Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoooooooj.
Tak nás dneska zbudilo sluníčko, no doufám, že to vydrží a my budeme moct vyrazit ven. ![]()
Perulko, super, že se oslavička povedla a už se moc těším na fotečky. ![]()
No nás ta oslava taky čeká za chviličku, takže už se na to připravujem a nakupujem dárečky a taky doufám, že vyjde počasí a my ty Nelinky narozeniny oslavíme opět venku jako loni a budeme taky grilovat, už se na to moc těšíme a Nelinka taky, pořád opakuje, že bude mít dort. ![]()
Hani, no jo, my jsme prostě zahrádkáři, takže nás to fakt baví. Já se na vesnici narodila a žila tam několik let a na zahráce mě to bavilo a Filipa to taky moc baví. Doma máme spoustu palem a cykasů a taky na balkoně různě pěstujeme jahůdky, rajčátka ředkvičky a taky už Filip měl i hroznové víno.
A na zahrádce jsme teď zasadili pár ovocných stromů a podél plotu jsme vysázeli nějaké jehličnany. Práce je tam fakt dost, 40 let na tu zahrádku nikdo nesáhl, jen se tam sekala tráva a kopřivy a další plevel, takže si ještě užijeme. A pak budeme určitě něco ještě pěstovat a vysázíme více stromů, máme dost velikej pozemek a teď je tam pár starých ovocných stromů které pak půjdou pryč. ![]()
Zanet, tak ať je Adámkovi brzy líp a vy už vyrazíte na tu dovču a taky ti přeju, aby už vydržel spinkat celou noc, pokud budete mít další mimčo tak to bude opět kolotoč s nočním vstáváním. Já už jsem taky fakt ráda, že Nelinka vydrží spát celou noc a budíme se tak kolem 6,30 - 7,00 hod., takže paráda. ![]()
Perulka: to je parada ze jste si oslavu uzili …moc se tesim na fotky, … dort krtecka ? hmmm dobrej napad … Zuzi taky krtka miluje … ja uz tolik ne jelikoz mi tu jede porad dokola to same, ale co uz … alespon je chvili klidna, ze …
LenaV: a jake darecky mas koupene ? Zuzi ma uz 7.5. tak jeste darky neresim ale asi bych mela zacit vymyslet co … a doufam ze vam pocasi vydrzelo … tady je tak nejak aprilove chvili hezky chvili kosa … a s tema starejma stromama pockej s nicenim … treba maji dobre plody a muzes je naroubovat na mladsi … mam zkusenost ze nektere vyborne starsi odrudy uz neni mozne sehnat …
Aladina: teda to tema zni pro me dost hrozive … ale kdyz te to bavi tak to asi neni problem, je to reka tam u vas ?… neni mapa BPJE verejne pristupna na netu ? ja vim ze kdyz znas cislo pozemku tak si ho v katastru najdes a je tam i BPEJ … a dovcu mas dobre naplanovanou … rozdelit cestu … dobrej napad …
zanth: tak super ze ten let konecne vyjde …
ahoj holky,
zase vůbec nestíhám, ani sem to nestihla dočíst,
hlavně opožděně:
EMINCE PŘEJEME S ELIŠKOU VŠEEEECHNO NEJLEPŠÍ!!!
Aha, tak já už to zase neumím, za stara mi to takhle šlo, ale teď, no to je jedno, chtěla sem tam přidat malýho krtečka…
jinak my se dneska byli podívat v jedný školce, pač do tý, jak sme chtěli nás nevezmou, i když tam pracuje máma, mají 31 přihlášek a berou jenom 13, podle nějakejch kritérii, a jak je malá tak nemá šanci, takže je to školka asi 5km v další vesnici, Elišce se tam i líbilo, tak od září nastupuje, snad to bude v pohodě, sice tam mají jenom od 7 do 15h, ale spoň něco, budeme to muset nějak skloubit, já od září nastupuju na plnej úvazek, a teď od května na poloviční…
jinak u nás hnusně, zima, tak sme se dneska byli s Ivošem ohřát na solárku, pak na obědě v pizzerii.. teď brouk spinká, už sem taky koukala na dáreček, a asi koupíme kočárek, radši to jdu poslat, pač je to nějaký zasekaný.....zatím…
Aha, tak já už to zase neumím, za stara mi to takhle šlo, ale teď, no to je jedno, chtěla sem tam přidat malýho krtečka…
jinak my se dneska byli podívat v jedný školce, pač do tý, jak sme chtěli nás nevezmou, i když tam pracuje máma, mají 31 přihlášek a berou jenom 13, podle nějakejch kritérii, a jak je malá tak nemá šanci, takže je to školka asi 5km v další vesnici, Elišce se tam i líbilo, tak od září nastupuje, snad to bude v pohodě, sice tam mají jenom od 7 do 15h, ale spoň něco, budeme to muset nějak skloubit, já od září nastupuju na plnej úvazek, a teď od května na poloviční…
jinak u nás hnusně, zima, tak sme se dneska byli s Ivošem ohřát na solárku, pak na obědě v pizzerii.. teď brouk spinká, už sem taky koukala na dáreček, a asi koupíme kočárek, radši to jdu poslat, pač je to nějaký zasekaný.....zatím…
Ahoj holky!!!
Peru, taky se těším na foténky!!! To bych byla úplně v šoku, kdyny ti vyšel tvůj velkolepý plán
. Hlavně, že si to Emi užila
.
Leni - to jste teda pěstitelé, všechna čest!!! Já jsem fakt trdlo, ani doma mi kytky moc nejdou. Mám jich v celém bytě jenom pět, ale ty se naštěstí drží
. Jinak jsem taky měla ambice, že jako palmičky, ale vždycky jsem do nich vrazila prachy a dřív nebo později mi pošly
.
Marky - tak aspoň, že vyšla tahle školka!!! Já si ještě vůbec nedovedu představit, že by malej šel, ale já na to asi nebudu připravená ani za ten rok (i když moc nevěřím, že ho vezmou, taky je to tady s nedostatkem míst šílený). Solárko a pizzerka - ideální!!! Mamka si bere odpoledne Jonáška tak vyrazíme s Bertou aspoň na kávu, až přijede z práce.
Včera jsem zažila krušné chvilky. Berta mi vždycky volá, když vyjíždí z práce a včera ještě hodinu po nic. Tak jsem mu pořád volala a nic
. No já už viděla bouračku, nemocnici…bylo mi úplně špatně. No, stavoval se ještě na skok u mámy, protáhlo se to a zapomněl mobil v autě
.
pa ![]()
Maki - jsem se ti mrkla na profil, že se o tobě něco dozvím
. Kde je Výsonín??
Hama: to je v okrese Chrudim .. cca 20km od Pardubic.
A cim vetsi kytku si koupis tim spis ti zajde neb neprezije ty zmeny a lepsi koupit v zahradnictvi nez v obchodaku … prave protoze z obchodaku vetsinou neprezije … tam to maji aby to vypadalo dobre na pulte … tak vyhnany do kvetu apod … a to je vetsinou odrovna … mluvim ze zkusenosti mamy neb ja jsem na tom s kytkama jako ty … v byte jsem dokazala udolat i brectan a o tom tvrdil dr. Vetvicka z receptare ze je neznicitelny
ale manzel kdyz odchazel do prace zapominal roztahmout zavesy a bez svetla zajde vse ze … ![]()
Marky: a to budes kazdy den vozit do jine vesnice ? Ty asi stejne pojedes nekam do prace tak to vezmes po ceste ne ? Co budes delat ? Vracis se do byvalyho zamestnani ? Ja se vracim ted v kvetnu … rodicak mam jen na 2 roky …
Ahoj holky!
Tak včera jsem už samozřejmě nezvládla taky nic. Za to dnes už mám i ty fotky! Bohužel jich moc zdařilých není
. Emča byla jak urvaná ze řetazu a furt lítala, takže 90% fotek je třeba křeslo se zbytkem nohy, nebo kus ruky a kočárek, atd… Tak aspoň něco
.
Zaneth takže už letíte???
Marky, Maki - a co budete dělat? A jak to budete mít teďka s hlídáním? Já jsem strašně ráda, že pracuju doma a hlídání potřebuju jen když musím odjet. Ale samozřejmě na plný úvazek to takhle dělat nejde. A co pak teprv se dvěma!
Ali tak co? Máš mapu?
Hani - tyhle šoky taky znám. Ono totiž nikdy nevíš, co se fakt může stát. A poslední dobou su ještě horší stíhačka. V sobotu byl Luboš s tatou a dalšíma na brigádě v lese - měli od lesáků povoleno odtahat nějaké spadlé stromy, takže dělali dřevo na zimu. Už jednou na něho spadl strom a skončil ve špitále s rozbitou hlavou, otřesem mozku a 2 týdny měl drény… Takže teďka chudák musí tahat mobil i do lesa a pravidelně se hlásit, protože já su fakt jak na trní…
Leni - ona ta zahrádka je náhodou super odreagování, že? Zvlášť když si tam člověk ještě sám vypěstuje plnohodnotné nejedovaté ovoce a zeleninku
. Jenom bacha na bobule všeho druhu. Eminka už loni ožírala kanadské borůvky…ale taky máme jako živý plot hlohyni - a ta má červené a žluté bobulky. Ne sice jedovaté, ale k jídlu taky ne. A vysvětluj takovému špuntovi, že tohle se jíst může a tohle ne.
Tak jdu zkusit ty fotky…
Náš dortík - všechno včetně krtka bylo z marcipánu. No uznejte, že tohle bych stejně nevyplodila
..
Ahoj holky,
Peru - teeeda fotky krásný, Eminka je princeznička krásná. A ten dort, teda ten je opravdu nádhernej. Hezčí dort jsem ještě snad neviděla! Fakt se povedl.
Kočárek taky moc krásnej! Tak jste si oslavu hezky užili. A ještě bude jedna venku?
O šocích mi ani nemluvte. Já taky v těhle situacích jsem nepříčetná. Jak se Luky neozve třeba když jede do Brna na firmu, tak to pak plašim a hledám nehody…no panikařím. ![]()
Leni - tak to si pěkně „farmaříte“ co? Já bych to taky ráda zkusila, je to určitě relax, člověk si vyčistí hlavu, manuální práce je na to moc dobrá. No zatím v paneláku to nejde ![]()
Marky - ty brďo, už do práce…no já pomažu za rok, jestli mě teda vezmou zpátky. Zatím nevím, jak to bude. Dulení se nedá dělat na plný úvazek, uvidím, kam mě vítr zavane ![]()
Hani - ti chlapi někdy myslí zadní částí. Tohle mi dělá můj táta. Jezdí po celý republice, já mu volám a pak se nemůžu třeba (když je nějaká kalamita nejlépe) půl dne dovolat. A on mi pak s klidem řekne, že si asi nechal telefon v autě.
Luky se už většinou hlásí, toho jsem to naučila.
Maki - jo kytky v paneláku, s tím mám bohaté zkušenosti. Chvíli vydrží a po nějaké době stejně, ať dělám co dělám, prostě postupně zachází. Známá má pořád nádherný kytky, a když jsem se jí zeptala, jak to dělá, tak že je prostě jednou za 2 roky všechny vyhodí a koupí nové. No taky řešení, i když ne podle mého gusta.
Holky, dneska jsem s dětma sama celej den a už mi z toho lezou péra z hlavy. Vůbec si nedovedu představit, jak to zvládaj svobodný matky
Tobík zjistil, že když se praští a začne brečet, tak jsem hned u něj a chlácholim ho. Tak teď, když se mu něco nelíbí nebo se zlobí na Agi, tak za mnou chodí s brekotem a do něj recituje bez přestání „auva, auva“. Lump. Rychle si to v tej hlavičce srovnal.
Vzala jsem je ven, po vyspání, že půjdem k naší prababi. Bydlí v penzionu pro seniory asi 500 m od nás. Agi vyrazila na koloběžce, Tobík na motorce (odrážedle, ale ne na tom novým, to mi ještě nepřišlo). No šli jsme to asi půl hodiny. Agi by i jela, ale Tobík, to je hrůza. Chvíli jede, pak sleze (nebo spadne), prohlíží si kytičky, trhá travičku, obhlíží keříčky.....Agi sto metrů před náma
ach jo, jsem z toho dneska celkem vyčerpaná. Ještě že Agátka aspoň poslechne, někdy. Teď už naštěstí chrupčí oba. A tatínek slaví se šéfem narozeniny, tak to nedopadne dobře, ještě nedorazil, v 7 mi psal, že za chvíli přijde, že už nemůže. On jeho šéf, když to rozjede, tak to je pak fičák. No ustlala jsem mu v pokojíčku, děti si nechám u sebe, nestojím o alkoholický výpary a chrápání ![]()
Tak jdu do peří, dneska jsem unavená a nemám na nic náladu. Dobrou všem ![]()
Ahoj holky.
Perulko, fotečky krásný a ten dortík je tedy ukázkovej, fakt nádhera, je vidět, že jste si to užili.
![]()
Maki, no jo, narozeniny se už pomalu rozjíždějí, takže my už jsme v rodině každýmu řekli co mají kupovat Nelince, ať toho nemá moc, to by se nám pak už nikam nevešlo. Dostane nějaké věci na sebe,botičky,stan,povlečení, mám taky objednané pěnové figurky na zeď - krteček, medvídek pů a mickey mouse, atd…Jo a z internetu jsem jí ještě objednala letní háčkovanou a pletenou čepičku. ![]()
A co se týká těch starých stromů na zahrádce, tak půjdou určitě pryč, jsou moc strarý, odhaduju určitě víc jak 30 let, i větvě se už lámou jen co na ně sáhnem, ale je fakt, že pořád plodí, tak uvidíme v létě co tam bude, máme tam hrušeň a dva stromy jablíček, třešeň už tam bohužel uschla úplně.
Perulko, no je fakt, že dítěti se těžko vysvětluje, že ty bobulky jíst nemá, naštěstí tam zatím nic takového nemáme a pak si určitě pořádně rozmyslíme co tam vysadíme.
Hani, já bych taky domě určitě neměla tolik kytek, mě by taky uschly, ale Filipa to baví, takže kytky pořád žijou, on je hnojí, takže to asi k něčemu je. ![]()
Agi, máš pravdu, ta zahrádka je fakt odreagování, a hlavně, vypadneme z paneláku a jedeme na svoje kde si můžeme dělat co chceme, normálně se už těšíme až bude hezky a my tam zase o víkendu pojedeme. Loni jsme si chtěli koupit k babičce na zahrádku větší bazén a to nám nedovolila, že prý to bude zabírat víc místa, tak jsme byli samozřejmě naštvaný, ale teď už se nikoho nemusíme ptát a to je super.
![]()