Malý satan

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29335
22.1.15 09:44

@Bábrdl Všímá si prakticky jen mě a manžela, u mých rodičů babičky a dědy, jinak nikoho, odmítá společnou hru, na hřišti bud odchází pryč nebo jen chodí od ničeho k ničemu, chodí po okraji pískoviště. Doma si lehne a pozoruje, občas maluje nebo skládá puzzle, staví na sebe stejné kostky lega. Sbírá balonky a staví vedle sebe, auta staví vedle sebe.

„Mluvit“ začal před pár týdny, učí se dost obtížně jedno dvě slova denně, ale to mu musím neustále opakovat. Aktivně jich používá tak pět až deset, na otázky ale neodpovídá, nerozumí většině „příkazů“ (musím se ptát neustále stejně, např. co tam patří? co to je, prostě jednoduše). Když něco chce, spíš mě vezme za ruku a mou rukou např. zapíná počítač, řve to to to, ale nepoužívá ano-ne, no je dost těžké mu rozumět, co vlastně v tu chvíli potřebuje (naštěstí aspon na pití si nosí lahvičku a dá mi ji do ruky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.1.15 11:50

@Margery Napíšu ti něco o diagnoze, které se říká atypický autismus. Aby mohl být člověk diagnostikován jako autista, musí mít poruchu ve všech oblastech tzv. triády (komunikace, sociální interakce a představivost, někdy se říká taky funkční hra). Nicméně jsou lidé, kteří mají třeba bohatou fantazii i dobře mluví, ale v kontaktu s lidmi se chovají jako…no jako autista. Nebo třeba špatně mluví, místo hry si točí kroužky, ale zbožňují společnost a snaží se ji vyhledávat. A takové děti dostaly obvykle nějakou diagnozu, já nevím, ADHD s autistickými rysy, LMD s autistickými rysy atd.

Autismu se aktuálně hlavně v USA dostalo velké pozornosti a lidé mají nárok na různou pomoc. Ovšem na tuhle pomoc těžko dosahovali lidé, jejichž dítě mělo tu jinou diagnozu plus autistické rysy. A oprávněně říkali, že to není fér. A tak se začal používat termín atypický autismus.

To celé píšu proto, že si myslím, že ten termín „autistické rysy“ víc vystihuje, jak ten postižený človíček jedná. A zní to míň hrozivě.

Těžko říct, jak to má tvůj prcek. Asi sama víš, že to, cos napsala, autismem zavání, nebo spíš těmi auti rysy. Nicméně už dopředu ti můžu říct, že prognóza je v zásadě dobrá. U autismu platí jednoduché pravidlo, čím dřív začne dítě mluvit, tím je prognóza lepší. Ovšem takoví ti echt autisti začínají (když začnou, začne tak půlka) mezi třetím a pátým rokem, někdy i později. Jestli tvůj dvouleťák mluví, máš na čem stavět a terapie bude určitě úspěšná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29335
22.1.15 12:02

@Bábrdl právě proto, že to vypadá hodně na hraně, čekám do třetího roku. Teď začal opravdu hodně zabírat, tak třeba to bude jen nějaká dysfázie. Psycholožka začátkem listopadu řekla, že to vypadá jako atypický autismus a že je třeba dalších vyšetření. S těmi právě čekáme. Za tři měsíce se může ještě leccos změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.1.15 12:41
@Margery píše:
@Bábrdl Za tři měsíce se může ještě leccos změnit.

To si piš :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.1.15 15:21

@Bábrdl co se počítá tím začne mluvit máma, táta, babi, dej nebo celá věta babi dej bagr. Bere se i to, že má svoje slova? bí pro auto? že neříká pes, ale když se mluví o psovi zaštěká? mluvím o tříleťákovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
22.1.15 17:50

@Bábrdl To je jeho nejoblíbenější hra horzně se tomu směje, nebo se rád sková třeba do stanu a bafá na náś(občas si teda sedne jen kje stanu a dělá že ho nevidíme :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
22.1.15 18:00

@Bábrdl Tk teď jsem udělala znovu ten pokus, vzala jsem míček podala ho malámu vzal si ho, natáhla jsem ruku tak mi ho podal, začala jsem s ním bouchat o zem, znovu jsem mu ho podala on začal bouchta o zem a koukl ne mě a smál se :). skusila jsem to znovu se dvěma balonky, ale o sebe s nimi nebouchal tak mi je podal ja jsem s obouma bouchala o zem a malej to zopakoval :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
22.1.15 18:51

@Zástavanda :dance: to zní dobře :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.1.15 18:54

@Zástavanda É, víš, nevím jak ti to říct, ale TVOJE DÍTĚ NENÍ AUTISTA :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.1.15 18:59
@suricata píše:
@Bábrdl co se počítá tím začne mluvit máma, táta, babi, dej nebo celá věta babi dej bagr. Bere se i to, že má svoje slova? bí pro auto? že neříká pes, ale když se mluví o psovi zaštěká? mluvím o tříleťákovi…

teď jsem z těch chlapečků trochu popletená, takže nevím, o kterém mluvíš :think:

nicméně obecně: pokud by tříletý autista mluvil tak, jak popisuješ, tak by to bylo velmi dobré znamení a naznačovalo by to, že jeho postižení bude mírnějšího rázu (pochopitelně je potřeba brát v úvahu i intenzitu dalších projevů)

Ale úplně klidně takhle může mluvit i zdravý trochu zpomalený tříleťák, případně dítě z dysfázií, dítě s problémem sluchy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
22.1.15 19:15

@Bábrdl :D to zní skvěle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.1.15 19:54
@Zástavanda píše:
@Bábrdl :D to zní skvěle :D

Já pochopitelně nemůžu dělat závěry po netu, ale tak, jak jsi popsala jeho reakce, je prostě krajně nepravděpodobné, že by takto reagoval autík. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.15 19:55

Ahoj, pomůže mi někdo rozluštit, co tím chtěl básník říci?

Susp. oslabení utváření preverbální komunikace a verbální a částečně i neverbální symbolické komunikace (na podkladě MSDD) u chlapečka s dobrým intelektovým potenciálem se v poslední době zmírňuje, dominující je nižší sociální motivovanost (při jinak se aktuálně již rozvíjejícím sociálním zájmu) a oslabení porozumění řeči.

Zhruba tomu rozumím, ale…

• Citovat
  • Upravit
36556
24.1.15 20:15
@Anonymní píše:
Ahoj, pomůže mi někdo rozluštit, co tím chtěl básník říci?

Susp. oslabení utváření preverbální komunikace a verbální a částečně i neverbální symbolické komunikace (na podkladě MSDD) u chlapečka s dobrým intelektovým potenciálem se v poslední době zmírňuje, dominující je nižší sociální motivovanost (při jinak se aktuálně již rozvíjejícím sociálním zájmu) a oslabení porozumění řeči.

Zhruba tomu rozumím, ale…

Jak já tomu rozumím, píše se tam, že ten kdo tu zprávu vystavil má podezření na horší komunikaci (slovy, gesty i žvatláním) u chlapečka, který má jinak intelekt odpovídající věku. Stav se ale v poslední době zlepšuje. Nejvýraznějším projevem je, že ho ke komunikaci nemotivuje zájem sdílet s ostátními lidmi, ale nějaký zájem o ostatní se tam už objevuje. Plus hůř rozumí, když někdo mluví na něj. :think:

Nevím, jestli jsem pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.15 20:25

@Bábrdl může to být nějaká PAS? Vyšetření proběhlo kvůli podezření na autismus, ale z tohoto nemůžu vyčíst, jestli teda podezření přetrvává nebo je to něco méně závažného.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML