Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@free333 píše:
To máš pravdu, to by ten chlap měl hlásit dopředu, že mu jde hlavně o jídlo
To by měl..Ale ono se to většinou pozná..proto jsem včera psala, žádné zváni domů na jídlo…To až o hodně později
@Venetia píše:
To by měl..Ale ono se to většinou pozná..proto jsem včera psala, žádné zváni domů na jídlo…To až o hodně později
Jojo, nejdříve at si nás pěkně předcházejí v restauracích ![]()
Nebylo to v těch diskusích o skrblících a panicích, už se mi to plete dohromady ![]()
@LLump píše:
Na jídlo si teda potrpím taky, žena je v kuchyni extra třída, ale kdybych se rozved, hm, to než se to učit sám by bylo možná jednodušší si najít jinou kuchařku
A nebo budeš typ mého tatínka, který byl nejlepší taťka jakého jsem mohla mít a nejlepší děda jakého moje děti mohli mít…ale byl přesně ten staromilský chlap co ho do dospělosti obstarala maminka, pak rovnou po vojně přesedlal do péče mojí matky a když ta odešla(zemřela dřív než on),tak jsem nastoupila já jako dcera, vařila, uklízela atd, protože tatík neuměl ani zapnout pračku.
@LLump píše:
To nebudu, vaření mě fakt nebaví a nic mi neříká, ale možná kdybych se do toho dal, bavit by mě to začlo, kdo ví. Nicméně všechno to ostatní dělám, a spíš já. Bordeláři jsme oba, takže to u nás vypadá setrvale jak po výbuchu, ale ve většině případů jsem to já, který to pak prostě jednou všechno smete, vytře, umeje a narve do pračky.
Tak to tě šlechtí.
@sirikit píše:
Tak ono tady často dochází k jevu, že když s někým nesouhlasíš, popletla jsi to, plácáš hlouposti nebo nerozumíš psanému textu.
jo siri jsem tu dlouho, na tohle jsem si dávno zvykla a vůbec mě to nepřekvapuje, stejně jako tvoje plevelení diskuze
přeji hezký den ![]()
@brumdinka píše:
jo siri jsem tu dlouho, na tohle jsem si dávno zvykla a vůbec mě to nepřekvapuje, stejně jako tvoje plevelení diskuzepřeji hezký den
Ano, jsem takový plevelny uživatel.
![]()
@opulus píše:
Prostě zastáváš tradiční dělení na ženské a mužské „domácí“ práce. Já s tím problém nemám. Jen nevím, proč by muž nemohl vařit, pokud ho to baví a nebo proč bys ty nemohla třeba sekat trávu, když tě to bude bavit.
Já teda ještě doplevelím k tomuhle tématu, můžu? ![]()
Konečně mám nějaký ten čas a jsem na noťasu.
Mě totiž k tomuhle radikálně konzervativnímu postoji přivedl odstrašující přístup mojí mámy - údernice.
Vyrostla v takovém tom nadšeně budovatelském, feministickém období, ženy traktoristky a kombajnérky…
: „se. u vám na prachy, hlavně, když se nadřu.“
![]()
Celé dětství vlastně až doteď jsem měla a mám před očima udřenou, zhrzenou ženskou, která pravidelně vypráví při rodinných setkáních smutné historky, kterak (můj skvělej) táta už dávno seděl po celodenní stavbě u piva, zatímco ona umývala míchačku a pak měla ještě na starosti mě a domácnost, ráno do práce.
Protože vlastníma rukama s tátou kopala sklepy, vyzdívala základy, betonovala podlahy a co se tak při generální rekonstrukci baráku dělá. Pořád probublává její chronický pocit sebeobětování a nedoceněnosti.
Myslím, že i táta by víc ocenil, kdyby měl vedle sebe usměvavou odpočatou ženskou, která jemu i jeho pomáhajícím kámošům naloží na talíře guláš, přistrčí to pivo a pochválí je, jací jsou borci.
A večer dá tátovi pusu a namasíruje mu unavenej hrb.
Nene, máma prostě dřela jako správná parťačka taky, takže byli servaní oba a táta má vedle sebe doteďka kyselou p.rdel, promiň mami. ![]()
Sotva jsem rozum pobrala, umínila jsem si, že takhle já to teda nechci a jeden z mých zásadních požadavků na chlapa je ten, aby ze mě nechtěl mít parťáka na svojí úrovni. Přestože - jak jsem z té vsi - všechny tyhle věci krom zedničiny a technických věcí umím.
Sekat trávu srpem i kosou, vykuchat králíka i slepici, řezat i naštípat dřevo, prořezávku, zrýt zahradu. Ale já to prostě nechci a nebudu dělat!!
![]()
Je to těžká práce, nebaví mě to a chci obdivovat a rozmazlovat chlapa, který tyhle věci zvládne beztak mnohem líp než já. A to ani nemluvím o spoustě vyloženě odborných, jako je vodo-topo, elektrika, automechaničina a obzvlášť truhlařina, což je mýho chlapa profesní obor.
Ferda mravenec, práce všeho druhu. ![]()
Na baráku, latifunfiích a vozovém parku je fakt práce hektar pořád včetně zimy - to pracuje v přilehlých dílnách. Úplně nemanipulátorsky ho (vlastně je - ještě mám v areálu tátu a kluka) obdivuju a ve vší upřímnosti chválím, protože já tyhle „klučičárny“ fakt neumím. Ale to, že oni to umí a bez reptání dělají, mám potřebu nějak férově vyvážit. Takže „holčičárny“, že jo. ![]()
A pokud už je něco opravdu moc těžké a domácí muži by se zbytečně nadřeli - teď třeba budeme dělat takový ten dvoumetrový betonový plot kolem zadní zahrady - fakt radši dupnu na kšeft a objednám firmu, kterou tu přezíravě zmínil @Honza 12
Proč by se na tom měli všichni udřít, když tátovi je k osmdesátce a oba zbývající normálně chodí do práce, kde si i tak máknou dost? Je pro mě mnohem schůdnější prostě těch pár pětek zaplatit, než vzít do teplejch betonový dílec - a je mi úplně fuk, že tím pádem nejsem správná parťačka. ![]()
No a - čistě jen moje interní záležitost - přijde mi zbytečně degradující, když se někdo, kdo zvládá tak úžasně těžké, chlapské práce, jako je kompletní přestavba rodinného domku, má potřebu opakovaně na internetovém fóru prezentovat činnostmi, které s prstem v nose zvládá každá babka nad hrobem.
Vaření, pečení, starání se o ženu vařením čajíku, nic proti čajíku. ![]()
Ale ono těch tradičních chlapů, kteří, když ženská nestíhá, prostě hodí na pánev kus sekané nebo zajedou „uvařit“ do KFC, naštěstí pobíhá ve volné přírodě pořád dost a jinými se neobklopuju, takže u mě všecko cajk.
![]()
Příspěvek upraven 11.09.17 v 22:12
@sirikit píše:
Já teda ještě doplevelím k tomuhle tématu, můžu?
Konečně mám nějaký ten čas a jsem na noťasu.Mě totiž k tomuhle radikálně konzervativnímu postoji přivedl odstrašující přístup mojí mámy - údernice.
Vyrostla v takovém tom nadšeně budovatelském, feministickém období, ženy traktoristky a kombajnérky…
![]()
Celé dětství vlastně až doteď jsem měla a mám před očima udřenou, zhrzenou ženskou, která pravidelně vypráví při rodinných setkáních smutné historky, kterak (můj skvělej) táta už dávno seděl po celodenní stavbě u piva, zatímco ona umývala míchačku a pak měla ještě na starosti mě a domácnost, ráno do práce.
Protože vlastníma rukama s tátou kopala sklepy, vyzdívala základy, betonovala podlahy a co se tak při generální rekonstrukci baráku dělá. Pořád probublává její chronický pocit sebeobětování a nedoceněnosti.
Myslím, že i táta by víc ocenil, kdyby měl vedle sebe usměvavou odpočatou ženskou, která jemu i jeho pomáhajícím kámošům naloží na talíře guláš, přistrčí to pivo a pochválí je, jací jsou borci.A večer dá tátovi pusu a namasíruje mu unavenej hrb.
Nene, máma prostě dřela jako správná parťačka taky, takže byli servaní oba a táta má vedle sebe doteďka kyselou p.rdel, promiň mami.Sotva jsem rozum pobrala, umínila jsem si, že takhle já to teda nechci a jeden z mých zásadních požadavků na chlapa je ten, aby ze mě nechtěl mít parťáka na svojí úrovni. Přestože - jak jsem z té vsi - všechny tyhle věci krom zedničiny a technických věcí umím.
Sekat trávu srpem i kosou, vykuchat králíka i slepici, řezat i naštípat dřevo, prořezávku, zrýt zahradu. Ale já to prostě nechci a nebudu dělat!!![]()
Je to těžká práce, nebaví mě to a chci obdivovat a rozmazlovat chlapa, který tyhle věci zvládne beztak mnohem líp než já. A to ani nemluvím o spoustě vyloženě odborných, jako je vodo-topo, elektrika, automechaničina a obzvlášť truhlařina, což je mýho chlapa profesní obor.Ferda mravenec, práce všeho druhu.
Na baráku, latifunfiích a vozovém parku je fakt práce hektar pořád včetně zimy - to pracuje v přilehlých dílnách. Úplně nemanipulátorsky ho (vlastně je - ještě mám v areálu tátu a kluka) obdivuju a ve vší upřímnosti chválím, protože já tyhle „klučičárny“ fakt neumím. Ale to, že oni to umí a bez reptání dělají, mám potřebu nějak férově vyvážit. Takže „holčičárny“, že jo.
A pokud už je něco opravdu moc těžké a domácí muži by se zbytečně nadřeli - teď třeba budeme dělat takový ten dvoumetrový betonový plot kolem zadní zahrady - fakt radši dupnu na kšeft a objednám firmu, kterou tu přezíravě zmínil @Honza 12
Proč by se na tom měli všichni udřít, když tátovi je k osmdesátce a oba zbývající normálně chodí do práce, kde si i tak máknou dost? Je pro mě mnohem schůdnější prostě těch pár pětek zaplatit, než vzít do teplejch betonový dílec - a je mi úplně fuk, že tím pádem nejsem správná parťačka.No a - čistě jen moje interní záležitost - přijde mi zbytečně degradující, když se někdo, kdo zvládá tak úžasně těžké, chlapské práce, jako je kompletní přestavba rodinného domku, má potřebu opakovaně na internetovém fóru prezentovat činnostmi, které s prstem v nose zvládá každá babka nad hrobem.
Vaření, pečení, starání se o ženu vařením čajíku, nic proti čajíku.
Ale ono těch tradičních chlapů, kteří, když ženská nestíhá, prostě hodí na pánev kus sekané nebo zajedou „uvařit“ do KFC, naštěstí pobíhá ve volné přírodě pořád dost a jinými se neobklopuju, takže u mě všecko cajk.![]()
![]()
„Férově vyvážit“… jako, že jsi taky užitečná a že něco umíš?
S tvojí matkou jste si v té potrebě dokazování své hodnoty partnerovi docela podobné.
@opulus Vid? A přitom bych mohla sedět u dvojky a e-mimina s nohama na stole a nechat chlapy po tom všem ještě fofrovat v kuchyni, protože - přeci vagina, jak by řekl Honzin. ![]()
@sirikit píše:
Já teda ještě doplevelím k tomuhle tématu, můžu?
Konečně mám nějaký ten čas a jsem na noťasu.Mě totiž k tomuhle radikálně konzervativnímu postoji přivedl odstrašující přístup mojí mámy - údernice.
![]()
Myslím, že i táta by víc ocenil, kdyby měl vedle sebe usměvavou odpočatou ženskou, která jemu i jeho pomáhajícím kámošům naloží na talíře guláš, přistrčí to pivo a pochválí je, jací jsou borci.A večer dá tátovi pusu a namasíruje mu unavenej hrb.
Nene, máma prostě dřela jako správná parťačka taky, takže byli servaní oba a táta má vedle sebe doteďka kyselou p.rdel, promiň mami.Sotva jsem rozum pobrala, umínila jsem si, že takhle já to teda nechci a jeden z mých zásadních požadavků na chlapa je ten, aby ze mě nechtěl mít parťáka na svojí úrovni. Přestože - jak jsem z té vsi - všechny tyhle věci krom zedničiny a technických věcí umím.
Sekat trávu srpem i kosou, vykuchat králíka i slepici, řezat i naštípat dřevo, prořezávku, zrýt zahradu. Ale já to prostě nechci a nebudu dělat!!![]()
Je to těžká práce, nebaví mě to a chci obdivovat a rozmazlovat chlapa, který tyhle věci zvládne beztak mnohem líp než já. A to ani nemluvím o spoustě vyloženě odborných, jako je vodo-topo, elektrika, automechaničina a obzvlášť truhlařina, což je mýho chlapa profesní obor.Ferda mravenec, práce všeho druhu.
Na baráku, latifunfiích a vozovém parku je fakt práce hektar pořád včetně zimy - to pracuje v přilehlých dílnách. Úplně nemanipulátorsky ho (vlastně je - ještě mám v areálu tátu a kluka) obdivuju a ve vší upřímnosti chválím, protože já tyhle „klučičárny“ fakt neumím. Ale to, že oni to umí a bez reptání dělají, mám potřebu nějak férově vyvážit. Takže „holčičárny“, že jo.
Proč by se na tom měli všichni udřít, když tátovi je k osmdesátce a oba zbývající normálně chodí do práce, kde si i tak máknou dost? Je pro mě mnohem schůdnější prostě těch pár pětek zaplatit, než vzít do teplejch betonový dílec - a je mi úplně fuk, že tím pádem nejsem správná parťačka.No a - čistě jen moje interní záležitost - přijde mi zbytečně degradující, když se někdo, kdo zvládá tak úžasně těžké, chlapské práce, jako je kompletní přestavba rodinného domku, má potřebu opakovaně na internetovém fóru prezentovat činnostmi, které s prstem v nose zvládá každá babka nad hrobem.
Vaření, pečení, starání se o ženu vařením čajíku, nic proti čajíku.
Ale ono těch tradičních chlapů, kteří, když ženská nestíhá, prostě hodí na pánev kus sekané nebo zajedou „uvařit“ do KFC, naštěstí pobíhá ve volné přírodě pořád dost a jinými se neobklopuju, takže u mě všecko cajk.![]()
![]()
Chápu, a představ si, že takovej ferda mravenec práce všeho druhu, má cit pro vaření, chutě, ladění jídla. Takže kromě tebou víše zmiňovaného, ještě navíc báječně vaří. Když je čas. Tak i peče.. Ale to znáš. Takových chlapů je poměrně hodně. I když tobě by neimponovali, protože ti lezou do kuchyně. Ale ta dobrota, co jim vzniká pod rukama.. Ta za přivření očka stojí. ![]()
@sirikit píše:
@opulus Vid? A přitom bych mohla sedět u dvojky a e-mimina s nohama na stole a nechat chlapy po tom všem ještě fofrovat v kuchyni, protože - přeci vagina, jak by řekl Honzin.
Tak když mám náladu, chuť, tak se rád v kuchyni vyřádím. Představ si, že moje ženská je rovnocenná parťačka, která nedržkuje, když chci něco báječného uklohnit. Jako moje maminka, která k tomu nikoho nechtěla pustit. A pak byla nešťastná, že to nikdo neocení, všechno je na ní, nikdo jí nepomůže. A stejně si pomoci nenechala, protože se jí nikdo v kuchyni motat nebude. Prostě proto. To je pro mě dost odstrašující příklad.
@Honza 12 Jojo, každého nás ovlivňuje, v čem jsme vyrostli.
A svojí takto ovlivnenou optikou možná zkreslene posuzujeme životy jiných.
Zkusím Ti ze staré známosti tu Tvoji poopravit: můj chlap vyrostl v rodině, kde vařila babička a pokud bylo třeba, pomohla jí jeho máma.
Chlap v kuchyni nic nezkousel, protože to nebylo potřeba - a tím pádem zřejmě nemá ambice se kulinarne realizovat. Spíš je k tomu občas chudák nucen, když pracovně nejsem doma vůbec - jak víš, byly doby, kdy jsem bezstarostně vypadla na celé léto. V takovém případě si holt poradil, stejně, jako si teď radí synek, když nezodpovědní rodiče bez výstrahy odjíždějí tu na víkend, tam na dovolenou a kastrulky v ledničce jsme si nezavedli. ![]()
Pak mi chodí hrdé fotky smazaku s bramborama.
![]()
Nemám ponětí, kde jsi vzal tu představu, že bráním kuchyňský sporák s dranzirakem v ruce. ![]()
Nebo @opulus se svým zajímavým psychologickým vhledem do problematiky domácích prací.
Dotedka jsem myslela, že peru, abysme chodili v čistým, uklizim, aby jsme neshnili ve špíně, vařím, abysme se najedli a chlapi řežou dříví, aby bylo v zimě co do kotle. A my si vlastně zatím jen vzájemně dokazujeme svoji hodnotu. ![]()
Bráno takhle: komu dokazuju svoji hodnotu, když budu žít osamele a uvarim si bramboracku? A vrcholem osvobozene domácnosti je tedy bezdak v parčíku a jeho krabicak, protože nedokazuje nikomu nic? ![]()
Jeni, myslím, že jsme si svoje pohledy v desítkách příspěvků vysvetlili dostatečně a už se opakujeme.
Jsou prostě muzi jako Ty, kteří vyhledávají ženy, jako je Tvoje přítelkyně. A potom muži jako můj chlap, kteří se realizují starosvětsky mužskými pracemi a ženské mého typu se do kuchyně necpou, pokud je k tomu nedozenou nepříznivé okolnosti - takže není důvod je odsud vyhánět.
Obě tyto skupiny jsou nepříliš kompatibilní a je myslím zbytečné vzájemně se přesvědčovat, že ten který způsob je objektivně lepší.
Dobrý je každý způsob, který té konkrétní rodině vyhovuje.
Já popsala ten náš. ![]()
Příspěvek upraven 12.09.17 v 08:59
@Honza 12 píše:
Chápu, a představ si, že takovej ferda mravenec práce všeho druhu, má cit pro vaření, chutě, ladění jídla. Takže kromě tebou víše zmiňovaného, ještě navíc báječně vaří. Když je čas. Tak i peče.. Ale to znáš. Takových chlapů je poměrně hodně. I když tobě by neimponovali, protože ti lezou do kuchyně. Ale ta dobrota, co jim vzniká pod rukama.. Ta za přivření očka stojí.
Důležité je, aby to vyhovovalo Tvojí partnerce, o nic jiného nejde.
Jsou i dvojice, kde má hlavní slovo a rozhodování žena, muž je spíš ten pasívnější, je rád, že nemusí nic řešit a může to v pohodě fungovat roky, musí si dva sednout ![]()