Poradna duly
Jana Čurdová
jj, myslim ten s krvi i ultrazvukem - rikaji,ze downa odhali s 90% uspesnosti narozdil od toho triplle testu v 16 tt. akorat je to placene.
rikali mi, ze v 12-13 tydnu to delaji a sestricka me po dotazu, kdy jsem (9+2) objednala az na 26.6. vysledky budu vedet jeste vecer.
a druhy den mam dalsi poradnu s „velkym“ utlrazvukem, prukazku uz mi dali v tom 9. tydnu.
pokud tomu rozumim, tak nemusis nikam chodit a udela ti to tvuj doktor ? tak to je fajn, ja musim na dve ruzna mista, nastesti nejsou daleko od sebe. ale platit nemusim. ale v podstate to budes mit stejne jako ja, ja jdu den pred tebou.
bohuzel muj doktor mi vsechno neudela - na ten screening jdu na specializovany pracoviste(www.prenatal.cz), tam pak pujdu i ve 20tt na ten ultrazvuk, co uz ti jsou schopni rict, co to asi tak muze byt.
a plati se to proto, ze to pojistovna neproplaci pry. nevim,j ak je to, kdyz te tam z gyndy poslou, ale kdyz se tam objednavas sama, tak to platis - asi 1500.
jinak moje gyndarka ma ultrazvuk u sebe, takze ty bezny si dela sama.
Ahoj holčinky, nestíhám, nestíhám…chce se mi pořád strašně spát, ještě že mám pohyblivou pracovní dobu - takže to teď trochu flákám a utíkám domů jak nejdřív to jde a pak jen spím ![]()
Dneska dopoledne jsem se skoro v práci poblinkala, ale naštěstí jsem byla zrovna v kuchyňce, tak si toho nikdo nevšinl.
Já jdu na UZV a na kontrolu 27.6. (to budu 12+0), moje doktorka má taky UZV v ordinaci, ale asi jen malej, protože na tenhle mě poslala do nemocnice. a o placení nic neříkala, ani ta sestra co jsem se u ní objednávala.
Tak asi je to fakt ruzne, ten muj doktor obcas v nemocnici, kde mi budou delat ultrazvuk, pracuje, tak mozna je to tim. Jinak maly ultrazvuk ma taky v ordinaci, tak to je fajn. Je to fakt nekdy des - clovek si musi vsechno nacist a zjistit, aby mel alespon nejakou predstavu.
Taky jsem desne unavena, navic po dovci, takze se mi na stole nakupilo nekolik Mt. Everestu papiru a nedari se to nejak stihat… Jeste, ze mi neni spatne ![]()
Ahojky holky,
taky nestihate? .-) Já teď ještě chodím na baby-cafe mezi únorčátka. Včera jsem zase byla na kontrole na UTZ a již bilo srdíčko! Hurá
Dle UTZ mi Dr. zase termín posunul na 5.2., tak uvidíme:-)
TAMINKO: Tak co? Jak dopadly první výsledky?? Držím palečky!!
Jinak mně je také stále špatně a jsem hrooooozně unavená. V 11tt mám svatbu, tak doufám, že to přejde. Jak tady ale čtu, že se některé již tomuto termínu blížíte, ale nějak to nepřechází, že ![]()
Cmeldo: Ty jsi si o ten screening řekla nebo Ti ho Dr. nabídnul sám? V jakých případech bych si o to měla říct? Nebo je to prostě pro uklidnění mojí duše? Mojí babičce zemřely dvě děti při porodu a jedna dcera v 17ti na vrozenou srdeční vadu a žije jen táta. Nevím, zda je nějaké riziko. Moje sestra už porodila zdravou holčičku a žádné speciální testy si nenechala dělat…tak nevím
Mějte se krásně a přeji zdravé těhu!
Ahoj holky,
tak se po dlouhe dobe ozyvam a musim se s Vami podelit o cerstve zazitky. Uz dlouho jsme byli s kamoskou domluveny, ze s nasimi stejne starymi drobky a s jeji maminkou vyrazime v tomhle tydnu na „dovcu“ na Vysocinu. Netusila jsem ale, ze az se to priblizi, ze budu tehotna. A kdyz to tak je, tak jsem si s tim nelamala hlavu, takze jsem jela. Bydleli jsme na chate jejich znamych, no chata - renovovanej vesnickej barak, kterej ma horko v podkrovnih pokojich a zimu v prizemi. Navic nase batole je ten zvykly se batolit a nebyt pripoutany na misto, narozdil od kamoscina kluka, kteryho zas nepustej z klina, takze bud sedi nebo si stoupa, ale potrebu lezt a pohybovat se v prostoru moc nema. Takze jsme narazili na prvni problem - oni chteli jet ven s kocarky, ja chtela, aby si Kuba lezl. Oni chteli mit deti na kline u grilovani, ja na dece na zemi. Trochu to skripalo, ale prezit se to dalo. Nejsem konfliktni typ, takze se snazim prizpusobit. Problem ovsem nastaval, kdyz jsme meli sejit z hornich pokoju dolu. Jak jsem rikala, dole byla zima a Kuba nemohl lezt po zemi. Takze jsme treba v kuchyni jedli nebo pripravovali jidlo, musela jsem ho bud upoutat do zidlicky (coz ho bavilo tak 5min, jinak je to i doma strasny zdrzeni) nebo ho nosit. 13kg!!! Doma chodim a on si leze za mnou, ale tam jsem ho nosila prakticky porad - z pokoje do kuchyne, po kuchyni, pres chodbu a studenou dlazbu, do vany a z vany. Kamosce pomahala jeji maminka, ale ja to nase stesti drela furt sama. Navic Kubik kamosku ani jeji maminku moc dobre nezna, takze s nimi nechtel ani minutu vydrzet, nez si neco zaridim. Takze jsem s nim sla po tech schodech do patra i nekolikrat za den treba jen kvuli blbosti. Po vecerch jsem z toho byla strasne hotova. No a co se dalo predpokladat, v utery rano jsem rano otrela trochu krve, coz me vydesilo. Tak jsem volala manzelovi a cele mu to vylicila. Rekl mi, ze by bylo asi lepsi, kdybychom se vratili. Tak, kdyz se mi podarilo s kamoskou osamet, tak jsem ji uvedla do obrazu. A ona mi rekla, at se samozrejme vratime, pomohla mi zabalit a vymyslet i vymluvu pro okoli.
No a ve st jsem jela k mudr. Doktor, co mel zrovna akutni sluzbu, me vzal na utz. Ukazal mi, ze mimi je v poradku - dokonce jsem uz i videla, jak tomu drobeckovi bije srdicko. Rikal taky, ze je to vseobecne vzity mytus, ze se potraci z fyzicke namahy, ze by pak treba sportovkyne nemely nikdy deti. Rikal, ze to krvaceni mohlo byt zpusovene tim, ze jsem se hodne ohybala ke Kubikovi, cipek se trel o stenu pochvy a trochu zakrvacel. Tak nevim.CO si o tom myslite Vy?
No a navic, kdyz zavedl tu sondu, tak prvni, co rikal, bylo „a ta cysta na tom vajecniku byla taky?“ Cimz me dost zaskocil, protoze si nejsem vedoma, jestli mi mudr. pri prvni prohlidce kontrolovala i vajecniky. Kazdopadne jsem se zeptala, co to pro me znamena. A on rikal, ze nic, ze se s tim v tehu nic nedela, protoze by to mohlo mimi ohrozit. Ze to muze byt opouzdrele zlute telisko. Ze se bud vstreba nebo praskne. A ze kdybych citila silnou bolest v brise, tak asi praskla a ze se s tim bude neco delat. Tak jsem z toho takova zmatena… Bojim se, ze se nevstreba a praskne v nejnevhodnejsi chvili, treba tlakem pri porodu… Mudr. se tvaril, jako ze se nic nedeje, ale moc me neuklidnil… Jeste se zkusim zeptat tady na foru, jestli s tim nema nekdo zkusenosti.
No a jak ctu ty vase prispevky tak se neubranim zavisti - jak ja bych zase prospala vikend!!!
Jestli jste docetly az sem, tak tedy mate vydrz. Omlouvam se, priste budu strucnejsi, ale kdyz ono to muselo ven.
Petrajdo , gratuluju k srdíčku! s tou únavou se to u mě nelepší - začala jsem teď 10tt a spala bych pořád. ale dá se to zvládnout - přes den v práci a doma funguju v rámci možností, spát chodím kolem desáté a vstávám v půl sedmé. doháním to ale o víkendu - sice vstanu docela brzy (v osm), ale po obědě to zapíchnu a chrním až do večera
takže doma už je docela slušnej nepořádek, protože zvládám jen to nejnutnější - vaření, mytí nádobí, utřít prach a zalít kytkya dát prádlo do pračky. ale od začátku těhu jsem ještě nežehlila, takže pomalu nemáme co na sebe
přítel mi pomáhá, ale má sám práce nad hlavu - doděláváme bydlení, (přistavěli jsme k domku jeho rodičů), takže se z něj o víkendu a odpolednech stává zedník, obkladač, podlahář…
Marjanko , určitě je lepší, že jsi jela domů. A k doktorovi bych šla taky. Jen ať jseš uklidněna od člověka, který tomu rozumí, ne? a s cystou si hlavu nedělej, třeba se bez problémů vstřebá.
Cmeldo, Petrajdo , já mám od gyndr poukaz na vyšetření - na ultrazvuk v 12tt a mám tam napsáno, že žádá i o screening (teda je tam I.USG (nebo 6, škrábe jak kocour) screening)
Medanku , mě se taky papíry na stole strašně kupí. mám dojem, jakoby se mi tím těhu nějak zpomalil mozek
a tím i tempo práce…navíc věčně čučím na netu, budu toho muset nechat, nebo se z těch restů zblázním.
Přeju všem pěkný den!
Petrajdo, Zdeenjo: mne MUDr. rikala, ze ve 12 tt mi udelaji nejaky velky ultrazvuk a v 16. tt mne ceka ten klasicky triple test na vyvojovy vady. Ale na netu jsem zjistila, ze se da delat i tzv. kombinovany NT+biochemicky screening, ktery odhaluje downa s mnohem vetsi presnosti nez ten triple. Jde o krevni test a na UTZ prosviceni krcni patere nebo co, aby se odhalilo pripadne nebezpeci. A kolegova zena na tom byla pred pul rokem - toto je vysetreni, ktere je nadstandardni z hlediska pojistoven, takze si to platim sama.
Takze je mozny, ze ten screening ve 12tt, jak ti to, Zdeenjo, napsali, je mozna ten ultrazvuk, kterymu moje MUDr rikala „velky“. Ale tezko rict, to by ti spis rekli oni primo.
Na netu k tomu pisi tohle:
"Kolem 12. týdne těhotenství můžete absolvovat speciální vyšetření krve (spojené s ultrazvukem), které lépe odhaluje rizika vývojových a genetických vad. Přesný název je NT+biochemický screening. Toto vyšetření je zpravidla placené.
Genetický biochemický screening. - Přibližně v 16. týdnu se odebírá krev všem maminkám. V tomto vyšetření se zjišťuje riziko poškození plodu. Podle přítomnosti některých látek v krvi matky lze zjistit, jaká je pravděpodobnost, že miminko má nějakou vývojovou vadu (anomálie mozku a páteře, vady srdce a ledvin) nebo genetické poškození (jako je Downův syndrom). I když Vám výsledek tohoto testu vyjde pozitivní (což se stává asi v 10% případů), neznamená to, že dítě musí být nemocné. Teprve po dalších vyšetření je ale možné říci, zda opravdu není něco v pořádku, nebo šlo o falešně pozitivní výsledek. "
ale ted ctu na par forech, ze nekde se to dela i bezplatne, takze asi zalezi na doktorovi. Tady v Brne si to holt zaplatime ![]()
Ahoj holky
chci vam vsem poprat krasne tehu a krasna miminka.Nase miminko umrelo,prislo se na to vcera,dnes uz jsem doma po revizi.
Taminko , tak to je mi strašně líto! budu moc držet palce, ať se brzy znovu zadaří a zase najdeš // na testu, jo? myslím na tebe moc, je mi to moc líto.
Ahojky holky!
Po včerejším volnu - s nastávající švagrovou jsem byla vybírat svatební šaty
- Vás zase všechny moc zdravím.
Koukala jsem na Vaše povídání o tom screeningu a úplně jsem zírala - moje Dr. se s informacema taky nějak moc neštve. Ale snad mi přespříští týden řekne víc.
Jinak mě je čím dál hůř. Teď snídám asi jako tříleté trucující dítě - víc drobků a obličejů než požvýkaných soust…
Všem moc držím pěsti na ta vyšetření - myslím na Vás!
A mějte navzdory všemu co Vás potká skvělý den - případně celý víkend ![]()
Taminko strasne me to mrzi a drzim vsechny pesti co mam, aby se ke slunicku na obloze pridalo brzy i to ve tvem zivote !
Taminko, to je nam moc lito. Drzime pesti, abys byla brzo v poradku a mohla se tesit na dalsi // . Posilam hodne stesticka.