Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Me na tehle diskusich nejvic zarazi, jak je tady pomalu kazdy druhy prispevek ve stylu prarodice nemaji povinnost hlidat apod. a kdyz je pak diskuse na tema prazdnin, vyzvedavani ze skol (kdyz to rodice nestihaji), tak se zase vsichni ohaneji, jak si maji rodice zajistit babicky a dedecky, ze v bezne rodine to tak funguje ![]()
A to je ten důvod, proč mám jen jedno dítě, max v budoucnu druhé, ale to budeme pečlivě zvažovat. Hlídání není povinnost. U nás funguje jen jedna strana rodiny, kde fakt i náš si udělal krásné pouto mezi babi a dědou. Jsou v důchodu a kdykoli pomůžou. Ale, využívám jen v nejnutnějších případech, jelikož mají své koníčky, což je super. Ono zas třeba v sedmi nastane období, kdy budou chtít spát u kamaráda a taky to bude jiné. Mě to třeba bylo líto, že druhou babičku vídá max dvakrát do roka, bydlí 15 min od baráku, pracující. A prostě tam třeba není žádný zájem z její strany, chce mít klid. Já bych jí ho ani na noc asi nedala. Už to třeba neřeším, ona se připravuje o roli babičky dobrovolně
Jinak musím říct, že obdivuji všechny, co mají víc dětí a jsou úplně bez pomoci. Já si třeba myslím, že je super vyrazit si někam jen s manželem, dát sex přes den, co teprve prázdniny, jak pokrýváte? To přece se člověk zrujnuje platit celé léto tábor, nebo se střídat s manželem o dovolenou
@Dulii píše:
Není její povinností hlídat, ale chápu, že tě to třeba mrzí.
Já mám tchýni úžasnou. Bydlíme ve vícegeneračním domě, 4 dny v týdnu je v práci od rána do večera a 3 dny, které má volné chce trávit s našimi dětmi. Děti hned ráno vítá, že má konečně volno a že se na ně moc těšila.
Syna mám z bývalého vztahu, dceru s manželem (tchynin jediný syn) a nedělá mezi nimi žádné rozdíly, má je ráda stejně a tráví čas i s každým zvlášť.
Moji rodiče bydlí ve stejné ulici, máma je v práci po-pá a alespoň 3× v týdnu se vidíme, pohlídají také kdykoliv.
Tohle je hrozně hezký, že to někde takhle funguje, úplně mě to dojalo.
@janickaIII píše:
Me na tehle diskusich nejvic zarazi, jak je tady pomalu kazdy druhy prispevek ve stylu prarodice nemaji povinnost hlidat apod. a kdyz je pak diskuse na tema prazdnin, vyzvedavani ze skol (kdyz to rodice nestihaji), tak se zase vsichni ohaneji, jak si maji rodice zajistit babicky a dedecky, ze v bezne rodine to tak funguje
Je to smutné, nejde přeci jen o hlídání, ale o čas strávený s vnoučaty, prarodiče jsou pro ně přece hrozně důležití. I když se tu píše skoro výhradně jen o babičkách…Hodně se o tom mluví, ženy mají děti pozdě a babičky už jsou na hlídání příliš letité. Ale 49? To bylo víc i hereckám v posledním Sexu ve městě ![]()
Navíc si tu asi potvrdíme, že většina z nás trávila u babiček spoustu času, týdny letních prázdnin a najednou se to nějak vytrácí. Hlídání není povinnost. Není no.
My mame jen jednu babicku (tchyni), v duchodu, ale predcasnym - sla dobrovolne, protoze se ji nechtelo pracovat. Vnuka si bere tak jednou za 2 mesice na vikend - mimo to ho nenavstevuje a ani se o nej nijak nezajima, ze by zavolala nebo napsala mail, jak se mame, neexistuje. Driv jsem ji treba psavala sama od sebe, ale bylo to z jeji strany bez reakce, tak jsem prestala. Ona napise mail, ze prijde tehdy a tehdy a na ty navsteve si domluvi ten vikend, kdy ja ji ho privezu az domu a pak si pro nej k ni jedu, ona ho ma celou dobu zavrenyho doma, nic s nim nepodnika, maximalne jdou spolu nakoupit. Pak si ho bere v lete na tyden az dva o prazdninach. Bydli od nas pul hodiny autem nebo hodinu MHD
Nám momentálně hlídá panimama, je v důchodu, fyzicky to neni 100%, takze ven si ji nebere, coz je jasne, ale je to typicka hlídací babicka, malou zboznuje a kdykoli pohlida, klidne prijede autobusem k nam (bydlime v jednom meste), aby nemusela rano mala vstavat, nebo pres poledni spinkani. U nasich to ted moc nejde, ze zdravotnich duvodu, ale driv taky klidne na par hodin pohlidali (tam jsem vozila malou k nim - taky duchodci). Ale kdyby ted slo treba o pulhodinku, tak by to pry zvládli, ale zatim nechci ja, az budou fit, chodime tedy ted na navstevy, malou vidi radi, ale nechci je pretezovat. Mala zatim teda nikde nespinkala (je jí skoro 1,5 roku), ale panimama uz se na to pomalu třese (a my taky
), hlida vnuky i od druheho syna. Jo a kdyz potrebuju k nam na polikliniku k doktorovi, tak venku s kocarkem pohlida tu půlhodinku i moje babicka, to je takovy bonus
domu uz bych ji malou teda nedala, je to divoska (dcera samozrejme
) a babi ma svy leta, i kdyz je relativne opravdu fit.
Jinak souhladim s vetsinovym nazorem - povinost tchýně neni hlidat (se mi to keca, co), jsou to vase deti. Ale - urcite ti nema co kafrat do toho, jestli muze hlidat tvoje mamka, to je na hlavu postaveny a s manzelem bych si v tom udelala hodne rychle jasno, to by byl rychly proces. Muze ti to byt max lito, ze nehlida, vycitat ji jeji zajmy opravdu nemuzes. Co by me osobne trochu vadilo, nebo spis fakt bylo lito, ze nechce pohliat vubec nejstarsi ditko, preci jen asi s manzelem jste nějakou dobu spolu a myslim si, ze dělat rozdily takto mezi detmi neni dobré, ale zase v tomhle bych byla opatrna, pokud to nejstarsimu ditku vyslovene neprijde lito, asi bych to nechala plavat, tam zalezi, jake mate vztahy
a dle tveho komentare ti tohle asi nevadi, tak nebudu vic dloubat, jen me to zarazilo. S tvoji mamkou si to musis ujasnit, trochu diplomaticky vysvetlit, ze nekdy mene je vice, ale i ji pripadne nenápadně polichotit, jak jsi rada, ze ti chce takhle pomáhat
zalezi na povaze tvoji maminky, kazdopadne preji hodne štěstí ![]()
Naše tři malé děti nehlídá nikdo nikdy. Jedna babička už je příliš stará, aby to zvládla a druhá je naopak mladá a má svůj (bohatý na program) život. Často mě to mrzí, protože děti rostou, už to nikdy nebude takové a vztah s babičkou, která přijede 5× do roka na dvě hodiny na kafe asi moc fajn nebude. (Fakt sedí u stolu, ani si s dětma nepohraje). Za mě si myslím, že je to sobecké, však nejde jen o babičku, ale taky o ty děti, které si zaslouží mít milující babičku. Chápu, že chce mít svůj život, ale takhle kašlat na rodinu…věřím, že budu jednou jiná babička. Jasně, chce to s rozumem, najít zlatou střední cestu. Snad se mi to jednou povede.
Tak u nás tchyni navštívíme všichni max. 3× ročně. Ona zájem nemá. Ani když tam jsme, tak se vnoucatum nevěnuje… Má 58, pracuje - sedave zaměstnání, nenáročné. Ma vnučku od jiného dítěte, tam se angažuje. O našich dětech třeba její kamarádky ani neví. Druhá babička neustále mluví o svých vnuckach, říká, jaj e stará a jak mi pomáhá. No ve výsledku jezdíme k ní 1× měsíčně, kdy si s nimi hodinu pohraje a pak mi je vrátí, že má film/musí uklízet. Maximálně jim pustí pohádky, pokud potřebuji víc času (dělám si VŠ, tak když musím dopsat seminárku). 1× jsem ji poprosila, aby po práci přijela k nám a vzala holky na hriste, že musím zabalit dárky. Muž měl hodně směn v práci a já zkoušky a sešlo se to, že jsem absolutně nestíhala. Přijela. Na pul hodiny. Pracuje, má 53, sedave, ale psychicky náročné zaměstnání. Ale je jí přednější chodit na nehty, obočí, pedikury, kadeřník atp. než vnoučata. A uklízet. A podstrojovat mému (staršímu) bratrovi. Co nadělám. Její smůla
mám děti s manželem, ne s babickami.
Mám jednu babičku, co pracuje, po práci nebo o víkendu pohlídá opravdu kdykoliv ji požádám a ráda. No ale taky mi řekla, ať nepočítám s tím, že mi bude hlídat dvě děti naráz a už vůbec ne, pokud to další dítě by byl náhodou kluk
Druhé dítě zatím nemám a upřímně tohle je jeden z faktorů, proč ho zatím nemám. Potřebuji taky čas pro sebe, mám své koníčky, kterých bych se nerada vzdávala.
Všude je něco ![]()
Prosím respekt. anonym.
Tak to starší dítě má přeci ještě další babičku? Ta taky nechce hlídat? A popravdě tu mladší babičku chápu, že se nehrne do hlídání dítěte, které je pro ní vlastně cizí.
Hlídání od babičky by měla být radost, ne povinnost.
Nerozumím ale tomu, proč by sis při třech dětech nemohla říct o pomoc. Jestli to tchýně považuje za slabost, je to její problém.
Jen se vyjádřím k jednomu - to, že první dítko „nebere“ by mě sra.lo více, než to že hlídá málo. Mám to taky tak a tchýně bere přiženěné dítko jako vlastního vnuka a rozmazluje zcela stejně. Toto by mě velice mrzelo…
Jo a otázce: pracující babička s dědou bydlí 30 min jízdy autem. Děti si berou občas na víkend a vymýšlí akční programy. A taky na pár dní v létě.
@lucenka píše:
Tak to starší dítě má přeci ještě další babičku? Ta taky nechce hlídat? A popravdě tu mladší babičku chápu, že se nehrne do hlídání dítěte, které je pro ní vlastně cizí.