Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
mahdalka píše:
No já původně myslela,že by jsme v tom novym bytě bydleli,ten bych chtěla větší a ten kde bydlíme ted by se pronajmul a platili by jsme z toho tu hypotékuPřítel má svojí hlavu,je tvrdohlavej a do hypotéky by nikdy nešel,protože prej nechce bejt celej život zadluženej
On si vždycky něco vezme do hlavy a nikdo s nim nehne,tak se jen bojim aby mu ty jeho plány vyšly - má hlavu v oblacích.Nakonec bude rád,že máme byt.
No já mu přímo na rovinu neřekla,že po něm chci peníze na nájem,když bude pryč.Ale pořád tu bydlí,i když tu nebude - má tu ve skříních věci a celej sklep si zabral jako sklad,pomalu tu má víc věcí než já.Já to brala tak nějak podle sebe,že kdybych někde s někým bydlela a narok se zdekovala,ale neodstěhovala,tak bych dotyčnýmu pořád nějakým dílem přispívalaAle já jsem asi hloupá
Jenze to je ten problem - ty to beres tak ze on se ZDEKUJE - ne tim stylem ze on bude delat neco dobryho pro vasi budoucnost…
jinak vydelavat venku penize neni zadna slava, par kamaradu takhle bylo a je to fakt skoro o tom prace-spanek-prace takze vzdej predstavy o tom ze si jede uzivat…
pokud se ti to nelibi tak mu to i s duvody rekni - pokud je ale rozhodnuty, nic s tim nenadelas a nech si platit „uschovne“ za jeho veci ale necekala bych ze vztah prezije..
me se zda ze desne resite kazdy svuj majetek nez spolecny vtah, city… ![]()
To si nemyslim,ale mám špatný zkušenosti a jsem poučená.Dost často jsou v televizi např.v občanském judu apod.příběhy párů,kdy ani jeden neřešili majetek a pak jednomu z nich zbyli oči pro pláč.
Jak už tu zaznělo - „co ten rok přinese mě?“Nebude to jen ztráta času? ![]()
Mahdalko, já bych do toho taky nešla z tvého pohledu. Podle toho co jsem se dočetla, tak bylo v plánu, že ty tu budeš bydlet a on si sem přijede, ty ho budeš po tu dobu živit a platit za něj, aby on si šetřil na domeček. Pak si na něj našetří, začnete ho spolu opravovat, on bude platit rekonstrukci a ty ho budeš pouze živit že.
Pokud je to tak, tak bych do toho nešla, za nějakou dobu se můžete rozejít a ty nebudeš mít za tu dobu nic a on bude mít opravený domeček.
mahdalka píše:
Ještě jsem si vzpomněla - úplně nejdřív mi přítel sám navrhnul,že by celý domek nechal napsat na mě a to z jednoho jedinýho důvodu - je to trochu nezodpovědnej flink a 3 roky neměl zaplacený zdr.a soc.poj.ani daně(jako podnikatel).Samozřejmně dokud nic nemá,nemůžou mu nic zabavit,exekučně.A já se tak trochu obávala,jestli je přítel schopnej PRAVIDELNE platit cokoli.Když bude mít domek,někde něco zapomene zaplatit a malér je na světě.Vím,že kdyby se nedej bože něco takovýho stalo,neunes by to![]()
Vymlouvat mu to nebudu,ale znám ho,všechny platby,složenky apod.musím mít pod kontrolou já
Mahdalko, ale to že nic nemá, neznamená, že mu nic nemůžou vzít. Až se tam dluh pomalu nastřádá, mohl by jít taky sedět (navíc jako podnikatel), dluh se sám přece nesmázne
Na druhou stranu se bojí hypotéky, aby se nezadlužil? Ono ale stačí, abyste spolu pár let žili a potom si můžou přijít i pro tvůj majetek. Ale to jsem trochu odbočila…
Jak dlouho spolu chodíte/žijete? Kolik je vám let? Pro doplnění situace, nic tím nesleduju ![]()
mahdalka píše:
To si nemyslim,ale mám špatný zkušenosti a jsem poučená.Dost často jsou v televizi např.v občanském judu apod.příběhy párů,kdy ani jeden neřešili majetek a pak jednomu z nich zbyli oči pro pláč.
Jak už tu zaznělo - „co ten rok přinese mě?“Nebude to jen ztráta času?
no to asi kazdej mame nastaveny jinak, starat se o majetek urcitym stylem jo, ale spise vic o spolecnej nez sam za sebe..
nemyslim ze jsme nejaky naivka - bude mi 29, jsem podruhy vdana..
jestlize pro tebe to je ztrata casu ale pro nej to je dulezite tak to bud vezmes jako provereni vztahu, utuzeni, oddech a cas na srovnani si veci v hlave - nebo ne a pak mate kazdej jiny predstavy a pravdepodobne vam to nevydrzi..
copak je nutny ze vseho hned neco mit??
proste vic tolerance k predstavam a snum partnera - a kdyz se nesplni a nevydari? - proto jsou lidi spolu aby se podrzeli ne?
asi mam zkreslenej pohled nejak
![]()
Pomka píše:mahdalka píše:Mahdalko, ale to že nic nemá, neznamená, že mu nic nemůžou vzít. Až se tam dluh pomalu nastřádá, mohl by jít taky sedět (navíc jako podnikatel), dluh se sám přece nesmázne
Ještě jsem si vzpomněla - úplně nejdřív mi přítel sám navrhnul,že by celý domek nechal napsat na mě a to z jednoho jedinýho důvodu - je to trochu nezodpovědnej flink a 3 roky neměl zaplacený zdr.a soc.poj.ani daně(jako podnikatel).Samozřejmně dokud nic nemá,nemůžou mu nic zabavit,exekučně.A já se tak trochu obávala,jestli je přítel schopnej PRAVIDELNE platit cokoli.Když bude mít domek,někde něco zapomene zaplatit a malér je na světě.Vím,že kdyby se nedej bože něco takovýho stalo,neunes by to![]()
Vymlouvat mu to nebudu,ale znám ho,všechny platby,složenky apod.musím mít pod kontrolou já
Na druhou stranu se bojí hypotéky, aby se nezadlužil? Ono ale stačí, abyste spolu pár let žili a potom si můžou přijít i pro tvůj majetek. Ale to jsem trochu odbočila…
Jak dlouho spolu chodíte/žijete? Kolik je vám let? Pro doplnění situace, nic tím nesleduju
to je mimochodem pravda - pokud exekutor sezene svedky ze pritel u tebe trvale bydli tak muzou sebrat i majetek v tvem byte i kdyz tam on neni hlaseny ![]()
Mám takový dojem, že není na co přistupovat - když se přítel rozhodne odjet do ciziny a vydělat si tam peníze na svůj domek, tak to prostě udělá.
Ty se můžeš rozhodnout, jestli tu na něj chceš čekat jako „slaměná vdova“, nebo se na něj nebudeš vázat a až se za rok vrátí, buď se znovu dáte dohromady nebo ne…
Manželé nejste, děti nemáte, rok je dlouhá doba, kdokoli z vás může potkat někoho jiného nebo se změnit - já bych mu nic za současného stavu neslibovala. Kdyby mě chtěl mít ten rok „pojištěnou“, tak by si mě musel vzít - ovšem pak by byl domek v SJM.
(Jsem cynická a hamižná a vím o tom.)
Knihomyš píše:
Mám takový dojem, že není na co přistupovat - když se přítel rozhodne odjet do ciziny a vydělat si tam peníze na svůj domek, tak to prostě udělá.
Ty se můžeš rozhodnout, jestli tu na něj chceš čekat jako „slaměná vdova“, nebo se na něj nebudeš vázat a až se za rok vrátí, buď se znovu dáte dohromady nebo ne…
Manželé nejste, děti nemáte, rok je dlouhá doba, kdokoli z vás může potkat někoho jiného nebo se změnit - já bych mu nic za současného stavu neslibovala. Kdyby mě chtěl mít ten rok „pojištěnou“, tak by si mě musel vzít - ovšem pak by byl domek v SJM.
(Jsem cynická a hamižná a vím o tom.)
Jenomže pojištěnou v jaké slova smyslu?
To neznamená, že si nenajde jiného chlapa, že? Akorát by si, mám dojem, naopak zakladatelka zajistila nějakou jistotu pro sebe
![]()
Aspero,díky
Já to tak právě taky vidím,úplně stejně jako ty.Navíc by jsme tam spolu třeba žili,třeba i s dětma(teoreticky) a příteli se může něco stát,jak už tady taky někdo zmínil.Má i nebezpečný povolání,nedej bože se něco stane a barák pak ze zákona zdědí rodiče(neznám je,neviděla jsem je).Tak to by nějak ošetřený bejt mělo,ne?Bála bych se žít v takový nejistotě.
Pomko,máš pravdu,dluhy se mu nevymažou.První co by udělal je,že by si všechno zaplatil,co kde komu dluží(to bude ranec)
Ale kdyby měl nějakou nemovitost už ted,tak věřím tomu,že už je v exekuci.A nevím,kde můj drahý bere jistotu,že od doby,co na sebe bude mít napsanej barák,bude mít všechnyplatby v pořádku ![]()
Jinak pro pořádek
Mě bude letos 34,jemu 37 a žijeme spolu skoro 3 roky
Knihomyš,přítel se vyjádřil,že až by se vrátil z ciziny,tak by jsme si zařídili nějakou tu společnou budoucnost(děti).Ví,že já bych je chtěla mít už ted,přece jenom nejsme nejmladší(můj chlap jo,ten bude mladej i v 70)
Nutit ho do svatby?Jsem už rozvedená,tak mi o tu svatbu až tak nejde,spíš o tu rodinu,svatba může být časem.Jinak by to bylo tak,že přítel by byl např.6-8 týdnů v zahraničí a pak by na týden(dýl nebo mín)přijel domu.Logicky bych mu navařila pořádný teplý jídlo a vyprala mu špinavý trika a montérky
mahdalka píše:
Aspero,díkyJá to tak právě taky vidím,úplně stejně jako ty.Navíc by jsme tam spolu třeba žili,třeba i s dětma(teoreticky) a příteli se může něco stát,jak už tady taky někdo zmínil.Má i nebezpečný povolání,nedej bože se něco stane a barák pak ze zákona zdědí rodiče(neznám je,neviděla jsem je).Tak to by nějak ošetřený bejt mělo,ne?Bála bych se žít v takový nejistotě.
Pomko,máš pravdu,dluhy se mu nevymažou.První co by udělal je,že by si všechno zaplatil,co kde komu dluží(to bude ranec)Ale kdyby měl nějakou nemovitost už ted,tak věřím tomu,že už je v exekuci.A nevím,kde můj drahý bere jistotu,že od doby,co na sebe bude mít napsanej barák,bude mít všechnyplatby v pořádku
Jinak pro pořádekMě bude letos 34,jemu 37 a žijeme spolu skoro 3 roky
Mahdalko, první, co by nejspíš udělali, by byla exekuce na plat. Co vím (trochu jsem se o to zajímala, ale jen ze zvědavosti
), tak nemovitosti se zabavují jako poslední. Jinak máš pravdu, já bych se na to taky tak dívala. Ale jestli si na to sám vydělá, ty s tím nic nenaděláš. Jinak, zkus mu navrhnout, že aspoň na nějakou část výdajů (fond oprav apod.), by mohl přispívat, i když bude pryč. Pokud tam žije, zároveň abys mohla i něco málo do společného domku uspořit i ty. Jinak - já bych to řešila stejně. Pokud bych měla s přítelem dítě, chtěla bych, abych měla zajištěné bydlení pro všechny případy, které se můžou stát.
Mahdalko, já ti nevím, ale pro mě by byl větší problém to, že má ty dluhy než to, jak s majetkem…
Měl by spíš do ciziny jet kvůli zaplacení dluhů a o baráčku přemýšlet až potom, jestli mu něco zbyde. Jestliže prvně myslí na dům a pak samozřejmě taky na dluhy, já nevím, ale je to trošku nezodpovědný. Podle toho, co píšeš se mi zdá, že k těm dluhům přistupuje trošku laxně
Ale je to jenom moje domněnka.
Pomko, tak mě osobně by si tím asi zajistil (pokud bych se svatbou souhlasila), páč mám určité předpotopní představy o vztazích a závazcích ![]()
Ale samo 100% jistého není nikdy nic - stejně tak může přijet s novou kočkou (případně bez peněz a s dluhama na krku), jako může najít ve své posteli jiného frajera… Proto mi přijde nejlepší nic neslibovat. Takový stav hrozí mít všechny nevýhody single a všechny nevýhody zadané osoby zároveň. V podstatě pro oba.
Edit: Mahdalko, ono u svatby nejde až tak o bílé šaty a prstýnek, jako o uspořádání majetkově právních vztahů. Nechci ti teda kalit růžové představy, ale s takovým chlapem, jakého tu popisuješ (napřed zaplatí svoje dluhy a pak koupí ženě montérky
), bych do rekonstrukce domku v jeho vlastnictví nešla ani smykem. Ale už mlčím, jsi velká holka.
Příspěvek upraven 28.04.11 v 18:37
Pomko,právě aby mu neudělali exekuci na plat,tak jsem mu „půjčila“dala k užívání svůj účet.Tam si nechává posílat peníze jen on,já mám druhý účet u jiný banky.Právě i z toho důvodu,jede do tý ciziny,aby uhradil ty dluhy.S tou exekucí jsem o tom četla na netu,že stačí aby u mě bydlel,že u mě ani nemusí mít trv.bydl.(má u rodičů).Tak doufám,že přítel bude rychlejší než exekutor.
Pokud bychom v tom baráku měli společně žít a vychovávat děti,chtěla bych nějakou jistotu.Vždycky se budu mít kam vrátit,ale investovat a zvelebovat barák,který neni váš a o který můžete kdykoli přijít,se mi fakt nechce ![]()
Knihomyš píše:
Pomko, tak mě osobně by si tím asi zajistil (pokud bych se svatbou souhlasila), páč mám určité předpotopní představy o vztazích a závazcíchAle samo 100% jistého není nikdy nic - stejně tak může přijet s novou kočkou (případně bez peněz a s dluhama na krku), jako může najít ve své posteli jiného frajera… Proto mi přijde nejlepší nic neslibovat. Takový stav hrozí mít všechny nevýhody single a všechny nevýhody zadané osoby zároveň. V podstatě pro oba.
Já mám taky určité představy o vztazích, ale fakt o vztazích, manželství mi na tom nic nemění.. nevím. Jsem věrná ve vztahu bez ohledu na to, jestli jsme v manželství nebo ne. Pokud bych byla vdaná, a viděla chlapa jednou za půl roku (což teda není případ mahdalky), tak nevím, spíš bych si rozmyslela svatbu, jestli by mi takové manželství za to stálo
.