Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
knopinko, urcite(stres). vis jak prvni dite, a ta laska k nemu uplne me to skolilo
jsem presvedcena ze to byl jakysi druh poporodni depky, nemohla jsem do sebe dostat nic. jeden karbos a byla jsem plna
jasne ze za ty tri hodiny (to je extrem, vetsinou to byly tak dve) samo i dudlala, usinala, vsak to znate.. horsi bylo kdyz jsem ji chtela ‚sundat‘ to si najednou vzpomela ze chce zas cucat. no proste jsem to nezvladla, berte to jak chcete
miminko jsme vazili pred a po a pila slusne, ale i tak chtela byt porad napichnuta
kojeni to je veda
a clovek ma dycky vycitky, ale kdyz to nejde tak to nejde. ty jsi porodni asistentka??
magdicka píše:
knopinko, urcite(stres). vis jak prvni dite, a ta laska k nemu uplne me to skolilojsem presvedcena ze to byl jakysi druh poporodni depky, nemohla jsem do sebe dostat nic. jeden karbos a byla jsem plna
jasne ze za ty tri hodiny (to je extrem, vetsinou to byly tak dve) samo i dudlala, usinala, vsak to znate.. horsi bylo kdyz jsem ji chtela ‚sundat‘ to si najednou vzpomela ze chce zas cucat. no proste jsem to nezvladla, berte to jak chcete
miminko jsme vazili pred a po a pila slusne, ale i tak chtela byt porad napichnuta
kojeni to je veda
a clovek ma dycky vycitky, ale kdyz to nejde tak to nejde. ty jsi porodni asistentka??
Magdi ne, jen laktační poradkyně matka. To je právě to, dnešní naše generace tu nemá nikoho, kdo by pomohl a poradil a tak nějak přirozeně podpořil, myslím tím někoho blízkého, babičky i maminky, protože ty většinou nekojily. Minulá doba tomu vůbec nepomohla, spíš toto zazdila, a dnes se velmi těžce proráží to, co by mělo být přirozené. Vůbec se tím netrap, třeba bude šance ještě u druhého dítka? Dělala jsi co jsi mohla, když to prostě z jakéhokoliv důvodu nešlo, nikdo se na tebe nebude dívat skrz prsty.
Paradox - já plně kojila dvojčata, pak ještě do 18měs částečně, a spíš jsem si musela obhajovat toto, každý se jen divil „a to jim jako stačíte, jo? a nehladoví vám?“. Naštěstí jsem měla fajn doktorku, která byla s jejich prospíváním velmi spokojená, takže to nechala na mně.
knopi píše:magdicka píše:Magdi ne, jen laktační poradkyně matka. To je právě to, dnešní naše generace tu nemá nikoho, kdo by pomohl a poradil a tak nějak přirozeně podpořil, myslím tím někoho blízkého, babičky i maminky, protože ty většinou nekojily. Minulá doba tomu vůbec nepomohla, spíš toto zazdila, a dnes se velmi těžce proráží to, co by mělo být přirozené. Vůbec se tím netrap, třeba bude šance ještě u druhého dítka? Dělala jsi co jsi mohla, když to prostě z jakéhokoliv důvodu nešlo, nikdo se na tebe nebude dívat skrz prsty.
knopinko, urcite(stres). vis jak prvni dite, a ta laska k nemu uplne me to skolilojsem presvedcena ze to byl jakysi druh poporodni depky, nemohla jsem do sebe dostat nic. jeden karbos a byla jsem plna
kojeni to je veda
Paradox - já plně kojila dvojčata, pak ještě do 18měs částečně, a spíš jsem si musela obhajovat toto, každý se jen divil „a to jim jako stačíte, jo? a nehladoví vám?“. Naštěstí jsem měla fajn doktorku, která byla s jejich prospíváním velmi spokojená, takže to nechala na mně.
hm jasne tady to naopak taky moc podporuji ale s juli to byla fakt hruza.. no a u druheho ditka jsem taky pohorela
, slo nam to nadherne! jenze taky - chtela furt a ja nezvladala k tomu 15mesicni juli
jako neresim to nijak zvlast ale vevnitr to hloda, ale to tak celkove ze kdybychom jeste chvili pockali mohl byt cas na vsechno.. ![]()
Magdi to ale hlodat bude vždycky, i kdyby to bylo jinak. Nám se v dceřiných 24měs narodila dvojčata, do toho jsme rekonstruovali domek, ten první půlrok byl fakt mazec. Ale ne temi dvojčaty, nejvíc práce bylo s dcerou, dost žárlila, byl to takový ten hloupý věk. Co si pamatuju, tak první půlrok jsme prožili jen kojením, přebalováním, věnováním se dceři. Nic jiného nebylo. No ale už to nezměníme, prostě to bylo tak a hotovo. Myslím, že nás to utužilo v jiných věcech, byla to i zkouška našeho vztahu s manželem, jestli toto ustojí, nebo ne. Naštěstí ustálo
Nemá smysl se dívat zpět „co by kdy by“, prostě to vezmi jako fakt, jen si vyhodnoť, co ti to náročné období dalo, a na tom stavěj.
hm 2lete dite to je teda stokrat narocnejsi nez 15mesicni to teda klobouk dolu
posledni veta je uzasna
![]()
děkuju, no já nevím, tys to zrovna tady neměla lehké, se skorodvojčaty
no jo ale precejen je tam porad to: ale mohla jsem jeste zatnout zuby.. ale sama vim ze jsem se rozhodla (u druhe) byt vic v klidu na obe deti.
jsme furt nak od tematu co?
jak je na tom asi zakladatelka?
Dobrý den,
samozřejmě kouření není pro miminko vhodné. Když by se vám to podařilo omezit, bylo by to fajn. Když potřebujete kouřit, tak alespoň po kojení. Kojit nepřestávejte.
Lucie Kašová …odpoved poradkyne......neco jsem omezila ale ted zas zacinam
Ahoj zakladatelko, náhodou jsem narazila na tvojí diskuzi. Četla jsem jí celou, kritiky i mamči, které se snažili ti poradit. Chtěla jsem ti jen říct, že s tímhle problémem rozhodně nejsi sama. U první holčičky jsem přestala kouřit když jsem zjistila, že jí čekáme. Šlo to samo, kojila jsem do 13 měsíců a ke konci už jsem zase začala kouřit. Objevili se rodinné problémy a já ani nevím proč, automaticky jsem šáhla po cigaretách. Pak jsem zjistila, že čekáme druhé dítě a zase jsem přestala. Kouřila jsem asi dva měsíce a šlo to taky samo. Teď je malé devět měsíců a kouřím znova. A taky ještě kojím. Stydím se sama před sebou, držím to na těch pět denně a kojíme asi dvakrát za den a jednou v noci, ale stejně jsem se rozhodla jí pomalu odstavit. Držím ti palce ať všechno zvládneš. A sobě taky, musím s tím skončit, manžel to neví, ale asi by mě zabil, kdyby to zjistil.
Ahojik…davno uz nekojim takze uz v poho kourim.Jinac u nas se kouri jen na balkone ![]()
ahoj,mám podobný problém,v těhu jsem přestala kouřit hned ze začátku,po porodu mi to dokonce začalo i smrdět a tak jsem se radovala že jsem z toho venku,jenže ouha,přestala jsem brát těhotenské vitamíny a přišla nezřízená chuť na cigáro,dala jsem si jedno za měsíc,pak jedno týdně a dnes už kouřím denně 4-5 cigeret za den,je to hnus a nenávidím se za to,malá už má sice příkrmy,bude jí 8 měsíců,ale přeci jen občas kojím,snažím se jít vždycky po kojení aby to ze mě do dalšího koja trochu vyšlo,ale chápu,že to není jednoduché
Přišla jsem na jednu věc,dokud jsem nekouřila,byla jsem daleko klidnější a vyrovnanější než teď,jenom se modlím aby z toho maličká neměla následky ![]()
Anonymní píše:
ahoj,mám podobný problém,v těhu jsem přestala kouřit hned ze začátku,po porodu mi to dokonce začalo i smrdět a tak jsem se radovala že jsem z toho venku,jenže ouha,přestala jsem brát těhotenské vitamíny a přišla nezřízená chuť na cigáro,dala jsem si jedno za měsíc,pak jedno týdně a dnes už kouřím denně 4-5 cigeret za den,je to hnus a nenávidím se za to,malá už má sice příkrmy,bude jí 8 měsíců,ale přeci jen občas kojím,snažím se jít vždycky po kojení aby to ze mě do dalšího koja trochu vyšlo,ale chápu,že to není jednoduchéPřišla jsem na jednu věc,dokud jsem nekouřila,byla jsem daleko klidnější a vyrovnanější než teď,jenom se modlím aby z toho maličká neměla následky
Sama jsem kdysi hooodne kourila, tak vim, jak ti asi je. Ted nekourim, prestala jsem v tehu. Za prve jeste kapanecek kojim a za druhe… muj chlap kdyz prijde z cigarety, strasne smrdi a ja si nedokazu predstavit, ze bych tak me malicke smrdela ![]()
Pokud si nedokazes tu cigaretu odeprit, zvazila bych, jestli neprestat s kojenim, protoze to male opravdu skodi ![]()
mamina100 píše:
ahojky mam dite 3,5mesice a uz jsem na10cigaretach denne…je tu taky kourici matka.nechci psat od vas ze bych nemela to vim sama.ale najit odkazy o vlivu koureni atd
holka raději dej mimi na UM, v těhu ti to jde aspoň přes nějakej filtr, při kojení to jde napřímo do tělíčka dítěte.. když přestat nemůžeš (nechceš) tak zvol raději UM to je 1000* lepší než mateřský mlíko s nikotinem..
Magdi nestihla jsem na tebe zareagovat, promiň. Píšeš, že jsi hodně zhubla, určitě i stres a nervy (?), to dělá s tvorbou mléka hodně, stres blokuje spouštění mléka. Taky by bylo třeba zkouknout, jestli ti miminko pilo efektivně (jestli si jen spíš nepospávalo a nedudlalo u prsu). Je ale možné, že fakt ne a prostě jsi jí opravdu nestačila. Pravidlem to ale nebývá, když mi maminky volají s tím, že kojí co hodinu a dítě pořád pláče, tohle jsou první věci, které kontroluji. Netrap se tím, hlavně že jsi ty i mimčo v pohodě. I jediný den na MM má cenu.