Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
U nás do školky čerti nechodili. A doma mi to naopak přijde ideální. Pozvu si někoho, komu věřím, kdo má informace, jak se k dítěti chovat. Dítě je v prostoru, na které je zvyklé a má kolem sebe blízké lidi.
a myslis, ze do skolky pozvou certy ktery tam vlitnou jako velka voda a budou strkat deti do pytle? to asi ne..
u nas ve skolce byl jen andel a mikulas cert byl dole u saten a odvazny deti se na nej mohly jit podivat
kdo nechtel, nemusel..
@BohunkaP píše:
Díky za vysvětlení… zajímavý přístup ( i když zrovna se mnou opravdu hodně nesouzní). Tvůj syn je ještě hodně malý, tak držím palce, ať se to do budoucna osvědčuje!
Dík, snad to bude i v budoucnu v pohodě, u syna a pak i u dcery. Já to takhle ani původně neplánovala, ono se to takhle nějak samo vyvrbilo, že se na ně syn ptal, povídali jsme si o nich a on si je oblíbil. A má je rád do teď.
@lucenka píše:
A proto je dobré dítě a čerty opatrně seznamovat. A ne před nimi dítě chránit jak skleníkovou kytičku, která se akorát pak bude bez matky za zadkem ze všeho hroutit.
@lucenka píše:
A proto je dobré dítě a čerty opatrně seznamovat. A ne před nimi dítě chránit jak skleníkovou kytičku, která se akorát pak bude bez matky za zadkem ze všeho hroutit.
On si na čerta i sáhl, vybíral mu blechy. Přesto se jich bojí a chce po mně ujištění, že jsou to lidé. To mu říkám, že je to jen legrace a převlečení lidé. Učím ho překonávat reálné strachy jako ze zubaře, z vos, ze tmy, cizích lidí. Ale opravdu nepovažuju za nutné tahat čerty až do bytu. Jako že bžunda, ať se mladej otrká. A Krampuse nesnáším ani já. Jsou to hnusné masky.
@Pidulka1991 píše:
Tak seznamovat můžeš ve školce, na besídkach. Různých akcí, proč je tahat domu? Mě třeba bestrasili rodiče, ale starší brácha který z toho měl strašnou pr. del a rodiče to ani nevěděli…
Tak mně na to seznámení zase naopak přijde lepší klid domova, kde to mám pod svou kontrolou. A kdy se mi nemůže stát třeba to, že se mi dítě začne bát, protože uslyší nějakého jiného rodiče strašit dítě čertem (to jednou uslyší tak jako tak, ale je rozdíl slyšet to v okamžiku, kdy není žádný čert v dohlednu a v okamžiku, kdy stojí kousek od dítěte). Nebo uvidí, že se bojí jiné dítě a začne také vyvádět. A seznámení ve školce, pokud u toho nejsou zároveň rodiče (což kolikrát tak je), tak to mi přijde úplně na nic.
@a12 píše:
a myslis, ze do skolky pozvou certy ktery tam vlitnou jako velka voda a budou strkat deti do pytle? to asi ne..
u nas ve skolce byl jen andel a mikulas cert byl dole u saten a odvazny deti se na nej mohly jit podivatkdo nechtel, nemusel..
Vždyť jsem psala, že u kluka do školky čerti nechodili, kvůli úzkostným matkám. Ale děti pak na Mikuláše byly všechny převlečené za čerty. Takže skleníkové kytičky stejně měly smůlu a s čertem se potkaly
@Anonymní píše:
Ja se jen prilezitostne zeptat na takovou blbustku, mam syna narozeneho zrovna vecer 5.12. ted nic neresim, bude mu ted teprve rok.
Myslite, ze v budoucnu nebude blbé, slavit ve stejny den narozeniny a nechat prijit na nej jeste certy, kdyz ho vlastne „prinesli“?
myslim radost & stres
Ahoj,
nikdy jsem čerty domů nezvala - chodíme na výslužku k čertům na náměstí, domu ne. A i když jdeme k čertům, tak jdu před dětmi a domlouvám se, že čerti jdou dozadu a at nechají děti být.
Ve školce jsem taky říkala, že si nepřeju, aby čerti moje děti strašili a at je nechá vzadu, jen kdyby dobrovolně šly dopředu (jakože nejdou), at je nechá.
Takže za sebe?
Nezvala bych čerty ![]()
@Russet píše:
On si na čerta i sáhl, vybíral mu blechy. Přesto se jich bojí a chce po mně ujištění, že jsou to lidé. To mu říkám, že je to jen legrace a převlečení lidé. Učím ho překonávat reálné strachy jako ze zubaře, z vos, ze tmy, cizích lidí. Ale opravdu nepovažuju za nutné tahat čerty až do bytu. Jako že bžunda, ať se mladej otrká. A Krampuse nesnáším ani já. Jsou to hnusné masky.
Moje dítě se jich taky bálo. Přesto je domů chtělo a byl to pro něj zážitek, na který vzpomíná i po letech. Ono jde taky o to, jaké lidi si člověk pozve. Krampus let k malým dětem nikdo rozumný nepozve.
@BohunkaP píše:
A můžu se zeptat, jaké vysvětlení dostává Tvůj syn?
Já jsem to třeba dětem vysvětlila jako zosobnění jejich dobrých a špatných vlastností, resp. dobrých a špatných vlastností nás všech. Že čert připomíná, že se třeba nemají s bráchou hádat, nebo že nemají schovávat ponožky za gauč a anděl připomíná, že se hezky starají o sestřičku, pomáhají mi s vařením apod. A Mikuláš pak zváží, co převažuje a jestli si dítě zaslouží odměnu. Nikdy jsem čertem nestrašila, ani jsem netvrdila, že je čert odnese. Naše děti nikdy stresované nebyly, na návštěvu Mikuláše, čerta a anděla se těší. Spíš bych řekla, že to berou jako odměnu, že se můžou někomu pochlubit, co se naučily, co se jim povedlo. Loni do nich hustily skoro 20 minut, zazpívaly 3 písničky a chtěly jim ukazovat pokojíček. Letos jsem myslela, že kvůli koroně budeme muset Mikuláše vypustit, ale nakonec jsem musela přemluvit kamarády, protože děti by byly zklamané.
@Anonymní píše:
Ja se jen prilezitostne zeptat na takovou blbustku, mam syna narozeneho zrovna vecer 5.12. ted nic neresim, bude mu ted teprve rok.
Myslite, ze v budoucnu nebude blbé, slavit ve stejny den narozeniny a nechat prijit na nej jeste certy, kdyz ho vlastne „prinesli“?
myslim radost & stres
Rozhodně bych mu netvrdila, že ho přinesli čerti. Jak tě proboha napadla taková blbost. Jeho narozeniny bych s Mikulášem vůbec nespojovala a s nějakým zvaním počkala do doby, až si bude umět říct, jestli o to stojí. Já jsem ze začátku domů nezvala, ale když byly staršímu synovi 4 a mladšímu 2, zjistili od kamarádů že školky, že k nim přijde Mikuláš a začali se ptát, jestli k nim přijde taky a kdy už to bude, takže od té doby zvu.
@Hoa Mai píše:
Já jsem to třeba dětem vysvětlila jako zosobnění jejich dobrých a špatných vlastností, resp. dobrých a špatných vlastností nás všech. Že čert připomíná, že se třeba nemají s bráchou hádat, nebo že nemají schovávat ponožky za gauč a anděl připomíná, že se hezky starají o sestřičku, pomáhají mi s vařením apod. A Mikuláš pak zváží, co převažuje a jestli si dítě zaslouží odměnu. Nikdy jsem čertem nestrašila, ani jsem netvrdila, že je čert odnese. Naše děti nikdy stresované nebyly, na návštěvu Mikuláše, čerta a anděla se těší. Spíš bych řekla, že to berou jako odměnu, že se můžou někomu pochlubit, co se naučily, co se jim povedlo. Loni do nich hustily skoro 20 minut, zazpívaly 3 písničky a chtěly jim ukazovat pokojíček. Letos jsem myslela, že kvůli koroně budeme muset Mikuláše vypustit, ale nakonec jsem musela přemluvit kamarády, protože děti by byly zklamané.
To je fakt pěkné podání ![]()
Já mám právě vždycky problém s tím, když slyším někoho říkat dětem „neboj, čerti jsou hodní“… „čerti nic nedělají“… „čert nikoho neodnese, to je jenom tak“… To jsou taková pseudo-ujišťování, která ve skutečnosti fungují přesně opačně, protože děti na jednu stranu bezmezně věří rodiči… a na druhou stranu vidí (zvlášť pro menší děti je maska realitou) i vědí (z každé klasické pohádky či knížky), že je to jinak.
Takhle, jak to říkáš, se mi to moc líbí ![]()
@Russet píše:
jj, dítě má mít doma pocit bezpečí
nemám tohleto děsení malých dětí čertem ráda, asi k tomu přispěl i muž a to, co mi líčil ze svého dětství – humáč, čert ho rval do pytle a podobné hrůzy, on se bál, plakal, prosil rodiče a ti se tomu akorát smáli, jooo hrozná legrace
nebrat, používat čerta jako výchovnou metodu je za mě ekl
„dvě třetiny dětí začaly koktat po úleku z čerta“, praví logopedka…
Mmch, jasně
otrkávat děti je třeba, ale reálnýma věcma
ne čertem, to je jako otrkáváme a připravujeme na to, až bude jednou žít mezi čerty a potkávat je v tramvaji? ![]()
když malému dítěti s, pro něj zcela přirozeným, magickým myšlením, najednou vleze domů, kde potřebuje mít pocit jistoty a hájení reálná pohádková bytost…ne každé dítě je dostatečně zrovna psychicky uzrálé, ustát to, fakt ne
není to moc o výchově, spíše o tom, jak na tom to dítě zrovna je a jak hodně rozvinuté má magické myšlení
a ty co na to zralé nejsou, halt dopadaj jako můj muž, nebo začnou koktat a podobně…
jeho rodiče nebyli úplně normální, v 5 letech cpaní čertem do pytle, a posměch, v 12 letech tahání a nucení na nudapláž, aby si „děti zvykly na nahotu“…boha jeho…z toho co mi vobčas líčí mi naskakuje husí kůže i po letech
![]()
@Borrealis píše:
jj, dítě má mít doma pocit bezpečínemám tohleto děsení malých dětí čertem ráda, asi k tomu přispěl i muž a to, co mi líčil ze svého dětství – humáč, čert ho rval do pytle a podobné hrůzy, on se bál, plakal, prosil rodiče a ti se tomu akorát smáli, jooo hrozná legrace
nebrat, používat čerta jako výchovnou metodu je za mě ekl
„dvě třetiny dětí začaly koktat po úleku z čerta“, praví logopedka…
https://www.idnes.cz/…_zdravi_mama
Tohle jsem nikdy nepochopila, jak můžou vlastní rodiče nechat dítě takhle vystresovat a ještě se tomu smát
Ano věřím, že z jejich pohledu to byla hrozná bžunda, ale ty děcka mají fakt reálný strach… Nás jako děcka taky chodili čerti strašit a pamatuju si taky pár takových akcí kdy čert naháněl děcko aby si ho mohl odnést do pekla a rodiče se lamaly smíchy.
@PeBa12 píše:
Tohle jsem nikdy nepochopila, jak můžou vlastní rodiče nechat dítě takhle vystresovat a ještě se tomu smátAno věřím, že z jejich pohledu to byla hrozná bžunda, ale ty děcka mají fakt reálný strach… Nás jako děcka taky chodili čerti strašit a pamatuju si taky pár takových akcí kdy čert naháněl děcko aby si ho mohl odnést do pekla a rodiče se lamaly smíchy.
Já si trochu myslím, že je to o tom, že prostě jejich výchova selhala, a dítě zlobí. A pak si myslí, že to jednou za rok spraví to, že si dítko odnese čert. A to chvilku zase seká latinu, když mu to připomenou. Ale výchovný efekt to nemá vůbec žádný, spíš naopak.
Podle mě normální rodič nemá potřebu strašit dítě. Ale přesně, připomenout to, že se každý z nás někdy nechová pěkně. Proto jsme taky vždycky měli v nadílce i uhlí. A pokud se to takhle dítěti podá, tak je fakt jedno, jestli přijdou domů, a nebo je vidí někde na náměstí, a nebo ve školce.
I když to mě včera taky dostalo, když mě jedna známá v MŠ vykládala, jak letos nepustí Mikuláše, ale jen čerty, protože děti zlobí, to už je opravdu na přes hubu. A být rodič, tak jí udělám peklo taky.
@PeBa12 píše:
Tohle jsem nikdy nepochopila, jak můžou vlastní rodiče nechat dítě takhle vystresovat a ještě se tomu smátAno věřím, že z jejich pohledu to byla hrozná bžunda, ale ty děcka mají fakt reálný strach… Nás jako děcka taky chodili čerti strašit a pamatuju si taky pár takových akcí kdy čert naháněl děcko aby si ho mohl odnést do pekla a rodiče se lamaly smíchy.
Tohle je přesně jeden z těch důvodů, proč si je raději pozvu domů, než abych šla na nějakou akci s čerty. Protože nechci potkat rodiče, kteří nechaj děti čerty takhle strašit. Nebo i děti, pro které je to zábava, ale může to desit ostatní. Já se třeba čertů nebala, ochotně jsem jim vlezla do pytle a nechala se vyhodit o pár ulic dál a strašně se mi to líbilo. No ale ostani děti by to asi i tak mohlo vyděsit.