Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Malý tyran?
Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran@kedri @Verunečtka holky Deniska je blíženec a já býk tak hádejte kdo vyhraje v tvrdohlavosti
…nechávám jí kňučet at se sama zabaví…byli doby kdy jsem se ani nenajedla a to mě štvalo…ted si udělám kafe sednu si obýváku k ohrádce a vypiju si ho…učím jí samostatnosti jak jen nejlíp umím…
Přeju všem mamimkám s náročnými dětmi at to vydrží ve zdraví ![]()
@Miky24 No u tvé neteře to může ale opravdu být tím tyraním maminky…to je děsný co ty chlapi dokážou. naštestí jen někteří…přeju hodně sil a sestře s neteří brzy krásný nový život ![]()
@Verunečtka Děkuju za podporu. A omlouvám se, že reaguji po 6dnech, nedostanu se ani k PC. Nemám čas snad na nic. Vypadám jako zombie. Já teda nehubnu, naopak žeru, abych to vydržela, takže si nakonec ještě přijdu hnusná, protože jsem vždycky hodně cvičila a měla pěknou postavu, doma nezvládám úklid a právě jsem taky čekala od mamky spíš podporu. Nejhorší je, že ona se teď asi snaží, ale tak nějak divně, že já už jí nevěřím. Hrozně mně pomlouvala po rodině, hodně jsem kvůli ní brečela a měla jsem strašný pocit ztráty, neměla jsem se s kým poradit, pokecat o tom, co mně trápí. A jsem rak a ty si všechny křivdy pamatují a neodpouští. Samozřejmě se snažím kvůli malé, ale jak píšeš, je to jen z povinnosti. Nejhorší je, jak pořád před ostatními mluví jako kdyby tady s námi byla a všechno to zažívala a znala. Dnes před mojí babičkou dělala jako kdyby tady byla pečená vařená a „my vždycky si s ní hrajeme takhle“ a " my jí dáváme tohle", úplně jsem vyskakovala z kůže.
Ještě že existuje emimino a člověk ví, že není sám
@tini ahoj promin že ti do toho vpadám ale chápu jak ti je, u mě jen s tím tozdílem že moje máma je úžasná a denně mi pomáhá…což mě ulevuje jelikoýž manžel je řidič kamionu, tak jsem na malou sama.
S tím jídlem také jím dost sladké abych nabrala energii ale nepřibýrám shodila jsem 10 kg co jsme měla z těhu ale ty kg co mám z umělého ne a taky me to štve, nemám čas na sebe jen se oblíknu standartně…rifle mikina, učešu se a víc ani tuk, mála mi to nedovolí…
Je jí už 8 měs. tak doufám že to přejde a já budu mít čas i na sebe.
drž se a pevné nervy
![]()
@Monrei píše:
@kedri @Verunečtka holky Deniska je blíženec a já býk tak hádejte kdo vyhraje v tvrdohlavosti…nechávám jí kňučet at se sama zabaví…byli doby kdy jsem se ani nenajedla a to mě štvalo…ted si udělám kafe sednu si obýváku k ohrádce a vypiju si ho…učím jí samostatnosti jak jen nejlíp umím…
Přeju všem mamimkám s náročnými dětmi at to vydrží ve zdraví
Já jí také učím samostatnosti, sama jsem tvrdohlavá také dost, jenže ona je dítě, které musí mít všechno teď ne až za chvilku. Termín trpělivost nemá v repertoáru, i když jí to učím. V řevu i pískání je velmi vytrvalá. Kdo to nezažil nepochopí. Třeba cesta autem. Starší dítko jsem naučila, že vydrží, až zastavíme. Dcera to nepochopí, cesta je utrpením, kdy kňourá, že chce např. žvýkačku, když jí nedostane, tak píská a kvílí jako meluzína, já po chvíli nevydržím a okřikuji jí, že nemám, ona se rozbrečí definitivně a nakonec brečí ještě víc, protože potřebuje smrkat ![]()
Variací na toto téma je nespočet, liší se pouze důvod a provedení-nejdřív kvílí a pak brečí, nejdřív brečí a pak vytrvale kvílí ![]()
@kedri píše:
Já jí také učím samostatnosti, sama jsem tvrdohlavá také dost, jenže ona je dítě, které musí mít všechno teď ne až za chvilku. Termín trpělivost nemá v repertoáru, i když jí to učím. V řevu i pískání je velmi vytrvalá. Kdo to nezažil nepochopí. Třeba cesta autem. Starší dítko jsem naučila, že vydrží, až zastavíme. Dcera to nepochopí, cesta je utrpením, kdy kňourá, že chce např. žvýkačku, když jí nedostane, tak píská a kvílí jako meluzína, já po chvíli nevydržím a okřikuji jí, že nemám, ona se rozbrečí definitivně a nakonec brečí ještě víc, protože potřebuje smrkat
Variací na toto téma je nespočet, liší se pouze důvod a provedení-nejdřív kvílí a pak brečí, nejdřív brečí a pak vytrvale kvílí
@kedri Já ti rozumím mám něco podobného…naštestí cestování je OK…U nás pokud nemá to co chce tak řičí, je líná, dělá jen to co ona chce, a začíná mít separační syndrom i když jí dávám denně k rodičům na pár hodinek…
![]()
@Monrei Buď ráda, že máš takovou maminku, která ti pomáhá i když zase teda nemáš přítele doma což taky neni asi zrovna dobre pro Váas, ale aspon někde tu pomoc máš ![]()
To nám je 15 měsíců a nemůžu jí nechat nikde :/ Jak u nas babičky nefungují, tak na to neni zvyklá a kdyby ted začaly fungovat, tak by to bylo k ničemu, jelikož malá by tam nevydržela beze mě…
@tini
Vubec nic se neděje
Já jsem chodim jen večer nakouknout, když malá spinká tu chvili než se vzbudí a chce mermomocí ke mě do postele, takže tady taky nestíhám nějak vysedávat - naprosto tě chápu.
To by mě zajímalo jaká je ta tvoje maminka jestli to opravdu neni ta moje?? Přijde mi, jak když píšeš o mojí mámě :/
Zrovna ted jsme ve stadiu, kdy jsem to už nevydržela a pohádaly jsme se, jelikož jsem byla u známé na návštěvě jakoby u mojí tety, která na mě koukala, když jsem jí řikala jak máma mi z ničim nepomuže, že už za námi ani nepřijede atd, tak se nestačila divit, jelikož moje máma jí totiž povídala, jak je u nas skoro pořád, když neni v práci od rána až do večera a jak mi musi pomahat!!!
![]()
Jak může takhle lhát? Proč to dělá? Už se mi i kolikrát stalo, že si máma vymýšlela, jak malou měla nahlidání a tak…
![]()
Dělá se asi hezkou předevšema, jak se stará přitom pěkný prdlačky.
Malou neviděla přes měsic a to jsme se ted nastěhovaly do nového bytu, kde se ani nebyla podivat natož, že by mi pomohla s balenim nebo vybalováním a nebo aspon tu malou obstarala. Teď to bylo hrozné období. Vše jsem vybalovala po nocích s malou se to prostě nedalo přes den a nikdo nikdo mi nepomohl ![]()
Ted už naštěsti bydlime a ja jsem ráda, že jsem to vše zvladla sama ![]()
Bydlime tu už měsic a babička nikde
A když si náhodou vzpomene a zavolá? TAK většinou volá, když má nějaký problém a nebo mi vypráví, jak je děsně unavená z prace a nakonci telefonu se zeptá co mala - to bych vyskočila z kůže.
Ted už vim, že ten zájem opravdu nemá a až ho jednou bude mit, tak už nebudu mit zajem já ![]()
Snad se to s tvojí mamkou zlepší a i s malou
U nás s malou žádné změny ![]()
@Verunečtka
No manžel né přítel
je doma o většinou víkendu a jelikož já mám RP na 2 roky tak musím malou zvykat. U nás fungují jen moji rodiče manželova matka se o nás nezajímá malou dodnes neviděla a je jí ukradená ![]()
No ta tvoje máma to je mazec a ty jsi na malou sama? něco takového je má tchýně ta už jen dala pokoj úplně a poštvala proti nám i šváru a tu jeho nánu
,ale na to my kašleme, máme svých starostí dost než furt řešit je ![]()
Ahoj mamky, čtu VAše příspěvky jedním dechem a snažím se z nich hodně vzít protože mám podobný problém - obodbí vzdoru a vztekání. A hodně jsem to řešila plesknutím po ručence nebo zadečku a často mi i nervy přetekli. I když ne vždy v takové míře. Ale potřebovala bych také poradit s následujicím:
Moc děkuji!
@Edit1 : Ahojky, moc neporadim, je to u nás podobné. Já než ty dva naše draky (23m) obléknu, tak je to na půl hodiny. Naštvaná, spocená a oni většinou se řvaním. Zlepšuje se to, ale je to o nervy. Už čekam aspoň na jaro, že se budou míň nabalovat. Jedině zapojit, nic jiného asi nezafunguje, donést boty a tak a hlavně při tom hodně chválit. A nebo mluvit, co budem dělat venku - občas zabere. Nejhorší je, když zrosolovatí a já s nima vůbec nehnu.
A s jídlem - no my máme na snídani UM stále, pak si něco zobaj podle chuti a na véču maj kaši ve flašce
.
Nic jiného než pevné nervy neporadim, ale bohužel je taky nemam
. Jen čekat, kdy je to přejde a přežít v rámci možností.
@Monrei OOO,tak to pardon
, že ti dělám z manžela - přítele
Nevšimla jsem si…
Tak to je taky dobrý s tchýní no, že malou ještě ani neviděla. Koukám, že opravdu všude je něco…Je to smutný.
No právě, že jsem na malou sama… Přitel dělá noční převážně v práci. Ráno v 9 přijde v půl 10 už spí a budí se tak ve 3 až ve 4 a to už jsme dávno někde venku. No a i když jsme doma, tak se jde najist, kafe, vykoupat a pomalu se připravuje zase do práce. A když má někdy nějaké volno, tak bud se jde někam odreagovat a nebo je tedy doma, ale zase se potřebuje vyspat, takže beztak spí cca do stejné hodiny, jako když je po noční… No prostě takvá rodiná idylka
![]()
No a babička nefunguje ani jedna. Máma na nas prdí a tchýně to zase schytala tak, že přitelova sestra měla v 18ti dítě o ktere se převážně starala tchyně tedy jeji mama a nakonec to dopadlo tak, že jim ditě nechala (tchýni)a sama bydli s přitelem a sveho syna chodi navštěvovat - no prostě tragéédie. Tohle se snad opravdu může dit jen u nás. No, takže tchýně má se 3- letym klukem dost starosti a do toho ještě práce, tak se tu objevi jednou za uherský měsic, aby se neřeklo a do pul roka malou viděla jen jednou ![]()
Jsou to lidi, který vubec nic o malé nevědí a nikdy bych jim ji nedala hlidat…
Takže jediné hlidání je možná tak v dohlednu ve školce a to už se budu dávno někde houpat
![]()
![]()
@Edit1
![]()
Joo, tak kdybych neměla doma to samé, tak bych ti ráda poradila. Já sama si nevim rady, jak na tu moji prďolku malinkou, takže radši radit nebudu
Na nas nezabirá nic nic, nic… Snad u vás to bude lepši…
i KDYŽ TEDA MUSIM ŘÍCT, že jime celkem dobře. U toho moc sceny nedělame, ale za to nemužeme sedět v jidelní židly připnutý. Pořád se musi hýbat a ne byt nekde uvázaná.
![]()
@Verunečtka píše:
@Edit1![]()
Joo, tak kdybych neměla doma to samé, tak bych ti ráda poradila. Já sama si nevim rady, jak na tu moji prďolku malinkou, takže radši radit nebuduNa nas nezabirá nic nic, nic… Snad u vás to bude lepši…
i KDYŽ TEDA MUSIM ŘÍCT, že jime celkem dobře. U toho moc sceny nedělame, ale za to nemužeme sedět v jidelní židly připnutý. Pořád se musi hýbat a ne byt nekde uvázaná.![]()
Tak s tím jídlem jsme na tom podobně, je žrout ale neposedí ale když chci aby se otočila na bříško a zpět nebo zkusila pérovat na koleno to řve jak tureček, bude jen sedět a tečka ![]()
Ona kdyby neměla problémy s těmi zatrápenými zuby tak by byla hodná…jen já potřebuju spát v noci a ona se mi budí každé 2 hodiny a knourá bolestí, pak usne…ale já tak rychle nee ![]()
mě manžel naštestí pomáhá jak může ale někdo musí vydělávat ![]()
@Verunečtka Ty jo, to je fakt jako o moji mame, presne taky dela jak malou zna a jak nam pomaha. Porad jen kdy prijdete, ale prijde mi, ze jen aby mohla vykladat lidem, ze u ni byla vnucka, kdyz tam prijdeme, tak ani nevstanou z gauce a ja si tam s malou hraju a jedem pak domu a pak mi reknou, ze si mam odpocinout, ze vypadam hrozne a ze bych mela zase najit tu holku, co jsem driv byla, zhubnout a vic se venovat manzelovi.To uz mne malem kleplo. A taky kdyz telefonuje, tak mi vypravi pul hodinu o jejich firemnim vecirku a pak rekne A co vy, jee ja musim koncit, zacina StarDance:) Musim rict, ze uz nekdy fakt nevim, jak dal, ale radsi bych chcipla nez ji poprosila o pomoc, protoze se vsude chlubila, jak nam bude varit a hlidat.Ale jsem na tom jako ty, ja uz bych ji ted na hlidani nedala, mala ji nezna, boji se ji, protoze jde na ni strasne zhurta a neverim ji, nekolikrat jsem se presvedcila, ze nerespektuje co chci s malou delat a je schopna si to delat podle sebe a nepriznat to a kdyby se neco stalo, tak jeste zatloukat. Jsem zklamana.Ona asi taky, predstavovala si, ze budu vystavni nacancana matka s nastrojenym ditkem, obchazet mesto a kazdy ji bude rikat, jak ma uzasnou dceru a vnucku. Misto toho jsem se cele sestinedeli rozkojovala, snazila se zabranit hospitalizaci ditete, cvicila Vojtovku do 4mes atd a neprijimala navstevy, ta ostuda po cele rodine. Nakonec udelali grilovacku na chalupe, jakoze krtiny, sdelili mi, kdy mam prijet a ze manzel musi do prace jim bylo fuk.Tak jsem tam nejela, nebudu slavit dite bez jeho otce. Jsem toho plna. Za tech 10mesicu jsem si byla jen zaridit RP a jinak jsem s malou.Ale ted chodim 2× tydne cvicit a manzel hlida, tak snad bude lepe.