Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Inaris píše:
Souhlasím, že se nemusí plýtvat slovem láska, to by asi bylo přehnané, ale na druhou stranu si i ti noví partneři musí uvědomit, že nějaké dítě z předchozího vtahu jejich miláčka existuje, a podle toho se bohužel musejí chovat. Jinak ať si hledají bezdětné partnery.
Ono totiž nelze zlomit přes koleno určité skutečnosti a myslet si, že teď jsem na řadě jen já a budeme si žít bezstarostně jen pro sebe. Holt to děcko na světě je, udělal si ho ten nás vyvolenec a tak to musíme vzít v úvahu.
Tlustá čára za minulostí v tomto případě neexistuje, přestože by se novým partnerkám a partnerům hodila. Tak smůla, no.
no smůla je to hlavně pro ty rozvedené…pokud budou mít na své budoucí tak vysoké nároky, tak už můžou taky zůstat sami
@Antonie Bolavá ano, moje děti mají možnost se s otcem vidět často. proto moje děti, já a můj partner mají takový výchovný přístup, mám ke vzthu děti- otec a děti - partner takoový postoj. A se.rou mi uživatleky které ví že to je pro moje děti nevhodné, ví, jak to budou brát děti za pár let, jak se cítí špatně parner a jánevim co.
Nic jsem nepsala jak to maj mít uspořádané ostatní, co je pro ostatní vhodné nebo nevhodné nebo co ostatním škodí nebo vyhovuje.
Jen píšu, že nepovažuju nepovažuju jako podmínku dobrého vztahu děti-partner lásku a už vůbec nevidim jako nezbytnou podmínku to, že partner nedělá rozdíly v přístupu ke sváým a mým dětem. A uvádím důvody, proč ne. Vše se týká mě, nikoho jiného.
@Venetia píše:
no smůla je to hlavně pro ty rozvedené…pokud budou mít na své budoucí tak vysoké nároky, tak už můžou taky zůstat sami
no, můžou. taky volba… ![]()
@Inaris píše:
Ale nový partner musí vzít v úvahu, že jeho nová známost holt partnersky žila i před ním. A pokud je inteligentní, pochopí to. A o neempatického sobeckého hlupáka, který si myslí, že se v novém vztahu všecko bude točit jen kolem něho, bychom mít zájem neměly, že.
Jistě, ale já jsem třeba ráda, že v některých věcech partner přihlédl i na můj názor, i přesto, že exce by to vyhovovalo jinak. Např. než jsme se s partnerem seznámili, tak partner přespával u exky v bytě, aby mohl s dítětem trávit čas, nevozil si ho k sobě domů. Když jsme se pak dali dohromady my dva, tak se to změnilo a začal si ho brát k nám, ač se to exce moc nelíbilo a mohla se třeba také odvolávat na zájem dítěte - že je lepší, když má oba rodiče pohromadě, atd. Jsem ráda, že v téhle situaci upřednostnil můj názor před názorem ex. Samozřejmě, že jsou oblasti, kde má její názor větší roli, a do kterých mi nic není, ale v těch věcech, které zasahují do našeho vztahu, dá na mě a nemyslím si, že bych kvůli tomu byla „hloupý sobeček“.
@Theli píše:
Jistě, ale já jsem třeba ráda, že v některých věcech partner přihlédl i na můj názor, i přesto, že exce by to vyhovovalo jinak. Např. než jsme se s partnerem seznámili, tak partner přespával u exky v bytě, aby mohl s dítětem trávit čas, nevozil si ho k sobě domů. Když jsme se pak dali dohromady my dva, tak se to změnilo a začal si ho brát k nám, ač se to exce moc nelíbilo a mohla se třeba také odvolávat na zájem dítěte - že je lepší, když má oba rodiče pohromadě, atd. Jsem ráda, že v téhle situaci upřednostnil můj názor před názorem ex. Samozřejmě, že jsou oblasti, kde má její názor větší roli, a do kterých mi nic není, ale v těch věcech, které zasahují do našeho vztahu, dá na mě a nemyslím si, že bych kvůli tomu byla „hloupý sobeček“.
tak ono to může být všelijak.
můj ex to měl stejně taky jezdil za dětma nejprve ke mě, pak je měl den u sebe, den přijížděl. ted už je má dva všední dny u sebe.
sice je podle mě pro děti do jisté míry lepší aby se nemuseli stěhovat. na druhou stranu, co si budeme povídat, není to dlouhodobě udržitelné. ale na přechodovou fázi mi to přijde fajn.
Takže u nás se to taky měnilo. A nebylo to na příní nextky a proti vůli exky ( měú. ale prostě jako postupný přechod, který to dětem usnadnil zvyknout si na změnu.
@Lama Lama píše:
tak ono to může být všelijak.
můj ex to měl stejně taky jezdil za dětma nejprve ke mě, pak je měl den u sebe, den přijížděl. ted už je má dva všední dny u sebe.
sice je podle mě pro děti do jisté míry lepší aby se nemuseli stěhovat. na druhou stranu, co si budeme povídat, není to dlouhodobě udržitelné. ale na přechodovou fázi mi to přijde fajn.
Takže u nás se to taky měnilo. A nebylo to na příní nextky a proti vůli exky ( měú. ale prostě jako postupný přechod, který to dětem usnadnil zvyknout si na změnu.
U vás byla hlavně jiná situace v tom, že, pokud se nemýlím, měl tvůj ex milenku ještě za doby vztahu s tebou, takže ten postupný přechod je pochopitelný. Já jsem se s partnerem dala dohromady až po roce od jejich rozchodu, ale je fakt, že to mezi nimi tehdy bylo takové všelijaké a myslím si, že dokud by partner nepotkal někoho na vážný vztah, tak by to s tím přespáváním u ex asi moc neřešil, protože to vyhovovalo všem zúčastněným. Takže u nás s tím přespáváním přestal víceméně kvůli mě, protože mně se to pochopitelně nelíbilo, což partner chápal (jemu by to taky vadilo, kdyby byl na mém místě). A v tu chvíli bych to rovnou zabalila, kdyby mě odpálkoval stylem, že exce to tak vyhovuje a protože se to týká dítěte, tak upřednostní její názor, jakožto matky dítěte.
@Theli píše:
U vás byla hlavně jiná situace v tom, že, pokud se nemýlím, měl tvůj ex milenku ještě za doby vztahu s tebou, takže ten postupný přechod je pochopitelný. Já jsem se s partnerem dala dohromady až po roce od jejich rozchodu, ale je fakt, že to mezi nimi tehdy bylo takové všelijaké a myslím si, že dokud by partner nepotkal někoho na vážný vztah, tak by to s tím přespáváním u ex asi moc neřešil, protože to vyhovovalo všem zúčastněným. Takže u nás s tím přespáváním přestal víceméně kvůli mě, protože mně se to pochopitelně nelíbilo, což partner chápal (jemu by to taky vadilo, kdyby byl na mém místě). A v tu chvíli bych to rovnou zabalila, kdyby mě odpálkoval stylem, že exce to tak vyhovuje a protože se to týká dítěte, tak upřednostní její názor, jakožto matky dítěte.
tak tam je důležitej hlavně i jeho názor
ne jen matky. a samo se jeho názor odvíjí s ohledem na to, jestli má nebo nemá partnerku. ![]()
todle se týká i tebe.
ale jestli dítěti pořídí červené kolo s přehazovačkou nebo růžové s třásněma bez přehazovačky ti může být šumák. Stejně tak, jestli bude na jazykévé ZŠ jestli bude chodit na florbal nebo tenis. O to mi jde.
@Inaris píše:
Hmmm, tak jsou situace, kdy je samozřejmě lepší se nějak domluvit, ale já osobně bych takového chlapa neuznávala a pokud matka nechtěla dávat syna k vám, neměla jsi to měnit. V podstatě jsi tím u něho prosadila svou sobeckost. (prosím tě, ale nemyslím to nijak zle). Ten chlap je podle mě slabý. Udělá to, protože ho pochopitelně přimáčkneš sexem a podobně, ale vůči synovi to od něho dobré není.
Ale chápu, nic není černobílé.
Já bych ale skákala metr dvacet vysoko a byla bych asi hodně bojovná. Jsem ráda, že jsem jasně řekla exmanželovi, že si nepřeju, aby mi ta ču. bka, s níž bydlí, ovlivňovala moje dítě a on to respektoval a jezdí k nám. Chválabohu ani dcera neprojevila zájem k nim jezdit, ale - už je dospělá. Malé děcko nemá na výběr.![]()
Vždycky si řekni, jak Ti bude, až si ten Tvůj najde další ženskou (to se klidně může stát) a vaše dítě bude vozit k jiné ženské. Asi nadšená nebudeš. Ale jiné matce to udělat dokážeš.
Příspěvek upraven 10.12.16 v 17:10
Tak já jsem nic neměnila, jen jsem dala najevo svůj názor, že mi to nepřijde vhodné, aby tam několik dní přespával. To si vůbec neumím představit, jak by to fungovalo. To je úplně mimo, ten vztah by neměl perspektivu, zvlášť, když já jsem bezdětná a do budoucna chci taky děti… Partner určitě není slabý, jak píšeš, jenom je pro něj partnerský vztah hodně důležitý a my dva jsme si hodně sedli, tak jsem mu za to evidentně stála. ![]()
Já si neumím moc představit, jak by to bylo obráceně, kdybych byla v kůži jeho ex, protože já dítě zatím nemám. Pokud bych od něj odešla já, tak bych s tím přeci musela počítat, že se bude dítě stýkat s jeho novou partnerkou. Navíc bych si pak našla také nového partnera, takže by to ten můj ex měl vlastně ještě horší, pokud bych měla dítě v péči já. Takže ne, za takové situace by mi to nevadilo, kdyby si dítě bral k sobě domů. Kdyby odešel on ode mne za milenkou, bylo by to horší a snášela bych to zpočátku špatně, ale věřím, že bych to nakonec zvládla. Je teda fakt, že já nejsem úplně ten typ „matky pluku“, která musí mít dítě jen pro sebe ![]()
@Inaris píše:
Víš, mně můj přítel kdysi obl. boval názorem, že by si nevážil ženské, která by kvůli němu upozaďovala svoje dítě. Ovšem jen do doby, kdy moje dítě něco potřebovalo a jemu se to nehodilo. Tak byl ze služeb propuštěn a zatímco já jsem spokojeně zůstala se svým děckem, a chlapa si najdu určitě, zatímco on zůstal sám a se svým přístupem si najde leda tak nějakou píp na šuk.
Každý má prostě ty priority jiné
@Inaris píše:
Ne že by to nebylo pochopitelné, ale vlastně ses prosadila Ty. Vadilo Ti - co? Že se vyspí s exmanželkou? Tomu stejně nezabráníš. Zajímavé je, že taková „prkotina“ Ti vadí, ale cizímu děcku kvůli sobě dokážeš změnit životní podmínky. Jak říkám, ne že bych Ti nerozuměla, ale sobectví to je![]()
.
Hmm, o chlapa, který si nechá od nové ženské diktovat, co s jeho děckem, bych fakt nestála.
Sobeckost by to byla, pokud by ta změna dítěti ublížila, což se nestalo. Je spokojené a jezdí k nám rádo
A můj partner si nenechá nic diktovat, on s tím sám souhlasil, protože věděl, že je to prostě nevhodné. Samotnému by mu to vadilo. A nebojím se, že by se s ní vyspal, ale vadí mi to, že by tam trávil spoustu času - hlavně tedy víkendy, které chceme prostě být spolu (i s jeho dítětem samozřejmě)…
@Inaris píše:
Věř mi, že bys to skousávala hodně, hodně těžko.
Já to nevylučuju, neumím si to moc představit, ale snažila bych se to skousnout… Co by mi jiného zbývalo? Přeci nebudu exovi nařizovat, aby si své vlastní dítě nebral k sobě domů…
Vždyť tím bych mu vlastně buď znemožnila najít nový plnohodnotný vztah, pokud by můj zákaz splnil, nebo bych tím bránila kontaktu otce a dítěte, pokud by mě neposlechnul. Mně spíš přijde sobecký tvůj přístup a za slabého bych považovala toho chlapa, který by přijal diktát své ex ![]()
@Inaris píše:
Ano, podle toho taky to uspořádání světa vypadá.
To je věc názoru
@Theli píše:
Já to nevylučuju, neumím si to moc představit, ale snažila bych se to skousnout… Co by mi jiného zbývalo? Přeci nebudu exovi nařizovat, aby si své vlastní dítě nebral k sobě domů…Vždyť tím bych mu vlastně buď znemožnila najít nový plnohodnotný vztah, pokud by můj zákaz splnil, nebo bych tím bránila kontaktu otce a dítěte, pokud by mě neposlechnul. Mně spíš přijde sobecký tvůj přístup a za slabého bych považovala toho chlapa, který by přijal diktát své ex
Souhlasím…je potřeba najít nějaký kompromis mezi dítětem i současným partnerem, aby vztahy fungovaly na všech frontách…aby partner jezdil přespával k.ex ,to.tam mohl rovnou zůstat, to by snad vadilo. každé
@Lama Lama píše:
ses dala na věštění
ne, právě já práv ě naprosto respektuju to že to někdo má jinak. nemyslím si, že jenjá mám pravdu a fakt věřím tomu, že jinde to mají jinak, úplně obráceně vyhovuje jim to a funguje. vůbec ne, že jedině můj model je ten jediný správný.Jediné, co si myslim, že já vím líp, než kdokoli tady z emimina, co vyhovuje mě, mým dětem a mému partnerovi. A nemá tu kdo co soudit, jestli je něco špatně, jak se já neboo děti nebo partner cítí nebo by se měl cítit. Věštit, jak se mé děti budou v mém modelu cítit a hodnotit to.
A o přeskočení- o tom vůbec nepochybuji. Samo to nemusí vůbec klapnout. o důvod víc z něja nedělat otce a měnit výchovu dětí jen proto že mi vstouNázor partnera mi zajímá a velmi.
Ale já jsem rodič a finální slovo mám já Stejně jako on má finální slovo u svých dětí. A neberu to jako nerespekt ke mě nebo že by ho nezajímalo, co si myslím. o výchově spolu mluvíme dost. V lecčems mi inspiruje a myslím, že i já jeho.
il do života muž.
Podívej, ty píšeš své doměnky a já zase své. Nevím proč se čertíš. Diskutujeme tady a každá z nás má právo vyjádřit svůj názor, ne jen ty.Asi by sis měla přečíst, co psalas na začátku. Docela dost obracíš. Najednou vypisuješ vlastně to, co ses tady dočetla od jiných. Každého věc jaký život žije.
Píšu o svých skušenostech, naše děti už jsou dávno dospělé a kolikrát mě překvapuje co vypráví z dob dětství. O tuto zkušenost jsem bohatší.
@Theli píše:
Tak já jsem nic neměnila, jen jsem dala najevo svůj názor, že mi to nepřijde vhodné, aby tam několik dní přespával. To si vůbec neumím představit, jak by to fungovalo. To je úplně mimo, ten vztah by neměl perspektivu, zvlášť, když já jsem bezdětná a do budoucna chci taky děti… Partner určitě není slabý, jak píšeš, jenom je pro něj partnerský vztah hodně důležitý a my dva jsme si hodně sedli, tak jsem mu za to evidentně stála.
Já si neumím moc představit, jak by to bylo obráceně, kdybych byla v kůži jeho ex, protože já dítě zatím nemám. Pokud bych od něj odešla já, tak bych s tím přeci musela počítat, že se bude dítě stýkat s jeho novou partnerkou. Navíc bych si pak našla také nového partnera, takže by to ten můj ex měl vlastně ještě horší, pokud bych měla dítě v péči já. Takže ne, za takové situace by mi to nevadilo, kdyby si dítě bral k sobě domů. Kdyby odešel on ode mne za milenkou, bylo by to horší a snášela bych to zpočátku špatně, ale věřím, že bych to nakonec zvládla. Je teda fakt, že já nejsem úplně ten typ „matky pluku“, která musí mít dítě jen pro sebe
Pokud dítě nemáš, nikdy nevíš, jaká matka budeš.
To už jsem zažila silných řečí - já budu drsná, přísná matka. A pak… realita úplně jiná. ![]()