Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak ja slysela „kam nedelka vstoupi, smulu prinese“ a mam kamaradku, ktera toto dodrzela a sest nedel nesla nikam na navstevu. Prijde mi to jako povera. ![]()
A o lepku mi rikal Dr. u Jenika (pred 3mi lety) zavadet nejdriv po 8mes. a u Davci (letos) ze se ma zavadet kdyz je ditko jeste kojene (obecne ale vsechny veci, ne jen lepek), ze je to prave prevence alergii. Prijde mi to logicke vzhledem k tomu, ze z moji generace neni podle me tolik alergiku jako je ted mimin. A ja bastila piskoty uz ve 3mes urcite. ![]()
Jo a taky je podle me problem, ze driv mlada matka proste mela info jen od starsich zen. Nebyly knizky, internet, informace. Doktor nerekl skoro nic a kde to ta mama mela sehnat? No ptala se svoji matky a babicky a delala to jako ony, protoze jinou variantu ani neznala. V soucasne dobe si o vsem najdeme na netu, v knizkach a babicky jen koukaji, kolik je informaci. A mysli to s temi radami podle me dobre, proste byly zvykle predavat zkusenosti.
Ovsem jen inteligentni babicka pochopi novou dobu a toleruje dceru/snachu s jejimi metodami. Nase mama se taky pta, ale slusne. Ja slusne odpovim, vysvetlim a jedeme dal. Ucta na obou stranach. Jak nekde chybi, je problem - uznavam. ![]()
Ja dostala od manzelovo tety vybornou radu v tehu: Nedrbej se na obliceji, miminko tam pak bude mit materske znameni.
![]()
uf,tak jsem to precetla ![]()
neco k smichu,neco k placi,ale urcite nektere super kousky si zapamatuju(cola light
,placaci babicka
..)
Ja par perel bych taky nasla,jako proc nedat liznout 5m pivo-vsak jen penu
,proc nedat diteti cokoladu a bonbony-vsak dite cukr potrebuje na stavbu kosti.Gumove bonbonky jsou dobre na klouby,v sestinedeli nabalit sebe i dite co nejvice(mam deti v cervenci a v srpnu pri 35Cvedrech..)Me deti jsou chudacci-chudacka hodili na zem,aby si plazil,chudacek plave v plavani,chudacek nedostava cokoladky,chudacek musi to a nesmi ono
..dnes uz se tomu vsemu fakt od srdce smeju,byly doby,kdy me to mucilo..Doufam,ze u druheho tohle to uz neprijde a vse budu brat s lehkosti a nadhledem..
Jo a vedci pry prisli na to,ze hodne pit je vlastne taky skodlive,clovek ma vlastne pit malo,takze presne naopak nez to delam(ze hlidam deti,aby dodrzovaly pitny rezim
)
Any píše:
Ahoj,precetla jsem tedy zatim jen posledni stranku![]()
a uz se zenu vyjadrit
..
nevim jak kde,ale co ja mam informace,tak moc nevim,kde se hnaly zeny na pole,ani ty nejchudsi z chaloupek,kde jich v mistnosti bylo deset,mela zena svuj kout,zakryty plachtou koutnici a lezela cele sestinedeli.Sousedky ji nosily jidlo a pomahaly obstarat domacnost a mladsi deti..Batolatka se bezne privazovala k noham stolu,kdyz bylo potreba hospodarit na chalupe ci kolem..
Pokud ma nekdo moznost zajet si do Roznova do tech mini starych chaloupek(mi tam vzdy jezdime na Vanoce,takze jsou tam lide v kostymech a predvadeji stare zvyky),je to krasne a poucne.
A ted jdu precist tohle pekne tema az na zacatek
V tomto s tebou nesouhlasím,skanzen je jedna věc a skutečnost byla druhá věc.Namašlit figurýny,nebo lidi do krojů a předvádět turistům jak se kdysi žilo je sice hezké,ale skreslené.Když bylo hospodářství,tak práce nepočkala až se šestinedělka vyhajá.Krávy bučely hlady a potřebovaly podojit,pole bylo nutné okopávat posekat posbbírat,dát do otýpek,šindelů,svezt,vymlátit......Chlap to sám nezvládl a babičky až tak po ruce nebývaly.Pokud žily v jedné rodině,tak dokud to šlo,pracovaly,pak jen některé uvařily,ale o děti se nestaraly.
Moje bába než se vdala,byla ve službě,na tu dobu poměrně daleko,takže sama,co si neudělala,neměla,hospodařili a tak jí nic jiného nezbývalo.Taky hodně často babičky zemřely dřív,než se babičkama styly.Nebylo to tak růžové,jak si někdo myslí.Pro většinu lidí to byla zlá doba a na válení opravdu čas neměly.
Bambo v tomhle naprosto souhlasím. Ona se totiž ta doba hodně idealizuje. Hlavně První republika - z mých prarodičů (nar. 1913, 1919, 1923) na tu dobu nevzpomínal rád vůbec nikdo, protože měli velikou bídu - všichni měli malá hospodářstvíčka na Vysočině, která je ani neuživila.
Lucci píše:
Tak ja slysela „kam nedelka vstoupi, smulu prinese“ a mam kamaradku, ktera toto dodrzela a sest nedel nesla nikam na navstevu. Prijde mi to jako povera.![]()
A o lepku mi rikal Dr. u Jenika (pred 3mi lety) zavadet nejdriv po 8mes. a u Davci (letos) ze se ma zavadet kdyz je ditko jeste kojene (obecne ale vsechny veci, ne jen lepek), ze je to prave prevence alergii. Prijde mi to logicke vzhledem k tomu, ze z moji generace neni podle me tolik alergiku jako je ted mimin. A ja bastila piskoty uz ve 3mes urcite.
Jo a taky je podle me problem, ze driv mlada matka proste mela info jen od starsich zen. Nebyly knizky, internet, informace. Doktor nerekl skoro nic a kde to ta mama mela sehnat? No ptala se svoji matky a babicky a delala to jako ony, protoze jinou variantu ani neznala. V soucasne dobe si o vsem najdeme na netu, v knizkach a babicky jen koukaji, kolik je informaci. A mysli to s temi radami podle me dobre, proste byly zvykle predavat zkusenosti.
Ja dostala od manzelovo tety vybornou radu v tehu: Nedrbej se na obliceji, miminko tam pak bude mit materske znameni.
Ovsem jen inteligentni babicka pochopi novou dobu a toleruje dceru/snachu s jejimi metodami. Nase mama se taky pta, ale slusne. Ja slusne odpovim, vysvetlim a jedeme dal. Ucta na obou stranach. Jak nekde chybi, je problem - uznavam.![]()
Tak s těma alergiema nesouhlasím, to se dle mě nedá posuzovat tak, že my jsme jedli lepek a proto nejsme alergičtí. Alergií prostě obecně přibývá, protože je životní prostředí ve špatném stavu a ne proto, že by se něco jedlo později. To se začalo spíš zkoušet,aby se těm přibývajícím alegrgiím vyhlo.
Jinak teda nevím kdy ses narodila, ale já v roce 1979 a to se určitě literatura sehnat dala a taky se jí matky řídily. Tchýně se mi chlubila že dělala všechno podle knihy péče o dítě od Švejcara. A co vím, tak moje bábička radila mojí mámě např. že má kojit kdy si dítě řekne apod. takže to že se má kojit po 3 nebo 3,5 hodinách, jak se dělalo, se určitě netradovalo z generace na generaci, ale je to produkt až pozdější.
Jo,pokud nebyli boháči,nebyla to sranda.Hodně dřiny a jídla nebylo na zbyt.Můj táta nesnášel,když jsem si chtěla od sestry půjčit nějakej hadřík.Vyprávěl,že u nich ve vsi byla chudá rodina.měli hafol dětí,takže ten co vstal první,tak byl komplet oblečenej včetně bot a klobouku,no a ten poslední zůstal v trenýrkách.Bylo jedno,jestli byla zima,nebo léto.
bamba píše:Any píše:V tomto s tebou nesouhlasím,skanzen je jedna věc a skutečnost byla druhá věc.Namašlit figurýny,nebo lidi do krojů a předvádět turistům jak se kdysi žilo je sice hezké,ale skreslené.Když bylo hospodářství,tak práce nepočkala až se šestinedělka vyhajá.Krávy bučely hlady a potřebovaly podojit,pole bylo nutné okopávat posekat posbbírat,dát do otýpek,šindelů,svezt,vymlátit......Chlap to sám nezvládl a babičky až tak po ruce nebývaly.Pokud žily v jedné rodině,tak dokud to šlo,pracovaly,pak jen některé uvařily,ale o děti se nestaraly.
Ahoj,precetla jsem tedy zatim jen posledni stranku![]()
a uz se zenu vyjadrit
..
nevim jak kde,ale co ja mam informace,tak moc nevim,kde se hnaly zeny na pole,ani ty nejchudsi z chaloupek,kde jich v mistnosti bylo deset,mela zena svuj kout,zakryty plachtou koutnici a lezela cele sestinedeli.Sousedky ji nosily jidlo a pomahaly obstarat domacnost a mladsi deti..Batolatka se bezne privazovala k noham stolu,kdyz bylo potreba hospodarit na chalupe ci kolem..
Pokud ma nekdo moznost zajet si do Roznova do tech mini starych chaloupek(mi tam vzdy jezdime na Vanoce,takze jsou tam lide v kostymech a predvadeji stare zvyky),je to krasne a poucne.
A ted jdu precist tohle pekne tema az na zacatek
Moje bába než se vdala,byla ve službě,na tu dobu poměrně daleko,takže sama,co si neudělala,neměla,hospodařili a tak jí nic jiného nezbývalo.Taky hodně často babičky zemřely dřív,než se babičkama styly.Nebylo to tak růžové,jak si někdo myslí.Pro většinu lidí to byla zlá doba a na válení opravdu čas neměly.
No mě to babička vyprávěla z doby 1. republiky i předtím stejně jako to říká Any. Šestinedělka byla prostě mimo, nečistá a pokud to jen trochu šlo, všichni se snažili za ní práci udělat.
Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal ![]()
Mufina píše:
Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal
Ale i chudý lidi spolu drželi a když mohli, tak si vypomohli. Takže se ženský slezly a pomohly šestinedělce s prací, kterou by jinak musela udělat sama. Fakt jde o to, že jí i ostatní brali jako nečistou, tak jí mezi sebou nebrali. To, že pak odkojila dítě mezi obděláváním pole, to je věc druhá.
Ale bambo,snad si nemyslis,ze ti to pisu jen z informace z pozice turisty ze skanzenu?
To byl snad jen priklad,i kdyz si nemyslim,ze zrovna tohle by si vymysleli, I ja mam sve vypravece v rodine..takze je to srovnani ruzne.
Je mozne,ze se to ruzne lisilo(proste to bylo tak i tak),ale co ja vim,tak sestinedelka byla mimo a to neni psano proto,ze by se to nejak idealizovalo.Myslim,ze na tom zas tak pekneho nic moc nebylo.(byla spise separovana)
Moje babicka,prababicka atd..meli hospodarstvi velke.
janine24 píše:Mufina píše:Ale i chudý lidi spolu drželi a když mohli, tak si vypomohli. Takže se ženský slezly a pomohly šestinedělce s prací, kterou by jinak musela udělat sama. Fakt jde o to, že jí i ostatní brali jako nečistou, tak jí mezi sebou nebrali. To, že pak odkojila dítě mezi obděláváním pole, to je věc druhá.
Já už se na to těžko někoho zeptám, ale beru to podle toho, že rodiče mýho dědy žili sami (bez rodičů), služebnictvo určitě žádné neměli, když byli rádi, že jakž takž uživí sebe a navíc praděda byl veterán z první světové. Tak mi není jasné kdo jiný než prababička by tu práci udělal
jj,sestri,je to tak ![]()
Any píše:
Ale bambo,snad si nemyslis,ze ti to pisu jen z informace z pozice turisty ze skanzenu?To byl snad jen priklad,i kdyz si nemyslim,ze zrovna tohle by si vymysleli, I ja mam sve vypravece v rodine..takze je to srovnani ruzne.
Je mozne,ze se to ruzne lisilo(proste to bylo tak i tak),ale co ja vim,tak sestinedelka byla mimo a to neni psano proto,ze by se to nejak idealizovalo.Myslim,ze na tom zas tak pekneho nic moc nebylo.(byla spise separovana)
Moje taky ![]()
Any píše:
Ale bambo,snad si nemyslis,ze ti to pisu jen z informace z pozice turisty ze skanzenu?To byl snad jen priklad,i kdyz si nemyslim,ze zrovna tohle by si vymysleli, I ja mam sve vypravece v rodine..takze je to srovnani ruzne.
No a o tom to právě asi je,tvý předci byli sedláci a tudíž měly na práci lidi,děvečky a pacholky,selka,ta na pole nepáchla,měla na to lidi.V lepším případě uvařila,ale ani to nebylo všude.
Nevím,jak by separovaly rodičku,když bydleli v jedné místnosti 20m2 a měli třeba už 5 dětí.
Moje bába byla ročník 1900,ještě si pamatuju,jak brblala,když se narodil můj synovec,beste se jenom válele a práca nigde.To me sme šle hned dělat.
Sedláci nikdy nikomu nepomohly,spíš naopak a ti chudí měli sami se sebou co dělat.Jo pomohly,třeba ten první den,uvařili slepičí polívku(slepicu často někde ukradli)pomodlili se a to bylo všechno.Byla to zlá doba.Taky umíralo spousta dětí a i rodiček.
No jo, jenže sedláci, navíc třeba někde na Hané je trochu něco jinýho, než malý rolníček někde na Vysočině, kde se mu na poli urodilo leda tak kamení. V tom vidím rozdíl a nevím nic o tom (aspoň podle dědova vyprávění), že by si lidi nějak pomáhali - každý měl dost starostí se sebou
A taky se to možná lišilo krajově ![]()
Nedávno jsem byla na návštěvě u jedněch lidí,kteří bydlí na gruntě.Ne že bych ještě žádnej neviděla,ale tento byl obr.Tak jsem se samozřejmě ptala,proč tak velké chodby,kuchyň.Bylo mi vysvětleno,že se tam vařilo pro čeládku a v síni byl velký stůl,kde se jedlo.
Byla jsem ale i v domku,manželovy mámy,kde se narodilo 10 dětí a nechápu dodnes,jak se do té jedné místnosti vešli.
Jsem starší jak vy a tak jsem měla možnost slyšet yprávění lidí,kteří žili opravdu v bídných podmínkách.
Děti se kojily a když nebylo mlíko,tak dostaly česrvě nadojený od krav.Taky podle toho vypadala úmrtnost dětí.