Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky! Chtěla jsem se vás zeptat - v jaké poloze spíte? Četla jsem, že od 14. tt by se mělo ležet na boku, na zádech pokud možno ne, protože se mimčo může „dusit“, nechápu sice moc jak je to možné, ale je fakt, že i když zatím bříško skoro nemám, tak na boku je to daleko víc pohodlné. Co vy?
Jinak je mi trochu líto, že mi doktorka v poradně skoro nic neřekne. Na co se nezeptám, to sama nepoví. Původně jsem si představovala, že mě nabije informacema typu co můžu, co nemůžu, co mám dělat a tak - a ono nic. Žiju z odborných knížek a z internetu (i z emimina
)
Tak díky za vaše názory!
Marsko, díky - metřík mi dal taky zabrat, nakonec jsem potřebné info našla detailně popsané v dotazech pro adminy ![]()
Rapidko-já tedy také raději spím na boku a věř, že čím dál tím častěji tuto polohu budeš milovat
protože je to fakt asi nejpříjemnější..o zakázaném spaní na zádech nic nevím, ale slyšela jsem, že je dobré ležet na levém boku něco kvůli srdci, ale nevím, je to už docela dlouho. Já jsem u Adiny pak hodně ocenila zbrusu novou matraci, co jsme do nového bytečku pořídili, na naší staré molitanové matraci jsem cítila každý kloub. Jinak bych ráda vyzkoušela spaní s kojícím polštářem, prý se pak na něm pěkně podloží nohy i hlava. No, vyzkouším a uvidím.
Co se týče rad, tak já mám docela fajn doktora, hodně jsem se ptala na vitamíny, jídlo, co můžu a co ne, na únavu a boji proti ní atd. Jedla jsem do cca 5 měsíce Maternu (tu jím i teď),ale Mudr preferuje hlavně ty vitamíny přímo ze zdroje, ale řekl, že i ty vit můžu, sice jsem slyšela že zrovna po Materně jsou velké děti, ale Adina měla 2,63, tak u mě to jaksi nevyšlo. No, jestli máš nějaké konkrétní dotazy, tak je napiš, určo ti tady někdo poradí. Jen hodně pít a odpočívat, jak si tělo řekně..
Já mám zase dilema, můj Mudr prý neříká pohlaví, prý trochu z rozmaru, aby bylo nějaké překvapení,ale i že to nemusí vyjít. Jak jste na tom vy?? A necháte si to říct??
A ještě mám najednou pocit, jako kdyby mi to břicho šíleně vyskočilo, tak to pěkně začíná ![]()
Jo a zítra jsem přesně 14tt, což znamená, že musím zavolat do Podolí na registraci, i když jsem zrovna četla, jak odmítají a je plno. Tak mi držte palce. Pěkný večer !!!! ![]()
Ahoj PeZo - díky za názory ohledně poloh
Takže zbývá jen pravý bok, to moc nadějné vyhlídky nejsou, ale asi to moc prožívat nebudu - ono taky, co lékař, to názor a co kniha, to názor! ![]()
Co se týče pohlaví mimča, tak my si to chceme nechat říct, je to naše první a jsme strašně zvědaví! Myslím, že to u mé doktorky nebude problém. Je docela zvláštní, že to Tvůj doktor neříká, to jsou zajímavé vrtochy. Asi by ale stačilo si prostě zajít na ultrazvuk jinam ![]()
Do Podolí jsem volala zrovna dneska, objednávala jsem se na 10. ledna a bez problémů. Myslím, že ve 14. tt bys neměla mít potíže, zas tak hrozné to snad v Praze s těma porodnicema být nemůže! Dej vědět, jak jsi dopadla, držím palce!
Hezký večer všem!
Ahojky, s tim spaním mám taky problém, protože jsem zvyklá spát na břiše, takže se snažim naučit se spát na boku, ale většinou se stejně probudím na břiše. No snad se to poddá, až bude bříško větší.
Vždycky jsem tvrdila, že si pohlaví říct nenechám, že to bude překvapení, ale teď, jak to začíná bejt aktuální, tak si myslim, že to asi nevydržim a říct si to nechám. Ono je to přece jen i praktičtější a člověk pak nemusí nakupovat všechno zelený a žlutý. Mimochodem, jak jste na tom s nákupem výbavičky
Já se zatím chodím jen dívat a rozplývat nad těma úžasnejma minivěcičkama, ale nakupovat jsem ještě nezačla, přijde mi to ještě hrozně brzy…
S tím spaním buďte v klidu, jak bude bříško větší, taks e vám ani nepovede lehnout na břicho.
S nakupováním to mám asi jednodušší, jelikož mám spoustu věcí po dceři a k tomu mám obchůdek i eshop s kojeneckými věcmi, takže si koupím, co budu potřebovat. Ale říkala jsem si, že chcu nový kočárek, tak čekám až po velkém ultrzvuku (možná po amniocentéze - nevím, jestli zase nebude třeba na ni jít) a poté se budu starat
Ivulka
Cauky, tak ja uz spim jen na boku a behem noci se prevaluju z jednoho na druhy. Bricho mam trosku podlozene perinou nebo malym polstarkem a tak se mi ted spi nejlepe. Taky jsem byla zvykla spat jen na brise, ale uz to neni pohodlne.
Ja se chystam k Apolinari, budu tam volat pristi tyden. Muj dokktor je taky takova mlcici vrba, mela jsem pocit, ze pokud jsem neprekonala 3. mesic, tak me nebral ani jako tehotnou. Veskere informace mam z knizek a internetu, jinak bych nevedela snad nic ![]()
Od sestrenky jsem dostala dve obrovske tasky obleceni pro mimco, takove ty dupacky na zacatek, pliny, fusaky a zimni kombinezy. Jsou to vetsinou spise veci na doma, ty reprezentativni si budu kupovat, ale jeste jsem nezacala. Spise ted resime kocar, mate uz nejaky vybrany ?
A urcite chci vedet, co budeme mit, pokud to tedy pujde poznat. Uz i z duvodu, ktery psala P.e.t.r.a. Taky chceme malovat, takze to uz by chtelo nejakou konkretni barvu ![]()
ahoj holky ![]()
ja spim zatim spis na bokua nekdy i na brise - na zadech jen pred usnutim, je to nepohodlny. Ale ono si to telo urcite rekne ![]()
Ja zatim nic nenakupuju ani se nad nicim nerozplyvam (nejak jsem do rozplyvaciho stadia jeste nedostala), ale pribuzni, co ted maji maly deti nebo mimca, mi uz semtam neco donesou (nejaky dupacky a tricka atd.), kamaradka nabizi kocarek … ja cekam az jak dopadne triple test a pripadny amnio, pokud budu muset absolvovat. A pak postupne asi zacnu, at nelitam po kseftech s megapupkem ![]()
U nas by nikdo asi nevydrzel nenechat si to rict, jestli to bude kluk nebo holka, takze pokud to bude videt na UTZ, tak si to rict nechame, jsme mooc zvedavi, ptz u manzela se rodi sami kluci v rodine ![]()
Ahojky,
co se tyce vybavicky, tak zatim nemam ani backurky
proste vubec nic, prijde mi to jeste dost brzo, asi pockam az do 3. trimestru (ale mozna to uz predtim uplne nevydrzim, nevim ![]()
A koupily jste si uz neco na sebe? Myslim nejake uz opravdu tehotenske obleceni? Ja si musela koupit o cislo vetsi podprsenku (to uz ale asi v 8.tt) a pak i tehotensky kratasy, protoze jsem zadne z tech mych soucasnych uz nezapla (brisko sice jeste skoro nemam, ale vsechno me strasne skrti!)
Co se tyce doktora, tak mam stejne zkusenosti jako Medanek - do 3. mesice me doktorka snad ani nebrala jako tehotnou, aspon jsem mela takovy pocit. A co kyselinu listovou? Berete ji i ted? Me doktorka nic nerekla, beru jen Gravital.
Tak hezky den vsem!
Ahojky,
medanku: já už jsem rozhodnutá pro kočárek Mikado Ox ford, ale čekám, až budu vědět, co čekám a podle toho si vezmu barvu.
Ivulka
Tak se po par dnech zase hlasim. Cervenec byl do ted celkem v pohode, tak jsme si uzivali, ale od ted uz zase budu mit docela dost prace.
V utery jsem byla na kontrole, v cekarne jsem stravila 2 hodiny, protoze dr. zrovna operovala a dneska rano jsem sla na odber krve zas tripple testy. Jsem zvedava na vysledky, protoze minule mi vysla velka pravdepodobnost Downova syndromu a musela jsem na dalsi vysetreni. Tripple testy se nastesti spletly a vsechno bylo v poradku. Takze ted mame doma 2letou princeznu.
Datum porodu mi vcera doktorka presunula na novy rok.
Rapidko - ja momentalne nejradeji usinam na brichu. Strasne me to ulevi noham. Uz me zacinaji chytat krece do noh a na brichu mam proste klid. O zajkazane poloze na zadech jsem taky slysela. Jenze co kdyz se prevratis na zada ve spanku? Je fakt, ze ja jsem se v minulem tehu nekolikrat v noci probudila, protoze jsem se nemohla nadechnout a vzdycky jsem psala na zadech. V rychlosti jsem si sedla, nadechla se a otocila se na bok. Takze bych se spani na zadech nebala, telo si rekne, kdyz se mu neco nebude libit.
PeZa - ty si teda zivy dukaz, ze po vitaminech nemusi byt velke deti
Ja se toho minule strasne bala, tak jsem brala jenom kyselinu listovou a Jessy mela o kilo vic nez Adina. Pohlavi si necham urcite rict, zrovna tak jsem ho vedela i minule. Nez e bych nechtela prekvapeni, ale spis s praktickeho hlediska. Hlavne kvuli vymysleni jmen, protoze to u nas bude boj, uz minule jsme zjistili, ze se s manzelem na jmenu pro kluka neshodneme a nakonec jsem odrodila beze jmena pro kluka. Jmeno pro holcicku prislo tak nejak samo, mame Jessicu, ale pro toto mimi nemame zatim v zasobe nic. A dohodly jsme se, ze zacneme vymyslet, az budeme znat pohlavi.
Jinak me rodina porad tvrdi, ze tehotna nevypadam, I kdyz uz jsem v polovine 15tt. Pry zacinam vypadat tlustejsi ![]()
Vybavicku uz ma mod minule, dokoupit musim jenom zimni veci. Neco uz mam a tak nejak postupne dokupuju, jak jsou penize. Nejvetsi vydaj bude kocar, potrebujeme novy sportak, ktery bude pres zimu slouzit doma pro miminko na spani a na jaro venku pro starsi dceru. Minule jsem mela vsechno od Jane, takze se mi do jine znacky ted jit nechce.
Čau holky!
Tak já jsem na tom s doktorkou podobně jako Rapidka. Taky jsem se vyškolila na internetu a z rad tady Vás kolem. Pěkně mě to štve, protože mám náročného koníčka i netradiční práci a ani nevím, jestli dělám všechno jak mám. Sice hodně poslouchám své tělo a jednám hlavně podle něj, což se mi vyplácí ze všeho nejvíc, ale přece jenom - 1.dítko bych nerada nějak zadrbávala…
Pokud jde o to spaní na zádech, tak jsem se dočetla, že váhou dítěte a dělohy a vůbec celého toho pelíšku může dojít k uzavření některých důležitých přívodů krve a tím pádem taky vzduchu. Jestli pravý nebo levý bok se sice informace různí, ale vychází z toho líp než bříško. Já už to na bříšku nezvládám. Jsme teď tak napůl pěkně oplácaná a napůl těhu. Bříško mám ale na omak takové pevnější. Jako bych spolkla nafukovací hrušku a ta se tam usídlila.
A výbavičku zatím neřeším. Jen pokukuju
Manželova mamča se už jej prý ptala, kde se vlastně dají takové věcičky nakoupit - docela mě tím udělala takovou malinkou radost, ale já chci ještě taky počkat do nějakých zá:,–(nějších testů. Něco mi slíbila kamarádka, ale je fakt, že tady máme v okolí asi 5 babyshopů, dokonce i sekáček a já mám doma šicí stroj a kopu látek, takže to vidím moooc dobře ![]()
A pohlaví mimča - i když je nám vpodstatě jedno co to bude, tak bych to nevydržela. Manžel řekl, že kvůli němu to vědět nemusí, ale když já jsem zvědavá jak opice…
… a holky (asi nejapná otázka), ten Triple test se dělá někdy mezi 16. a 18. tt, je to tak? Mám jít přespříští týden (16. tt) na krev, prý mi budou dělat nějaké testy - krevní skupina a tak, sestřička říkala, že je to něco „komplexního“, ale slovo „Triple test“ nepadl. Myslíte, že je to ono, nebo se pak chodí ještě na něco extra?
Jinak je mi divné, že mi během mého těhotenství ještě ani jednou u Dr. krev nebrali. Tohle bude poprvé. Jste na tom stejně?
A ještě jedna otázka k doktorům - už za sebou máte vyšetření u praktického lékaře? Jak to tam probíhá? Díky!!!
Rapidko: tak mě sice brali již krev jednou, ale já má rh faktor minus a to musí častěji kvůli protilí´átkám, ale teď ti určitě budou dělat ty genetické testy
U praktického jsem nebyla a nepůjdu, nebyla jsem ani u první těhu - doktor mi nic neřekl a myslím, že když se cítím dobře, tak je to zbytečné
Ivulka
Rapidko - praktickz lekar mi dal razitko do prukazky a zase jsem sla. Ani tlak mi nemeril.
Ja jsem sla na krev na tripple testy dneska, v tom 15tt. Takze si myslim, ze to komplexni vysetreni mohou byt tripple testy.
Jinak krev mi brali pri zjistovani tehotenstvi, dneska a predtim jeste taky na nejake vysetreni.
Rapidko, taky myslim, ze by to mohl byt ten triple test - moje MUDr tomu taky tak nerekla, ale je to ono. Krev mi brali jinak hned na zacatku tehu kvuli Rh faktoru.
A k praktickymu pujdu leda ze bych byla nemocna nebo tak neco, rekla mi moje gyndarka, ze pokud se citim ok, tak ani to EKG neni potreba pry.
A napsala mi jen jod v tabletach, pry ty vitaminy nerada doporucuje od toho 2. trimestru, protoze casto obsahuji vitamin A, coz pry tehulenky by nemely. Nevim, ja ho sice v tech tehu vitaminech nenasla, ale myslim, ze spoustu jich ziskavam z ovoce a zeleniny a tak, takze by to melo stacit, jak mi rikalo par na sobe nezavislych lekaru a sester.
Ja teda zatim tehu obleceni nepotrebuju nakupovat (krome podprdy), protoze do bokovych mini se vlezu bez problemu a tricka me neomezuji zatim nijak. Horsi to bude na podzim a v zime, ptz pri mych 180cm je dost problem koupit dostatecne dlouhy rifle - a me se hrozne nelibi ty s tim tehotenskym pasem, brrrr. Tak uvidim, jak to budu resit.