Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@warita píše:
huh?Jak si na to prisla?
To je přece vtip. Už asi třicet let starej ![]()
Ja bych se v takovém věku uchýlila k pěstounské péči, pokud bYch se na to cítila…tuhle jsem ve vesnicce viděla jednoho chlapečka stejně starého jak moje dcerka a kdyby me manžel neodtahl, tak si ho snad odvezu domu ![]()
@Enmamma já to takhle už dlouho nevnímám, takhle jsem věk vnímala opravdu tak v těch 14 letech. Ve45 letech na určité věci, jako právě dítě už pozdě podle mě je, ale je to jen můj osobní názor. V tomhle se snažím dívat i do budoucna.
Příspěvek upraven 18.12.17 v 12:29
I když to byla jiná doba, tak začátkem 50. let minulého století porodila moje babička ve 41 letech mojí mamku, ve 43 letech jejího bratra a v 45 letech dvojčata…celkem měla 14 děti a zemřela i s dědou v 81 letech… užili si vnoučata i nejmladších děti, dle mě má příroda vše pod kontrolou a pokud žena otěhotní přirozeně v tomto věku, tak v tom nevidím nic špatného, naopak je to nádhera.
![]()
@Florka22 píše:
I když to byla jiná doba, tak začátkem 50. let minulého století porodila moje babička ve 41 letech mojí mamku, ve 43 letech jejího bratra a v 45 letech dvojčata…celkem měla 14 děti a zemřela i s dědou v 81 letech… užili si vnoučata i nejmladších děti, dle mě má příroda vše pod kontrolou a pokud žena otěhotní přirozeně v tomto věku, tak v tom nevidím nic špatného, naopak je to nádhera.![]()
ja si prave taky myslim. Kdyby priroda nechtela, aby zena rodila ve 40plus, tak be proste neotehotnela.
@warita píše:
ja si prave taky myslim. Kdyby priroda nechtela, aby zena rodila ve 40plus, tak be proste neotehotnela.
Taky jsem plánovaně otěhotněla a porodila ve 45 letech. A jak tady někdo píše, že to nezvládneš, není to pravda. Naopak. Všechno si mnohem víc užiješ. Starší syn je o 15 let starší.
@snažilka2 píše:
Taky jsem plánovaně otěhotněla a porodila ve 45 letech. A jak tady někdo píše, že to nezvládneš, není to pravda. Naopak. Všechno si mnohem víc užiješ. Starší syn je o 15 let starší.
Verim tomu.
Tady v CR se razi, ze jenom mlady clovek se muze postarat o sve deti. Nevim, kde se tento predpotopni nazor vzal… mozna to souvisi s tim, ze teprve nedavno zacal rust prumerny vek prvorodicky a spolecnost to jeste nestacila stravit.
Na zapade se naopak rika, ze starsi matky/rodice jsou lepsi rodice. Maji lepsi financni zazemi, nehoni karieru/nemusi se rozhodovat pro deti na ukor kariery, jsou daleho relaxovanejsi a uvolnenejsi ve vychove, nez starsi rodice a vseobecne se starsi matky shodnou na tom, ze si ve vyssim veku deti vice uzivaji.
Verim, ze za 10let ani tady v CR nikdo nemrkne okem nad 40plus matkou, ale jeste nejsme tak daleko…
To už je fakt hodně pozdě na dítě, nehledeě na to, že po třicítce už je větší šance, že dítě bude mít vývojové vady
@warita píše:
muzes, je mi 38.
Mně je 44 a musím teda poctivě přiznat, že po té 40 se to u mě nějak zlomilo a najednou jsem rychleji unavená. Dost tomu teda napomáhá péče o malé děti a návrat do práce, čert ví, jak bych se cítila, kdybych teď už měla děti odrostlé. Upřímně přiznám, že už bych k miminku vstávat nechtěla - a že jsem si toho užila až až. Každý opravdu musí zvážit svoje síly, nelze říct, že po 40 je už unavený každý, ale taky ne, že je péče o malé dítě brnkačka pro každého i v 45. A k tomu přirozenému otěhotnění, jo přes to bych nešla, rozhodně žádné hormony v 45, ale ani to přirozené otěhotnění není samospásné. U mě je prý dost velká šance ještě i teď otěhotnět, ale psychicky se na to už prostě necítím. Možná že ženy, které měly první děti někdy kolem těch 20 si už dost odpočaly a po 40 jsou zase plné elánu a na miminko se cítí… Prostě ale nelze zevšeobecňovat, pro každou to mateřství po 40 prostě není.
@robínek píše:
Mně je 44 a musím teda poctivě přiznat, že po té 40 se to u mě nějak zlomilo a najednou jsem rychleji unavená. Dost tomu teda napomáhá péče o malé děti a návrat do práce, čert ví, jak bych se cítila, kdybych teď už měla děti odrostlé. Upřímně přiznám, že už bych k miminku vstávat nechtěla - a že jsem si toho užila až až. Každý opravdu musí zvážit svoje síly, nelze říct, že po 40 je už unavený každý, ale taky ne, že je péče o malé dítě brnkačka pro každého i v 45. A k tomu přirozenému otěhotnění, jo přes to bych nešla, rozhodně žádné hormony v 45, ale ani to přirozené otěhotnění není samospásné. U mě je prý dost velká šance ještě i teď otěhotnět, ale psychicky se na to už prostě necítím. Možná že ženy, které měly první děti někdy kolem těch 20 si už dost odpočaly a po 40 jsou zase plné elánu a na miminko se cítí… Prostě ale nelze zevšeobecňovat, pro každou to mateřství po 40 prostě není.
o tom zadna. To musi holt posoudit kazdy sam.
Mne ta pece o miminko taky docela zmaha a to mi ani 40 neni. Diky bohu je uz z toho nejhorsiho venku ale ceka nas jeste obdobi vzdoru. A taky mne jeste ceka druhatko… ale nejak to zvladnu, budu muset.
Nicmene k te unave, nemam zadne porovnani. Deti ve 20 jsem nemela a Leonka je moje prvni dite. Ale tim, ze mi chybi porovnani, tak tezko rict. Treba bych byla stejne vycerpana a podrazdena. Ja si dokonce myslim, ze to je dost pravdepodobne. Ja byla odjakziva takova nedokrvena, nazelenala, napul omdlevajici etericka bytost a silne pochybuju, ze bych to zvladala nejak o moc lepe jako mlada. Navic jsem byvala daleko vetsi nervak.
No nic, diky bohu mi manzel hodne pomaha.
@warita
No já právě vydržela vždycky hrozně moc po té psychické stránce a nevyspat se mi vůbec nevadilo. V pohodě jsem zvládla péči o první dítě i o to druhé kolem 40 - nevyspala jsem se no a co? Ale paradoxně teď, když už děti celou noc spí, tak jsem večer dost unavená a kolikrát usínám, sotva si sednu. A není to jen zimou, budu muset zvolnit a nenakládat si toho tolik, co dřív.
@havedka Dojdi si na stanovení hladiny AMH (Antimülleriánský hormon) v krvi. Je to jednoduchý odběr krve, stojí to 1.000,– Kč a dozvíš se, jestli ještě máš dostatečné množství kvalitních vajíček a šanci na otěhotnění nebo naopak. Přeji vám s partnerem šťastný společný život, ať už s mimčem nebo bez mimča.