Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já mám obě děti do půl roka plně kojené a trochu jsem s tím bojovala, protože byli oba prdíkový a u kojení mi brečeli a kroutili se(hlavně do těch tří měsíců), takže jsem venku kojila nerada a záviděla jsem maminám, které si vklidu vytáhly flašku
…ale syn je narozený jaro, léto takže jsem si řekla nedá se nic dělat, přece nebudu pořád sedět doma ![]()
Hoky, to je fajn si přečíst o vašich zkušenostech, my máme měsíc starýho kloučka, jež je hodně kolikovej a já se zatím ještě stydím kojit venku, pomalu taky začíná být zima…ale zakrýt se plínou je dobrej tip, že mě to nenapadlo? ![]()
Zizalka: vcera nam byl mesic ![]()
s tim nacvikem mas pravdu, to me vubec nenapadlo, mame barak, tak pod pergolou budu nacvicovat ![]()
mate pravdu, ze se jeste teprve sehravame a taky trochu s kojenim bojuju a navic pak dokrmuju z lahve ( napadlo me nakrmit ho v dobu jidla jenom z lahve, ale bojim se pak moc nalitejch prsou a taky toho,ze pak „zpohodlnim“ a budu krmit jenom z lahve), a taky je fakt az zpevni a dame se oba dokupy tak pak bude dulezitejsi naplnit mu zaludek nez resit kdo se diva.
Blby je, ze ja zatim kojeni citim jako takovou intimni zalezitost takze se mi nechce kojit ani v pritomnosti jinych maminek ![]()
No tak ja jsem zatim ve fazi planovani
. Mne osobne se to nelibi, kdyz zenska vytahne prso nekde venku. Vzdycky mi to pripomene nejake rumunske (a nebo i normalni
cikany. Jejda, ted se na me nezlobte, je to jenom muj nazor a navic nazor uplneho laika.
Kojit samozrejme chci, ale pokud to pujde, tak na verejnosti budeme mit mlicko z flasticky. Jeste jednou ale musim rict, ze mluvim jako nezkusena mamca.
Přiznám se, že jsem nečetla všchny příspěvky, ale z mojí zkušenosti… Já s měsíčním mimčem jezdila jen okolo baráku (stejně se mi blbě chodilo) a na kojení jsem prostě jela domu. Postupně jak jsem natrénovala kojení v sedě bez pomoci polštářů atd, tak jsem chodila dál a dál od domova a vychytala si spoustu věcí. Suveréně nakojit kdekoliv i ve stoje jsem zvládla typuju od Natálky 3. měsíce.
Na veřejnosti jsem kojila bez problému, ale snažila jsem se najít klidnější koutek, nebo se zakryla plínkou včetně Natálky hlavičky, aby měla i ona soukromí. Kojit jsem se nestyděla, ale neměla jsem ani potřebu se vystavovat a z dálky ukazovat okolí „hele, já kojim“
(jak to občas vídám v obchoďáku
)
ja se snazila uklidit tak, aby se ten, kdo se koukat nechce, vyslovene nemusel. tedy kdyz uz na lavicce, tak na nejake zastrcene. klouboucky jsem nepouzivala, ruzne polstare ano a nejak jsem si vystacila s nohou oprenou o kolecko kocaru a podobne - mlade salo velmi kratce, takze se to dalo vydrzet s minimalni kreci v zadech.
Tara2010, nakojit na veřejnosti se dá i celkem diskrétně
Taky nemám ráda ženské, co vyvalí prso kdekoliv a kdykoliv a nemají ani snahu poodejít. A jsou ženské, u kterých není vidět nic a člověk projde okolo a ani nepozná že krmí
Jeva píše:
Tara2010, nakojit na veřejnosti se dá i celkem diskrétněTaky nemám ráda ženské, co vyvalí prso kdekoliv a kdykoliv a nemají ani snahu poodejít. A jsou ženské, u kterých není vidět nic a člověk projde okolo a ani nepozná že krmí
Verim tomu, ze nakonec budu kojit na verejnosti i ja a taky verim, ze to urcite jde diskretne. Nechtela jsem nikoho popudit, protoze o tom fakt houby vim. Ale ja sama jsem vzdycky byla z kojicich maminek dost vyjevena. Urcite se da ale pouzit treba nejaka decka na prekryti nebo neco pdobneho a najit klidne misto, kde ani treba skoro nikdo neni.
papsinko, ono to uteče, jak říká moje ségra, i když začínáš s kloboučkama, ve třech měsících se každej křikloun nakrmí i bez nich
(výjimky existují, ale o tom ta diskuze není).
Kojit s kloboučkama na veřejnosti je opruz, ale jde to - já ze začátku musela hodně štelovat a rovnat ten klobouček, jinak se mrně nenapilo ani omylem, ale pak už jsem získala cvik a nebylo to o nic horší než kojení bez kloboučků (a pak jsem je zrušila úplně).
To kojení na veřejnosti obecně- řekla bych že je to hodně nezvyk, časem ti to tak divný nepřijde. Dokonce mám radost, že dnes už je to normální, a že kojící máma neznamená sedět doma a čekt na další kojení ![]()
pa ![]()
tara2010 píše:
No tak ja jsem zatim ve fazi planovani. Mne osobne se to nelibi, kdyz zenska vytahne prso nekde venku. Vzdycky mi to pripomene nejake rumunske (a nebo i normalni
cikany. Jejda, ted se na me nezlobte, je to jenom muj nazor a navic nazor uplneho laika.
Kojit samozrejme chci, ale pokud to pujde, tak na verejnosti budeme mit mlicko z flasticky. Jeste jednou ale musim rict, ze mluvim jako nezkusena mamca.
No, ono pak vyvstane několik problémů - jak převážet mléko, které má být v chladu? Bude se ti chtít vláčet s sebou chladicí tašku, předtím pilně odstříkávat, než budete moct vůbec někam vyrazit? Kde to ohřeješ? Budeš vozit kromě chladicí tašky i termosku s horkou vodou a hrneček a ohřívat někde MM ve vodní lázni za zvučného doprovodu tvého drahého a velmi hladového potomka? (a poslouchat blbé kecy o neschopných matkách, co si nedokážou utišit vlastní dítě) Co uděláš s nalitýma prsama, ze kterých ti v dobu pravidelného kojení začne valit gejzír mléka? A co když se zdržíte a odstříkané MM dojde? Budeš cpát zbytečně dítě UM, když máš dost vlastního mléka a dělat takovéto kravské dostihy jenom aby pár zapšklých blbečků nebylo pohoršených?
Někomu to možná za to stojí, já když si představím, kolik bych si měla přidělat zbytečné práce navíc, tak si tak nějak říkám, že mě celý svět může políbit… ehm… všakvyvítekde
![]()
Přesně jak píše Angua - nehledě na to, že i kdyby někdo takovéto „kravské dostihy“
praktikoval, může snadno dojít k situaci, že dítko začne odmítat prs… protože pití z lahvičky bude jednodušší. Prostě začne vyžadovat lahvičku pořád a buď se tím odstaví úplně nebo bude potřeba odstříkávat neustále.
To by mě ani nehnulo… jak jsem psala výše, zakryla jsem nás oba dekou a bylo.
A teď jsem objevila mezeru na trhu - kojicí stan
Do měsíce s tím přijdou Japonci, já to tak mám
A neříkejte mi, že už to existuje
![]()
Vidite holky, tak to jsou ty nazory nezkusene maminy… Asi se zacnu stydet
, ale aspon ted vim, ze to neni jenom tak… Ono pokud clovek to mimi jeste nema, tak vidi vsechno mooooc jednoduse. Bude to asi pro me vsechno trochu sok.