Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
werryjane píše:meravigliosa píše:Představ si hodně slanou lékořiciwerryjane píše:a to je slané?
Vepřový řízek a salmiakki (finská „pochoutka“ - černé slané bonbony obsahující salmiak - tzn. chlorid amonný) - tady mají salmiakki čokoládu i zmrzlinu.. takže když si chce drahý syslit čokoládu jen pro sebe, tak si koupí tu salmiakkovou a má záruku, že mu ji nebudu užírat.. Jinak sním naprosto všechno, snoubenec mi říká „kyselino“
no fuj
.. http://cestovani.idnes.cz/diskuse.aspx?… Tady je o tom článek. Já už jsem si po roce a půl tady zvykla na hodně věcí - miluju saunu, sním margarín (dřív jsem naprosto odmítala) a miluju jejich žitný chleba (to je taky jejich posedlost), ale salmiakki a odtučněné mléko (kvůli mně se musí kupovat na rodinné sešlosti „nenormální“ polotučné) je ještě asi běh na dlouhou trať
.. Na tu zmrzlinu tu jela jednu dobu výborná „lehce rasistická“ reklama.. jakože jenom opravdovým Finům chutná salmiakki zmrzlina
http://www.youtube.com/watch?… věř, že ti lidi nepřehánějí
Tak pravý fin nejsem a nanuk jsem pravda ještě neměla ale bobony jsou super ![]()
Vanesanka píše:
Holky a co jsem zjistila od mých babiček kdysi, tak to byste se divily co ony jedly…vařené vemena, byčí koule, hovězí smradlavý mozek, jazyky, šulc, vycucávaly morek z kostiVšechno to bylo cíctit hovězinou, vepřovinou- no nazdar, já bych házela jednu šavli za druhou, být v té době
Tak krom těch vařených vemem,to slyším poprvé
se jí dneska všechno,byči koule na zabíječce nesmí chybět,mozek,jazyk,šulc-mnam
,ten morek,to si ráda odpustím
A vařené koleno-tak mastná přemastná kůže,delikatesa
![]()
Ema N. píše:Já citím bryndzu a už umírám. Si představ, že můj manžel je slovák a musím mu vařit bryndzovou polévku, a musím ji během vaření ochucovat, to vždycky „cucnu“ a letím do umyvadla vyplivnout a okamžitě proud vody - vypláchnout pusu a okamžitě něčím zajíst
bryndzu, sojove maso, vyrobky z koziho mleka, turka (kafe), krevety (alergie), NIVU!!!, kapustu, a jinak me uz nic nenapada… zjistila jsem, ze jsem vsezravec, ale tohle fakt nemusim. Hlavne bryndzu a NIVU, ty teda nepozru NIKDY…
Nesnědla bych hmyz, krevety, šneky, škeble, jakékoliv tlusté maso, sladkou rýži,........já jsem mlsoun, asi bych tu mohla vyjmenovávat do večera
..........hlad by nás možná naučil ![]()
Vanesanka píše:
Holky a co jsem zjistila od mých babiček kdysi, tak to byste se divily co ony jedly…vařené vemena, byčí koule, hovězí smradlavý mozek, jazyky, šulc, vycucávaly morek z kostiVšechno to bylo cíctit hovězinou, vepřovinou- no nazdar, já bych házela jednu šavli za druhou, být v té době
už by som umrela hladom ![]()
Vanesanka píše:
Naše babička to stále jí
Koule jsem jedla omylem, neřekla mi, co to je
Vemínko jsem jedla, když jsem byla malá a morek miluju dodnes ![]()
Kallkapa píše:werryjane píše:Tak pravý fin nejsem a nanuk jsem pravda ještě neměla ale bobony jsou supermeravigliosa píše:Představ si hodně slanou lékořiciwerryjane píše:a to je slané?
Vepřový řízek a salmiakki (finská „pochoutka“ - černé slané bonbony obsahující salmiak - tzn. chlorid amonný) - tady mají salmiakki čokoládu i zmrzlinu.. takže když si chce drahý syslit čokoládu jen pro sebe, tak si koupí tu salmiakkovou a má záruku, že mu ji nebudu užírat.. Jinak sním naprosto všechno, snoubenec mi říká „kyselino“
no fuj
.. http://cestovani.idnes.cz/diskuse.aspx?… Tady je o tom článek. Já už jsem si po roce a půl tady zvykla na hodně věcí - miluju saunu, sním margarín (dřív jsem naprosto odmítala) a miluju jejich žitný chleba (to je taky jejich posedlost), ale salmiakki a odtučněné mléko (kvůli mně se musí kupovat na rodinné sešlosti „nenormální“ polotučné) je ještě asi běh na dlouhou trať
.. Na tu zmrzlinu tu jela jednu dobu výborná „lehce rasistická“ reklama.. jakože jenom opravdovým Finům chutná salmiakki zmrzlina
http://www.youtube.com/watch?… věř, že ti lidi nepřehánějí
Ty jo, tak to jsi jedna z mála „Nefinů“
já neznám snad nikoho, komu by to chutnalo.. teda ještě jsem slyšela o babičce mojí kamarádky z Pavlovic. Kamarádka dovezla jednou svého finského přítele na Vánoce domů a ten dovezl jen tak ze srandy salmiakki.. od té doby musí babičce vozit kilová balení každou návštěvu ![]()
Vanesanka píše:
To se jí i dnes
(teda o vemenech jsem neslyšela) a býčí koule jsou prý EXTRA laskomina. Když se připraví jako řízek, člověk to vůbec nepozná - prý
.
Ester13 píše:Vanesanka píše:Naše babička to stále jí
Vemínko jsem jedla, když jsem byla malá a morek miluju dodnes
Býčí koule jsou nejoblíbenější jídlo mého otce!!
Akorát v restauraci to už moc nemívají, snad ještě v té jedné jediné v Rokytnu na Vysočině vydrželi
![]()
Bublana píše:Vanesanka píše:To se jí i dnes
(teda o vemenech jsem neslyšela) a býčí koule jsou prý EXTRA laskomina. Když se připraví jako řízek, člověk to vůbec nepozná - prý
.
Opravdu mám zkušenost, nepozná ![]()
Ester13 píše:Vanesanka píše:Naše babička to stále jí
Vemínko jsem jedla, když jsem byla malá a morek miluju dodnes
Moje babička si ještě móc pochutnávala na prasečím rypáčku a ocásku, br…
Ester13 píše:Bublana píše:Opravdu mám zkušenost, nepoznáVanesanka píše:To se jí i dnes
.
Jím toho dost, nemám ráda extra tlustý klepavý maso…to bych
vnitřnosti krom jater taky nemusím ale třeba ty „bejčí koule“ dělával můj taťka právě jako řízek a bylo to dobrý masíčko…jen to teda chtělo mladýho býka, ze starýho to bylo tvrdý ![]()
Werryjane, super video ![]()
ale to je reč
aj teda viem po maďarsky, aj niektoré tie slová znejú ako maďarské, myslím intonáciou (viem, že pochádzajú z ugrofínštiny oba jazyky, preto to môžem porovnať)
dlho si sa to učila? ![]()
a penderek mám rada, tak by mi to možno chutilo, možno ochutnám niekedy, manžel bol vo Fínsku na MS v hokeji, ale toto mi nedoniesol ![]()
Bůůůček a vše tlusté
rajskou polévku
okurkovou omačku
syrovou cibuli ![]()