Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ja se jen prilezitostne zeptat na takovou blbustku, mam syna narozeneho zrovna vecer 5.12. ted nic neresim, bude mu ted teprve rok.
Myslite, ze v budoucnu nebude blbé, slavit ve stejny den narozeniny a nechat prijit na nej jeste certy, kdyz ho vlastne „prinesli“?
myslim radost & stres
Mikuláše domů nezveme a nikdy jsme nezvali.
Ve Tvém případě - pokud máš jiný názor a zvát je máš v úmyslu - bych ale určitě nevyprávěla dítěti, že ho „čerti přinesli“. Když už je pozvat, tedy se držet původní legendy resp. účelu.
@Hlaholice píše:
A proč by měli být čerti stres? Záleží na tom, jak ty čerty dětem vysvětlis.Syn má čerty moc rád, neboji se jich. Já se také nikdy nebala.
A můžu se zeptat, jaké vysvětlení dostává Tvůj syn?
Mě je tohle strašení dětí taky proti srsti. Švagr nám vždycky jen zabouchá na okno, zarachotí řetězem a dětem to bohatě stačí
Myslím, že čertů si bohatě užijí ve školce, na besýdkách apod.
Jinak k dotazu zakladatelky. Určitě bych neslavila narozeniny a nezvala čerty v jeden den.
Příspěvek upraven 02.12.20 v 12:05
A proc se musi delat nejaky stres? To fakt nekdo dobrovolne stresuje svoje dite? U nas proste dostanou sladky balicek, na certy se deme max nekam podivat, je to zábava. Rozhodně nikoho nezvu domu, aby si jakoze odnaseli dite pryč a strasili ho.
@Anonymní píše:
Ja se jen prilezitostne zeptat na takovou blbustku, mam syna narozeneho zrovna vecer 5.12. ted nic neresim, bude mu ted teprve rok.
Myslite, ze v budoucnu nebude blbé, slavit ve stejny den narozeniny a nechat prijit na nej jeste certy, kdyz ho vlastne „prinesli“?
myslim radost & stres
Hele ale v kalendáři je napsanej mikuláš, ne čert, tak proč ho nepřinesl mikulas? ![]()
Příspěvek upraven 02.12.20 v 12:11
@BohunkaP píše:
A můžu se zeptat, jaké vysvětlení dostává Tvůj syn?
Syn má teprve dva roky. Na čerty poprvé narazil na obrázku v knížce s básnickama a probrali jsme je asi podobně jako jiné obrázky. Probrali jsme části těla včetně ocasu, rohů, kopyta. Povídali jsme si o tom, že jejich domeček se jmenuje peklo, mají v něm ohynek. Naučila jsem ho, jak se blekota. Ale hlavně teda od začátku jedeme v tom, že čerti jsou hodní. A nosí hodným dětem dárky. Rozhodně žádné strašení. Když dítě zlobí, tak mu můžou čerti jen domlouvat. Ale jako čerty beru jen lidí, které dobře znám a nebudou mi dítě zbytečně strašit. Minule čert přišel, představil se, že je čert, podali si s klukem ruku, chvíli si „povidali“ a pak mu syn udělal „papa“ a čert odešel.
@Anonymní píše:
myslim radost & stres
Kluk je narozený 6.12. A máme to většinou taky že navečer k nám přijde Mikuláš, čert a anděl nebo máme nějakou mikulášskou akci. Večer pak slavíme narozeniny. Nic divnýho mi na tom nikdy nepřišlo.
A koukám, že je tu zase stádo přehnaně ochranitelských matek, co jim čert nesmí přes práh. Z těch bych si moc nedělala.
@Svistice píše:
K nám Mikuláš s čertem nechodí. Převlečené mají na různých besídkách (škola, školka, kroužky). Doma mají jen balíček za oknem.
Nechápu potřebu některých rodičů dítě strašit čerty a ještě je zvát domů.
já třeba jsem děti čertem nestrašila, když byly malé, chodil jen Mikuláš. Dcera si čerta s Mikulášem přeje, těší se, 5.12. nedočkavě vyhlíží, kdy dojdou. Chodí k nám stále jedni a ti samí. Letos ne, bohužel blbá doba a vidím to jako riziko, takže říkáme, že letos ani nebudou obcházet, protože musí zůstat bezpečí, aby se nenakazili. A jí je to děsně líto. Stále doufá, že přeci jen přijdou. No nepřijdou, nechala jsem jí vyrobit alespoň pekelný vzkaz. Když se dítě nestraší, nemá důvod se bát a klidně je může mít doma.
@Russet píše:
Ale každé dítě není takový salámista. Ony jsou děti, co pak po návštěvě začnou koktat. Kdybys zažila takové čertí besídky jako já, taky bys pak v každém rohu nějakého viděla.
tak snad víš, koho si zveš k dítěti, jak vypadají, jak se chovají, ne? Neodchytneš kde koho na ulici nebo ti nepřijde domů nějaká hrůza sama od sebe, že jako zabouchá a vletí ti do baráku, ne? A z besídky se můžeš okamžitě sebrat a odejít.
Ja na tomto nemela rada tu komedii. Parta lidi v maskach stojí nad tim deckem a to jak u maturity poti tu basnicku.
Nasi to zkusili jednou, i kdyz jsem vedela ( protoze jsem nektere poznala), ze jsou to znami lidi, tak jsem malem vytrhala oblozeni na chodbe jak jsem tam nechtela. Od te doby nam nadilku nosil Mikulas pres noc do nachystaneho talirku.
U nasich deti to mame stejne. Nachystaji si vecer talir a rano najdou nadilku. Poslednich par let dostavaji adventni pytel. Takze v talirku maji vzkaz, kde jim ho Mikulas nechal
takze podle mapky hledaji.
@Hlaholice píše:
Syn má teprve dva roky. Na čerty poprvé narazil na obrázku v knížce s básnickama a probrali jsme je asi podobně jako jiné obrázky. Probrali jsme části těla včetně ocasu, rohů, kopyta. Povídali jsme si o tom, že jejich domeček se jmenuje peklo, mají v něm ohynek. Naučila jsem ho, jak se blekota. Ale hlavně teda od začátku jedeme v tom, že čerti jsou hodní. A nosí hodným dětem dárky. Rozhodně žádné strašení. Když dítě zlobí, tak mu můžou čerti jen domlouvat. Ale jako čerty beru jen lidí, které dobře znám a nebudou mi dítě zbytečně strašit. Minule čert přišel, představil se, že je čert, podali si s klukem ruku, chvíli si „povidali“ a pak mu syn udělal „papa“ a čert odešel.
Díky za vysvětlení… zajímavý přístup ( i když zrovna se mnou opravdu hodně nesouzní). Tvůj syn je ještě hodně malý, tak držím palce, ať se to do budoucna osvědčuje! ![]()
@Šáruší píše:
tak snad víš, koho si zveš k dítěti, jak vypadají, jak se chovají, ne? Neodchytneš kde koho na ulici nebo ti nepřijde domů nějaká hrůza sama od sebe, že jako zabouchá a vletí ti do baráku, ne? A z besídky se můžeš okamžitě sebrat a odejít.
Já nikdy nikoho domů zvát nebudu. Z besídky sestru nesli počůranou. Tohle já pro dítě nechci. Syn se bojí, nemám důvod ho strašit.
Syn se narodil 23. 12. Přišlo mi hloupé a nepraktické slavit narozeniny, s dortem! a druhý den Vánoce. Slavíme vždycky tu neděli, která Vánocům předchází. Nešlo by to u Vás podobně?
@Russet píše:
Já nikdy nikoho domů zvát nebudu. Z besídky sestru nesli počůranou. Tohle já pro dítě nechci. Syn se bojí, nemám důvod ho strašit.
Nezvi, nikdo tě nenutí. Ale ne každé dítě je vystrašené. A ne každý rodič čertem straší, já nikdy nestrašila a moje děti se nebojí, protože nemají důvod se bát. Naopak se těší. Jezdíme i každoročně ( letos poprvé není) na Mikulášskou jízdu, jede parní černý vlak plný čertů, jede do takové horské vesničky, kde je skvělý hrad, dříve zřícenina, kterou už z poloviny opravili, a tam je rej čertů, Mikulášů, andělů. Naprosto boží akce, a děti to milují a nemají důvod se bát
proč taky, když je nikdo nikdy čertem nestrašil a od čerta s Mikulášem dostávají jen samé dobroty.