Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud máš byt v os. vlastnictví, neplatíš nájem, ale jen nějaké poplatky a příspěvky do fondu oprav, ne? Tedy kdybyste se rozešli, byt zůstane jen tvůj, stejně jako veškeré peníze, které jsi vložila do fondu oprav. Co se týče poplatků a energií, tak samozřejmě když tam budeš sama, nebudou poloviční než když jste tam dva, ale budou o dost nižší. Utáhneš je sama? Jstli ne, tak není co řešit. Jestli tam bude stále trvale hlášen, asi za něj budou platby za odpad a další platby na hlavu, ty bych ho platit nechala. Na druhou stranu on taky bude v cizině někde bydlet a mít tam náklady, na které ty přispívat nebudeš… Jde i o to, jak často se bude vracet - jestli jednou za dva měsíce, jídlo bych neřešila, jestli každý víkend, příspěvek bych od něj určitě chtěla.
Co se týče toho domku, přijde mi logické, že pokud na něj sám vydělaá, bude psán na něj. Ale jak už tu bylo zmíněno - schovávat si doklady na veškeré investice, které do toho dáš ze svých peněz. Pokud byste kupovali nějakou totální ruinu, jejíž hodnota by pak byla z velké části ve společné rekonstrukci, tak by asi byla situace jiná a rovnou bych to nechala psát na oba.
Když koupí domek a pak se vezmete, po případném rozvodu by zůstal jemu (a tobě tvůj byt v OV), ale musel by ti vyplatit veškeré peníze, cos tam na rekonstrukcích či nábytku vrazila.
Pokud by ho koupil až po svatbě, v případě rozvodu by se dělil napůl (a tobě by stále zůstal tvůj byt v OV), bez ohledu na to, kolik kdo do něj vrazil.
Pokud byste se nevzali a rozešli, tobě by zůstal byt, jemu domek a měl by ti zaplatit peníze, cos do domku vrazila, pak by jen záleželo na tom, jestli by ti je dal bez řečí nebo bys je musela vymáhat soudně…
Právě že společnou budoucnost plánujeme a možná i bydlení v tom jeho domku.Jen si ted říkám,že to pro mě bude mít samý mínusy - budeme se málo vídat a doted jsme všechno táhli napůl
Pro mě to vlastně žádný přínos mít nebude,tak si říkám,jestli to od něj neni trochu sobecký? ![]()
Jinak já bych do toho domku nic neinvestovala a ani mu nepomáhala(fyzicky)s rekonstrukcí.Pouze v případě společného vlastnictví
mahdalka píše:
Právě že společnou budoucnost plánujeme a možná i bydlení v tom jeho domku.Jen si ted říkám,že to pro mě bude mít samý mínusy - budeme se málo vídat a doted jsme všechno táhli napůlPro mě to vlastně žádný přínos mít nebude,tak si říkám,jestli to od něj neni trochu sobecký?
Jinak já bych do toho domku nic neinvestovala a ani mu nepomáhala(fyzicky)s rekonstrukcí.Pouze v případě společného vlastnictví
mozna je to trochu sobecke.z druhe stranky pokud by jste byli manzele tak na bydleni ti dava.
Hele, když jsme spolu byli asi půl roku, dostala jsem neodolatelnou nabídku stýpka v cizině - na rok, 1600 km daleko. Tehdy mi řekl, že mi takovu příležitost nemůže sebrat, že bych si (mu) to pak do smrti vyčítala, tak jsem jela. Bylo to těžký, viděli jsme se jen párkrát, ale v konečným důsledku to náš vztah neskutečně semklo a nelituju, že jsme si to zkusili. Teď už jsem zpátky devět let. Takže jo, na přesně omezenou dobu určitou dokáže fungující vztah existovat, pokud to má nějaké prokazatelné přínosy. Nevím, jak máš ten byt veliký, ale třeba jestli spolu chcete mít rodinu, v domku by to bylo lepší?
ach jo nemáš to lehký.. a to se nebojíš že se odcizíte? já teda byla na půl roku studovat v Rusku na univerzitě a byla ohromně težká zkouška.. ale je pravda, že já domů nemohla a mohli jsme si povídat jednou týdně přes skype.. no ale zvládli jsme to a nakonec jsme se vzali ![]()
mahdalka píše: …Jenže já zůstanu doma a potáhnu všechno sama.Měl by mi přispívat nebo ne?
Zůstaneš doma ve svým bytě sama (přítel bude v cizině) a budeš mít jen svoje náklady tak, jako by si měla i kdybys byla singl? Pak není důvod, aby ti přispíval…
Pokud bude přítel kupovat dům jen za své, rekonstruovat jen za své, tak ať je dům napsaný na něj, ale on ať ti přispívá na společnou domácnost, pokud tato skutečně společná bude (ne, že ho budeš živit - jídlo, cigaretky, oblečení a on si postaví barák = tam je pak nerovnováha).
mahdalka píše:
Právě že společnou budoucnost plánujeme a možná i bydlení v tom jeho domku.Jen si ted říkám,že to pro mě bude mít samý mínusy - budeme se málo vídat a doted jsme všechno táhli napůlPro mě to vlastně žádný přínos mít nebude,tak si říkám,jestli to od něj neni trochu sobecký?
Já nevím, mně to sobecký nepřijde. Dívej se i na tu druhou stránku, chce jet vydělávat, aby si mohl pořídit dům a tím pádem společné bydlení v něm pro vás oba. Jenom si to vyjasnit předem. Když budeš mít doklady o tom, že jsi rekonstrukce hradila ty, nevidím důvod, proč mu s tím finančně nepomoct - bude ti je potom muset v případě rozchodu uhradit.
Tak ty investujes do baraku, on neplati ani bezny vydaje typu elektrina? To by se mi HOOODNE nelibilo a pripada mi to od nej vycurany. Urcite bych se ozvala - kdo se neozve, muze pak vycitat jen sobe. Nechala bych ho platit vse napul a barak bych taky dala napul.
No, jestli to dobře chápu, doteď bydlí v jejím bytě a veškeré výdaje táhnou napůl. Pak by on odjel a její výdaje v jejím bytě by platila ona, on by si své platil v cizině. Po návratu by si on za své peníze koupil domek, kde by bydleli oba a společné provozní výdaje platili napůl, do rekonstrukce domku by dával peníze on. To mi přijde naprosto OK.
mahdalka píše:
Už delší dobu jsme s přítelem domluvený,že dodělá rozdělanou práci a pojede vydělávat do ciziny,kde si víc vydělá.Jsme spolu skoro 3 roky,bez dětí a plán byl,že přítel odjede tak na rok,ne v kuse,jezdil by domu.Byli jsme domluvený,že až přijede,koupili by jsme starší domek k rekonstrukci.Já že budu platit ze svých peněz veškerý výdaje a on bude šetřit - vše co vydělá(jídlo a ubytování má zdarma).A že domek který by se koupil,by byl nás obou.Jenže ted přišel přítel s tím,že on nic nemá,narozdíl ode mě a že by si ten barák nechal napsat na sebe.Docela mě to zaskočilo a přišlo mi to líto.Jen nevím,jak se mám zachovat,nechci být za hodnýho blbce,ani za hamižnou mrchu.Co myslíte,mám po příteli chtít aby platil nějaké výdaje,nebo mám vše táhnout sama?Jaký na to máte názor,jak by jste se zachovali vy?
V žádném případě se do toho nenech vmotat.Pokud dum tak na oba !
Nechápu tu větu že on nic nemá a ty ano?Jako aby taky něco měl jen on sám?¨A platit vše na pul a nebo jen on ![]()
ugluk píše:
No, jestli to dobře chápu, doteď bydlí v jejím bytě a veškeré výdaje táhnou napůl. Pak by on odjel a její výdaje v jejím bytě by platila ona, on by si své platil v cizině. Po návratu by si on za své peníze koupil domek, kde by bydleli oba a společné provozní výdaje platili napůl, do rekonstrukce domku by dával peníze on. To mi přijde naprosto OK.
Tak nějak.Jen že tady ten rok co on si bude vydělávat na svůj domek budu sama,bude mi smutno,odcizíme se a byla jsem zvyklá,že jsme se o náklady dělili-ted je potáhnu sama a ani si díky tomu nic neušetřim.Takže on bude mít domek a já v kapse ani vyndru
Je to sobecký od něj nebo ode mě? ![]()
Holky,ted mi volal,já mu nastínila situaci a on mi řek,že mi jde vlastně jen o prachy,když jsem mu řekla,že já z toho nic mít nebudu
Když já to tak prostě cítím.
mahdalka píše:ugluk píše:Tak nějak.Jen že tady ten rok co on si bude vydělávat na svůj domek budu sama,bude mi smutno,odcizíme se a byla jsem zvyklá,že jsme se o náklady dělili-ted je potáhnu sama a ani si díky tomu nic neušetřim.Takže on bude mít domek a já v kapse ani vyndru
No, jestli to dobře chápu, doteď bydlí v jejím bytě a veškeré výdaje táhnou napůl. Pak by on odjel a její výdaje v jejím bytě by platila ona, on by si své platil v cizině. Po návratu by si on za své peníze koupil domek, kde by bydleli oba a společné provozní výdaje platili napůl, do rekonstrukce domku by dával peníze on. To mi přijde naprosto OK.Je to sobecký od něj nebo ode mě?
Holky,ted mi volal,já mu nastínila situaci a on mi řek,že mi jde vlastně jen o prachy,když jsem mu řekla,že já z toho nic mít nebuduKdyž já to tak prostě cítím.
No ale jemu jde přece taky o prachy, o ty, co chce dát do domku.
Já bych viděla logické řešení v tom, že pokud plánujete rodinu a společné bydlení, tak pak ocenit byt (následně prodat), porovnat s částkou, kterou vydělal on na barák, dát to dohromady, pořídit společné bydlení psané na vás oba a zbytek peněz dát na opravy domečku. Nebo jsi plánovala byt pronajímat?
a nevšimla sem si že ty vlastníš byt,tak pokud on svuj dum napíše i na tebe tak ty svuj byt zas i na něj
Nelisa píše:mahdalka píše:No ale jemu jde přece taky o prachy, o ty, co chce dát do domku.ugluk píše:Tak nějak.Jen že tady ten rok co on si bude vydělávat na svůj domek budu sama,bude mi smutno,odcizíme se a byla jsem zvyklá,že jsme se o náklady dělili-ted je potáhnu sama a ani si díky tomu nic neušetřim.Takže on bude mít domek a já v kapse ani vyndru
No, jestli to dobře chápu, doteď bydlí v jejím bytě a veškeré výdaje táhnou napůl. Pak by on odjel a její výdaje v jejím bytě by platila ona, on by si své platil v cizině. Po návratu by si on za své peníze koupil domek, kde by bydleli oba a společné provozní výdaje platili napůl, do rekonstrukce domku by dával peníze on. To mi přijde naprosto OK.Je to sobecký od něj nebo ode mě?
Holky,ted mi volal,já mu nastínila situaci a on mi řek,že mi jde vlastně jen o prachy,když jsem mu řekla,že já z toho nic mít nebuduKdyž já to tak prostě cítím.
Já bych viděla logické řešení v tom, že pokud plánujete rodinu a společné bydlení, tak pak ocenit byt (následně prodat), porovnat s částkou, kterou vydělal on na barák, dát to dohromady, pořídit společné bydlení psané na vás oba a zbytek peněz dát na opravy domečku. Nebo jsi plánovala byt pronajímat?
přesně tak ![]()
pokud chceš mít napsanou na sebe půlku jeho domu,tak by si na něj měla přepsat půlku svého bytu.
Budete si fifty fifty. ![]()