Kojení na veřejnosti, venku - prostě jinde než doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43039
17.9.16 13:36
@Russet píše:
Jako nevěřící vstupuju do kostela v případě, že si ho chci prohlédnout jako kulturní památku. V tom případě se tam chovám podobně jako v muzeu nebo na výstavě. Netleskám, nejuchám a nejím.
Mimino hlady neumře, pokud udělám pár kroků ven. Kdyby byla taková zima, že by se nedalo sedět venku, necestuju s miminem po kostelech, ale sedím doma.
A do hospody začuzené nechodím ani jako nekojící…

hele tak az pujdes nekdy za kulturou do kostela s miminem, tak tam klidne i nakoj, vericim to opravdu v drtive vetsine neva :-) ostatne kojici Madona je na obrazkach vsude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.9.16 13:43
@Pudloslava píše:
hele tak az pujdes nekdy za kulturou do kostela s miminem, tak tam klidne i nakoj, vericim to opravdu v drtive vetsine neva :-) ostatne kojici Madona je na obrazkach vsude.

Tak to už asi ty věřící neotestuju, protože se nejspíš kojící matkou nestanu, ale v cizině je běžné se ještě zahalovat před vstupem šátkem a nevhodné jsou mini a kraťasy. Takže s prsem ven bych tam asi dlouho být nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
17.9.16 13:49
@Pudloslava píše:
hele tak az pujdes nekdy za kulturou do kostela s miminem, tak tam klidne i nakoj, vericim to opravdu v drtive vetsine neva :-) ostatne kojici Madona je na obrazkach vsude.

Tak mě osobně přijde nevhodné lézt coby nevěřící do kostela v době, kdy je tam mše, to tu kulturu vynechám, na nakojení dítka v „prázdném“ kostele mi nic špatného nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
17.9.16 14:02
@Russet píše:
Tak to už asi ty věřící neotestuju, protože se nejspíš kojící matkou nestanu, ale v cizině je běžné se ještě zahalovat před vstupem šátkem a nevhodné jsou mini a kraťasy. Takže s prsem ven bych tam asi dlouho být nemohla.

hele verici jsou takly jen lidi. ja myslim, ze jim hlavne vadi, ze do chramu vchazi lidi jen tak na cumendu bez ucty a pri msi si cvakaj fotoaparatem kneze, povidaji si..a nejak se to transformovalo na nevhodne obleceni. Neco jineho je navtevovat katedralu, maloktery turista asi zavita do maleho kostelika na vsi. V cechach bezne vidis v kostele verici v tilkach a kratasech - i svatecne oblecene, kazdy, jak to zrovna citi a jak to zvladnul. Turista, kteremu konci tydenni dovolena a jde pred odjezdem jeste na msi s detmi, ani slusne ciste obleceni uz nema. Nevadi.
Lidi v kostele si spis vsimaji toho, jestli ten novy clovek v kostele se aktivne ucastni mse, nebo se alespon na ni soustredi a nefoti si pri promenovani vymalbu stropu. Obleceni neni podstatne.

Jsme praktikujici rodina, hozde jezdime na dovolene a tak jsem s detmi navstivila mozna tak 50 ruznych farnosti? Nikde nas nevyhodili kvuli tilku nebo kvuzli zablacenym kalhotam, ani kvuli jidlo. Obcas se otaceji kvuli hluku, coz ja se taky otocim, co se deje. Lidem hluk neni prijemny, ale zase si uvedomuji, ze je dobre, ze deti v kostele jsou, ze je dorost. A vidi, ze ja se je snazim krotit. Jedinkrat me pani v kostele rekla, at s detmi odejdu, coz bylo v kostele, kde byla mse soucasne se zahajenim festivalu a domnivam se, ze pani nebyla verici, jen sla na koncert a jen mela takove ty kostelni predsudky, jako neverici mivaji.
Obvykly muj zazitek ze mse mimo nasi farnost je tento: mam dojem, ze kluci byli desni, ze uz tam nikdy nesmim a ze se mam vyplizit kanalem, ale farar po msi kluky pochvali, jak byli hodni a rozda jim lizatka, babicky se na ne usmivaji.

a v kostele se koji tak, ze se sedne nekam do rohu, na schudek bocniho oltare nebo zpovednice. lidi sedi v lavicich a koukaji dopredu.

vite co je nejvetsi problem v kostele s detmi? drevena podlazka mezi lavicemi a dupajici boticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
17.9.16 14:07
@j.a.n.i1 píše:
Tak mě osobně přijde nevhodné lézt coby nevěřící do kostela v době, kdy je tam mše, to tu kulturu vynechám, na nakojení dítka v „prázdném“ kostele mi nic špatného nepřijde.

to myslim take nevadi, kdyz se jde neverici podivat na msi, ale blbe je pri msi se jit divat na kostel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
17.9.16 14:09

@Pudloslava Jojo, já myslela na ten kostel, mše mě neláká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.9.16 14:30
@Pudloslava píše:
to myslim take nevadi, kdyz se jde neverici podivat na msi, ale blbe je pri msi se jit divat na kostel.

Tak při mši tam nelezu a ani nefotím. Nelezu všude, kde jsem zrovínka na dovolené, do kostela. Ale třeba být v Yorku a nejít do katedrály, to bych asi litovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
17.9.16 14:37
@Russet píše:
Jako nevěřící vstupuju do kostela v případě, že si ho chci prohlédnout jako kulturní památku. V tom případě se tam chovám podobně jako v muzeu nebo na výstavě. Netleskám, nejuchám a nejím.
Mimino hlady neumře, pokud udělám pár kroků ven. Kdyby byla taková zima, že by se nedalo sedět venku, necestuju s miminem po kostelech, ale sedím doma.
A do hospody začuzené nechodím ani jako nekojící…

No tak ale pokud někdo věřící je a tráví v kostele dost času při mších (nechodí tam jen na čumendu jako do muzea), tak tam s největší pravděpodobností bere i své děti, i ty kojené a tak pro něj třeba je přirozené, že dítě během mše někde v zadní lavici nakojí :nevim:. Zvlášť pokud je to tak nastaveno ze strany faráře, že to není problém, tak s tím myslím opravdu nikdo problém nemá. Nevím no, nejsem kostelová, na mše nechodím, jen zcela výjimečně…Ale byla jsem na pěkném křtu, kde farář vyzval děti, které v kostele byly, aby kolem miminka udělaly kroužek, držely se za ruce, společně mu požehnali, každé dítko mohlo udělat miminku křížek na čelo, děcka pak dostaly od faráře bonbonek…záleží, jak to kde nastaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.9.16 14:44
@Russet píše:
Tak při mši tam nelezu a ani nefotím. Nelezu všude, kde jsem zrovínka na dovolené, do kostela. Ale třeba být v Yorku a nejít do katedrály, to bych asi litovala.

Tak pro Amíky je zrovna katedrála něco extra, moc jich tam právě nemají, jejich architektonická historie je v tomto smyslu krátká. Dovolím si v této „kostelní“ debatě jedno OT, ale pro mě skoro životní kulturní zážitek. Ve Philadelphii jsem úplně náhodou zavítala do - asi - baptistického či protestantského kostela. A právě tam nacvičoval spirituály mužský pěvecký sbor složený ze starousedlíků, dědečkové, omladina, obyčejní chlápkové z ulice…Dokonalé, úchvatné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.9.16 14:48
@kacaba379 píše:
No tak ale pokud někdo věřící je a tráví v kostele dost času při mších (nechodí tam jen na čumendu jako do muzea), tak tam s největší pravděpodobností bere i své děti, i ty kojené a tak pro něj třeba je přirozené, že dítě během mše někde v zadní lavici nakojí :nevim:. Zvlášť pokud je to tak nastaveno ze strany faráře, že to není problém, tak s tím myslím opravdu nikdo problém nemá. Nevím no, nejsem kostelová, na mše nechodím, jen zcela výjimečně…Ale byla jsem na pěkném křtu, kde farář vyzval děti, které v kostele byly, aby kolem miminka udělaly kroužek, držely se za ruce, společně mu požehnali, každé dítko mohlo udělat miminku křížek na čelo, děcka pak dostaly od faráře bonbonek…záleží, jak to kde nastaví.

Mluvím za sebe. Toť vše.
Byla jsem na církevní svatbě jako ještě nekojící. S miminem bych tam nešla, jelikož bych si nebyla jistá, že mi to neprořve v náručí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.9.16 14:51
@Burj Chalifa píše:
Tak pro Amíky je zrovna katedrála něco extra, moc jich tam právě nemají, jejich architektonická historie je v tomto smyslu krátká. Dovolím si v této „kostelní“ debatě jedno OT, ale pro mě skoro životní kulturní zážitek. Ve Philadelphii jsem úplně náhodou zavítala do - asi - baptistického či protestantského kostela. A právě tam nacvičoval spirituály mužský pěvecký sbor složený ze starousedlíků, dědečkové, omladina, obyčejní chlápkové z ulice…Dokonalé, úchvatné…

Amíku, York je v Anglii… :mrgreen:
Ale ty spirituály musely být zážitek :mavam:

Příspěvek upraven 17.09.16 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.9.16 14:52
@Russet píše:
Amíku, York je v Anglii…

To je jen nedorozumění. Já měla na mysli NY, protože tam je katedrála též. V Yorku V GB samozřejmě, samozřejmě v Anglii mohou oproti USA katedrálami dláždit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
17.9.16 14:58
@Burj Chalifa píše:
To je jen nedorozumění. Já měla na mysli NY, protože tam je katedrála též. V Yorku V GB samozřejmě, samozřejmě v Anglii mohou oproti USA katedrálami dláždit.

Tak v Americe bych asi šla radši do svatostánku šopaholiků, abych se ujistila, že nic z toho nepotřebuju. A pak raději někam do přírody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.9.16 15:04
@Pudloslava píše:

A ty máš jako nějaký grant na mluvení za všechny věřící?? Správně píšeš, že i věřící jsou jen lidi. Takže se rozhlédni třeba jen tady v diskuzi, kolika „lidem“ (a to jsou prosím povětšinou matky, které taky kojí/kojily) by to vadilo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.9.16 15:08

Jinak já myslím, že nikoho asi nepohorší diskrétně kojící matka někde ve stínu vzadu v kostele, protože takové si na 99% ani nevšimne. To, proč někteří odsuzují kojení na veřejnosti je právě takové to „koukejte sem, kojím na patníku na Staromáku a je to přirozené a pojďte se se mnou klidně pohádat!“. A ty hodně prokojící matky občas bývají takto fanatické. A to je vše, co mě vadí. Jak jsem psala, vytáhnout kousek prsa zpod košile, otočit se mimo dění nebo si sednout někam, kde jsem v relativním intimču a bez nějakého upozorňování na sebe nakojit, na to není zhola nic špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová