Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
Tak to starší dítě má přeci ještě další babičku? Ta taky nechce hlídat? A popravdě tu mladší babičku chápu, že se nehrne do hlídání dítěte, které je pro ní vlastně cizí.
Souhlasím s tebou.
U nás díky bohu fungují obě strany, jen žijeme od rodiny poměrně daleko. Obě babičky svého vnuka milují a snaží se s ním trávit čas. Kdykoli my jedeme blíž za rodinou, střídají se na návštěvě, berou si syna k sobě. Když my delší dobu neprijedeme, snaží se (hlavně tchýně) přijet k nám. Obě mají i své koníčky, přátele, takže zase to taky není tak, že máme hlídání každý víkend a ještě dvě odpoledne v týdnu, ale i tak je to velice slušné, kdykoli je to navíc potřeba (nemoc, když potřebují něco zařídit atd), téměř se nestane, že by to s jednou z babiček nešlo zařídit.
Jinak souhlasím s tím, že hlídání není povinnost, ale pokud tam je opravdu vyloženě nezájem o dítě, je to smutné. Já se na vnoučata těším už teď, a to mám dvouleté dítě
Svým způsobem chápu, že tchýně se třeba nehrne do hlídání dítěte, které je z jiného vztahu, je spousta lidí, kteří takové děti okamžitě přijmou za vlastní, ona asi nebude ten typ. Nemůže být problém i v tom, že prostě jsou to 3 úplně rozdílné věkové skupiny? Nejmladší je ještě malé, křehké, kojené, prostřední batole, se kterým to chce vymýšlet různé aktivity pro malé děti, prvňáček bude mít už nějaké zájmy atd… Možná to tchýně s dětmi taky až tak neumí, neví, jak si s nimi hrát? To, co pak problém asi je, je to, že jí tedy vadí tvoje maminka, ta přece může s vnoučaty trávit čas úplně dle libosti. O tom bys měla rozhodovat primárně ty s ní, ne s manželem. Manžel by mohl kecat do toho, kdybys děti chtěla svěřit někomu cizímu, ne babičce. Kor když to jsi ty, kdo je s dětmi celý den doma, chlapi často neví, jak moc je to na palici. A on nemá třeba anichut někam si vyrazit ve dvou, užít si chvilku bez dětí, že se ohrazuje proti hlídání tvou mamkou? ![]()
Taky mám jednu pracující babičku, která mé děti nikdy nehlidala a to má kousek. Druhá babička už je moc stará, té hlídat moc nenechávám. Nechce, nenutim, není to její povinnost.
Moje mamka je pres 300 km daleko, takze se vzajemne navstivime a o prazdninach byva mala u nich. Mamka je v ID, takze sice doma, ale uz neni jako lanka
kdyz sem byla na neuro klinice na kapackach 3 tydny, byla mala u nich. Taktez kdyz se dcera narodila, tak byla maminka u nas cca 2 tydny. Partnerova maminka je kousek, ale mladsi a aktivne pracujici. Ani jedna babicka nema povinnost hlidat, bohuzel zde mas velmi mylnou predstavu. Dceri je 6 let, cekame druhe a hlavni zajisteni je na nas rodicich, babicky nam deti neudelaly. Partnerova mamka si malou brava casto, ale je to pouze a jen na ni. O vylozene pomoc s hlidanim byla pozadana cca 3× z duvodu nasi pritomnosti v praci. Chapu, ze deti mas 3 a blizko u sebe vekove, ale to je vase rozhodnuti s partnerem, ne babicek ![]()
@Killingpink píše:
Je to smutné, nejde přeci jen o hlídání, ale o čas strávený s vnoučaty, prarodiče jsou pro ně přece hrozně důležití. I když se tu píše skoro výhradně jen o babičkách…Hodně se o tom mluví, ženy mají děti pozdě a babičky už jsou na hlídání příliš letité. Ale 49? To bylo víc i hereckám v posledním Sexu ve městě
Navíc si tu asi potvrdíme, že většina z nás trávila u babiček spoustu času, týdny letních prázdnin a najednou se to nějak vytrácí. Hlídání není povinnost. Není no.
Kdysi jsem cetla clanek, ze dnešní 50-60ti lete zeny je generace rodicu, ktera,,nevychovala" zadne deti.. Pred triceti lety bylo bezne, ze deti vychovali i babicky a ty dnesni si chtějí hlavne uzivat zivota
Cest vyjimkam.
@shadowbabe
Ale já jsem neřekla ze hlídání je povinnost prarodičů. Jen jsem se ptala na názor ostatních, jak to mají oni, a o sobě se rozepsala z toho důvodu, aby bylo jasné jakou mám situaci já. Však já jsem ji nikdy vnouče na sílu nedala, nikdy jsem o pohlidani nepožádala. Třeba když jsem byla skoro měsíc nemocná, manžel na 12-ti hod směně a byla sobota - tudíž babicka volno měla. A jestli věděla ze jsem nemocná? Ano, manžel ji údajně na návštěvě řekl ze jsem dlouho nemocná a nemůžu se z toho nějak dostat. A ze mě hlavně ta prostřední holcicka neda chvíli odpočinku. Ta nejstarší tenkrát odjela na víkend ke svému otci. Takže kdyby mi vzala malou třeba aspoň odpoledne, mohla jsem si jít lehnou když by mi to nejmenší zabili. Byly mu tenkrát cca 3 měs. Dokonce ani po návratu z porodnice, po třetím císaři a velmi rizikovem těhotenství. Ani v takových těžkých situacích jsem nikdy nepožádala - a nepopírám, bylo mi líto, ze z její strany nebyla ani kapka empatie.
Nikdo nic jako samozřejmost nebere, vím ze má svůj život a chce si žít po svém. Nedovolila bych si zadat něco jiného. Jen mi někdy přijde ze je absurdní situace, ze ona mi do života kecat muže - v tom, ze manželovi podsouvá, jak moc muže a nemůže pomáhat druhá babička.
Oprava : píši z telefonu : Mělo tam byt když by mi to nejmenší usnulo.
Kdyz pominu pristup babicky, je mi to lito, muz pomuze alespon trosku, nebo nechava vse pouze na tobe?
@shadowbabe ano pomáhá, ale umí mi to i pěkné vyčíst.. pak je mi do breku z toho, proč to vlastně neudělám všechno raději sama, než si nechat pomoct, ale vědět, ze později mi to bude stejně vycteno.
Mne prijde jako nejvetsi problem, ze hodne resis, co si mysli tchyne a manzel. O tri deti se staras ty, vycerpana jsi z toho ty, o tom, jak moc potrebujes pomoct, rozhodujes taky ty. Nemuzes treba k mamce jednou za mesic na par dni odjet a tam se zregenerovat?
Jinak kdyz si trochu dupnes, jakoze o kontaktu a tvou mamou rozhodne nerozhoduje tchyne, mozna k tobe bude mit tchyne i manzel vetsi respekt. Nesnaz se jim porad zavdecit.
@Anonymní píše:
@shadowbabe ano pomáhá, ale umí mi to i pěkné vyčíst.. pak je mi do breku z toho, proč to vlastně neudělám všechno raději sama, než si nechat pomoct, ale vědět, ze později mi to bude stejně vycteno.
Jak vyčíst? Jsou to i jeho děti. V tom případě bych si nenechala poroučet, jestli si smíš vzít maminku na pomoc, když ta maminka pomoct sama chce.
@Anonymní píše:
Nehraje tam trochu roli to, že nejstarší není jeho? Mně připadá, že větší problém je teda manželův přístup, než nehlídací babička ![]()
Zkusím napsat i jiný úhel pohledu (možná to tu někdo psal, ale nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám předem
). Můj muž má z prvního manželství dospělého syna, který kdyby teď měl miminko, taky bysme nehlídali. Já bych se tomu nebránila z důvodu že to není vlastní vnouče, ale asi by to hlídání bylo taky jednou za tři měsíce třeba. Nedovedu si představit, že bych tam měla co víkend nasáčkované mimčo, nebo čas věnovala jemu a troufám si říct, že můj muž by to tak taky nechtěl. Má naprosto plnohodnotný život, plno koníčků, práce, povinností. Moc nechápu jak někdo může chtít hlídat svoje vlastní děti, počítat s tím nebo to „vyžadovat“. Z pohledu člověka co byl hlídaný babičkama celý dětství to chápu, ale z dnešního pohledu moc ne, prostě se to dnes „nenosí“ ![]()
Já žila v době, kdy jsme byli u babiček pořád, vyzvedávaly nás ze školky, dělaly s náma úkoly, víkendy jsme trávili jako děti jen u babiček vlastně. Je mi líto dnešních dětí, že to tak nemají a pokud se nám to povede a budeme mít s mužem ještě společné miminko, budeme na tom stejně jako jeho syn z předchozího manželství. Protože moje matka rozhodně hlídací typ není a je jí přednější jóga, její pes a kafíčka s kamarádkama, a manželova rodina je ochotná a hlídala by pořád, ale jsme od nich trošku dál.
Myslím si, že je to celé i tou dnešní dobou, prostě se to vše změnilo. Lidi jsou aktivnější do hodně pozdního věku a zrušit si svoje plány a koníčky a věnovat je vnoučatům není prostě na pořadu dne no ![]()
Nicméně musím uznat, že kdybych byla třeba nemocná a nidko mi nepřišel ani pomoct, byť to ví ti dotyční, tak to je prostě na nas*ání. Když něco takového vím, pomůžu i kamošce co bydlí kus ode mě, jedu jí nakoupit, pomůžu s dítětem, vezmeme ho na hřiště. TO by se i ta tchýně mohla přemoct při takových ojedinělých záležitostech. O to víc bych se na ni vyprdla když by měla řeči na vaši maminku, prostě ať si políbí. Co je jí do toho. Ale to se jí musíte postavit ![]()
Příspěvek upraven 16.01.20 v 10:17
@Anonymní píše:
Musíš si opravdu trochu dupnout, jak píše @Kubula.K, přece nebude ta tchyně, která je líná hlídat, poroučet, že Tvoje maminka nemá hlídat?
A vysvětlit to i manželovi…
@Anonymní píše:
@shadowbabe
Ale já jsem neřekla ze hlídání je povinnost prarodičů. Jen jsem se ptala na názor ostatních, jak to mají oni, a o sobě se rozepsala z toho důvodu, aby bylo jasné jakou mám situaci já. Však já jsem ji nikdy vnouče na sílu nedala, nikdy jsem o pohlidani nepožádala. Třeba když jsem byla skoro měsíc nemocná, manžel na 12-ti hod směně a byla sobota - tudíž babicka volno měla. A jestli věděla ze jsem nemocná? Ano, manžel ji údajně na návštěvě řekl ze jsem dlouho nemocná a nemůžu se z toho nějak dostat. A ze mě hlavně ta prostřední holcicka neda chvíli odpočinku. Ta nejstarší tenkrát odjela na víkend ke svému otci. Takže kdyby mi vzala malou třeba aspoň odpoledne, mohla jsem si jít lehnou když by mi to nejmenší zabili. Byly mu tenkrát cca 3 měs. Dokonce ani po návratu z porodnice, po třetím císaři a velmi rizikovem těhotenství. Ani v takových těžkých situacích jsem nikdy nepožádala - a nepopírám, bylo mi líto, ze z její strany nebyla ani kapka empatie.
Nikdo nic jako samozřejmost nebere, vím ze má svůj život a chce si žít po svém. Nedovolila bych si zadat něco jiného. Jen mi někdy přijde ze je absurdní situace, ze ona mi do života kecat muže - v tom, ze manželovi podsouvá, jak moc muže a nemůže pomáhat druhá babička.
2× zmiňuješ že jsi ji nikdy nepožádala. Tak ji zkus někdy požádat. Třeba se nechce dostat do situace, jaké tady nastávají v opačných diskuzích: tchyně se k nám pořád cpe, tchyně chce stále hlídat moje dítě… A hlavní problém vidím ve tvém manželovi. Co ti má co vykládat kdy může tvoje matka hlídat děti, když sám moc pomáhat nechce.