Poradna duly
Jana Čurdová
Morgi- já tam dávám chilli jen malinko a tu papričku vůbec, tu marinádu tam ke konci toho vaření přidám a podliju to tím,takže z toho je taková dobrá šťáva třeba na polití brambůrek k tomu masku:)
Tiramisu:
300g lučiny, 3 vejce, 200 ml smetany na šlehání, ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr, 100g krupicového cukru, 2 balíčky piškotů, 4 lžíce mandlového likéru, 4 lžíce silné kávy, 2 lžíce granka
Lučinu, žloutky, krupicový a vanilkový cukr utřeme do pěny, vmícháme šlehačku ušlehanou se ztužovačem do tuha. Do hranaté formy oložíme vrstvu piškotů a ty pokapeme kávou a likérem. Potřeme vrstvou krému a opět pokračujeme piškoty. Tyto vrstvy střídáme dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou krému, kterou posypeme kakaem a vše necháme přes noc ztuhnout v chladničce a před podáváním krájíme na kostky.
A pak hodně dobře schovat, protože u nás se po něm jen zaprášilo ![]()
Amazonko, na to tiramisu si mě teda dost navnadila. Máme ho taky moc rádi
Já ho dělám takhle: dvě pomazánková másla bez příchutě ušlehám s dvěma smetanama ke šlehání a tak čtyřma lžícema moučkového cukru. Do pekáčku dám vrstvu piškotů, pokapu kávou a rumem, dám polovinu krému, pak opět piškoty, káva, rum a zbytek krému. Posypu kakaem a dám ztuhnout přes noc do lednice.
No, asi zajdu do krámu
Nějak se mi sbíhají chutě ![]()
Teeda, tady se zas dělaj chutě:-) Přepínám na psychologii, ale dnes mi to vůbec nejde do hlavy a to dnes musím dělat ostrý test.
Mňam, tiramisu.. a tady je ten recept na kuře.. já to dělám většinou z půlky, protože tohle je na celé kuře!
3 lžíce oleje, 6 lžic kečupu, 1 lžíce tekutého medu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky pepře, 1/4 lžičky chilli, 1/8 lžičky mleté skořice, 1/2 šálku světlého piva, 1 lžíce octa, 1 cibule nakrájená nahrubo, 2 utřené stroužky česneku.. - všechno smíchat
Kuře se rozdělí na menší kousky a den přešdem se naloží do marinády. Pak to strčím do trouby a občas podlévám nebo potírám zbylou marinádou.. Je to dobrůtka!
Ali, tak hodně štěstí s testíkem!
Amazonko, co jsem ti říkala s tím spaním? ![]()
Holky, vy jste mě s tím vařením nějak navnadily, mňam dala bych si úplně všechno, jedno po druhém
Já mám dneska pro nás na večeři naložené kuřecí kousky na kari, tak to jenom osmahnu a dostala jsem šílenou chuť na česnečku, tak valím kuchtit…
Už jsem toho měla plný zuby, tak jsem si dala ostrý test. Mám 17 odpovědí z 20ti. Ještě potřebuju 13 bodu ze dvou dalších testů, kdy je možné dosáhnout 2×20 bodů. To znamená napsat aspoň jeden za 13 bodů a pak bych se nemusela učit na ten třetí. Uf jsem ráda a mám do zítra klid - to začnu s němčinou:-) Ale na tu se proti tomuhle v podstatě těším.
Tak snad vám moc nelezu na nervy. No ale klepaly se mi ruce na klávesnici, jak to na mě sypalo otázky.
Ahoj holky,
teda vy tu fakt děláte chutě jak blázen s těmi recepty!. Já vždycky vařím tak, že někde něco odkoukám a pak si to ještě upravím podle sebe a příště už nevím, co jsem do toho dávala
. Ale jak jste se tu někdo ptali na nepečené kuličky, tak já dělám nepečenou roládu. Mám recept od své kosmetičky. Je to strašně rychlé, jednoduché a vždycky je to první pryč. Všichni to mají strašně rádi a hlavně děti. Když přidáte trošku rumu, tak i chlapi
.
Tak posílám recept: Jde o dvě těsta - tmavé a světlé. Nejdříve se rozválí tmavé, potře se světlým a smotá se do rolády. celé utáhnout alobalem a nechat zchladit. pak krájet na plátky.
Tmavé těsto:
25 dkg sušenek nastrouhat (dávám obyčejné Bebe)
10 dkg moučkového cukru
2 vejce
3 dkg kaka
rum
Světlé těsto:
10 dkg cukru
12 dkg másla ( může být i zlatá haná nebo hera - v rámci šetření
)
12 dkg kokosu
Tak kdo to zkusíte, držím pěsti! Já dělám po zkušenostech z dvojité dávky.
Hezký víkend všem!
Ahoj, všichni užíváte víkendu? U nás je krásně, i když mrazivě:-)
Po dlouhé době jsem si vyšla na aerobik, hlídání zařídila a on se nekonal. Ani mi nedali vědět:-( Tak půjdeme dneska plavat. Už má pomalu výčitky vůči sobě i potomkovi druhému:-)
Tak se mějte krásně a nepřehánějte to s úklidem a pečením a nákupama. My byuli včerv večer v Tescu a pomalu jsme neměli kde zaparkovat, kolik tam nakupovalo lidí.
Ahoj Ali,
no to se nedivím a dost se toho děsím. Já ty davy nějak nesnáším. Ten poslední předvánoční týden bude pěkný humus. zítra zubař, hematologie a poslední dárky, úterý a středa mám 3 zkoušky
, ve čtvrtek kontrolu na gynekologii a pátek asi předvánoční nákupy, brrr. Už aby byl příští víkend a mohli jsme si konečně užívat klidnou vánoční atmosféru!!!!!
Tak hezkou 3.adventní neděli všem! Jdu obědvat a pak se ke krbu učit a cpát cukrovím
.
Ale nezbláznila. Zkus to! Já se to naučila tak za poslední rok. Když s tím počítáš, zvládneš se to naučit a pak ta radost, když vyjdou aspoň 2
! Navíc já musím na každou jet až do brna a teď v tomhle stavu je to tak lepší. Přesím jednu noc u známých a ušetřím si cestování. Ale dneska už nemůžu, tak poslouchám adventní koncerty a rozesílám DMS na charitu
. Teď už jen vana a pak večer u adventního věnce a miničtvrtečky domácího vaječného koňaku
. Tak pa!
No a u nás je veselo. Vítek má teplotu. Jsem zvědavá, jak bude pokračovat. No učit se asi budu po večerech. Babička hlídat nemůže. Kolem mojí babičky jsme lítali v sobotu. Bylo jí strašně špatně a večer jsme jí vezli k mojí mamce. Na jaře měla něco se slinivkou a snad se jí to nevrátilo. Protože to bylo strašný.
Zítra jdu pro výsledky krve a asi na ultrazvuk a Vítek teda se mnou. Možná i Honza, strašně rád by měl potvrzenou Fínu:-)
Tak já jdu Vítka nalévat tekutinou. To je náš problém číslo jedna. Běžně málo pije no a zvlášť teď musí.
Ahoj holky ![]()
Aladino, jak je Vítkovi? Snad bude brzy zase fit. Nemoci teď řáděj jak divý, mohla bych vyprávět
Docela jsem z tý cibule měla obavy a teda kloubouk dolů. Už po prvním dnu v noci ani nezakašlala. Kašel pořád má, ale už jen občas a jde slyšet, že se jí to pěkně uvolnilo. Ten specifický zápach jde cítít po celým bytě, ale návštěvy v blízký době nečekáme, tak to ani neřeším
Takže příště kašlu na sirupy a začnu rovnou s cibulí ![]()
Holky, vůbec vám nezavidím to neustálý učení. Ale fakt vás hodně obdivuju. Já už si nedokážu představit, že bych znova chodila do školy a topila se v knížkách.
Včera se mi udělalo v krámě pěkně špatně. Najednou jsem ucítila, jak mi začíná být horko, rozepla jsem si budnu a myslela si, že to za chvíli přejde. Ale bohužel. Zalehly mi uši a začala jsem mít mžitky před očima. Jelikož se mi tohle párkrát stalo, když jsem čekala Lauru, tak jsem rychle utíkala pro lahev vody a dřepla si tam na paletu s limonádama. Ještě, že tam se mnou byli naši. Máma říkala, že jsem byla bílá jak stěna. Dala jsem jim nákup a pak honem ven na vzduch, tam už mi bylo zase dobře. Ale byla to fakt hrůza, ještě chvíli a asi bych se tam válela mezi regálama ![]()
A jak se těšíte na Ježíška? Ještě týden. Uteklo to šíleně rychle. Ještě nemám dost dárků koupených, tak asi budu muset sebou trošku hodit. Včera přiletěl na svátky domů brácha, tak se chystáme zítra na nákupy do Liberce. Tak tam musím zbytek dárků nakoupit. No, bude to zajímavý, protože nemám absolutně představu, co koupit ![]()
Ahoj Ello, spal docela dobře. Mlel se, ale nekašlal. No dnes a zítra do školky nepůjde. Já mám něco s okem. Nějak mě svědí a slzí. Myslela jsem, že je to z toho učení u počítače, ale Vítek od rána říká, že ho taky bolí očíčko. Tak musíme koupit nějaké kapky. Neznáš něco jiného než oftalmoseptonex? A super, že zabral sirup s cibulí. mě zas tak nesmrdí. A odkud přiletěl brácha???
Za chvíli jedeme na gynekologii, tak snad je vše Ok a tím držím i dnes pěsti Morganě:-)
A taky chceme koupit stromeček a já sobě nějaký mixér s hnětačem a šlehačem. Starý doplatil na potomkovu výpomoc v kuchyni:-)