Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@opulus píše:
Sama píše, že její partner by mohl „machrovat“, čí jídlo je lepší. Takové srovnávání by byt frontální útok na její sebevědomí.
Z jejího popsaného spojení se sexualitou to není o tom, že by jí to bavilo a chtěla se realizovat, ale považuje vaření čistě za ženskou záležitost a ženskou společenskou roli. Mám za to, že touto „nenávistí“ se spíše projevuje její strach, že by v jejím případě mohla být její role nahrazena.
Velice podobně se projevuje strach mužů, že by žena vydělávala více.
Tak hodnota ženy není vůbec odvislá od toho, jakou má a jak se stará o domácnost. A chlap co nesnese, že ženská vydělává víc. To je taky předpotopní a iracionální. ![]()
@sirikit píše:
@opulus Ne, my nesouperime - ale máme opravdu tak nějak přirozeně rozdělené okruhy působnosti. Netřeba večer řešit, kdo zítra koupí chleba (a pak se vztekat, ze pověřenec zapoměl nebo mít chleby dva). Nakoupim já, protože se pohybuju v civilizaci.
Trávu neposecu, protože synek. Dřevo neuklidim, protože muž se synkem.
Kuchyň neposkladam, plovoucku taky ne. Auto neopravim, můj strop je výměna vody do ostrikovacu.O bazén se nestaram.
Chlapi nepecou kuře ani buchty, nestaraji se o prádlo s vyjimkou občasného poveseni nebo vyjmuti z koše něčeho, co jsem ještě nestihla vyžehlit, občas na požádání vysajou, když nestíhám.
Okna ještě nikdy nebyla tak špinavá, aby si to vyžádalo zásah mužské ruky - a i v takovém případě by je, obávám se, spíš presklili.
O kytičky na zahradě se starám já, pac je to můj kůň.
Jo vlastně, chlap rád zaliva, protože se mu líbí, jak ta dlooouhaaa hadice báječně stříká.Máš s takto fungující domácností nějaký svůj niterný problém, nebo ženská prostě MUSÍ měnit olej v autě a chlap péct olejovou babovku, aby Tvůj svět zůstal v rovnováze?
Prostě zastáváš tradiční dělení na ženské a mužské „domácí“ práce. Já s tím problém nemám. Jen nevím, proč by muž nemohl vařit, pokud ho to baví a nebo proč bys ty nemohla třeba sekat trávu, když tě to bude bavit.
@opulus
Nebo by si mohla i pustit staré ruské proletářské písně a začít betonovat ![]()
https://www.youtube.com/watch?…
@Honza 12 píše:
Tak hodnota ženy není vůbec odvislá od toho, jakou má a jak se stará o domácnost. A chlap co nesnese, že ženská vydělává víc. To je taky předpotopní a iracionální.
V očích muže spíše ne. V očích samotné ženy si myslím, že ano. Je v nás hluboce zakořeněna tradice, že žena se stará o děti a domácnost. Nejedna žena tak chápe svoji domácnost jako jakousi svojí vizitku.
ad vydělávání - u muže velice úzce souvisí s vnímáním jeho společenské role. Tradičně je podávána tak, že muž živí rodinu (a takto ji mají muži uloženu v hlavě). Když rodinu začne živit žena, má takový muž zpravidla pocit, že selhává. Muž si pak zpravidla hledá jinou mužskou úlohu, dle které by se identifikoval. Někdo to nezvládne a takovou ženu odmítne. Projevuje se to velice podobně - pocitem ohrožení z nahrazení, pocitem méněcennosti. A takový člověk zpravidla „bojuje“ proti narušení tradičního pojetí („toho jak to má být“).
Příspěvek upraven 11.09.17 v 15:30
@LLump píše:
Z toho má někdo strach? Já bych to naopak rád někdy zkusil
Určitě z toho má mnoho mužů strach. A řekl bych, že to není až tak řídký jev.
Ač se na to sám dívám hodně racionálně, nevím, jestli by mi to časem nevadilo. ![]()
@free333 píše:
Já bych taky nechtěla vařícího chlapa
Raději at nás pozvou do restaurace
Já mám asi ideál, můj chlap vařit umí, ale zase tak moc se do toho nežene…na druhou stranu, když nestíhám jsem v práci, nebo mu o něco řeknu, tak se o to beze slova postará.
Nejvic ze všeho nesnáším model, kterému se předvářet, když není ženská doma, aby měl něco přichystáno…znám od hodně lidí
@Venetia píše:
Já mám asi ideál, můj chlap vařit umí, ale zase tak moc se do toho nežene…na druhou stranu, když nestíhám jsem v práci, nebo mu o něco řeknu, tak se o to beze slova postará.
Nejvic ze všeho nesnáším model, kterému se předvářet, když není ženská doma, aby měl něco přichystáno…znám od hodně lidí
Za me ideal
.
@Venetia píše:
To je asi nejlepší, navíc Ty pracuješ na směny, tak to je taky jiné, než někdo, kdo je každý večer doma.
Já co takhle znám ty chlapy po rozvodu, tak ten základ si uvaří, většinou chodí v práci na oběd, k večeři něco zvládnou.
Zase nejsou tak bezprizorní.
Ale nechtěla bych, aby mi pak chlap kraloval v kuchyni ![]()
Je to super..právě kvůli těm směnám.. a hlavně je nenáročný a když nic není, dáme si jen něco studeného nebo někam zajdeme
@free333 píše:
To je asi nejlepší, navíc Ty pracuješ na směny, tak to je taky jiné, než někdo, kdo je každý večer doma.
Já co takhle znám ty chlapy po rozvodu, tak ten základ si uvaří, většinou chodí v práci na oběd, k večeři něco zvládnou.
Zase nejsou tak bezprizorní.
Ale nechtěla bych, aby mi pak chlap kraloval v kuchyni
jáco znám chlapy po rozvodu, tak vaří výborně…oni si na to jidlo dost potrpí, tak nejsou líní si vařit jen pro sebe, Já když jsem byla sama nevařila jsem vůbec..přišlo mi to zbytečný
@Venetia píše:
jáco znám chlapy po rozvodu, tak vaří výborně…oni si na to jidlo dost potrpí, tak nejsou líní si vařit jen pro sebe, Já když jsem byla sama nevařila jsem vůbec..přišlo mi to zbytečný
Já zase kvůli sobě vařím a ještě radši vařím pro návštěvy, ono taky co bych jedla.
Ale kolikrát si udělám obložené chlebíčky, salát atd. a jsem spokojená ![]()
Jsem taky nenáročná ![]()
Když ještě bydlela doma dcera, tak dost vařila ona, přišla jsem z práce a bylo navařeno, to bylo fajn ![]()
@free333 píše:
Já zase kvůli sobě vařím a ještě radši vařím pro návštěvy, ono taky co bych jedla.
Ale kolikrát si udělám obložené chlebíčky, salát atd. a jsem spokojená
Jsem taky nenáročná
Když ještě bydlela doma dcera, tak dost vařila ona, přišla jsem z práce a bylo navařeno, to bylo fajn
Já mám jídlo v práci..tak jsem se najedla tam a doma opravdu vyjimečně, kdyžjsem dostala na něco chut… ale já moc ráda nevařím
@LLump píše:
Na jídlo si teda potrpím taky, žena je v kuchyni extra třída, ale kdybych se rozved, hm, to než se to učit sám by bylo možná jednodušší si najít jinou kuchařku
tak to rozhodně… není nic horšího skončit jako kuchařka pod záminkou vztahu
@Venetia píše:
tak to rozhodně… není nic horšího skončit jako kuchařka pod záminkou vztahu
To máš pravdu, to by ten chlap měl hlásit dopředu, že mu jde hlavně o jídlo ![]()
@LLump píše:
No, tak mně šlo samozřejmě nejdřív hlavně o sex, ale záhy jsem objevil i tento obrovský bonus![]()
Jojo, musíš si manželku předcházet, každá to vaření zas tak nezbožnuje ![]()