dítě pod dohledem.

Tak já myslím, že trochu „při smyslech“ prarodiče snad nevyžadují půjčování půlročního dítěte. Nemyslím teď povožení v kočárku, to klidně od narození. Ale nějaké velké hlídání, to snad kvůli tomu nemůžou být uražení 8o

Zakladatelka by měla určit nějakej limit. Já třeba hned oznámila, že dítě nepůjčím na hlídání dříve než v roce. A babičky mám obě soudné, takže to bylo v pořádku. I když vím, že by se postaraly obě parádně, ale já to tak prostě cítila. Starší byl poprvé beze mě na den a noc v roce a půl, mladší bude příští týden na víkend, je mu rok a čtvrt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
24.7.13 12:54

7M dite jsem nedavala na hlidani, ted je ji rok a pul a s nikym nechce, tak ji nenutim, az bude chtit, tak pujde.Se synem jsme to udelali stejne a v pohode..Tchan s jeho zenou to vzali a casto jsme se navstevovali (navstevujem),tak si decka uziji i tak (kdyz jsme nekde venku, staraji se oni, ja chodim s nima kvuli kojeni a ze by beze me mala silene vyvadela-vyzkouseno nekolikrat)..no a tchyne to tezce nese, protoze k ni nechce ani jeden, proste ji moc nemusi, ale to si zavinila tchyne sama chovanim k vnukovi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
24.7.13 12:57
@KPKristy píše:
Tak já myslím, že trochu „při smyslech“ prarodiče snad nevyžadují půjčování půlročního dítěte. Nemyslím teď povožení v kočárku, to klidně od narození. Ale nějaké velké hlídání, to snad kvůli tomu nemůžou být uražení 8o

Nic takového přece netvrdím. 8o

Dítěti je sedm měsíců, takže klidně chvilku může strávit bez mámy, na tom snad není nic divného. Spousta dětí je v tomto věku už v jeslích a tady se řeší 2-3 hodinové hlídání? Nebavíme se tady přece o žádném „půjčování na víkend“ nebo něco podobného.

Zakladatelka už teď počítá s tím, že bude chtít, aby jí prarodiče dítě v budoucnu hlídali - a podle toho by se měla chovat už teď… jinými slovy, být schopna se svými tchánovci komunikovat rozumným způsobem a najít kompromis, který bude vyhovovat oběma stranám. Ne dupat „nepůjčím Ti ho vůbec“… tak nepůjčuj, no. Ale nepůjčuj důsledně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1131
24.7.13 12:59

Nedávala bych ji a nechala ji brečet s klidem. Myslím že to byl dost velikej průser. Pokud nerespektuje tvoje přání. V tomhle věku je miminko fakt hodně malé, my jsme v té době rekonstruiovali byt. Tak jsem po krmení dala do kočárku a děda vozil ty dvě hodiny po parku. Jinak bych se bála dát na hlídání i s přebalováním, krmením atd. Přece jen je to dítě ještě opravdu maličké. Nicméně u nás je ted lehce opačná situace, tchýně bydlí daleko asi 2 hod vlakem a zase jsem měla potíž že mi odmítala jezdit, prý si máme s miminkem přijet mi když chceme hlídat. Což je na prd. Maminku už nemám tak jsem byla dost v pr… No a dnes na to doplatila, malej je ve školce a hrozně se diví že ji říkám no přijeď ale ze školky ho kuli tomu nevezmeme, platíme ji paušálně a to bychom vyhodily peníze. Chá chá, nechci být hnusná ale patří jí to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31427
@BohunkaP píše:

Dítěti je sedm měsíců, takže klidně chvilku může strávit bez mámy, na tom snad není nic divného. Spousta dětí je v tomto věku už v jeslích a tady se řeší 2-3 hodinové hlídání? Nebavíme se tady přece o žádném „půjčování na víkend“ nebo něco podobného.

žejo…já už myslela, že jsem tu jediná s názorem, že 7 měsíční dítě není žádný mimino, který utrpí doživotní újmu, když neuvidí chvilku maminku.

otázka je fakt ta doba, nikdo tu nemluvil o noci nebo víkendu, to bych taky samozřejmě nedala, ale fakt pár hodin týdně proč ne? myslím že je to ku prospěchu všem-ale za podmínek, že hlídač(ka) bude respektovat mnou nastavený režim. Což se ovšem už zas netýká jen toho půlročňáka, ale i třeba dvouleťáka co mám teď já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998

Jeste dodam, ze k dedovi jde syn klidne na tyden a na nas si ani nevzpomene, je s nima moc rad a ja neresim, co s nim delaji, musi jen dodrzovat urcite navyky v danou hodinu (syn je hyperaktivni), takze jidlo, spani(to nedodrzuji, preci jen u dedy je volnejsi rezim),cisteni zubu..To vim, ze se snazi dodrzet..k babi nechce ani na navstevu, nesmi se hnout, na nic sahat, nedupat, nekricet, nesmat se moc nahlas a hlavne ho kdysi uhodila, takze ji proste nema moc rad..u dcery uz to sice tak nedela, ale ani ona k ni moc nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6939
24.7.13 13:01

Měla jsem to podobně-chyba byla ve mně, že jim nechci holku dávat, v jejich případě spíš nutit :zed: Muž nechápal, že jim nedůvěřuju(tchán hulí jak fabrika, schová cigáro za ruku a šel k 2měsíčnímu miminu. Na mou připomínku tvrdil, že jí to určitě nevadí, když je to od dědy a ve vzduchu je taky plno sajrajtu, néé? :pocitac: )
Pak ale tchýně hlídala, to bylo Madi něco přes rok, dala jí spát na verandu, nezapla ji do popruhů a protože byla v zima, zabednila se doma a v klídku koukala na tv, takže ji absolutně nemohla slyšet. My tam s mužem došli, dítě viselo nohama z kočáru..Odvézt ji, tak ani neví :roll: V ten moment manžel pochopil mé obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
24.7.13 13:02

Moje tchýně má přijet lehce po šestinedělí a už plánovala, jak bude dítě pašovat bez pasu přes hranici, aby se šla podívat za manželem do práce, ale ona má občas takový divný nápady.. I švára říká, že leší je si hlídání zaplatit než se s ní dohadovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
24.7.13 13:03
@Bisu píše:
Měla jsem to podobně-chyba byla ve mně, že jim nechci holku dávat, v jejich případě spíš nutit :zed: Muž nechápal, že jim nedůvěřuju(tchán hulí jak fabrika, schová cigáro za ruku a šel k 2měsíčnímu miminu. Na mou připomínku tvrdil, že jí to určitě nevadí, když je to od dědy a ve vzduchu je taky plno sajrajtu, néé? :pocitac: )
Pak ale tchýně hlídala, to bylo Madi něco přes rok, dala jí spát na verandu, nezapla ji do popruhů a protože byla v zima, zabednila se doma a v klídku koukala na tv, takže ji absolutně nemohla slyšet. My tam s mužem došli, dítě viselo nohama z kočáru..Odvézt ji, tak ani neví :roll: V ten moment manžel pochopil mé obavy.

Tak to je hardcore, to bych asi tchýni i naliskala, co jsi dělala?

• Citovat
  • Upravit
24.7.13 13:09

Já teda nechala hlídat dcerku když jí bylo 3,5mesice ale tam jsem musela za zakrok a bylo to přes noc, dala jsem jí k mojí mamce… ted je prckovi 11 mesícu a uz byla tyden u tchyne… jasne že jí rozmazlovala ale od toho jsou babičky ale nikdy jsem se ani od mati ani od tchyne nedočkala nejaký blbosti… a upřímně já si odpočinu nadechnu se zrelaxuju a když dcerka přijede tak má zase usmevavou klidnou maminku která má trpelivosti na rozdávání, přesne takovou jakou me chce mit :lol: a u babičky se ma jak prase v žite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová