Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Malý tyran?
Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran@madrianova
![]()
10 x - 15 x za noc??
To je hustý. Nebo spíš hrozný teda…
Je pravda, že jak píšeš malá je taky strašně chytrá a vše se rychle učí - šikovná je moc to je pravda…
Na zadek nedostala teda ještě nikdy. Jen několikrát plácnutí po ručičkách, když na poněkolikáté neposlechnula a věděla co po ni chci.
Zkusim ty ručičky ![]()
Chci být na ni nejhodnější, ale to same jak píšeš ty ujedou ti nervy, jsi vystresovaná, unavená, tak je fakt, že posledni dobou na malou i křičim né celý den, ale okřikávám jí a někdy se i lekne a mě to pak mrzi strašně -ona už je odmalička taková lekavější…
A ty hádky s přítelem vim, že ona to slyši i když spinká o to hůř, když je u toho - vždy si to pak vyčítám a řikam, že před ni už nikdy, jenže kolikrát se to nedá vydržet a vybuchnu. A právě i vím, že tady poslední dny možná i měsíce pohada moc nevladne a je jasne, že ona to vyciti, děkuju ![]()
@Gábííí píše:
Ahoj, měla jsem kopii tvé holčičky, už jsem nevěděla co dělat, pořád chtěla jen mě, vztekání, řvaní, lehání v krámě na zem, v noci x krát vzhůru a nic napomáhalo. Den s ní jedním slovem utrpení. Teď je dcerce 27 měsíců a moje holčička je zlatíčko, je to obrat o 180st.Chce to opravdu čas, trpělivost, vše se změní k lepšímu! Držím palce!
ANO PŘESNĚ TAK, ŽÁDNEJ PSYCHOLOG CHCE TO JINÝ PŘÍSTUP I A VYDRŽET
TED MĚ MALÁ POTŘEBUJU, TAK JI NOSÍM, HOUPU NA BALONĚ A VĚNUJU SE JÍ
VÍM ŽE TO NENÍ NAPOŘÁD A TAK TO PROSTĚ DĚLÁM RÁDA A S LÁSKOU
JO A JEŠTĚ NĚCO V DOBĚ LEZENÍ ZUBŮ SE TO VŽDY DOST ZHORŠÍ, TED VYLEZLI 4 A JE ZASE LÉPE.
@Verunečtka : Máme taky malé tyrany - dva 23m. Jeden to samé, co ta tvoje. Na spaní nám pomohl homeo sirup Sedalia - volně prodejné. A zklidnil se celkově i přes den. A sebrat dudu - to nám pomohlo taky. Jinak jedině pevné nervy a co nejvíc chvilek si od ní odpočinou, pokud to jde a vyspat se. Chodím po o spát s nima, jinak bych to nedala. jak jsem nevyspalá, jsem nervní jak… Vydržet, ale je to těžké - my bojujem tak nějak od narození. Snad se to konečně zlomí a bude líp
.
Tchýni nic nikdy neřikat!!! Mě docela pomohla knížka Nejšťastnější batole v okolí. Trochu jsem pochopila proč Nela furt řve a vzteká se. Jsem pěknej nervák a po jednom takovém pěkném dni jsem to nevydržela a zařvala na ní stylem do pr… drž už hubu jinak se z toho po… Moje máma mi řekla se div, že je taková. Tak se snažím být v klidu, počítám do 5ti. Fakt se to dost zlepšilo, když jí žádám o pomoc s tim nošením věcí, uklízíme nádobí z myčky atd.
@madrianova Uffff mě až vlitly slzy do očí - uplně se v tobě vidim a máš pravdu úplně neskutečnou. Pořád to řešim proč neni taková a maková a proč děla tohle a strašně se tím vlastně ubíjim
![]()
Přitom si, pak řeknu až bude chodit do školy, kde jsou ty časy, kdy semnou chtěla být pořád a teď vůbec ![]()
Mám to samé i s tim jídlem - vlastně nejim skoro, protože než si něco připravim a než se najim, tak by mi praskla hlava z male a navic ani nějak nemůžu dělat věci, když ona pláče - jsem pak uplně ve stresu. Takže jim a vše dělám většinou když spí, takže odpočinek žadny protože večer jde chrupkat a ja musim dát byt do puvodniho stavu
a pak padám do postele na 3- 4 hodinky spánku a druhy den znova.
cO SE TÝČE ZUBŮ MÁŠ UPLNOU PRAVDU
Nám ted rostou tři najednou a vlastně posledni týden jsem tak moc vyčerpaná a už jsem nevěděla kudy kam, že jsem se zaregistrovala sem a založila diskuzi - a je pravda, že je to ted uplně nesnesitelne - hlavne v noci.
Jsem ted ráda uplně. Opravdu ![]()
@missah Take jsem četla obě knížky
Jak nejšťastnější miminko v okolí, tak i batole ![]()
A právě jsem zkoušela ty jejich metody rychlého občerstvení, aale nereaguje na to vubec, ale v něčem mi ta knížka taky pomohla ![]()
@Verunečtka píše:
@missah Take jsem četla obě knížkyJak nejšťastnější miminko v okolí, tak i batole
A právě jsem zkoušela ty jejich metody rychlého občerstvení, aale nereaguje na to vubec, ale v něčem mi ta knížka taky pomohla
To jo, taky si připadám jak blbec, když jí to opakuju. Možná proto to taky moc nechápe. Ale chápu aspoň, že když jí řeknu počkej chvilku něž oloupu brambory, že je i vtěřina pro ní dlouhá. Chce teď a tak si zakřičí:))
Ahoj, držím palce, ať se to časem v lepší obrátí ![]()
Znáš knihu Malý tyran od Jiřiny Prekopové? Jestli ne, tak doporučuji. Název diskuse mi ji připomněl a téma taky…
@alokea
Děkuji. ![]()
A knížku neznám něco s takovým názvem jsem hledala, tak si ji přečtu.
Děkuji za typ ![]()
Tak to mám doma dost podobné, jen s tím rozdílem, že je to od narození. Dnes jsou jí skoro 3, je to trochu lepší, ale normální komunikace je minimálně, většinou místo mluvení rovnou kňourá. Když se jí něco nelíbí tak v lepším případě táhle kňučí-vydrží fakt dlouho a pochopitelně i řve, v podstatě taky kvůli kdečemu, často bez důvodu
Naštěstí neprovozuje vztekání, že by mlátila hlavou nebo s sebou na zem, když není po jejím, tak „jenom“ řve. Je lepší ve spaní, ale to jsem byla důsledná a do postele jsem si jí nebrala a poté, co už spala i 6hodin v kuse (dlouho chtěla pít pravidelně po hodině a půl ve dne v noci) a začala si to zase zkracovat, jsem se odstěhovala z pokoje a začala posílat manžela s čajem, pak začala spát celou noc. Trochu se začíná otrkávat, ale stejně je hodně bázlivá, schovává se za mě při návštěvách, ona si musela různé situace několikrát prožít, aby pochopila, že jí nic neublíží (třeba to, že kýchnu, než si zvykla, tak se vždycky rozbrečela
). Manžel se jí věnuje hodně, přesto musím odcházet potají, přesto ho už několikrát totálně bojkotovala, přesto jí musím např. posadit na záchod já, svého času jsem musela jenom já podávat pití a po napití zase odebírat, neexistovalo, aby to byl nikdo jiný natož to dát na stůl
Netrpělivá je neskutečně.
U nás nošení naprosto nefungovalo, řvala i v šátku
V kočáře to celkem šlo, jenže vzhledem ke staršímu dítěti jsem moc času na procházky neměla ![]()
Vyřvání taky nefunguje, je vytrvalá, trochu pomohlo při velkém řevu odnést do postýlky, nyní zavřít do pokoje a pak jí chodím hodně často říkat, že až přestane brečet, tak může ven. Je vidět, že sama se snaží přestat. Teď už někdy pomůže odvést pozornost, ale to až poslední dobou, dřív nefungovalo nic, jí ani nic nebavilo-stavět kostky, puzzle, prohlížet si knížku, zpívat.
Tchýně naštěstí nic neříká, ta moje bude nejspíš po švagrové, to bylo to samé, takže ta si to dodnes živě pamatuje, zato moje máma má občas chytré poznámky, třeba že jí zbytečně rozmazluju=všechno jí dovolím a tím ten řev je. Pak se mi snaží předvést, jak nerozmazlovat, že jí nenechá jíst samotnou banán (bylo to v době kdy to neuměla, hodně ho zmasakrovala, padal jí), že jí nechá vztekat se a ona to pochopí. Nepochopila a se svou výdrží řvala a řvala až máma začala ať jí teda ten banán dám, ale já vyznávám, že když se něco řekne, tak to tak bude, takže holt byla návštěva s řevem. Máma dospělá a nepoučila se, příště to zas udělala s něčím jiným
Psychicky na tom dobře nejsem, manžel se snaží pomáhat maximálně, byl s dětma na víkend 2× pryč, je to fajn, ale přijedou a po jedné dnu jsem tam, co jsem byla ![]()
@Verunečtka Promiň že si dovolím trochu z jiného soudku…ale zmínila jsi že jdeš po MD pracovat do knihovny. Můžu se zeptat co k tomu potřebuješ? Mám gympl a vím že bych si mohla udělat knihovnický kurz, jen by mě zajímalo jestli je to dostačující. Četla jsem taky že ta práce není zrovna jednoduchá/katalogizace, archiv../, mno ale strašně mě láká, pač ráda čtu a uspěla jsem i v pár literárních soutěžích. Jenže místo v knihovně je věčně obsazené, tak zas nevím když si ten kurz udělám jestli bude vůbec něco volné…
@kedri
![]()
No toho se právě bojim taky -každý říka, jak to přejde, ale jak to nepřechází, tak už jsem z toho taky zoufalá.
Já mám naštěstí jen malou a žádné jiné dítě což u tebe musí byt složitější tím, že malá neni jedináček - to já si to nedovedu vůbec představit
![]()
Jinak o tchýních a mamikách bych klidně založila novou diskuzi
Protože i já mám problémy se svojí mámou, také mě neustále moralizuje a říká mi, že jsem na malou hodně upnutá a tím to je, že si to dělám sama a tak - jak tchýně, tak i moje máma od které jsem to absolutně něčekala se o malou moc nezajímají. Jen tak na kávičku, chvilkové pomazlení, občas něco koupí to zase jo, ale jako nějaké hlídání či krmeni, oblíkání nebo přebalení, když jsou u nás na návštěvě nebo já u nich nepřipadá v úvahu, takže si beztak dělám vše sama s malou
![]()
Jinak to je super, že manžel byl s dětmi na víkend pryč, ale naprosto tě chápu a sama to znám, že stačí jeden den a jsi zpátky tam co jsi byla. Já takové štěsí na víkend neměla ( hlavně, kdo by si malou vzal
), ale přítel si ji vezme třeba na procházku nebo na návštěvu ke tchýni a, když se po dvou hodinkách vrátí, tak se diví, že jsem si neodpočinula - kolikrát si říkam týden v lázních malo
![]()
@Lola29
Ráda bych ti poradila, ale já jsem to psala ve srandě, že už mám toho přečteného tolik, že po MD půjdu pracovat do knihovny
![]()