Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj praděda bojoval v 2 světové válce na straně němců, táhnou se historky že měli dostat ten šlechtický titul von, fon nebo jak to je
… jenže umřel ještě něž jim ho dal ![]()
Můj pradědem bojoval zas v prvé. sv. válce v rusku. jinak rodini příslušníci. v itálii. atd. nejhorší že po bitvě na bílé hoře jsme utrpěly. zbavení veškerého majetku.
@jbul a komu ten majetek připadl? Jen zvědavost, jestli ho náhodou nezabrala církev, která ho teď v restitucích dostane zpět.
Manzelova sestrenice si vzala šlechtice, ale bohuzel nevim z jakeho radu. Ma x jmen a jejich syn tez /na papire/ pouziva klasicke jen 3-4. Maji doma listiny k titulu podepsané Marii Terezii nasledne i Josefem. Alespon myslim, ukazovali nam to jednou na naavsteve ![]()
Já si taky myslím, že pokud by byly určité památky, hrady zámky, celá panství v rukách jejich historických vlastníků. kterým by z toho šel zisk, tak by to tady vypadalo jinak.
Je rozdíl, pokud se o nějakou památku stará úředník, který k ní nemá žádný vztah a v podstatě ani zodpovědnost, protože ho za určitou dobu vystřídá někdo nový, než člověk, který ví, že ten hrad/zámek/rybník vlastní jeho rodina po generace a že se musí snažit, aby byl v dobrém stavu, jinak z něj nebude mít zisk a že pokud o to příjde, tak akurát ukáže, že je babral.
@Gabika ja preci nerikam, ze bylo spravne sebrat vsem majetky. Majetky jim mohli nechat a o charitu se mohli starat i dale.
Shodou okolnosti mi tento vikend kamaradka licila, jak posunute je mysleni v anglii proti nasemu. Tam je charitativni prace uplne bezna a provadi ji temer kazdy a bez toho, aby na sebe upozornoval. Slechta neslechta. To, ze kaslem na charitu a chatraji nam pamatky, neni tim, ze nam chybi slechla. Je to jeden z nasich narodnich neduhu.
Tituly podle me v soucasne dobe skodi, protoze budi nespravny dojem, ze jejich nositel je neco vic, nez ostatni. prinejmensim nekteri jejich nositele by se tak citili a nekteri jejich nenositele by jim zavideli. Na vyroky slechticu by se trebas mohla klast neprimerena vaha (ostatne jako se tedka klade na vyroky umelcu). je zbytecne davat spolecnosti takove nastroje k umelemu vnimani nerovnosti.
Já proti titulům nic nemám, ale stavím se k tomu asi stejně tak, jak když někdo používá v běžném životě titul doktor, inženýr, docent..
Jako třeba: Dobrý den, volám na váš inzerát, že chcete prodat garáž, u telefonu, docent Žížala..
To je mi nesympatické..pokud nejde o věc související s jeho titulem, proč to zminovat? Hned to vyvolává pocit, že ten člověk chce svůj titul hodit do placu jako nějakou hodnotu navíc, mít imaginárně navrh - netvrdím, že to tak je, ale ten dojem mi z toho vychází..
Takže kdybych se ve frontě na banány srazila s člověkem, on mi šlápl na nohu, řekl " pardon, mrzí mě to, dovolte abych se vám představil, jsem Hrabě z…"..tak si automaticky pomyslím - pitomec..
Přestože má jistě právo na titul a jeho používání..
Můj manžel ji inženýr a v životě ( jsem s ním 15 let) jsem ho neslyšela vyslovit v rozhovoru, že je inženýr..Prostě vůbec nemá potřebu to zminovat.
@Lizbeth covece ja jsem ti nekdy tak zblba z prace, ze kdyz v praci nekdy nekam volam soukrome, tak se predstavim s titulem, pak rikam neco jako „teda ne doktorka, teda vlastne jo ale nechtela jsem to zduraznovat…“ proste se do toho zamotam jako debil maximalni
![]()
jinak souhlasim, nejhorsi jsou ti, co pouzivani titulu vzhledem ke sve osobe vyzaduji…
@Pudloslava ..he he..zblblá jsem taky, ale já žádný titul nemám, ale zase do toho montuju jméno firmy..takže většinou začnu TES…ÉÉÉÉÉHHHH. totiž XY… ![]()
@Lizbeth píše:
Já proti titulům nic nemám, ale stavím se k tomu asi stejně tak, jak když někdo používá v běžném životě titul doktor, inženýr, docent..
Jako třeba: Dobrý den, volám na váš inzerát, že chcete prodat garáž, u telefonu, docent Žížala..
To je mi nesympatické..pokud nejde o věc související s jeho titulem, proč to zminovat? Hned to vyvolává pocit, že ten člověk chce svůj titul hodit do placu jako nějakou hodnotu navíc, mít imaginárně navrh - netvrdím, že to tak je, ale ten dojem mi z toho vychází..Takže kdybych se ve frontě na banány srazila s člověkem, on mi šlápl na nohu, řekl " pardon, mrzí mě to, dovolte abych se vám představil, jsem Hrabě z…"..tak si automaticky pomyslím - pitomec..
Můj manžel ji inženýr a v životě ( jsem s ním 15 let) jsem ho neslyšela vyslovit v rozhovoru, že je inženýr..Prostě vůbec nemá potřebu to zminovat.Přestože má jistě právo na titul a jeho používání..
Souhlas, nesnáším „pitomce“, kteří dávají všude na obdiv svůj titul
. Řídím se heslem čím víc titulů, tím větší debil ![]()
PS : ale když přijde na věc, titul Mudr. např. je alespoň získaný nějakou zásluhou, kdežto ten tvůj „hrabě“ k tomu přišel jak slepý k houslím, takže tady mi uvádění šlechtického „titulu“ přijde úplně mimo ![]()
Pořád mi lépe vyzní - Doktorka Majerová než Hraběnka z Perštejna von Majer ![]()
@Pudloslava píše:
@Gabika ja preci nerikam, ze bylo spravne sebrat vsem majetky. Majetky jim mohli nechat a o charitu se mohli starat i dale.
Shodou okolnosti mi tento vikend kamaradka licila, jak posunute je mysleni v anglii proti nasemu. Tam je charitativni prace uplne bezna a provadi ji temer kazdy a bez toho, aby na sebe upozornoval. Slechta neslechta. To, ze kaslem na charitu a chatraji nam pamatky, neni tim, ze nam chybi slechla. Je to jeden z nasich narodnich neduhu.Tituly podle me v soucasne dobe skodi, protoze budi nespravny dojem, ze jejich nositel je neco vic, nez ostatni. prinejmensim nekteri jejich nositele by se tak citili a nekteri jejich nenositele by jim zavideli. Na vyroky slechticu by se trebas mohla klast neprimerena vaha (ostatne jako se tedka klade na vyroky umelcu). je zbytecne davat spolecnosti takove nastroje k umelemu vnimani nerovnosti.
No, Anglicko je skutočne nevhodne použitý príklad… Ano, majú šľachtu, a prispievajú masovo na charitu. Z čoho usudzuješ, že by na ňu prispievali, keby u nich zrušili tituly a skonfiskovali majetky? Konfiskáciu a zrušenie titulov nejde oddeľovať, pretože sa to udialo ako „jedna akcia“, vzali im dedičstvo hmotné i nehmotné.
Ad nástroje k umelému vnímaniu nerovnosti - tie v spoločnosti vždy boli a vždy budú. Ty sama máš titul, ktorým sa odlišuješ od väčšiny národa, a národ to tak vníma a prijíma - len si všimni, koľko lekárov a vysokoškolských učiteľov je na kandidátkach strán. Takže nielen že sa odlišuješ, ale i spoločnosť tvoje odlíšenie ako výnimočné vníma a chce, spolu s vš učiteľmi tvoríte „lepšiu kastu“. Tí, ktorí tvoria kandidátky si to uvedomujú, a preto vás uprednostňujú. Ale nie ste jediní, výnimočne vnímajú ľudia i iné skupiny, politikov, právnikov, úspešných podnikateľov, umelcov, športovcov… Tak prečo práve šľachtu nie?
O svoj titul si sa zaslúžila a používaš ho. Šľachtic sa s titulom síce narodil (ale mnohí ho i získali počas života tým, že urobili niečo výnimočné), ale častokrát bol zas vedený vo svojom živote k tomu, že spolu s titulom má i povinnosti (minimálne spravovať a zveľaďovať majetok, čo tiež nie je vždy jednoduché, ale v minulosti i ono „pestovanie vedomostí“, podpora vedy atď bola na bedrách okrem cirkvi, tak i šľachty).
K zneužívaniu titulov - rovnako, ako niekto môže zneužiť šľachtický titul, aby dosiahol čo chce, tak môže zneužiť i akademický titul. To, že sa niekto pri kúpe garáže predstaví ako docent mi fakt nevadí, je to jeho titul, a pokiaľ na základe toho titulu nepožaduje nižšiu cenu, tak čomu to vadí?
Nech si ho kľudne vysvetľuje i „hajzlbábe“, mne je to jedno, pokiaľ sa ma nebude, oháňajúc sa titulom, snažiť na záchode predbehnúť ![]()
A len na záver, ja nejaký titul tiež mám, ale nepoužívam, pretože v danej oblasti nepracujem, a jediný, kto ma kedy s titulom oslovoval bol môj gynekológ, keď ma volal z kabínky do ordinácie.. Takže som k nemu vždy nakráčala s titulom, a bez nohavíc. To ma pobavilo. Zakaždým. ![]()
Je škoda, že zakladeteľka prestala prispievať, dosť by ma zaujímalo, či bola k tomu, že raz prevezme dedičstvo, nejako vedená, a ako…
Takže, ak sem ešte nakukuješ, napíš, ako vyrastá šlechtičná v ČR
zaujímalo by ma to ![]()
@jbul No, ja som vlastne tiež asi štvrtinový maďar…
Ale šľachtičná rozhodne nie, ale pátrať sa mi nechce…