Jak moc hlídají vaše (ještě pracující) babičky ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
107638
15.1.20 22:43
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o Vaši odpověď jak to funguje u Vás? Hlídá Vám babička, pokud ano jak často? Chodí k Vám děti navštěvovat? My máme 3 děti, (7let, prvňáček, a 20 a 5 měsíců) A 2 babičky (jednu v důchodu, která by ráda vnoučata viděla co nejvíce, ráda by mi je například vzala ven abych si mohla v klidu uklidit, odpočinout nebo si něco zařídit - ale je daleko. A pak druhou babičku, která od nás bydlí 10 minut chůze, a 3 minuty autem, ještě pracuje. Zaměstnání má sedavé, 8-hod směny od po-pá, víkendy a svátky volné. Je ji 49let. Hlídá nám jen 20měsíční dceru, kterou si bere cca 1× za 2-3mesice přes noc. Nejstarší si nebere, mám ji z prvního vztahu a nejmladší logicky také ne, je ještě malá- kojim ji. Nikdy si k nám nepřišla s holkama pohrát, nikdy mi nevzala kočárek ven, abych si mohla odpočinout nebo něco udělat. Parkrat jsme ji využili a prostřední ji dovezli, abychom mohli na nákup nebo já k lékaři, ale bylo to cca tak 5×. Jinak spis požádám vlastní mamku, která váží více jak 100km cestu aby mi mohli pohlídat a já mohla jít např. dceři na rodicak. Jde mi o to, ze místní babička - manželova mamka moc zájem nemá. Odkazuje se na to, ze ještě chodí do práce, ze má velký dům, zahradu a ze nemá na hlídání takový čas. Na druhou stranu se ale chlubí kolik cte knih, a ze nikdy neměla tolik času jako teď. Navíc v týdnu po práci za vnoucaty nikdy nezajde, ale pak se dozvím ze se každý den po návratu z práce vydá na procházku se psi třeba i 7km. Ví, ze moje mamka je jako babička aktivnější, ale nepřeje si, aby se mým dětem tolik věnovala. (Uvažujeme o přestěhování, kde by byla moje mamka poblíž). Navíc mi nedávno řekla, ze pokud své děti nezvladam, neměla jsem si je dělat. Není to o tom, ze bych své děti nezvládala. Je to proste jen celkem náročné, každé dítě potřebuje svoje, a hlídání častěji jak 1× za čtvrt roku bych uvítala. Navíc mě mrzí, ze se jedna o moje děti a já mám pocit, ze má své psy raději než je. Co myslíte, jsem opravdu neschopna a chci tak moc? Kde je podle Vás chyba, je u mne? Zatim jsem stavěna k věci tak, ze moje mamka je jako babička nezdravě ochotna a aktivní a to rozhodne není dobre ani žádoucí. Zatím co druhy postoj je běžný a hlavně normální. Co myslíte Vy? A jak je to u Vás? Vratte mě prosím do reality,. Děkuji za Váš čas.

Prostě někdo hlídá a v té babickovske roli se vyziva a někdo chce mít už klid… Nic víc na tom není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
15.1.20 22:44

Není její povinností hlídat, ale chápu, že tě to třeba mrzí.
Já mám tchýni úžasnou. Bydlíme ve vícegeneračním domě, 4 dny v týdnu je v práci od rána do večera a 3 dny, které má volné chce trávit s našimi dětmi. Děti hned ráno vítá, že má konečně volno a že se na ně moc těšila.
Syna mám z bývalého vztahu, dceru s manželem (tchynin jediný syn) a nedělá mezi nimi žádné rozdíly, má je ráda stejně a tráví čas i s každým zvlášť.
Moji rodiče bydlí ve stejné ulici, máma je v práci po-pá a alespoň 3× v týdnu se vidíme, pohlídají také kdykoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
15.1.20 22:44

Já si zase myslím, že to ty nehlídací babičky může jednou mrzet, že si vnoučata víc neužily a že na stáří k nim vnoučata ani nezajdou na návštěvu, protože je nebudou ani znát ani k nim mít nějakou citovou vazbu. Já mám naštěstí hlídací babičku, moji mámu, když potřebuji k lékaři apod., ochotně pohlídá, teď čekáme druhé dítko, tak už se moc těší, jak bude vozit kočár. Tchýně už je, bohužel, starší a nemáme už k ní takovou důvěru, že by zvládla postarat se o malé dítě. Vozíme ji k nám na návštěvu aspoň jednou až dvakrát týdně, chci, aby moje děti babičky znaly, já sama jsem měla obě babičky moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
15.1.20 22:47

Babička podle mě nemá povinnost, je to jen dobrá vůle, má pravdu ona si tři vnoučata neporidila. Má nárok si žít podle svého a když ji vyhovuje mít jen vnučku 5× do roka pres noc, je to její vec. Taky mám vytížené babičky, když požádám a je to v jejich možnostech pohlídají, jedna babička si vnučku sama od sebe bere asi jako ta vaše. A s druhou babičkou moji mamkou trávíme dost času společně, takže ani není důvod aby ještě navíc k tomu hlidala. Jsem spokojená jak to je dite jsem si pořídila především pro sebe a naopak mě by spíš vadila akční babička která chce vnouce pořád a ještě k tomu se plete do výchovy. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
15.1.20 22:48

Obě babičky jsou pracující a obě hlídají často a rády. Dnes tu byla celé odpoledne tchýně, o víkendu budou děti u maminky a tchýně byla dokonce zklamaná, že děti o víkendu neuvidí, takže jak si pro ně v neděli pojedeme, budeme se tam muset stavit, aby jí to nebylo líto :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
15.1.20 22:53

U nas hlida moje mamka cca jedno odpoledne o vikendu za 14 dnu. A manzel hlida jeden vecer v tydnu, abych si mohla udelat volno, treba zajet do kina nebo na kafe s kamaradkou. Zatim mame jenom jedno dite. Jestli potrebujes casteji hlidani nez jsou prarodici ochotni a schopni zajistit, tak zkus najit placene hlidani, nebo i vic zapoj manzela :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
15.1.20 22:56

Moje sice nevlastní mamka, ale mamka a taťka pracující, nehlídají vůbec. Loni ani jeden den, bydlí od nás 15km. Manželovi rodiče hlídali přes prázdniny 14 dní, protože hlavně syn chtěl. Líbí se mu u nich. Ale jinak taky nehlídají vůbec, bydlí 140km daleko. Druhému synovi, co bydlí kousíček naopak hlídají furt :nevim: a je mi to jedno. Neříkám ani jedním. Jaky vzah si to s vnoučaty vybudují je na nich. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000
15.1.20 22:59

Moji mamce letos bude taky 49, pracující na vysoké pozici v kanceláři, ovšem práce Psychicky vážně náročná s každodenními přesčasy. Když jsem bydlela v Praze (20 minut metrem a 5 minut busem od jejího kanclu, tam jsem žila do dcery dvou let s ex manželem), tak pokud jsem potřebovala k lékaři, tak přijela, když byla o víkendu v kanclu, skončila dřív, vzala si malou do kočárku na dvě hodiny a mě poslala spát, popř jsem čas využila k úklidu. Po návratu z porodnice navíc jezdila první 2 týdny každý den, aby mi pomohla - byla jsem po císaři, takže přijela, prohrála si s malou, popř mi pomohla vyzehlit, vytrit, uvařit. Co jsem rok a půl z Prahy pryč, tak už to bohužel nejde, cestování bez auta je náročné, dokonce u nás ještě ani nebyla, plánují návštěvu až teď na jaře s tátou, ale jednou za dva týdny jezdíme k nim na oběd/odpoledne, když potřebuji hlídání - i přes noc, tak v tomhle pomáhá moje mladší ségra, neteř úplně zbožňuje, kolikrát sama zavolá, že mají s manželem volno, tak jestli nechci holku přivést, odpočinout si, že by ji vzali do zoo, přes noc by byla u nich a já aspoň vypadla s přítelem do kina. Na noc si moje máma netroufá, protože opravdu naposledy hlídala asi v roce a půl a jen pár hodin. Druhá babička vnučku nikdy neviděla, takže chvála bohu za moji sestřičku :-)

• Citovat
  • Upravit
363
15.1.20 23:03

Já mám taky 49ti letou tchýni a taky si chce užívat života. :lol: Ale nevadí mi to, jsem radši, když mám od ní pokoj a syna bych jí ani na hlídání nedala. To spíš manžel je ze svojí mamky zklamaný, myslel si, že bude mít o jeho potomka větší zájem než jen „ten je taaak rozkošný, já chci vidět fotky!“. :mrgreen: Je to na ní, hlídat samozřejmě nemusí. Myslím, že by jsi to měla brát pozitivně - aspoň se ti do všeho nevrtá, jak některé, a docela se ti divím, že máš chuť svěřit dítě ženě, co ti řekla, že jsi si ho neměla ani dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
15.1.20 23:06

Tak babicka je dost mlada, ani se ji nedivim. Mas ty dve posledni deti hodne blizko u sebe, verim ze je to narocne (sama mam 7 let a 19 mesicu a predstava ze mam k tomu jeste mimino je dost desiva), ale to byla tvoje volba a neni fer ji vycitat psy a knizky. My taky mame hlidani malo (blizka tchyne jednou za mesic az dva na jeden vecer, mamu mam daleko vidime se tak 5krat za rok) a musime to zvladnout. Zapoj vic manzela, jsou to vase deti, ne babicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
15.1.20 23:13

Když už bych nehlidala snaše děti, rozhodně bych si odpustila kritiku její matky, že je hlídá. Ano není žádná povinnost vnoučata hlídat, ale taky to není žádný zločin, za který by se měl někdo pranýřovat. Já mám vnučky dvě, obě jsem hlídala a hlidam, dříve když jsem chodila do práce i teď, když jsem v důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
15.1.20 23:15

@Evakrova tojo to je od tchyne dost blby. Proste to dela proto aby nebyl tak vyrazny rozdil mezi babickama aby se necitila blbe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
15.1.20 23:19

Je to její volba, nutit ji nemůžeš, ale kde ona bere tu drzost, že vam bude nakazovat, jak se má starat tvoje mamka?…U nás fungují bezvadne obě babičky, jedna pracující a jedna v důchodu. U moji mamky-pracující je kazdych14dni na cely víkend od pa-ne. V týdnů si ho občas vezme na hodku dvě k sobe domu…U tchyně spaval, když jsem ještě pracovala, ted jsem na rodicovske, tak ho na spaní nemá skoro vůbec, ale vodi mi ho do školky i ze školky a často si ho nechává odpoledne u sebe 😊 Mám díky nim lazo plazo celkem. A jsem si vědoma, že takove štěstí Kazda nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.20 23:20

Není to o vycitkach. Ať si dela co chce, pokud má na starost lepší zájmy než sem-tam vnouče. Spis mě zarazi ze sama nepomůže ale nesouhlasí s tím, aby pomohla moje mamka. A manžel ji poslouchá, takže nesmím mít pomoc.

• Citovat
  • Upravit
PaníKadrnožková
15.1.20 23:27

Moje mama je nadsena babicka, odjakziva hlidajici a pomahajici. Byvali tchani pohlidali 2× - jednou hodinku, po druhe nas odvolali z akce po puldruhe hodine. Nikdy bych jim to byvala nevycetla (a nahlas jsem i tak byla zticha), kdyby blbe nepindali :lol:

Kazdopadne, nikdo nema povinnost hlidat a pomahat s cizim ditetem, jde o laskavost a je treba tak k tomu pristupovat!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová