Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tchána jsem viděla za 20let asi tak 5×,takže vlastně si teď ani nemůžu uvědomit, jestli mu vykám či tykám a jak ho vůbec oslovuju…
Tchýni tykám už skoro 20let, nějak od svatby myslím a říkám ji mami.
Oslovení křestním jménem mi zrovna u ní nešlo přes pusu a ptala jsem se mojí mamči, zda jí to nebude vadit a jak to bude cítit ona a neměla s tím problém.
Kdybych viděla sebemenší náznak, že jí to vadí, tak bych zvolila raději to křestní jméno.
Jinak souhlas s tím, že „mámu“ má člověk jen jednu,u mě je to o pocitu.
U každé to oslovení z mých úst vyzní určitě jinak.
Wiollo a Lizbeth,na milost jsem ho nevzala - chlapa mám už dávno novýho a na tohle téma jsme narazili,když jsme se bavili o svatbě(kdyby jednou byla) ![]()
našim rodičům navzájem tykáme a říkáme jim jménem, i když mě docela dlouho u tchýně nešlo přes pusu říkat jí Aleno poté, co mi po několika letech vykání nabídla tykačku, byl to prostě nezvyk, teď už je to v pohodě…
maminko a tatínku by mi nešlo přes pusu už vůbec, přijde mi to ulítlý ![]()
ale mojí babičce říká partner babi (a tyká jí) a to mi přijde roztomilé…
![]()
Jak manžel mým rodičům, tak já jeho, tykáme a říkáme jménem.Mami tati ani omylem…
Jen jeho babičce říkám babi, považuji ji už za vlastní.
tak já se s tchýní nestýkám, ale vykám jí.
s tchánem se stýkám, a vykám.
Manžel mým rodičům, tchýni tyká a oslovuje tchýně, a tchánovi vyká. A ani nevím jak oslovuje… ![]()
sice nejsme svoji, ale já tchánovcům vykám a oslovení se sakra dobře vyhýbám
jsem zvyklá na tykání, takže mi to je proti srsti… přítel to má naopak - je zvyklý na vykání a naši by chtěli, aby jim tykal a říkal jménem, ale to zas nejde přes hubu jemu
máme to složité ![]()
Babi, dědo. Děda - tchán jednou kdysi dávno v opilosti nadhodil, že až bude mít vnouče, tak mu mám říkat jedině takhle. Tak u toho zůstalo ![]()
Mahdal díky za odpověd, měla jsem neblahé tušení..tak gratuluji ![]()
Přítel mému otci tyká, mámě vyká
já jeho mámě taky vykám, ona mi tyká… a raději ji neoslovuju
![]()
A třeba můj táta bydlí se svoji tchyní a tchánem už třicet let a pořád jim vyká, oslovuje babi a dědo..
Lizbeth píše:
Mahdal díky za odpověd, měla jsem neblahé tušení..tak gratuluji
Díky
Spolu od začátku bydlíme a teď nějak došlo na tohle téma,no ![]()
My říkáme oba křestním a tykáme. Mami, tati by mi taky nešlo přes pusu (i když tchyně říkala, že je jí to jedno, co si vyberu - jméno / mamko, to mám říkat). Tykání bylo ze začátku dost divné, ale zvykla jsem si a už by mi přišlo divné vykat.
Význam oslovování babi / dědo začínám chápat až teď, když je z toho Samík zmaten a někdy volá na moji mamku taky mamko
Jinak mi to přijde divné, asi, že ještě mám žijící babičku a MM dokonce obě a ještě dědu. A taky jsme byli pár let svoji bez dětí.
Manžel oslovuje mého tátu Pepo a předemnou a před holkama říká děda,dokud žila moje mamka,pořád jí vykal,ono asi lepší
Tchýni oslovuju jménem,poslední dobou jí teda neoslovím jinak než tchýně
Mamko bych jí nikdy neřekla,není to moje matka a kolikrát je mi líto,že je to manželova matka,páč se ve svech 53 letech začla chovat jako těžkej puboš a dělá ostudu.
Já tchánovcům mámo-táto ale snažím se vyhýbat „titulování“ jak jen je to možné.Manžel křestním.
Tak to vám závidím..
Já oslovuju máte, nemáte.. atd. ani jménem, ani mami, tati, ..
nemáte jablka , třeba
ptám se thýně…
Jenomže bohužel je to i opačně, asi máme divné rodiče, že ani jedni nám to nenabídli, protože mi to přijde divné , rodina třeba na Vánoce a vykat si ![]()
Ja tedy taky vykám, přítel zase tyká…Zrovna jsem nad tím nedávno přemýšlela, ale z jiné strany: Jak slušně odmítnout tykání???