Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
girlie sage píše:LucieHo píše:Jo takove jsou bohuzel vsude. U nas jedna slecna vymetala bary jeste tyden pred porodemjaninka4444 píše:Kdysi dávno jsem viděla těhotnou u baru na diskotéce s flaškou a cigaretou, takže jsou ženské různéLucieHo píše:myslím že bohužel takových je víc!goldenka píše:Jejda, ta tvá kamarádka má nápady: cigareta a alkohol.
tak něco je fakt sranda, já teda miminko teprve čekám, ale už teď chvílema šílím
tchýně-už cítíš pohyby??? já byla ve 13.tt, ne necítím. Ty to je divný, já je cítila skoro od začátkuje vůbec to mimčo v pořádku?
nutno dodat že poslední dítě měla před 33 lety tak si to stopro pamatuje
moje máma-nakup si ty zavazovací košilky. prosím tě košilky už se nedávají, kupují se bodýčka. co to je???
no a to rodila před 15 lety, ale tohle ještě tenkrát nebylo
jednou jsem doma řekla, že se mimča taky koupou v kyblíku-prý si z nich dělám akorát prdel
no a dorazila mě moje kamarádka, která mě minulý týden objednala panákaříkám jí, že v těhotenství se nic nepije. vyvalila oči- to si jako nedáš ani jednoho panáka a cigáro jo???
no blázen, já nepiji a nekouřím ani normálně natož v těhu
to ji obdivuju v uvozovkách,já týden před porodem byla ráda že dojdu u nás do krámu natož do baru!
Tak já musím říct, že mamka i tchýně jsou fajn. Jen tchýně by pro malou udělala, co ji na očích vidí. Se nedivím. Po 3 synech a 4 vnucích je to jediná vnučka.
Víc mě štvou moje babičky, které si myslí, že když k nim přijdeme s prckama, tak jsou nebožátka hladné a snášejí takové množství jídla, že by to nedal ani dospělák.
A k tomu šestineděli. Ségřina tchýně (je jí asi 60let) říkala, že když ona porodila, tak nesměla 6týdnů opustit barák. S děckem chodili ven tety a jiné příbuzné.
Taky se u nich ještě traduje spousta různých pověr, např. o uhranutí dítěte apod.
janine24 píše:bamba píše:Ne, věř tomu, že já chci JEN aby mě tchýně respektovala, když má problém, aby mi ho řekla napřímo a ne že do obličeje nic a za zády mě zdrbe s každým a tak. Já se k ní chovám slušně a snažím se. Ale vyřešit to s ní neumí ani její syn. Ten si prý vybral špatně
Děvčata,ujišťuju vás,že taky budete mladej kecat do výživy dětí atd…Která tady začnete tvrdit že ne,tak se moc plete.
Taky nám vadily poznámky různého druhu,které nám adresovala starší generace a i když se nám to nelíbilo,děláme to taky.
Máme nějaké životní skušenosti a nedá nám to,abychom je nepředali dál.Je jedno,že je dnes vřechno jinak.Ono je i není.
Dalo by vám tolik práce se nad připomínky rodičů povznést?
Ne všechno co děláte je to jedinné správné a tak proč neustále dokola zakládáte témata na adresu tchýní?
I to o něčem svedčí,chtěly byste aby byly tchýně tolerantní a držely se při zdi.Nejlépe aby vám plácaly po rameni a ujišťovaly vás,jak dokonalé jste snachy.Která z vás je?
A teď do mě.
U nás je to to samé.
Bambo v tomto se mýlíš. Kdyby se tchýně chovala jen z poloviny jako moje mamka, která mě respektuje a nikdy mi do ničeho nekecala (a troufám si říct, že jsem po ní a nemám ve zvyku druhým radit) tak bych tu nemusela přispívat.
Téma nějak pohaslo a to mě tak bavilo…teď mi mamka poradila, abych synovi 5měs udělala krupicovou kaši z mlíka a osladila to medem a rozmačkala do toho jahůdky…když jsem jí řekla, že mlíko, jahody a med jsou alergeny, řekla, že to moc hrotim, ať neblbnu…tak nevim, jestli jsem si to špatně nenastudovala…
![]()
ted´jsem si vzpoměla jak mi moje máma v dobré víře přinesla před 21 lety pro nejstarší dceru namačkané jahody se šlehačkou a cukrem. Když jsem jí je s díky vrátila,málem mně tenkrát zabila pohledem,na co si to hraju ![]()
No jo, u nad ladoval dedecek Kacenku kacenou!!!! Pekne i se zelickem!!! Bylo ji s bidou pet mesicu!!!
Pry jestli si myslim, ze bude ziva jen z mleka a mrkve!!!
radsi anonym píše:
Mabit,musim se smat,promin!!Uz vidim,jak ma tvuj kluk privazany krk.Moje tchyne ma takovych napadu,ze bych kolikrat praskla vzteky.Ale ja ji vzdycky slusne poslu nekam,protoze nema cenu se sni dohadovat,ji nepresvedcim,ze to,co placa je nesmysl.
Tak treba:nas malej ma odstale ouska,neni to nic hrozneho si myslim,ale ma.A tchyne mi rekla,at mu obvazuji usi satkem,ze se mu ty usi casem srovnaji!!Ze to pry uz ma vyzkousene v mladi na nejakem diteti,nebo co.
Nebo,ze nemam kluka cesat na patku,protoze se mu pak udela na vlasech takove to „prasatko“ a uz takhle bude mit vlasy porad!!Nedokaze pochopit,ze to je proste samotnym rustem vlasu,ne cesanim.
Je toho vice,az si vzpomenu,zase napisu.
Radsi anonym,chodi sem take svagrova.
Mojí mamince její maminka odstálé uši dost dlouho lepila náplastí k hlavě.Nedokážou posoudit,jak to bylo účinné.
Naší dceři začaly ve 3 měsících ostávat uši,ale hrozně moc,po manželově dědečkovi.Tak jsem prohlásila,že jí je necháme jednou odoperovat.Tchyně říkala-vy jí zjančíte,je to holka,začeše to vlasama.A dědeček-začal brečet,říkal,že konečně jedno dítě do jejich rodu / měli všichni takové uši / a my jí je chceme nechat přišít.Dopadlo to tak,že jsme uši nechali přišít,dcera je moc ráda-nic nebolelo,zvládlo se to v pohodě.Měla je tak šílené,že i dětská lékařka se vždy ptala,zda to budeme řešit,že jí takto nemůžeme nechat.A vlasy by to nezakryly. ![]()
Mě tchýně říkala, že nemám dávat vejce do 6 let.Když jsem ji řekla, že 3 letém občas uvělám míchané vejce, tak se zhrozila, že vejce vůbec.Že to ohrožuje nějak vývoj nebo co
lasička1 píše:radsi anonym píše:Mojí mamince její maminka odstálé uši dost dlouho lepila náplastí k hlavě.Nedokážou posoudit,jak to bylo účinné.
Mabit,musim se smat,promin!!Uz vidim,jak ma tvuj kluk privazany krk.Moje tchyne ma takovych napadu,ze bych kolikrat praskla vzteky.Ale ja ji vzdycky slusne poslu nekam,protoze nema cenu se sni dohadovat,ji nepresvedcim,ze to,co placa je nesmysl.
Tak treba:nas malej ma odstale ouska,neni to nic hrozneho si myslim,ale ma.A tchyne mi rekla,at mu obvazuji usi satkem,ze se mu ty usi casem srovnaji!!Ze to pry uz ma vyzkousene v mladi na nejakem diteti,nebo co.
Nebo,ze nemam kluka cesat na patku,protoze se mu pak udela na vlasech takove to „prasatko“ a uz takhle bude mit vlasy porad!!Nedokaze pochopit,ze to je proste samotnym rustem vlasu,ne cesanim.
Je toho vice,az si vzpomenu,zase napisu.
Radsi anonym,chodi sem take svagrova.
Naší dceři začaly ve 3 měsících ostávat uši,ale hrozně moc,po manželově dědečkovi.Tak jsem prohlásila,že jí je necháme jednou odoperovat.Tchyně říkala-vy jí zjančíte,je to holka,začeše to vlasama.A dědeček-začal brečet,říkal,že konečně jedno dítě do jejich rodu / měli všichni takové uši / a my jí je chceme nechat přišít.Dopadlo to tak,že jsme uši nechali přišít,dcera je moc ráda-nic nebolelo,zvládlo se to v pohodě.Měla je tak šílené,že i dětská lékařka se vždy ptala,zda to budeme řešit,že jí takto nemůžeme nechat.A vlasy by to nezakryly.
No maminka mým dvěma o 10let starším sourozencům dávala takový ty těsný čepičky, aby neměli odstátý ouška resp. jen co jim začali odstávat…no a u mě se můj tatínek šprajcnul a řekl, že mě už trápit nebude…sourozenci mají krásný uši a to jsme jako miminka měli uši (asi podle miliinu fotek, co máme) úplně stejný, jedině moje uši odstávali a já jediná byla na přišití ![]()
Tak já pro změnu od mojí babičky snad někdy od 1. měsíce slyším, že mám přestat kojit a udělat malé sunar, aby se už konečně pořádně najedla, že je malá strašně drobounká (má úplně normální váhu, nožky samý faldík), do polívky mám prý dávat jíšku, ovoce mám přislazovat cukrem, k obědu zeleninu zase přisolit atd. To je furt něco, už mě to pěkně štve tyhle řeči dokola poslouchat, ale nenechá si to ničím vymluvit.
Nečetla jsem celou diskusi, ale na toto musím reagovatJá jsem od mamky dostala jinou babskou radu - vzala kilovku mouky a hlavičku mu podepřela na tu protěžovanou stranu. Chvíli se rozčiloval a když se naštval úplně, začal do té kilovky hlavou mlátit tak, až ji odsunul o kousek dál a hlavu si stejně položil jak chtěl
Kdybych neviděla, tak bych neřekla, že to v podstatě ještě novorozeně dokáže
![]()
To dělala moje babička mýmu tátovi, prý to pomohlo ![]()
domisek.b píše:
Přečetla jsem všechny příspěvky a moc jsem se pobavila. Moje skoro tchýně plánuje, že až malý bude 6 měs tak jí k nim dovezu abych mohla chodit do práce a ona jí bude vychovávat, já budu jezdit tak jednou za 14 dní na návštěvu
bydlí 150 km od nás . Jo a čím mi zaperlila, když malou poprvé viděla a my jsem zrovna kojily tak vykřikla jééééžiši ať jí tou kozou neudusíš, tak radši kojila se mnou a držela jí nosánek v dostatečné vzádlenosti od prsa
.
S tím nosánkem to dělával muj manžel, když jsem kojila malýho ![]()
michellle píše:… vzala kilovku mouky a hlavičku mu podepřela na tu protěžovanou stranu…To dělala moje babička mýmu tátovi, prý to pomohlo
Moje mamka to dělala sestře - dala z každé strany hlavičky kilo cukru a hotovo. Má krásně uši u hlavy. U mě už začala mít strach, že bych si mohla ublinknout a udusit se, tak to nedělala - jedno ucho mi odstává, že jsem v pubertě docela toužila po operaci
Teď už to neřeším, jen to musím zohledňovat u některých účesů.
Naše malá zase trpí na koliky a prababička mi poradila,ať jí namáčím dudlík do čaju,že se to jako upraví(čaj jsem jí dávala po lžičkách fenyklový a stejně to nepomohlo)A nebo venku bylo 35 stupňů a ona říká,není jí zima na hlavičku?