Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@berusa.m píše:
Jenže tady do zakladatelky nezaznělo, že mají finanční problémy, nebo že je gambler. To jste tady vydedukovaly vy. Třeba v tom prostě není nic tak složitého. Prostě si peníze vzal a pak zapomněl kolik…Nevím.
A problémy se mají řešit společně a ne hned vyhrožovat rozvodem.
no zakladatelka očividně netuší, proč manžel ty peníze bere, ono třeba s tím gamblerstvím se muži fakt nechlubí ani svým manželkám,
a proč jsme to tady vydedukovaly - no protože toto chování není normální, běžně tatínci svým dětem peníze z obálek bez vědomí manželky neberou, a když se to stane mimořádně, tak by tam ty peníze vrátil - ale on tam vrátil jen tu část, kterou manželka prokazatelně ví, a zcela určitě tam nevrátil všechno - pročpak zajištěný člověk neustále „ukrádá“ peníze svým dětem? tam něco hodně smrdí
@Kelsey píše:
No, my jsme loni po jedné události taky museli sáhnout dětem do úspor dětí. Neradi, ale muselo se. Stalo se to, aby ty peníze nebyly jen tak doma v krabičce. Takže jsem je tehdy vložila na můj účet. Mezi jiné peníze. Děti o tom ví. My přesně víme, kolik tam bylo. Bylo to jejich šetření na stěně. Které se muselo na neurčito odložit.
Zatím mám ty jejich peníze na mojem spořícím. Až přijde čas na stěně, tak jim je vyberu zpět. Že to jsou ty jejich.
Jenže to je úplně jiná situace ![]()
@Kelsey píše:
No, my jsme loni po jedné události taky museli sáhnout dětem do úspor. Neradi, ale muselo se. Stalo se to, aby ty peníze nebyly jen tak doma v krabičce. Takže jsem je tehdy vložila na můj účet. Mezi jiné peníze. Děti o tom ví. My přesně víme, kolik tam bylo. Bylo to jejich šetření na stěně. Které se muselo na neurčito odložit.
Zatím mám ty jejich peníze na mojem spořícím. Až přijde čas na stěně, tak jim je vyberu zpět. Že to jsou ty jejich.Příspěvek upraven 06.01.22 v 09:53
ale vaše situace je úplně jiná, vy jste po katastrofě a dětem jste to pravdivě řekli
@ludmilaadamkova píše:
Jojo já bych držela hubu a krok jako moje matka
Tvůj případ je dost extrémní, takže máš trochu pokřivené vidění světa. Bez urážky. A to říkám jako někdo, kdo měl taky otce kreténa.
Příspěvek upraven 06.01.22 v 09:58
@ludmilaadamkova píše:
Jojo já bych držela hubu a krok jako moje matka
Ty jsi nedostala od maminky vynadáno, proč si teda necháváš peníze v šuplíku/kasičce, proč si je teda důkladně neschováš, když víš, jaký táta je? ![]()
Hele, tohle jsou věci, o kterých se svojí matkou nedokážu ani po 25 letech mluvit.
Ona vždy ze soužití s otcem vytahuje jen ty sluníčkové okamžiky (Za asi 28 let manželství bys je spočítala na prstech dvou rukou), ale tyhlety „průsery“ jako totální finanční negramostnost, alkoholismus, řízení pod vlivem, ponižování, bodyshaning, nezájem o rodinu, kouření v bytě i v přítopnosti věčně nemocného dítěte, krádeže, to jako by neexistovalo. Selektivní paměť jak vyšitá.
@Takyjedna je to bezny zvyk. Neni to sockoidni prispevek. U nas se tomu rika “ miminku do kolibky” bud penize, nebo zlato, ktere samozrejme nalezi diteti. zlato/sperk se diteti preda v urcitem veku jako vzpominka/“veno”, penize se ulozi na sporeni pro dite, nebo se mu koupi neco hodnotneho.
Ze nic mimino nepotrebuje, je vsem snad jasne.
Nevim jestli je to dane lokalitou, vsak jiny kraj, jine zvyky a tradice.
@Šarlota4 píše:
@Takyjedna je to bezny zvyk. Neni to sockoidni prispevek. U nas se tomu rika “ miminku do kolibky” bud penize, nebo zlato, ktere samozrejme nalezi diteti. zlato/sperk se diteti preda v urcitem veku jako vzpominka/“veno”, penize se ulozi na sporeni pro dite, nebo se mu koupi neco hodnotneho.
Ze nic mimino nepotrebuje, je vsem snad jasne.Nevim jestli je to dane lokalitou, vsak jiny kraj, jine zvyky a tradice.
Asi je to lokalitou. A mamince toho dítěte se u vás nedává nic? Já jsem si ještě vzpomněla, že se „do kolíbky“ symbolicky jako dárek dává stříbrná lžička. Ale my jí nedostali ![]()
@berusa.m píše:
Tak snad vím, jakého mám doma muže a podle toho se zachovám, ne?Nebo to máte všechny tak nedůvěryhodné manžele a partnery, že v nich hned vidíte dlužníky a gamblery? Vím, že kdyby se něco takového stalo u nás a manžel vzal peníze z pokladničky dcery, bylo by to pouze z toho důvodu, že kurýr zrovna potřeboval přesně a neměl vydat. To, že zapomene vrátit, se prostě stane. Můj manžel by tam dceři potom vrátil jednou tolik co si vzal. Moje mamka občas PO MĚ pošle dceři 200,– na přilepšenou na zmrzku. Vždy jí řeknu: a napiš malé zprávu, že jí to posíláš. Protože já dám peníze do peněženky a pak jdu platit nákup už jsou peníze fuč. A není v tom žádný skrytý zlý úmysl. Nakonec dávám taky dceři úroky.
Zajímalo by mě, jestli byste se fakt všechny okamžitě kvůli prkotině rozváděly, nebo tady jenom hážete ramena.
A když by ses zeptala manžela přímo, jestli z těch peněz dětí něco vzal a on ti do očí tvrdil, že ne a pak by se ukázalo, že to byl on, tak by jsi byla stále tak v pohodě? tady nejde o to, jestli tím zaplatil nějaký balík a pak zapomněl, ale o to, že jim ty peníze bral delší dobu, zapíral to a a pak to odmítl v plné výši vrátit…ale jestli ti ty dvě situace přijdou totožné, tak to tvůj příspěvek už chápu…
@zoidberg píše:
Dělám to běžně a děláme to oba. Když přijde neočekávaná platba v hotovosti, hrábneme dětem do obálek. Stejně tam jen tak leží. Většinou to zapomeneme vrátit, tak potom nějak odhadneme chybějící částku a jednou za čas dorovnáme. Nevidím v tom žádný problém.
jak můžeš dorovnat něco, co nemáš spočítané? To je stejné, jako kdyby dítě hrabalo do peněženky tobě a po čase si řeklo, vrátím asi tak 2000. Jestli jsem si vzalo 3000, tak co, odhadlo jsem to na 2000. Já si taky půjčuju od dětí, právě ve chvíli, kdy přijde balík, protože hotovosti moc nemám, ale prostě si nedovolím zapomenout a přesnou částku jim nevrátit. A když jsou doma, tak si o ty peníze říkám jim, když nejsou a výjimečně tam hrábnu, tak jim to hlásím, že jsem si půjčila a vrátím. A nezapomínám vrátit půjčené prachy ani dětem. Ony když si berou peníze ode mně, tak si o ně říkají, taky si je neberou jen tak. Tohle myšlení vůbec nechápu, že prý žádný problém.
@stinga píše:
no zakladatelka očividně netuší, proč manžel ty peníze bere, ono třeba s tím gamblerstvím se muži fakt nechlubí ani svým manželkám,
a proč jsme to tady vydedukovaly - no protože toto chování není normální, běžně tatínci svým dětem peníze z obálek bez vědomí manželky neberou, a když se to stane mimořádně, tak by tam ty peníze vrátil - ale on tam vrátil jen tu část, kterou manželka prokazatelně ví, a zcela určitě tam nevrátil všechno - pročpak zajištěný člověk neustále „ukrádá“ peníze svým dětem? tam něco hodně smrdí
přesně…
@zoidberg píše:
Za prvé ty děti ani neví, kolik peněz tam mají. Za druhé, důležité platby mají prostě přednost před nákupem žvýkaček či čokolád. A za třetí, děti u nás o financích nerozhodují, od toho jsme my dva. Ne, nevidím v tom problém.
jsou to jejich peníze, jen jejich. Jestli si přisuzuješ nárok jim je brát na své platby, tak jsi mimo. Jak nerozhodují? Jsou to jejich finance, to je úplně úlet. Takže děti mají své peníze a ty rozhodneš o tom, že se za ně zaplatí vaše platby? TVL jako. A ještě v tom nevidíš problém.
@someargue
To je v pořádku. Já bych se sebou taky žít nechtěla.
Ale žiju s někým, kdo je brutálně přímočarý a naprosto nelže. Nikdy, v ničem, nemá žádné zábrany říkat úplnou pravdu, svůj názor. A mám pocit, že je to podstatně náročnější než něco málo společenských lží. Vím, že všechno, co říká myslí naprosto vážně a upřímně. Ale kdyby mlčel… Aspoň občas. Třeba když mámě našli nádor na mozku a on naprosto vážně, bez jakýchkoliv zlých podtonu mi v rámci útěchy v předvečer operace pravil - To víš, už jsme ve věku, kdy pohřbíváme svoje rodiče. Pravdu měl o tom žádná.
Já nelžu nějak aktivně, ale v rámci zachování vztahů, klidu nebo pohody (třeba tý mámě lžu, aby se o mne nebála) lžu bez výčitek.
Ale obdivuji lidi přímočaré a upřímné.
@berusa.m píše:
Jenže tady do zakladatelky nezaznělo, že mají finanční problémy, nebo že je gambler. To jste tady vydedukovaly vy. Třeba v tom prostě není nic tak složitého. Prostě si peníze vzal a pak zapomněl kolik...Nevím.
A problémy se mají řešit společně a ne hned vyhrožovat rozvodem.
jakože ikdyž se ho zakladatelka konkrétně a napřímo ptala, tak on si těch několik situací, kdy ty peníze vzal, vůbec nevybavil? a stále tvrdil, že on nic, tak si to nepamatoval?
hmm, tak to bych ho rychle hnala do nemocnice na vyšetření, a to gamblerství by možná byla i ta lepší varianta…
@Zuzana07081990 píše:
Asi bych udělala spíš dětem vkladní knížku nebo účet a mít jen právo vy jako matka a všechno bych tam dala a neměla žádnou financí doma doma co je dětí a hotovo.
to je super, budeš schovávat všechny prachy někam na účty, aby ti to, ještě hůř dětem, manžel nevykradl. To si úplně nemyslím, že stačí tohle udělat a říct hotovo.
@Jitulinka.1 píše:
Krast penize detem je nejvetsi hnus co muze byt!Fakt ze bych doma chtela mit takovou zumpu ktera se nestiti okrast vlastni krev…Buh vi jestli ty prachy nedava nejaky milence
to snad raději dluhy z hazardu, než zjistit, že kradl peníze dětem, aby je narval do milenky. To je jako představa
![]()